Ερώτηση: Δεν πετάει, δεν κολυμπάει, αλλά… περπατάει. Τι είναι;
Απάντηση: Μα φυσικά ο γνωστός σε όλους μας κορονοϊός (αγγλιστί coronavirus COVI-19).
Ερώτηση: Και πώς αποδεικνύεται ότι αυτή είναι η σωστή απάντηση;
Απάντηση: Από τις «σοφές καγαθές» αποφάσεις της κυβέρνησης, η οποία όπου βρεθεί και όπου σταθεί διαρρηγνύει τα ιμάτιά της πως νοιάζεται για τη δημόσια υγεία, για την υγεία του λαού, κι όχι για τα κέρδη του κεφαλαίου, των αεροπορικών ομίλων, των εφοπλιστών κτλ. Χειροπιαστή απόδειξη; Οι αποφάσεις της για τις μετακινήσεις των πολιτών:
- Με πληρότητα 80% (ή 85% με καμπίνες) στα επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται (άρα δεν κολυμπάει).
- Με πληρότητα 100% στα αεροπλάνα, ο κορονοϊός επίσης δεν κολλάει (άρα δεν πετάει).
- Όμως, στην ξηρά, με πληρότητα άνω του 65% στα Μέσα Μεταφοράς μεταδίδεται και για αυτό… πρόστιμα και αποβιβάσεις επιβατών (άρα περπατάει).
Εξαίρεση: Σε περιπτώσεις συγχρωτισμού, ο κορονοϊός δεν κολλά, όταν δίπλα σου υπάρχουν «άριστοι», και για αυτό δεν πέφτουν απειλές και πρόστιμα, δεν ακούγεται «κιχ» (άρα τρέμει μπροστά στους εκπροσώπους του δόγματος «νόμος και τάξη» και εξαφανίζεται, πάει αλλού). Χαρακτηριστικά παραδείγματα;
Η φιέστα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τους νεκρούς της Marfin (για το ότι έχει βάλει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τις κατασταλτικές δυνάμεις να χτυπούν και να επιρρίπτουν κατηγορίες, σε όποιον πολίτη βρεθεί μπροστά τους, αντί να τον βάλει να βρει τους υπευθύνους του εγκλήματος με τους νεκρούς στη Marfin… ούτε λόγος).
Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που έγιναν στον Πειραιά, με την παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Αδώνιδος Γεωργιάδη. Στις φωτογραφίες που δημοσίευσε το ίδιο το υπουργείο, ο συνωστισμός είναι εμφανής: πλήθος κόσμου στέκεται στα σκαλιά του ιερού ναού, στην Αγία Τριάδα στον Πειραιά, και γύρω από το άγαλμα.
Η φιέστα του ανιψιού του πρωθυπουργού, δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, για τα εγκαίνια της πολύπαθης πλατείας Ομονοίας. Ο ίδιος ο δήμαρχος «απολογήθηκε» μέσω facebook, λέγοντας: «Τα άκουσα κανονικά. Κάναμε ένα πολύ μεγάλο λάθος γιατί δεν προβλέψαμε ότι όταν ανοίγει η νέα Ομόνοια, όταν περνάνε χιλιάδες Αθηναίοι κάθε μέρα είναι λογικό να μαζευτεί αυθόρμητα πολύς κόσμος». Και μέχρι εκεί. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά.
Το ταξίδι με πλοίο της γραμμής του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, στη Ζάκυνθο, για τα εγκαίνια της ΜΕΘ στο τοπικό νοσοκομείο. Με την περίπτωση αυτή, μάλιστα, αποδεικνύεται πως ακόμα και σε κλειστό χώρο δε χρειάζεσαι να βάλεις μάσκα, αφού υπάρχει ο «άριστος» κι έχει τον κορονοδιώχτη.
Α, και ένα τελευταίο παράδειγμα…
Αυτό του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος εδώ και μήνες προσπαθεί να μας χειραφετήσει και να είμαστε… καλά και υπάκουα παιδιά! Ο υφυπουγός, λοιπόν, πήγε να παρακολουθήσει την παράσταση του υπερταλαντούχου, Τάκη Ζαχαράτου, χωρίς να φορά μάσκα. Βέβαια, εκεί είχε προστασία τη μάννα… εξ ουρανού: το εικόνισμα της Παναγίας.
Εν κατακλείδι
Το να κουνάς το δάχτυλο στους «ανεύθυνους» πολίτες, να τους απειλείς με πρόστιμα, να τους θεωρείς σαν τους κύριους υπεύθυνους για την άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού και για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που είναι προ των πυλών, να έχεις κάνει σημαία την «ατομική ευθύνη» του πολίτη, να βγάζεις το «χαρτί» μιας νέας απαγόρευσης της κυκλοφορίας (13033) ή των τοπικών «lockdown» και πολλά άλλα («χαλαρώσαμε και δεν τηρούνται τα μέτρα», «οφείλουν οι πολίτες να συμμορφωθούν»), είναι ο εύκολος δρόμος, ώστε να καλύψεις τις δικές σου πολιτικές ευθύνες, που είναι μεγάλες.
Πολιτικές ευθύνες που κρύβεις πίσω από την «ατομική ευθύνη», τις απειλές, την τρομοκρατία αλλά και το χειρότερο, το πιο ανήθικο, πίσω από την ανθρώπινη ανασφάλεια με φόβο του θανάτου, προκειμένου να «θαφτούν»:
– τα νομοθετήματα αλλά και ο πακτωλός χρημάτων εν μέσω πανδημίας προς τους ιδιώτες της υγείας, τους μεγαλοξενοδόχους, τους καναλάρχες, τους σχολάρχες, τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους και πάει λέγοντας (χρήματα που υφάρπαξες και από τους συνταξιούχους και δε δίνεις πίσω, με τη δικαιολογία του «δε βγαίνω, μάνα μου»)
– η, ακόμα και τώρα, συνεχιζόμενη απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και των λειτουργών της, που σώζουν την υγεία του λαού. Ή των εργαζομένων που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της μάχης και τους οποίους εσύ, ως κυβέρνηση, τους «μπουκώνεις» με πολλά «εύγε» και ισοπέδωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων ή ελαστικές σχέσεις εργασίας (π.χ., εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων, στα σουπερμάρκετ, στην τροφοδοσία, ντελιβεράδες, εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, τουρισμό, επισιτισμό κτλ)
– η αβελτηρία σου, οι «πατάτες» που έκανες, με τη μείωση των δρομολογίων στα Μέσα Μεταφοράς, μέσα στο καλοκαίρι, βάζοντας τους επιβάτες να περιμένουν μέχρι και μισή ώρα το επόμενο δρομολόγιο, αλλά και να αποφασίσουν αυτοί αν είναι 66% ή όχι. Να καταργήσεις την υποχρέωση μάσκας ή να πεις «συνιστάται η χρήση μάσκας» σε κλειστούς χώρους, όπως οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σουπερμάρκετ κτλ., όπου ο συγχρωτισμός κάνει… πάρτι. Αλλά και το ότι εξαρχής έπαιζες με την υγεία των πολιτών, επειδή αρνιόσουν πεισματικά να κλείσεις τις εκκλησίες και να στηριχθείς στα επιστημονικά δεδομένα, υπό το φόβο… αντίδρασης των αρχιερέων, που εύκολα επηρεάζουν τους πιστούς, άρα και την ψήφο τους.
Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό, είναι «non stop». Ωστόσο, ας σταθούμε στην παραπάνω εικόνα. Τι παρατηρεί ο πολίτης; Πως σε κλειστό χώρο, σε περίοδο κορονοϊού, ένας μόνο φορά μάσκα: ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Ο πρωθυπουργός που πρέπει να δίνει το παράδειγμα προς τον πολίτη, κάθε ηλικίας, ώστε να το ακολουθήσει;
Στον πρωθυπουργό, ως κατηγορία «αρίστου», δεν πιάνει ούτε ο κορονοϊός αλλά μήτε και η πολιτική ή ατομική ευθύνη;
Και αλήθεια… πιστεύει ότι μπορεί να πείσει τους πολίτες, κάθε ηλικίας, για τον -πράγματι- κίνδυνο από την πανδημία, με τέτοια παραδείγματα (δικών του, υπουργών του, στελεχών του κυβερνώντος κόμματος κ.λπ.) και την πολιτική που ακολουθεί;