Ενημερωτικό σημείωμα Κινήματος Αλλαγής
Η θέση μας
Εδώ και αρκετά χρόνια η παράταξη μας αναγνώριζε την ανάγκη να ορισθούν κανόνες στην οργάνωση των πορειών, για αυτό και είχαν αναληφθεί σχετικές πρωτοβουλίες και το 2001 και το 2011 που για διάφορους λόγους δεν τελεσφόρησαν.
Πλαίσιο όμως που δεν θα καταστρατηγεί το δικαίωμα των πολιτών, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των κινημάτων στην διαμαρτυρία και την διεκδίκηση των αιτημάτων τους.
Ένα πλαίσιο δηλαδή που θα προστατεύει και τα δικαιώματα και την περιουσία των πολιτών στο κέντρο των πόλεων από την ασυδοσία και το μπάχαλο χωρίς αυταρχισμό και αυθαιρεσία που περιστέλλει εξίσου θεμελιώδη βασικά δημοκρατικά δικαιώματα. Επίσης καταστήσαμε σαφές ότι το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή δεν παρείχε τις αναγκαίες θεσμικές εγγυήσεις χωρίς τις οποίες δεν υπήρχε περίπτωση να ψηφιστεί από την πλευρά μας.
Ένα νομοσχέδιο αντιδημοκρατικό που απαγόρευε, ουσιαστικά, τις διαδηλώσεις, ήθελε ανοιχτό το κέντρο αλλά οδοφράγματα στις πορείες. Με βάση τις δικές μας θέσεις επιλέξαμε αντί ένα «τυφλό» όχι που θα οδηγούσε απλά στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου όπως το ήθελε και το κατέθεσε η κυβέρνηση, να αναλάβουμε δράση. Πήραμε την πρωτοβουλία και διατυπώσαμε μια σειρά συγκεκριμένων προτάσεων, ασκήσαμε πολιτική πίεση στη κυβέρνηση και κατά τη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής αλλά και στην δημόσια συζήτηση. Με τις τεκμηριωμένες θέσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις μας αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης. Από τις θεσμικές εγγυήσεις που πετύχαμε , κερδισμένοι είναι τελικά οι πολίτες. Δημιουργική αντιπολίτευση απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό. Γιατί επιπλέον , η μετωπική σύγκρουση που στήθηκε και στο θέμα αυτό θα οδηγούσε σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας. Ψηφίζουμε επί της αρχής το νέο πια νομοσχέδιο και παλεύουμε για περαιτέρω βελτίωση.
Στην ουσία, ξαναγράψαμε το νομοσχέδιο. Με τις βελτιώσεις που εμείς επιβάλαμε στην Κυβέρνηση, διασώσαμε το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαδήλωση.
Τι προηγήθηκε
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων διατυπώθηκε σε όλους τους τόνους ότι το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης διαφέρει καθοριστικά από την πρόταση νόμου της επιστημονικής επιτροπής που είχε διαμορφωθεί με πρωτοβουλία του Γ. Καμίνη ως δημάρχου Αθηναίων το 2012, όπως ψευδώς επικαλείτο η Κυβέρνηση.
Εκεί εντοπίστηκε η κριτική μας αλλά και οι δικές μας «κόκκινες γραμμές».
Συγκεκριμένα:
1.Αντί να απαγορεύεται η διαδήλωση μόνο με απόφαση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής με μόνη την απλή γνώμη των δημάρχων, εμείς απαιτήσαμε ως αναγκαία προϋπόθεση και σύμφωνη απόφαση εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας.
2.Αντί η διάλυση συνάθροισης να αποφασίζεται μονομερώς από τις αστυνομικές αρχές, ζητήσαμε οπωσδήποτε να είναι παρών και να απαιτείται και η έγκριση του εισαγγελέα. Όχι απλά να ενημερώνεται εκ των υστέρων από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, όπως προβλεπόταν από το νομοσχέδιο του Υπουργείου.
3.Ζητήσαμε την απόσυρση εδώ και τώρα του ιδιώνυμου αδικήματος που προέβλεπε ποινή φυλάκισης στον καθένα που συμμετέχει σε απαγορευμένη διαδήλωση ή δεν αποχωρεί όταν νομίμως διαλύεται μια συνάθροιση σε εξέλιξη.
4.Απαιτήσαμε να απαγορευθεί η χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως είχε συμπεριληφθεί ρητά στην πρόταση του 2012.
5.Επιδιώξαμε επίσης να αφαιρεθεί η αστική ευθύνη των υπευθύνων της εκδήλωσης.
Τι καταφέραμε
Στην τελευταία συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η Κυβέρνηση δέχτηκε σχεδόν το σύνολο των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής. Το σημαντικό είναι ότι πλέον ο νόμος ρυθμίζει και προστατεύει το δικαίωμα στη διαδήλωση πληρέστερα και από το ίδιο το Σύνταγμα -το άρθρο 11 είναι αυστηρότερο από τις τελικές διατάξεις μετά τις αλλαγές που πετύχαμε. Με τις θεσμικές εγγυήσεις που εμείς επιβάλαμε το δικαίωμα στη συνάθροιση ρυθμίζεται και δεν περιορίζεται όπως υποστηρίζει ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα:
1. Ως προς την απαγόρευση της διαδήλωσης:
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε απαγόρευση από την αστυνομική αρχή μόνον με απλή γνώμη του δημάρχου.
Μετά από δική μας πρόταση, προβλέπεται πλέον η σύμφωνη γνώμη του Προέδρου Πρωτοδικών.
2. Ως προς τη διάλυση μιας εν εξελίξει συνάθροισης:
Στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου αρκούσε η απόφαση της αστυνομικής αρχής.
Μετά από δική μας πρόταση, προστέθηκε και η «σύμφωνη γνώμη του παριστάμενου εισαγγελέα πρωτοδικών».
3. Απάλειψη ιδιώνυμου αδικήματος:
Το αρχικό νομοσχέδιο επανέφερε το καταργημένο από τον νέο Ποινικό Κώδικα, αναχρονιστικό αδίκημα της συμμετοχής σε απαγορευμένη διαδήλωση.
Μετά από δική μας πρόταση, οι διατάξεις αυτές απαλείφονται.
4. Αυθόρμητη συνάθροιση:
Στο αρχικό νομοσχέδιο οι αυθόρμητες συναθροίσεις κατά κανόνα απαγορεύονταν και για να επιτραπούν ήταν απαραίτητη ειδική απόφαση.
Μετά από δική μας πρόταση, η αυθόρμητη συνάθροιση επιτρέπεται και μόνο κατ’ εξαίρεση μπορεί να απαγορευθεί αν απειλείται η δημόσια ασφάλεια και μετά από ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα πρωτοδικών.
5. Αστική ευθύνη διοργανωτή:
Συνεχίζουμε να αξιώνουμε την απόσυρση της διάταξης για αστική ευθύνη των διοργανωτών της διαδήλωσης, που μάλιστα καλούνται να αποδείξουν οι ίδιοι ότι είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα περιφρούρησης. Προς τον σκοπό αυτό θα καταθέσουμε και τροπολογία που θα καταργεί την αδικαιολόγητη και υπέρμετρα αυστηρή αυτή ρύθμιση.
Συμπερασματικά: Οι αρχές και οι αξίες του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής επέβαλαν μια δυναμική αλλά δημιουργική αντιπολίτευση. Δεν θέλαμε στείρα αντιπαράθεση που δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στην περιστολή του δικαιώματος της συνάθροισης.
Με απλά λόγια: Χωρίς το Κίνημα Αλλαγής, το νομοσχέδιο θα περνούσε με την αρχική, αυταρχική μορφή του εις βάρος των πολιτών και των ελευθεριών τους.