Ο Πρώην Πρωθυπουργός και Βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε χθες το απόγευμα τηλεδιάσκεψη με τους Δημάρχους του Νομού Αχαΐας και συγκεκριμένα με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων και Πρόεδρο ΠΕΔ, Αθανάσιο Παπαδόπουλο, τον Δήμαρχο Ερυμάνθου, Θεόδωρο Μπαρή τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας, Σπύρο Μυλωνά, και τον Δήμαρχο Αιγιαλείας, Δημήτρη Καλογερόπουλο. Στη συνάντηση είχε κληθεί και ο Δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε.
Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η ανάδειξη των προβλημάτων και των ευρύτερων ζητημάτων που απασχολούν τον κάθε Δήμο καθώς και οι πιθανοί τρόποι συνεργασίας, για την από κοινού εξεύρεση και διεκδίκηση λύσεων.
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, ανοίγοντας τη συζήτηση, ανέφερε μεταξύ άλλων:
Σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μου για αυτήν την κοινή μας συνάντηση.
Μετά από μια σειρά τηλεσυναντήσεων που εκ των πραγμάτων ήταν απαραίτητο να έχω για το θέμα του κορονοϊού και των επιπτώσεων του, στην υγεία, την κοινωνία, και την οικονομία,
Θέλω τώρα, όλοι μαζί, επανερχόμενοι σε μια νέα περίοδο όπου μαζί με τις επιπτώσεις του ιού, οι οποίες θα συνεχίσουν να είναι παρούσες και να επιζητούν τη διαχείρισή τους, να συζητήσουμε και για τα προβλήματα και τις παθογένειες που σε πολλές περιπτώσεις μας συνοδεύουν επί πολλά χρόνια.
Όπως γνωρίζετε, έχω περιηγηθεί πολλές φορές – την πρώτη φορά μάλιστα, ως υποψήφιος βουλευτής, πεζή ολόκληρη την Αχαΐα.
Είναι ο τόπος μου.
Ξέρω τους ανθρώπους, ξέρω τα προβλήματα, ξέρω τις ιδιαιτερότητες, αλλά ξέρω και τις δυνατότητες, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Όλα όσα μας αναλογούν και ζητούν τη δική μας μέριμνα, αυτήν τη συγκυρία, απαιτούν τόλμη, βούληση, αποφασιστικότητα, αλλά και, συνεργασία, συνέργειες.
Τίποτα πια, δεν μπορεί να γίνει πράξη με τη γνωστή αντίληψη: «Κατόπιν ενεργειών μου».
Πέρα από κάποια λίγα προβλήματα λειτουργίας και διαχείρισης, που γνωρίζω την αξιοσύνη σας, να τα αντιμετωπίσετε ο καθένας μόνος του, όλα τα άλλα, απαιτούν σχέδιο και συμπράξεις.
Μια ματιά και μόνο στα ανοιχτά μέτωπα του τόπου μας, δείχνει αυτήν την ανάγκη.
Αναφέρω με τίτλους:
Συγκοινωνιακές υποδομές
Φορέας διαχείρισης Πείρου – Παραπείρου
ΣΥΔΙΣΑ (Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Αχαΐας
Φυσικό αέριο
Διαχείριση υδάτινων πόρων
Υποδομές Υγείας & Παιδείας
Δράσεις Αγροτοτουρισμού
Φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών & περιβαλλοντικό νομοσχέδιο
Προβλήματα στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ
Προσωπικό & στελέχη Δήμων
Θεσμική θωράκιση αυτοδιοίκησης
Ανέφερα, μόνο τα κοινά μέτωπα – και είναι σαν να τα βλέπω όλα.
Και μιλώ μόνο για προβλήματα προς αντιμετώπιση, γιατί υπάρχει και κάτι πέρα από αυτά, η απουσία βιώσιμης αναπτυξιακής δυναμικής.
Γεγονός αδιαμφισβήτητο, για την Αχαΐα, που αφορά και προσδιορίζει σημαντικά κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην κοινωνία, τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, την ισονομία.
Πιστεύω ακράδαντα ότι, ο Δήμος, δεν είναι απλώς κύτταρο Δημοκρατίας, αλλά και Ανάπτυξης.
Επομένως, σε ό,τι προείπα περί συνεργασίας και σχεδίου, καλό θα ήταν να προσθέσουμε και πνεύμα δημιουργίας ενός καλύτερου και το κυριότερο, διαφορετικού μέλλοντος.
Η Αχαΐα, είναι τόπος ευλογημένος. Κάθε μέρος, κάθε γωνιά της, είναι και ένα διαμάντι, στο στέμμα της ομορφιάς και της γοητείας της.
Και, οι άνθρωποί της, το καλύτερο.
Ας αναλογιστούμε μόνο, τι υπάρχει γύρω μας, από τον φυσικό πλούτο, μέχρι τα ανθρώπινα δημιουργήματα.
Και ακόμη περισσότερο, τι μπορεί να γίνει.
Για παράδειγμα, ας βάλουμε δίπλα, την ιστορία, με τον πρωτογενή τομέα και την επιστήμη ή τον δευτερογενή τομέα με την εξωστρέφεια και την απαράμιλλη ποιότητα των προϊόντων μας ή την υψηλή τεχνολογία με την ιατρική και την ευζωία. Αλλά ας βάλουμε δίπλα – δίπλα και τα σκουπίδια με την ενέργεια ή την ανακύκλωση με την οικονομική δυνατότητα των Δήμων, να χρηματοδοτούν για παράδειγμα ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας που χρειάζονται.
Ενδεικτικά τα αναφέρω. Θαύματα μπορούμε να κάνουμε.
Και έτσι, πολλά από τα προβλήματα που σήμερα φαντάζουν βουνά θεόρατα, αύριο θα γίνονται στα μάτια μας, μικροί αμμόλοφοι.
Ας τον φροντίσουμε λοιπόν αυτόν τον τόπο όπως του αξίζει και ας τον καταστήσουμε πρότυπο για όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.
Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να ακούσω εσάς, ώστε να φτάσουμε μαζί στο επόμενο βήμα. Να καταγράψουμε σε λευκό χαρτί την αποφασιστικότητά μας, να προχωρήσουμε από κοινού και στα οράματα και στα προβλήματα.
Στη συζήτηση που ακολούθησε,
Ο Θανάσης Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στη ανάγκη διαμόρφωσης ενός στρατηγικού σχεδίου με στενή συνεργασία όλων των Δήμων και με στόχο την στήριξη των χωριών που ερημώνουν καθώς και στην ουσιαστική αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2021-2027. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ορθής διαχείρισης του Περιβάλλοντος με τους φορείς προστασίας της περιοχής, ώστε να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου. Έμφαση έδωσε και σε έργα υποδομής.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε ο Θεόδωρος Μπαρής, ο οποίος τόνισε την απουσία ενός αναπτυξιακού μοντέλου με προοδευτικό πρόσημο και προτεραιότητα τον άνθρωπο. Έκανε ειδική αναφορά στα προβλήματα διαχείρισης απορριμμάτων και του Φράγματος, τονίζοντας την ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας με την χρηματοδότηση των δήμων όχι μόνο με πληθυσμιακά κριτήρια, γεγονός που θα συμβάλει στην ανάδειξη οραματικών λύσεων.
Ο Σπύρος Μυλωνάς, αναφέρθηκε στο μεγάλο ζήτημα της πολιτικής προστασίας των περιοχών με την μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη χρηματοδότηση και ανθρώπινο δυναμικό υποστήριξης. Εξέθεσε με λεπτομέρεια τα προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης του Δήμου του και την υποχρέωση να γίνει η περιοχή ανταγωνιστική με την αξιοποίηση του νερού ως Δημόσιο αγαθό.
Τέλος, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, αναφέρθηκε στα ζητήματα της διαχείρισης απορριμμάτων, της καθυστέρησης στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και της ανάγκης να τονωθεί ο Τουρισμός για την ανάπτυξη της περιοχής. Επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη ύπαρξης σοβαρού σχεδιασμού με υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία καθώς και την ανάγκη δημιουργίας και ανάδειξης ταυτότητας για τον νομό, που θα συμβάλει στην αναπτυξιακή προσπάθεια.
Όλοι οι συμμετέχοντες, συμφώνησαν ότι, χρειάζονται τακτικές επαφές, κάτι που πλέον ευνοεί η τεχνολογία και επίσης, κοινές συναντήσεις μαζί με Επιμελητήρια και άλλους φορείς της Αχαΐας.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τεθούν προτεραιότητες με στόχο την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση λύσεων με την δυναμική της συνεργασίας και της συνέργειας. Η ανάδειξη ενός σύγχρονου σχεδίου ανάπτυξης, αποτελεί αδήριτη ανάγκη, ώστε η Αχαΐα να αποτελέσει μέρος του αναπτυξιακού Χάρτη της Χώρας, με σκοπό την πρόοδο και την ευημερία της Ελληνικής κοινωνίας.
Σημειώνεται ότι, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κατά τη διάρκεια της οποίας του εξέθεσε τα προβλήματα της περιοχής και αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα προστασίας του πολίτη και πυρασφάλειας.