Γιώργος Φραγγίδης: «Ανεπαρκείς οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Τουρισμό»

Σημεία συνέντευξης στo RADIO NORTH 98.0, στην εκπομή «ΒΕΡΑΝΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ» με τους δημοσιογράφους Βαγγέλη Στολάκη και Ειρήνη Γκέλη 

14 Μαϊου 2020

Ανεπαρκείς οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Τουρισμό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άργησε να πάρει αποφάσεις για τον τουρισμό. Σε ένα γενικό πλαίσιο τις χαρακτηρίζω θετικές, από την άποψη ότι ελευθερώνουν τη δυνατότητα επικοινωνίας και τουριστικών μετακινήσεων εντός Ευρώπης. Βέβαια, η απόφαση της Ε.Ε. να επιτραπούν οι αφίξεις πολιτών από χώρες εκτός Σένγκεν μετά τις 15 Ιουνίου, δε μας βοηθάει. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα έλευσης τουριστών από χώρες που συνδέονται οδικώς με την Ελλάδα, όπως είναι οι βαλκανικές χώρες που τα πήγαν καλά στην πανδημία, οι χώρες της Μέσης Ανατολής, το Ισραήλ. Να στραφούμε δηλαδή και σε άλλες αγορές.

Στο δια ταύτα της οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων, που είναι αναγκαία για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις ανάγκες που δημιούργησε η καραντίνα λόγω κορωνοϊού, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι άξιες των προσδοκιών. Εκτός από το πρόγραμμα SURE που έχει ανακοινωθεί από καιρό και ισχύει, ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν 8 δις ευρώ για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, ποσό εντελώς ενεπαρκές.

Εθνικό Σχέδιο από το Κίνημα Αλλαγής για την έξοδο του τουρισμού από την κρίση

Η κυβέρνηση έχει αργήσει πάρα πολύ. Ακόμα δεν έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ως Κίνημα Αλλαγής καταθέσαμε στις 3 Μαΐου το Εθνικό Σχέδιο για την έξοδο του Τουρισμού από την κρίση, που στοχεύει κυρίως σε τρείς κατευθύνσεις: 

α) Στο τουριστικό προϊόν και την προβολή της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού. Η χώρα μας τα έχει πάει πολύ καλά στην πανδημία σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε τουριστικά. 

β) Στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στους κλάδους που σχετίζονται με αυτόν είναι περίπου 900.000 και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. 

γ) Στις επιχειρήσεις. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Μείωση 60% στις αφίξεις σε σχέση με το 2019, που ήταν 34 εκατομμύρια. Μείωση 60%-70% στα τουριστικά έσοδα σε σχέση με το 2019, που ήταν 18,5 δις. Μόνο το πρώτο 20ήμερο από την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, οι απώλειες των ξενοδοχείων  υπολογίζονται στα 522 εκατ. από ακυρώσεις δωματίων και συνεδρίων. Επίσης, το πρώτο 15ήμερο του Απριλίου βγήκαν προς πώληση ανά την Ελλάδα πάνω από 113 ξενοδοχεία, 50 από αυτά μόνο στην Αθήνα. Πάνω από 3.000 ξενοδοχεία δεν προβλέπεται να ανοίξουν φέτος. 

Κομβικής σημασίας η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας 

Στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε στην επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει τώρα τους εργαζόμενους είτε εργάζονται σε εποχιακές επιχειρήσεις είτε εργάζονταν σε επιχειρήσεις που δε θα μπορέσουν να ανοίξουν. Το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε την επιδότηση κατά 40% του μισθού των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν, ως ένα κίνητρο για την επαναλειτουργία τους. Επίσης, από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης για τους εργαζόμενους, αναλογούν στην Ελλάδα 2 δις ευρώ.  

Το πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού με 3 εκατ. ωφελούμενους

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία με τον περιορισμό και τη δυσκολία στα ταξίδια, η ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού είναι μια λύση. Φέτος δε θα εισέλθει αρκετό συνάλλαγμα στη χώρα μας αλλά είναι σημαντικό να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, να παραμείνουν ανοιχτές. Επίσης, δε θα έχουμε διαρροή χρημάτων στο εξωτερικό, από πολίτες που σε άλλη περίπτωση θα επέλεγαν να κάνουν διακοπές εκτός Ελλάδας. 

Στο πλαίσιο της τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού, κάναμε πρόταση για την   ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού. Καταθέσαμε μαζί με τον Γραμματέα της Κ.Ο. κ. Κεγκέρογλου και τον υπεύθυνο Κοινοβ. Τομέα Εργασίας κ. Μουλκιώτη μια επίκαιρη ερώτηση, που εμπεριείχε πρόταση για επιδότηση των διακοπών με πλαφόν τα 250 ευρώ, σε 3.000.000 Έλληνες εργαζόμενους για 5 μέρες, που σημαίνει 15 εκατομ. διανυκτερεύσεις και περίπου 7.000.000 ημερομίσθια εργαζομένων. 

Υπολογίζεται ότι η πρόταση αφορά περίπου 1.400.000 εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, 800.000 συνταξιούχους, 400.000 αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες και αγρότες, 200.000 νέους ανθρώπους, 200.000 δικαιούχους του εγγυημένου τεχνικού εισοδήματος, δηλαδή 3 εκατ. ωφελούμενους. Το ποσό που χρειάζεται είναι 750 εκατ., που μπορούν να δοθούν από τον Ιούνιο μέχρι τέλη Οκτωβρίου για να καλύψουν τις ανάγκες αυτού του προγράμματος. Μπορεί η ελληνική πολιτεία να τα βρει και να τα δώσει για να τονώσει τον τουρισμό. Δε θα λυθεί βέβαια το πρόβλημα, καθώς το 90% των τουριστικών εσόδων προερχόταν μέχρι σήμερα από το εξωτερικό αλλά είναι μια πρώτη αντιμετώπιση και κάτι που περνάει από το χέρι μας. 

Αναγκαία τα πρωτόκολλα υγείας και η ενίσχυση του περιφερειακού συστήματος υγείας της χώρας

Θα πρέπει να βγει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πρωτόκολλο που θα ισχύει για όλες τις χώρες ή για τις χώρες εκτός Σένγκεν να εξασφαλίζεται ένα αναγνωρισμένο πιστοποιητικό υγείας που θα εκδίδεται στη χώρα προέλευσης πριν το ταξίδι. Εναλλακτικά,  στις πύλες εισόδου της χώρας θα πρέπει να υπάρχουν μονάδες ελέγχου που θα πραγματοποιούν γρήγορα και έγκυρα διαγνωστικά τεστ.

Κακώς η Κομισιόν δεν προβλέπει τη διεξαγωγή τεστ στις πύλες εισόδου των χωρών. Αν έρθει κάποιος χωρίς έλεγχο στην Ελλάδα π.χ. σε κάποιο νησί και στη συνέχεια αποδειχθεί ότι νοσεί από κορωνοϊό, τότε δε θα αποκλειστεί μόνο το κατάλυμα στο οποίο διαμένει αλλά και ολόκληρο το νησί. 

Είναι αναγκαίο, επίσης, να ενισχυθεί το σύστημα υγείας περιφερειακά. Δεν αρκούν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Στα νησιά και γενικά στους τουριστικούς προορισμούς θα πρέπει οι υγειονομικές δομές να είναι καλά οργανωμένες, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους περιστατικά. 

Τέλος, χρειάζεται εκπαίδευση των επιχειρηματιών, των εργαζομένων και των επισκεπτών στα πρωτόκολλα υγιεινής αλλά και αντιμετώπισης καταστάσεων εμφάνισης περιστατικών κορωνοϊού.Ολόκληρη η συνέντευξη https://www.youtube.com/watch?v=V7jPhZyzMiw&t=2s


Πηγή