Ο Στέφανος Παραστατίδης, Ιατρός και Γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής έκανε αυτή την ανάρτηση στο Facebook που αξίζει να την διαβάσει κανείς:
”Η επέλαση του κορονοϊού”
Μία αγαπημένη μου φίλη μόλις με ενημέρωσε για την έλλειψη μασκών εν αναμονή της ”επέλασης” του κορονοϊού (COVID-19). Όσο εμφανές είναι πως δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την εμφάνιση του ιού στη χώρα μας, τόσο πιθανό είναι να μην αποφύγουμε το στάτους πανικού που θα αναδείξει βασικές αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο συγκεκριμένος ιός διαφέρει ελάχιστα από αυτόν της απλής γρίπης. Δύο είναι τα βασικά σημεία ανάλυσης: Η υψηλή μεταδοτικότητα που έχει ο ιός και η θνητότητα (ποσοστό θανάτων επί των ασθενών).
1) Η πολιτεία (επίσημη ενημέρωση, οδηγίες, προετοιμασία δομών υγείας, γενικά μέτρα προστασίας, τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας)
2) Το εξειδικευμένο προσωπικό (δημόσιο & ιδιωτικό)
3) Οι πολίτες (ατομική ευθύνη περιορισμού της μετάδοσης)
4) Τα ΜΜΕ (υπεύθυνη στάση)
Στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της θνητότητας, η οποία προκύπτει από την επιπλοκή με δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη (προσοχή! Είναι περίπου ίδια με την κοινή γρίπη, απλώς είναι αυξημένα τα περιστατικά λόγω υψηλής μεταδοτικότητας) συμβάλλουν:
1) Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)
2) Οι ειδικές δομές υποστήριξης
3) Η ορθή χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής
4) Τα μέσα (αναπνευστήρες σε περίπτωση επιδημίας/πανδημίας)
1) Η πραγματική αδυναμία του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει την πληθώρα των περιστατικών (κλειστές ΜΕΘ, έλλειψη προσωπικού, έλλειψη μέσων όπως μάσκες/αναπνευστήρες).
2) Η αθρόα προσέλευση σε νοσοκομεία λόγω πανικού, η οποία θα αναδείξει την υποβαθμισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που θα έπρεπε να λειτουργεί ως φίλτρο και να αντιμετωπίζει τα 8 στα 10 περιστατικά και μόλις τα 2 να πηγαίνουν σε δευτεροβάθμιες κ τριτοβάθμιες δομές (νοσοκομεία).
3) Η μέγιστη δυνατή προστασία των ευάλωτων ομάδων (ανοσοκατασταλμένοι, ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, βρέφη/υπέργηροι, κτλ ) -πχ στην Ιταλία έκλεισαν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών για να εμποδίσουν τη μετάδοση σε προσωπικό και ασθενείς.
4) Η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση σε χώρους υψηλής συγκέντρωσης ανθρώπων (πχ στις δομές μεταναστών/προσφύγων επικρατούν ακραίες συνθήκες και όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλή θνητότητα -απαιτείται σχέδιο αντιμετώπισης).
Και δύο σχόλια για το τέλος:
1) Έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα να μη μας αιφνιδιάσει η επιδημία. Είχαμε όλο τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση του ιού. Απομένει το crash test. Μπορούμε να τα πάμε καλά και βεβαίως να βελτιώσουμε τις όποιες αδυναμίες θα καταγραφούν.
2) Αν αρρωστήσετε, είτε είναι κορονοϊός είτε κάποιος άλλος ιός, η αντιμετώπιση είναι η ίδια· να πάρετε τα αντιπυρετικά σας, να μείνετε σπίτι, να φοράτε μάσκα και να αποφύγετε επαφή με ευάλωτες ομάδες.
Σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα (ασυνήθιστα υψηλός πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή κτλ) συμβουλευτείτε τον ιατρό σας ή επισκεφθείτε μία πρωτοβάθμια δομή υγείας.