Πως και σε ποιους χορηγείται το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα

Αριθμ. 450 – ΦΕΚ Τεύχος Β 159/24.01.2025
Προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.).

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα

1. Το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.) θεσπίστηκε με την παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 2741/1999 και χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού σε επιχειρήσεις εστίασης ή αναψυχής, για την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού, κατά την έννοια του άρθρου 14 του ν. 4582/2018.

2. Το Ε.Σ.Π.Ε.Κ. πιστοποιεί ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση: α) προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο εδεσμάτων που ακολουθούν ή βασίζονται στην ελληνική γαστρονομική παράδοση με έμφαση κατά περίπτωση σε τοπικές κουζίνες, β) χρησιμοποιεί σε σημαντικό βαθμό ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και προϊόντα Π.Ο.Π., γ) προωθεί συνολικά την ελληνική γαστρονομική και οινική παράδοση και παραγωγή και δ) προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο συνολικής παροχής υπηρεσιών.

3. Το Ε.Σ.Π.Ε.Κ. χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού, μετά από αίτηση της επιχείρησης και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις και τηρούνται οι διαδικασίες της παρούσας απόφασης. Η απόκτηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. είναι προαιρετική.

4. Το Ε.Σ.Π.Ε.Κ. χορηγείται για μια τριετία στο όνομα της επιχείρησης και αφορά στη συγκεκριμένη επιχείρηση εστίασης ή αναψυχής για την οποία υποβλήθηκε η σχετική αίτηση. Η επιχείρηση, εφόσον επιθυμεί την ανανέωση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ., πρέπει τουλάχιστον δύο μήνες πριν από τη λήξη της τριετίας να υποβάλει αίτηση στο Υπουργείο Τουρισμού, συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στα στο άρθρο 5 της παρούσας.

Άρθρο 2
Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης του Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα

Η χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. γίνεται στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής που υποβάλλουν σχετική αίτηση εφόσον πληρούν: α) στην περίπτωση του διοικητικού ελέγχου, τα υποχρεωτικά κριτήρια που περιλαμβάνονται στον Πίνακα 1 του άρθρου 7 της παρούσας και β) στην περίπτωση του δειγματοληπτικού επιτόπιου ελέγχου, τα υποχρεωτικά κριτήρια που περιγράφονται στον Πίνακα 2 και λάβουν συνολική βαθμολογία όχι μικρότερη των είκοσι πέντε (25) βαθμών από τα «βαθμολογούμενα κριτήρια» που περιλαμβάνονται στον πίνακα 3 του άρθρου 8 της παρούσας. Οι πίνακες 1, 2 και 3 αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 3
Διαδικασία Χορήγησης του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα

1. Αρμόδια Υπηρεσία για τη χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. είναι το Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου & Διαμόρφωσης Προτύπων Ποιότητας της Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Τουρισμού.

2. Το Ε.Σ.Π.Ε.Κ. χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού κατόπιν ελέγχου των απαραίτητων δικαιολογητικών του άρθρου 5 καθώς και της συμπλήρωσης της λίστας ελέγχου (Πίνακας 1) του άρθρου 7, όπου περιγράφονται τα υποχρεωτικά κριτήρια για την απόκτηση του Σήματος.

3. Ειδικά συλλογικά όργανα ελέγχου συγκροτούνται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού και πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς επιτόπιους ελέγχους σε ποσοστό τουλάχιστον 20% των ετήσιων σημάτων ποιότητας που χορηγήθηκαν. Ο έλεγχος εκ μέρους των ειδικών συλλογικών οργάνων έγκειται στη διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 2 της παρούσας για τη χορήγηση του Σήματος, όπως περιγράφονται στους πίνακες 2 και 3 του άρθρου 8 της παρούσας. Τα Ειδικά Συλλογικά Όργανα αποτελούνται από δύο υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού και έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων Ελλάδας (ΠΟΕΣΕ), ή, εν αδυναμία τούτου προς άσκηση των καθηκόντων του, από έναν εκπαιδευτικό, μόνιμο ή αορίστου χρόνου, του Υπουργείου Τουρισμού. Το κόστος των προς δοκιμή φαγητών και κρασιών βαρύνει την επιχείρηση. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Τουρισμού που συμμετέχουν στα ειδικά συλλογικά όργανα, έχουν υποχρεωτικά παρακολουθήσει πιστοποιημένο επιμορφωτικό πρόγραμμα στην “Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων” του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. ή άλλου πιστοποιημένου Κέντρου Δια Βίου Μάθησης. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΣΕ επιλέγονται από σχετική κατάσταση που υποβάλλει κάθε χρόνο η ΠΟΕΣΕ.

4. Η επιλογή της μεθόδου της δειγματοληψίας καθώς και του τελικού ποσοστού των ελέγχων πραγματοποιείται κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης της αρμόδιας Υπηρεσίας και αποτελεί συνάρτηση του συνολικού αριθμού των χορηγήσεων Ε.Σ.Π.Ε.Κ. και της γεωγραφικής διασποράς των επιχειρήσεων που έλαβαν σχετικό σήμα. Η σχετική εισήγηση και ο προγραμματισμός των ελέγχων πραγματοποιείται μέσα στο α’ τρίμηνο κάθε οικονομικού έτους και εγκρίνεται από το αρμόδιο όργανο. Ο επιτόπιος έλεγχος του συλλογικού οργάνου μπορεί να οδηγήσει σε άμεση ανάκληση του Σήματος, εάν κάποια από τις προϋποθέσεις των άρθρων 2 και 8 (Πίνακας 2 και 3) της παρούσας δεν τηρείται και εάν δεν ισχύουν πλέον τα κριτήρια του άρθρου 7 (Πίνακας 1) της παρούσας, που οδήγησαν στην αρχική χορήγηση του Σήματος.

5. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. από την αρμόδια Υπηρεσία κατόπιν ελέγχου των απαραίτητων δικαιολογητικών, η επιχείρηση μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση για έλεγχο, εφόσον συμμορφωθεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. κατά τις διατάξεις της παρούσας και σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας.

6. Σε περίπτωση χορήγησης Σήματος από την αρμόδια Υπηρεσία και διαπιστωθεί κατά τον επιτόπιο έλεγχο από το συλλογικό όργανο ελέγχου ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. σε συνέχεια υποβολής σχετικής Έκθεσης Ελέγχου, το Σήμα ανακαλείται άμεσα από την αρμόδια Υπηρεσία και η επιχείρηση μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτημα χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. μετά την πάροδο της πενταετίας. Στην περίπτωση αυτή, η επιχείρηση ουδεμία αξίωση έχει κατά του Υπουργείου Τουρισμού.

7. Η αρμόδια Υπηρεσία εντός είκοσι οκτώ (28) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης και του συνόλου των προβλεπόμενων δικαιολογητικών/ παραστατικών εκδίδει σχετική Απόφαση και χορηγεί το Ειδικό Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας. Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία τεκμαίρεται η χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ., σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 3844/2010 (Α’ 63) και ο αιτών μπορεί να ζητήσει σχετική βεβαίωση από την Υπηρεσία.

 

Αναλυτικά το κείμενο των διατάξεων της ΥΑ Αριθμ. 450 για το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (ΦΕΚ Τεύχος Β 159/24.01.2025)

 

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)


Πηγή

Leave a Reply