«Ποιος υποκρίνεται και ποιος λέει την αλήθεια για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;»

Στο στούντιο του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» με τους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα φιλοξενήθηκε σήμερα το πρωί ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Σχολιάζοντας αναφορές της Ντόρας Μπακογιάννη νωρίτερα στην ίδια εκπομπή, ο Δ. Μάντζος έκανε λόγο για «μία σημαντική αλήθεια και μία σοβαρή υποκρισία» και εξήγησε:

«Η αλήθεια της κα. Μπακογιάννη είναι ότι τα προβλήματα εκεί έξω είναι τόσα πολλά, τόσο σοβαρά και τόσο επίμονα που αυτά είναι πρώτα στο μυαλό των ανθρώπων και όχι η συγκυβέρνηση όταν γίνουν οι εκλογές το αποτέλεσμα των οποίων δεν το γνωρίζουμε ούτε ποια κόμματα θα υπάρχουν τότε στη Βουλή. Και συμπληρώνω στα προβλήματα την κατάσταση στο κοινωνικό κράτος, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το κράτος δικαίου, την ασύδοτη αγορά με ισχυρά ολιγοπώλια παντού, τρόφιμα και βασικά αγαθά, μεταφορές, ενέργεια, στέγαση, υγεία. Αυτά όμως η κα. Μπακογιάννη έπρεπε να τα πει στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, στο Γραφείο Τύπου και τον Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σε όλους τους βουλευτές, πολιτευτές, και τα στελέχη του κόμματος που παρελαύνουν τόσες ημέρες και κάνουν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει η ίδια: προτάσσουν μια συζήτηση η οποία δεν είναι της παρούσης για να στρέψουν αλλού το βλέμμα των πολιτών, μακριά από τα πραγματικά προβλήματα».

Σχολιάζοντας τις αναφορές της κα. Μπακογιάννη περί διαχρονικής «υποκρισίας» του πολιτικού συστήματος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Δημήτρης Μάντζος σημείωσε: «Το 2019, στη Βουλή των Ελλήνων, ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητεί ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο που θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, και η ίδια η κα. Μπακογιάννη που κάνει λόγο σήμερα για υποκρισία, μιλούσε τότε για την ανάγκη να βρούμε μια προσωπικότητα που θα ενώνει και θα λάβει διακόσιες ψήφους. Τότε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά επισήμαινε ότι προτάσεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα οδηγούσαν σε έναν κομματικά ελεγχόμενο ΠτΔ. Και σήμερα βλέπουμε να συμβαίνει ακριβώς αυτό! Και έρχονται οι ίδιοι άνθρωποι που μας έλεγαν για την ανάγκη να συγκεντρωθούν διακόσιες ψήφοι, να μας κουνήσουν το δάχτυλο για υποκρισία. Ποιος λέει την αλήθεια, λοιπόν, και ποιος υποκρίνεται; Έχει ένα όριο και η αυτοκριτική, γιατί από ένα σημείο και μετά υπάρχει και η υποκριτική αυτοκριτική».

Όσον αφορά στα σενάρια συνεργασιών, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε τη σαφή τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία με την οποία διαφωνούμε πολιτικά και ιδεολογικά ως προς την κοινωνική και οικονομική πολιτική και μοχθούμε για να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ισχυρό πόλο που θα νικήσει τις άδικες πολιτικές που αναπαράγουν ανισότητες. Όλοι ενωνόμαστε γύρω από τη δήλωση αυτή με κοινό βηματισμό και προσανατολισμό. Όλο το υπόλοιπο συμβαίνει διότι έρχονται τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση διά του Γραφείου Τύπου και ρωτούν επίμονα “και τώρα τι θα κάνετε, αν δεν είστε αυτοδύναμοι;”. Εγώ μπορώ να ρωτήσω τη Νέα Δημοκρατία, σε περίπτωση που δεν είναι αυτοδύναμη, αν θα τα βρει με τους Σπαρτιάτες, την Ελληνική Λύση και τη ΝΙΚΗ που όπως φαίνεται τα βρίσκουν μια χαρά στη Βουλή;

Υπάρχει ένας πολιτικός διάλογος ο οποίος ξεκινά με μια καθαρή δήλωση, συνεχίζεται με μια εξίσου καθαρή δήλωση και στην πραγματικότητα υπάρχει μια συνέχεια σε αυτά που λέμε: ότι είμαστε μακριά από τις εκλογές, ότι αυτήν τη στιγμή τα προβλήματα εκεί έξω πρυτανεύουν -το είπε η κ. Μπακογιάννη καλύτερα από εμένα- και ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ισχυρό πυρήνα της δημοκρατικής παράταξης που θα νικήσει τη ΝΔ».

Ως προς τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί ποτέ να είναι αυτοσκοπός τα ήρεμα νερά, ούτε ο διάλογος να κινείται πάνω σε ένα έδαφος αυταπάτης. Έχουμε πει πολύ καιρό τώρα ότι ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να υπάρχει και να είναι ανοικτός, αλλά δομημένος πάνω σε ραλιστικές βάσεις και βαθιά επίγνωση των θέσεων της άλλης πλευράς. Με ρεαλισμό, σοβαρότητα και μακριά από επικοινωνιακή διαχείριση, η εξωτερική μας πολιτική μπορεί να πετύχει ακόμα περισσότερα. Η εξωτερική πολιτική οφείλει να είναι ενεργητική και προνοητική, ανοίγοντας το βλέμμα της και πέρα από το Αιγαίο. Υπάρχει η Ανατολική Μεσόγειος και τα Βαλκάνια, όπου ο τουρκικός παράγοντας θέλει να είναι παρών».

Απέφυγε, παράλληλα, να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του Κώστα Καραμανλή, σημειώνοντας ότι «υπάρχει η ίδια σχολή σκέψης μέσα στη Νέα Δημοκρατία, η οποία ναρκοθέτησε και την πολιτική του Ελσίνκι μετά το 2004, που ήταν η μόνη που μπορούσε να οδηγήσει σε μια πραγματική εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τότε. Μεγάλες ευκαιρίες που χάθηκαν με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας. Ευτυχώς έκτοτε, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με άλυτο δυστυχώς ακόμα το κυπριακό πρόβλημα, πενήντα χρόνια μετά την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή».


Πηγή

Leave a Reply