Καλεσμένος στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1 με τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και η Χριστίνα Βίδου ήταν σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς.
Με αφορμή τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τη ΔΙΜΕΑ σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, ο κ. Τσουκαλάς χαρακτήρισε σημαντικό «να δούμε τι ποσοστό έχει μπει στα ταμεία του δημοσίου, καθώς το θέμα είναι πώς μπορεί να κινείται πιο γρήγορα η δικαιοσύνη σε αυτές τις περιπτώσεις ώστε να έχουμε οριστική απόφαση σχετικά σύντομα και να εισπράττονται τα χρήματα».
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έθεσε τα ζητήματα οικονομίας και κοινωνικής πολιτικής, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανισότητες, στην κορυφή της ατζέντας, υπογραμμίζοντας ότι «ενώ έχουμε μία οικονομία με αυξημένη παραγωγικότητα και με περίπου 10% παραπάνω ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, δεν βλέπουμε αυτό να φτάνει στην κοινωνία.
Δεν ευθυγραμμίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης με την κοινωνική ανάπτυξη. Αντιθέτως, ενώ είμαστε τρίτοι σε κερδοφορία επιχειρήσεων, είμαστε δεύτεροι από το τέλος σε αγοραστική δύναμη και τρίτοι από το τέλος σε ρυθμό αύξησης πραγματικών μισθών».
Ο κ. Τσουκαλάς χαρακτήρισε, στη συνέχεια, «συνειδητή επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να μην έχουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που για εμάς είναι το κλειδί για την αύξηση των μέσων μισθών, καθώς σήμερα είναι μόλις στο 28%, ενώ το 2019 που ανέλαβε ήταν στο 25%. Και, μάλιστα, το 2019 κατήργησε στην ουσία τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ρυθμό αύξησης συλλογικών συμβάσεων».
Στάθηκε, παράλληλα, και στο ζήτημα των συντάξεων, λέγοντας ότι «η Κυβέρνηση μιλά για αύξηση 2,4%, ενώ ο πληθωρισμός αυξάνεται κατά 2,7%. Υπάρχει, δηλαδή, μεν, ονομαστική αύξηση, αλλά δεν ισχύει η πραγματική αύξηση.
Εμείς για αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν άλλο εισόδημα είπαμε να καταργηθεί η προσωπική διαφορά, ώστε να βλέπουν την αύξηση και οι 700.000 που την έχουν, να επανέλθει το ΕΚΑΣ σε 380.000 χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν 400 ευρώ σύνταξη και να μειωθεί 15% η εισφορά αλληλεγγύης».
Όσον αφορά στο επίθετο «Ντε Γκρες» που επέλεξε η τέως βασιλική οικογένεια, ο κ. Τσουκαλάς υπενθύμισε το νόμο 2215/1994 «τον οποίο η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ψηφίσει, έχοντας μάλιστα αποχωρήσει από τη Βουλή εκείνη την ημέρα» και εξήγησε πως σε αυτόν «υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις να δηλώσει την παραίτηση από κάθε διεκδίκηση, την πίστη στο Σύνταγμα και την αναγνώριση δεν υπάρχει πια πολιτειακό ζήτημα και το αναγνωρίζει και παράλληλα να ζητήσει με μία τυπική διαδικασία να έχει επώνυμο κανονικά».
Αφού τόνισε ότι «έχουν δικαίωμα να επιλέξουν επίθετο, όπως λέει ο νόμος μέσα στον οποίο η τέως βασιλική οικογένεια ονομάζεται ως οικογένεια Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ» και εκτίμησε πως «το “Ντε Γκρες” αντιφάσκει με το πνεύμα του νόμου για παραίτηση από κάθε διεκδίκηση ή τίτλο ευγενείας, διότι παραπέμπει ακριβώς σε αυτό.
Και μου έκανε εντύπωση η πάρα πολύ γρήγορη υπογραφή από τον αρμόδιο υπουργό, ενώ εκκρεμούν χιλιάδες άλλα. Έπρεπε να είναι πολύ πιο νηφάλια η διαδικασία και να μη δείχνει αυτήν την οσμή ότι υπάρχει μισή συνεννόηση».
Επεσήμανε, ωστόσο, τέλος ότι «η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή και δεν φοβάται κάτι. Δεν αποτελεί το μείζον ζήτημα από το οποίο θα κινδυνεύσει, αλλά έχει προφανώς τους συμβολισμούς του».