Χαιρετισμός Ανδρέα Σπυρόπουλου, Γραμματέα ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο συνέδριο της ΟΤΟΕ

Χαιρετισμός Ανδρέα Σπυρόπουλου, Γραμματέα ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο συνέδριο της ΟΤΟΕ

Κυριες και κύριοι, 

Φίλες και φίλοι,

Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος είναι ένα παράδειγμα αγωνιστικής ουσίας και αποτελέσματος για όσους έχουν στο κέντρο της πολιτικής τους τις εργασιακές σχέσεις και διεκδικήσεις. 

Όταν το εργασιακό αντικείμενο του κλάδου σας βρέθηκε στο κέντρο του κυκλώνα της κρίσης, εσείς καταφέρατε με συντονισμένη δράση, ουσιαστικό διάλογο με το κράτος και τους εργοδότες και αξιόπιστη μαχητικότητα να κρατήσετε τον θεσμό των κλαδικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων.

Επάνω στο δικό σας έργο χτίζεται σήμερα το μεγάλο ζητούμενο –το οποίο αποτελεί στρατηγικό στόχο και βαθιά ιδεολογικό και ταυτοτικό ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ –  της επαναφοράς συνολικά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και των συλλογικών συμβάσεων για κάθε κλάδο της οικονομίας και της παραγωγής, για κάθε εργαζόμενο. 

 Επάνω σε αυτή την μαχητικότητα χτίζεται σήμερα και η νέα αγωνιστική πορεία του κλάδου των εργαζομένων στο τραπεζικό σύστημα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μερικές από τις πιο σύγχρονες προκλήσεις του κόσμου της εργασίας. Αρκετές από αυτές, όπως η ψηφιοποίηση, θα έλεγα, με ιδιαίτερη σφοδρότητα. 

Το στοίχημα του κλάδου σας για τον ρόλο και τον τρόπο συμμετοχής του ανθρώπινου παράγοντα σε ένα ταχύτατα εξελισσόμενο ηλεκτρονικό εργασιακό περιβάλλον, οδηγεί τις αγωνίες εκατομμυρίων εργαζομένων για το μέλλον και την ποιότητα της εργασίας στην ψηφιακή εποχή. 

Πόσες και ποιές θέσεις πρέπει να προστατευθούν, πως διαμορφώνονται τα ωράρια, το περιβάλλον, τα καταστήματα, κλασσικά ή υβριδικά, η επιβράβευση της παραγωγικότητας, η ποιότητα του έργου και των υπηρεσιών – όπως τα διαμορφώνει ο εργαζόμενος κι όπως τα λαμβάνει ο πολίτης – οι ανάγκες συνεχούς επανεκπαίδευσης και κατάρτισης, η εργασιακή ανασφάλεια, η δικαιότερη κατανομή κερδών και προνομίων από την υψηλή ιεραρχία προς αυτούς που σηκώνουν το εργασιακό βάρος και τον όγκο της ψηφιακής μετάβασης. 

Σε όλες αυτές τις αγωνίες της νέας εποχής που ήδη διανύουμε ο κλάδος σας προπορεύεται και καλείται να διαμορφώσει τις εξελίξεις οι οποίες σε λίγα χρόνια θα αφορούν το σύνολο των κλάδων, ιδιαίτερα των υπηρεσιών. 

 Εμείς πιστεύουμε στον κοινωνικό ρόλο και την καθοριστική αξία του εγχώριου και συντεταγμένου τραπεζικού συστήματος στην ανάπτυξη της οικονομίας και την κοινωνική ευημερία. 

Σε μια εποχή που παρατηρείται πολυδιάσπαση των πιστωτικών υπηρεσιών και …τραγουδούν διαφόρων τύπων «σειρήνες» στον ωκεανό του διαδικτύου, θέλουμε τα ελληνική ιδρύματα που έχουν την γνώση, την κατάρτιση, την λογοδοσία και την συστημική εποπτεία του ευρωπαΪκού τραπεζικού συστήματος να αποτελούν τον κύριο πυλώνα. Γι’ αυτό το λόγο και η παράταξη μας έβαλε πλάτη στις δύσκολες ώρες να κρατηθεί όρθιο και ζωντανό το τραπεζικό μας σύστημα.

Βλέπουμε όμως, με χαρά θα έλεγα, ούτε με φθόνο, ούτε με ιδεοληψία, το τελευταίο διάστημα οι καρποί της βοήθειας αυτής να έχουν αποδώσει. Παρατηρείται υψηλή κερδοφορία στις συστημικές τράπεζες. 

Ταυτόχρονα όμως, βλέπουμε με προβληματισμό να ΜΗΝ ενισχύεται και ο κοινωνικός τους ρόλος. 

Γνωρίζουμε ότι οι πληγές της κρίσης χρειάζονται και χρόνο και υψηλά μεγέθη για να αποκαταστήσουν τις πρότερες δυνάμεις και την αξιοπιστία των τραπεζών. Όμως αυτή η «ολική επαναφορά» δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των κοινωνικών αναγκών και του κοινωνικού τους καθήκοντος. 

Τρία σημαντικά ζητήματα τα οποία αποτελούν στοιχειώδη οικονομικά βαρίδια και ηθικά αγκάθια από τον τρόπο λειτουργίας των υπερ-κερδοφόρων τραπεζών σήμερα:

1.       Η χαώδης διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων δανεισμού

2.       Οι αδιανόητες χρεώσεις για ηλεκτρονικές υπηρεσίες

3.       Η φορολογική ασυλία των κερδών 

Έχουμε λάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες και για τα τρία αυτά ζητήματα, με στόχο όχι την άσκηση εύκολης αντιπολίτευσης ή στοχοποίησης του τραπεζικού συστήματος αλλά για την αποκατάσταση των δεσμών εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. 

 Ο μόνος τρόπος για να «νομιμοποιηθούν» κοινωνικά αυτά τα κέρδη και να αποτελέσουν συνολικά μια προωθητική κληρονομιά για την ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι η απόδοση τους  ως στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ως απαλλοιφή άδικων χρεώσεων,ως πυλώνας ενδυνάμωσης των στεγαστικών αναγκών της ελληνικής οικογένειας και ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, ως επιβράβευση των συνεπών καταθετών και δανειοληπτών και βέβαιως, ως μέσου αναδιανομής αυτών των κερδών προς τους ίδιους τους εργαζομένους του κλάδου, με σταθερά, έντιμα και συμφωνημένα, αποδοτικές χρόνο με το χρόνο, κλαδικές συμβάσεις εργασίας. 

Αγαπητέ πρόεδρε, φίλες και φίλοι,

Η ΟΤΟΕ πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στην πρωτοπορία και να ανοίγει νέους δρόμους, καινοτομίας, προσαρμογής και αποτελεσματικότητας στα κελεύσματα των καιρών. Μπορούμε να συμπορευθούμε σε αυτούς τους αγώνες και φέρουμε ξανά την εργασία και τον εργαζόμενο στο επίκεντρο της ανόρθωσης της ελληνική οικονομίας, με κανόνες δικαιοσύνης, ασφάλειας και ποιότητα ζωής για κάθε εργαζόμενο, για κάθε πολίτη.

Σας ευχαριστώ 


Πηγή

Leave a Reply