«Η δική μας ολιστική εθνική πολιτική για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών»

Κοινή ανακοίνωση Μανώλη Χριστοδουλάκη, υπεύθυνου ΚΤΕ Περιβάλλοντος και Παναγιώτη Δημόπουλου, Γραμματέα  Τομέα Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών 

Η διαχείριση και προστασία των δασών είναι «της μόδας» το καλοκαίρι, όπου με τις ολοένα και αυξανόμενες σε πλήθος και σε καταστροφές δασικές πυρκαγιές, διαπιστώνουμε απλώς την αποτυχία να ανταποκριθούμε με επάρκεια στις νέες απαιτήσεις της κλιματικής μεταβολής. Όπως, όμως, επισημαίνουμε συστηματικά, η ορθή πολιτική θωράκισης του δασικού μας πλούτου, είναι εκείνη που εστιάζει στους μήνες προετοιμασίας πέραν της αντιπυρικής περιόδου.

Ως ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, επιλέγοντας να μην υιοθετήσουμε τον ρόλο της άγονης αντιπολίτευσης που ασκεί κριτική εκ των υστέρων, αρκούμενη σε στείρες διαπιστώσεις, θέτουμε εκ νέου και σε «ουδέτερο» αλλά κρίσιμο για την διαχείριση των δασών πολιτικό χρόνο, αμέσως μετά το τυπικό πέρας της αντιπυρικής περιόδου, τους άξονες της δικής μας πρότασης για την ολοκληρωμένη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.

Με δράσεις και μέτρα διαχείρισης, ανθεκτικότητας, προστασίας και αποκατάστασης των δασικών οικοσυστημάτων, αλλά και πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών, όπου όλα τα στοιχεία είναι αλληλένδετα και αλληλεξαρτώμενα, θέτοντας στο επίκεντρο την ευημερία του πολίτη και μία αξιοβίωτη καθημερινότητα για αυτόν. Εστιάζουμε στους παρακάτω άξονες:

(α) Θεσμοθετημένος και συστηματικός τρόπος διάθεσης κονδυλίων πρόληψης (διαχείρισης δασών) και καταστολής σε αναλογία 50%-50%. Σήμερα η αναλογία είναι 20% -80% για πρόληψη και καταστολή.

(β) Νέο μοντέλο Δασικής Υπηρεσίας, με ουσιαστική ενίσχυση σε πόρους και προσωπικό, ώστε να μπορεί να εκπληρώνει με σύγχρονο τρόπο τα εκ του νόμου οριζόμενα καθήκοντα της.

(γ) Συνέργειες μεταξύ των συναρμόδιων φορέων διαχείρισης φυσικού και αγροτικού τοπίου βασισμένες σε ένα αποτελεσματικό και συμμετοχικό σύστημα διακυβέρνησης.

(δ) Σύσταση φορέα παρακολούθησης και υποστήριξης της αποκατάστασης και ανάκαμψης του κοινωνικο-οικονομικού περιβάλλοντος. Στόχος δεν θα είναι απλά η τυπική υποχρέωση αποζημίωσης των πληγέντων, αλλά η ουσιαστική υποστήριξη τους για την ανάπτυξη οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας σε συνθήκες κλιματικής και γενικευμένης περιβαλλοντικής κρίσης.

(ε) Δημιουργία Συστήματος Διαχείρισης και Ανθεκτικότητας Δασικών Οικοσυστημάτων, όπου μέσω ενός ενιαία διαχειριζόμενου ταμείου θα υποστηρίζεται και θα υλοποιείται: η έρευναη πρόληψη πυρκαγιών (διαχείριση δασών) και η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, που θα σχεδιάζονται και θα υλοποιούνται από τη Δασική Υπηρεσία, σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον ΟΦΥΠΚΕΑ (για τις προστατευόμενες περιοχές) και τα δίκτυα εθελοντών.

(στ) Η κατάσβεση-καταστολή των πυρκαγιών, καθώς και η προετοιμασία των υλικών, των μέσων και των πόρων, αποτελεί διακριτό αντικείμενο που θα ασκείται από το Πυροσβεστικό Σώμα, σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία, τους ΟΤΑ και τον ΟΦΥΠΕΚΑ (για τις προστατευόμενες περιοχές) για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση, την προετοιμασία και την εφαρμογή.

(ε) Μόνιμες προσλήψεις των δασοπυροσβεστών όχι μόνο εποχικά, κατά την αντιπυρική περίοδο, αλλά στο σύνολο του έτους: α) με συμμετοχή σε έργα και δράσεις πρόληψης τον χειμώνα, β) με εκπαίδευση και κατάρτιση για τις ιδιαιτερότητες των δασικών οικοσυστημάτων και των κατά τόπους χαρακτηριστικών ιδιαιτεροτήτων του τοπίου και των υποδομών (π.χ. βατότητα και προσβασιμότητα δασικού και αγροτικού οδικού δικτύου) από τις οικείες Δασικές Υπηρεσίες, γ) με επιτήρηση μέσα στα δάση και συμμετοχή στην κατάσβεση των πυρκαγιών  κατά την αντιπυρική περίοδο.

Οι προτάσεις αυτές συγκροτούν για εμάς τον πυρήνα μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής, οικονομίας πόρων, προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και εν τέλει μιας σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής που θα θωρακίσει την ανθεκτικότητα της χώρας στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Με αυτό το σχέδιο, επενδύουμε στην πρόληψη και προετοιμαζόμαστε αποτελεσματικά για την προστασία των πολύτιμων δασών μας και της φυσικής κληρονομιάς της  πατρίδας μας.

Έτσι αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας, ως χρήσιμο για το κοινωνικό σύνολο, με θέσεις για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα της πατρίδας μας. Απομένει, πλέον, στην κυβέρνηση, να υπερβεί την αλαζονεία της επιδερμικής περιβαλλοντικής της στρατηγικής και να υιοθετήσει την αντίληψη μας για μια ολιστική και ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος. Αλλιώς, για ακόμα μία φορά, θα φέρει αποκλειστικά ολόκληρη την ευθύνη.


Πηγή

Leave a Reply