Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επί του σχεδίου νόμου του υπ. Υγείας
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Συζητάμε σήμερα ένα κορυφαίο ζήτημα για την ελληνική κοινωνία. Ένα κορυφαίο ζήτημα για τη Δημόσια Υγεία, και σκέφτομαι πως είστε έξι χρόνια στο τιμόνι της χώρας, αλλά αν αναλογιστούμε αυτό που φέρνετε σήμερα και όσα έχετε βαφτίσει ως μεταρρυθμίσεις τα προηγούμενα χρόνια, καταλήγουμε ότι δεν μπορείτε να υλοποιήσετε κανένα σημαντικό έργο μακράς πνοής, που θα έχει τη δύναμη και να προσφέρει στον ελληνικό λαό αλλά και να αντέξει στον χρόνο.
Συνεχώς έχετε μόνο ένα επικοινωνιακό σχέδιο: βαπτίζετε τα μπαλώματα, και μάλιστα κακής ποιότητας, ως μεταρρυθμίσεις.
Στη Δημόσια Υγεία, όπως και στην ακρίβεια αλλά και σε κάθε άλλο μείζον ζήτημα, η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς όραμα, χωρίς επεξεργασμένο σχέδιο και κοινωνικές προτεραιότητες. Πλοηγός των αποφάσεων σας είναι οι δημοσκοπήσεις. Συγκυριακές επιλογές, επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και πάντα στο τέλος μια τρύπα στο νερό. Γιατί αυτό που μένει είναι τα προβλήματα, που πολλαπλασιάζονται συνεχώς, προσθέτουν νέα βάρη κάνοντας όλο και δυσκολότερη την καθημερινότητα του ελληνικού λαού. Δέκα χρόνια έχουν περάσει από μία πρωτοφανή οικονομική περιπέτεια, με πολύ μεγάλες επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών. Τι περίμενε ο λαός μας; Να έρθει μια κυβέρνηση να βελτιώσει τη ζωή του, να φτιάξει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που να μπορεί να του προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, να έχει δυνατότητες για την παιδεία του, για κοινωνικές παροχές, για υπηρεσίες του κράτους που θα μειώνουν την ακρίβεια, το κόστος στέγασης. Αλλά, αντί να βελτιώνεται η κατάσταση, χειροτερεύει.
Και μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ είστε μία τυχερή κυβέρνηση. Διαχειριστήκατε μία εποχή με πολύ μεγάλες δημοσιονομικές ευελιξίες. Είχατε την προίκα του φαραωνικού Ταμείου Ανάκαμψης. Δύο δεδομένα που μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα. Αλλά αντ’ αυτού πάτε από αποτυχία σε αποτυχία.
Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με μικρές προσδοκίες και συγκυριακές αναλαμπές.
Δεν πρέπει να θεωρούμε «κανονικότητα» ότι είμαστε προτελευταίοι στους «27» σε αγοραστική δύναμη, δεύτεροι υψηλότεροι στο κόστος υγείας και τέταρτοι στη φτώχεια.
Γι’ αυτό οι πολίτες έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην παράταξή μας, στο πρόγραμμά μας. Γιατί ψάχνουν μια άλλη επιλογή. Αξιόπιστη, συνεπή και προοδευτική, που θα ανοίξει νέους δρόμους, ενώ εσείς, για λόγους ιδεοληπτικούς και όχι μόνο, αλλά και για λόγους εξυπηρέτησης ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, βάζετε συνεχώς εμπόδια.
Έρχεστε τώρα να μας πείτε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα του «όχι», του αρνητισμού, του λαϊκισμού. Συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε την έκφραση «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ».
Αντί να ασχολείστε με τα «όχι» του ΠΑΣΟΚ, που είναι όλα λογικά, ασχοληθείτε με τα προβλήματα της χώρας. Δεν περνάνε πια οι επικοινωνιακοί χειρισμοί. Οι επικοινωνιακές στρακαστρούκες είναι πια παρελθόν. Και ξέρετε γιατί; Όσο και να τις χρησιμοποιείτε, έχει καταλάβει πια ο ελληνικός λαός περί τίνος πρόκειται. Μετράτε τα «όχι» του ΠΑΣΟΚ κατά πως σας συμφέρει. Τι θέλατε; Να σας πούμε «ναι» στην κατάρρευση του ΕΣΥ; Τι θέλατε; Να σας πούμε «ναι» στην παρακμή των θεσμών και στις επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές; Στην κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης του ελληνικού λαού;
Ένα μεγαλοπρεπές «όχι» λέμε, διότι δεν αξίζει αυτό στον ελληνικό λαό. Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό μια κυβέρνηση που τον υποτιμά και τον υποβαθμίζει σε όλα αυτά τα πεδία της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής.
Στην ακρίβεια τι καταφέρατε; Μιλάμε για ολιγοπώλια που συνεχώς γίνονται πιο ισχυρά. Για μια μεσαία τάξη που συνεχώς χάνει από την οικονομική της δυνατότητα. Άκουγα προχθές τον κ. Σκέρτσο να μιλά για τη στεγαστική κρίση. Μα, με τη σφραγίδα σας τη γιγαντώσατε. Εσείς είστε υπεύθυνοι. Επί κυβερνήσεως σας αυξήθηκαν σε τέσσερα χρόνια κατά 50% τα ενοίκια. Και τώρα, έξι χρόνια μετά, έχετε, -όπως λέει-, προγράμματα. Μα, όταν προτείναμε τα προγράμματα που υλοποίησαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εσείς κάνατε τα στραβά μάτια.
Προχθές, είχαμε το συνέδριο της ΚΕΔΕ. Οι μισοί δήμοι είναι στα όρια της χρεοκοπίας και βγήκε ο κ. Λιβάνιος -γιατί δεν περιφρονείτε μόνο τους πολίτες, τους εργαζομένους, τους ασθενείς, αλλά τους περιφρονείτε όλους, ακόμη και αυτούς που είναι κοντά στον πολίτη και προσπαθούν να βελτιώσουν τη ζωή του, τον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης- και αντί να πει μια κουβέντα για τα χρέη των δήμων, για το ενεργειακό, για τη λειψυδρία, έριξε μια κρότου λάμψης για αλλαγή του εκλογικού νόμου χωρίς καμία διαβούλευση. Τι περιφρόνηση είναι αυτή; Πόση αλαζονεία; «Ναι» στην αλαζονεία και την περιφρόνηση του λαού δεν λέει η Δημοκρατική Παράταξη, γιατί αντιμετωπίζει αυτόν το λαό ως ένα περήφανο λαό, που δεν θέλει να ζει ούτε με τα pass, ούτε με αυτά που του προσφέρετε σήμερα ως λύσεις στην υγεία. Τα είδαμε τα αποτελέσματα από τα χαΐρια σας. Ήμασταν τρίτοι σε ιδιωτικές δαπάνες, με εσάς γίναμε δεύτεροι στην Ευρώπη. Σε μερικούς μήνες, θα είμαστε πρώτοι και το ξέρετε πάρα πολύ καλά.
Καλές είναι, λοιπόν, οι περιγραφές, αλλά υπάρχει και μια αλήθεια: αν θέλετε συναίνεση, θα υπάρχει διαβούλευση. «Take it or leave it» όχι στο ΠΑΣΟΚ. Εκβιασμούς δεν δεχόμαστε. Ούτε ο ελληνικός λαός δέχεται εκβιασμούς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας αναδεικνύει με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο το πώς εννοεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τις «μεταρρυθμίσεις»: Αποσπασματικές μεταβολές, χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό για την εκ βάθρων αλλαγή των δομών.
Δεν πιστέψατε ποτέ στο ΕΣΥ, δεν θα το κάνετε ούτε τώρα. Διότι αν σας ενδιέφερε, πραγματικά, η ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, τότε θα κάνατε δεκτή την τροπολογία μας για την υπαγωγή του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και του Ε.Κ.Α.Β. στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
Μια τροπολογία που αποσκοπεί στην αναγνώριση των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και των κινδύνων, που αντιμετωπίζει το προσωπικό της υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας, προκειμένου να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και προστασίας για τους επαγγελματίες αυτούς.
Μια τροπολογία, την οποία έχουμε καταθέσει πρώτοι εμείς -να το πείτε του κ. Μαρινάκη, που βγήκε και είπε ψέματα χθες-. Αλλά εσείς την έχετε απορρίψει πάρα πολλές φορές, κρατώντας στο συρτάρι το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη, που εσείς αναθέσατε και αναφέρει ρητά την υπαγωγή των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά! Σας το καταθέτω στα πρακτικά, αν το ξεχάσατε…
Ας δούμε, όμως, το χρονολόγιο του κυβερνητικού λαϊκισμού, που θα μας κάνουν μαθήματα υπευθυνότητας οι κύριοι της Νέας Δημοκρτίας.
29 Απριλίου 2020, εν μέσω του πρώτου ισχυρού κύματος της πανδημίας, η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ δημοσιεύει κυβερνητικές διαρροές -τότε σας ήταν χρήσιμες οι διαρροές- για «ΔΙΠΛΟ ΜΠΟΝΟΥΣ στους υγειονομικούς. Στα Βαρέα γιατροί και νοσηλευτές, εκτός από το επίδομα θα βγαίνουν 5 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη». Το καταθέτω στα πρακτικά… Ήταν παχιά η σκιά στο λεφτόδεντρο τότε, κ. Γεωργιάδη και καθόσασταν από κάτω και εσείς και ο κ. Μητσοτάκης; Τότε ήταν καλή η κοροϊδία στους υγειονομικούς, αλλά τώρα είναι λαϊκισμός.
Προχωρώ στο χρονολόγιο και φτάνω σε εσάς. Εσείς προσωπικά αλλάξατε την άποψή σας; Διότι τον Αύγουστο του 2023 όταν ήσασταν υπουργός Εργασίας στην ΠΟΕΔΗΝ ότι θα κάνετε θετική εισήγηση για την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Το χαρακτηρίζατε μάλιστα ένα δίκαιο αίτημα. Καταθέτω στα πρακτικά το σχετικό δελτίο τύπου που δεν διαψεύσατε ποτέ. Και ο υπουργός κ. Γεωργιάδης κάτω από την παχιά σκιά του λεφτόδεντρου; Να μας απαντήσει ο Πρωθυπουργός εάν τελικά είναι λαϊκιστής ο ίδιος, ο υπουργός του, εσείς που μιλούσατε για βαρέα και ανθυγιεινά και τώρα περιφρονείτε χιλιάδες ανθρώπους που σας πίστεψαν μέσα στην κρίση της πανδημίας.
Και έρχομαι τώρα στο παροιμιώδες επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη, ότι αν ψηφιστεί η τροπολογία, αύριο το πρωί θα φύγουν 6.500 υγειονομικοί από το σύστημα. Μα δεν τον προστατεύουν οι συνεργάτες του; Δεν τον ενημέρωσε κανείς ότι απαιτούνται 12 χρόνια ασφάλισης στα βαρέα και ανθυγιεινά για να θεμελιώσει κάποιος δικαίωμα συνταξιοδότησης;
Συνεπώς η μόνη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό είναι το 2% του μισθού, που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές του κράτους, το οποίο είναι πάρα πολύ μικρό σε σχέση με την τεράστια κοροϊδία που τους κάνατε. Αντιθέτως, θα έρθουν αυξημένες εισφορές των υγειονομικών που θα αιμοδοτήσουν το ασφαλιστικό σύστημα και έτσι θα θεραπεύσουμε τη μεγάλη ανισότητα που υπάρχει να υπάγονται στα βαρέα οι ιδιωτικοί υπάλληλοι του χώρου της υγείας, όπως οι νοσηλευτές, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν την ίδια δουλειά δεν απολαμβάνουν ανάλογο ασφαλιστικό καθεστώς.
Είστε η χειρότερη εκδοχή του λαϊκισμού! Γι’ αυτό, μαθήματα υπευθυνότητας όχι σε εμάς κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Δυστυχώς για εσάς –ευτυχώς για τον ίδιο- σας έχει πάρει πια χαμπάρι ο ελληνικός λαός.
Κυρίες και κύριοι,
Η απουσία πολιτικής βούλησης από μέρους σας για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ είναι εμφανής και στο παρόν νομοσχέδιο. Ο Προσωπικός Ιατρός είναι μόνο ένα τμήμα ενός σύγχρονου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Είναι αναχρονιστικό να θεωρούμε τον θεσμό αυτό ως κεντρικό πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Και ξέρετε γιατί το κάνετε αυτό; Έρχεστε άρον άρον και αποσπασματικά, με αποκλειστικό στόχο να αυξήσετε αριθμητικά μόνο το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού με Προσωπικούς Ιατρούς. Διότι αν δεν το πετύχετε εντός χρονοδιαγράμματος, θα χαθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Και ποιος το διαπραγματεύτηκε αυτό; Εμείς ή εσείς; Δική σας, λοιπόν, είναι ευθύνη. Δεν υπήρχε Ταμείο Ανάκαμψης, κυρία Αγαπηδάκη, στο πρώτο μνημόνιο. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι δική σας διαπραγμάτευση. Και, σας παρακαλώ, μην περιφρονείτε τη νοημοσύνη μας.
Το μόνο, όμως, που ΔΕΝ σας ενδιαφέρει είναι το ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ για να ολοκληρωθεί ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα εξυπηρετεί τον Έλληνα πολίτη και θα του εμπνέει εμπιστοσύνη. Γιατί η λέξη-κλειδί για τον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού είναι η λέξη “εμπιστοσύνη” του πολίτη προς αυτόν.
Όταν σας προτρέπαμε -γιατί είναι πολλές οι μορφές της αναξιοπιστίας σας- να δώσετε περισσότερους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης στο ΕΣΥ, όπως έκαναν άλλες χώρες, αμέσως μετά την πανδημία, ο πρωθυπουργός μάς έδωσε το «Νόμπελ Ασχετοσύνης» γιατί από αυτό εδώ το βήμα έλεγε στον ελληνικό λαό ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αναθεωρείται. Και πώς το αναθεωρήσατε μετά; Μήπως δεν αξίζει το «Νόμπελ Ασχετοσύνης» στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά αξίζει σε εσάς το «Νόμπελ Κοροϊδίας και Αναξιοπιστίας»;
Εσείς το κάνατε, εσείς το διαπραγματευτήκατε. Και εντάξατε στο αναθεωρημένο σχέδιο που καταθέσατε τον Αύγουστο του 2023, το μέτρο του Προσωπικού Ιατρού ως ορόσημο. Και ένα χρόνο μετά, νομοθετείτε στο πόδι δέσμιοι της δικής σας ανακολουθίας και αποτυχίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στις μέρες μας, οι ανάγκες υγείας είναι πολλές και σύνθετες. Γι’ αυτό απαιτείται μια ολιστική διαχείριση πολλαπλών νόσων από διεπιστημονικές ομάδες και πολλές ειδικότητες. Αυτό το συμπέρασμα είναι ένα από τα λίγα θέματα, που οι ειδικοί επιστήμονες στην πολιτική υγείας λίγο-πολύ συμφωνούν. Και οφείλουμε κι εμείς ως πολιτικό σύστημα να ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική προς όφελος των πολιτών.
Για την κυβέρνηση όμως, δεν μετράει η άποψη των ειδικών ούτε οι ανάγκες της κοινωνίας. Γι’ αυτό, υπονομεύοντας τον θεσμό και την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχει ο πολίτης στον θεσμό, εκτός από τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες, που υπήρχαν, εισάγετε επιπλέον:
- Τους ιδιώτες χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ τους οποίους πληρώνει αποκλειστικά ο ασθενής.
- Τους ανειδίκευτους που ακολουθούν τη Γενική Ιατρική.
- Όλους τους αγροτικούς ιατρούς, τους οποίους μετονομάζετε «Προσωπικούς Ιατρούς», και επιπλέον τοποθετείτε στον αστικό ιστό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Όλα αυτά αποτελούν μια αντιεπιστημονική προσέγγιση και δημιουργούν ζητήματα όσον αφορά την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας. Δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λένε οι ειδικοί. Το λέει το ευρωπαϊκό παράδειγμα.
Πείτε μου, σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα ανειδίκευτος έχει αυτόν τον ρόλο; Πάλι εξαίρεση η Ελλάδα; Αυτή είναι η σύγκλιση με άλλα εθνικά συστήματα υγείας; ΠΟΥΘΕΝΑ στην Ευρώπη δεν συμβαίνει αυτό το οποίο σήμερα θέλετε να υλοποιήσετε. Διότι είναι άλλο πράγμα η εκπαίδευση και άλλο η κλινική πρακτική. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ρόλος του οικογενειακού ιατρού (Family Physician), απαιτεί ειδική περίοδο εξειδίκευσης, ο χρόνος της οποίας ποικίλλει μεταξύ των κρατών της Ένωσης από 3-5 έτη. Αυτά δεν τα διαβάσατε; Δεν τα γνωρίζετε;
Ύστερα από πολλές δεκαετίες επιστρέφουμε στην πριν από το ΕΣΥ εποχή, όταν οι Αγροτικοί Γιατροί ήταν οι μόνοι γιατροί στην περιφέρεια, με τη διαφορά, ότι σήμερα φέρνετε και «αγροτικούς» στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Αν είναι δυνατόν. Μας αντιτείνετε, βέβαια, πως και οι αγροτικοί «είναι και αυτοί γιατροί». Βεβαίως και είναι γιατροί. Αλλά δεν είναι μόνιμα εκεί, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ο ασθενής να αλλάζει διαρκώς προσωπικό γιατρό με συνέπεια πάλι να υπονομεύετε την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη του ασθενούς προς τον ιατρό. Άρα τι έχετε καταφέρει;
Εδώ όμως, υπάρχει ένα παράδοξο : Εφόσον οι απόφοιτοι είναι επαρκείς να ασκήσουν καθήκοντα Προσωπικού Ιατρού, κακώς καθόμαστε και ξοδεύουμε πόρους και χρόνο για περαιτέρω εκπαίδευση; Σε λίγο θα μας πείτε να καταργήσουμε την ειδικότητα! Για να μας κάνετε να πιστέψουμε ότι δεν νομοθετείτε κάτι παράλογο.
Άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα που ανακύπτει από τα μπαλώματα που επιχειρείτε, είναι πως η προκήρυξη θέσεων αγροτικών ιατρών ως Προσωπικών Ιατρών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα προκαλέσει τεράστιο έλλειμμα στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές καθώς και στα νησιά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι για άλλη μια φορά, ο Έλληνας πολίτης θα κληθεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι ασθενείς, μη έχοντας επιλογή στην περιοχή τους για κάποιον γιατρό του ΕΣΥ ή ιδιώτη που είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ και είναι δωρεάν ή μη θέλοντας να τους διαχειρίζεται ειδικευόμενος ή αγροτικός, θα αναγκάζονται να εγγράφονται σε μη συμβεβλημένους ιδιώτες και να πληρώνουν από την τσέπη τους. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Ήδη στα τελευταία 2 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας οι ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 1 δισ ευρώ.
Για όλους αυτούς του λόγους, πιστεύουμε πως το νομοσχέδιο θα οδηγήσει:
- Σε αύξηση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων στην παροχή των υπηρεσιών υγείας.
- Σε περαιτέρω αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
- Σε περαιτέρω επιδείνωση των ποιοτικών δεικτών ενός συστήματος υγείας.
Τι λοιπόν προτείνουμε εμείς… Γιατί πάντα έχουμε και αντιπρόταση. Ένα εντελώς διαφορετικό υπόδειγμα οργάνωσης και λειτουργίας του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Πρέπει να εστιάσουμε στη δημιουργία δικτύων φροντίδας που θα στελεχώνονται από ειδικότητες της παθολογίας και θα συνεργάζονται μεταξύ τους.
Θα παρέχουν έτσι μια ολοκληρωμένη δέσμη υπηρεσιών, ενώ θα διασυνδέονται με την δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η λέξη «δίκτυο» δε χρησιμοποιείται ούτε μια φορά στο παρόν νομοσχέδιο.
Εμείς προτείνουμε να συμπεριληφθούν στις κατηγορίες των ιατρών του Δημοσίου και των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, και οι ειδικότητες επίσης της παθολογίας.
Οι αγροτικοί γιατροί ως ανειδίκευτοι θα μπορούσαν να εισαχθούν ΜΟΝΟ ως λύση ανάγκης για την κάλυψη του πληθυσμού με δύο προϋποθέσεις:
- Να αφορούν τους πληθυσμούς των δυσπρόσιτων περιοχών και νησιών όπου δεν υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί.
- Να είναι πάντα κάτω από την επίβλεψη ειδικευμένων των Κέντρων Υγείας.
Δύο χρήσιμες προϋποθέσεις για να τους αξιοποιήσουμε και αυτούς.
Επιπλέον, οι ασθενείς που θα αναγκάζονται να επιλέξουν ιδιώτη προσωπικό γιατρό επωμιζόμενοι το κόστος λόγω αδυναμίας του κράτους να τους παρέχει δωρεάν την υπηρεσία, θα πρέπει να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Καταθέσαμε σχετική τροπολογία.
Ο θεσμός του προσωπικού ιατρού είναι ταυτόσημος με την έννοια της εμπιστοσύνης. Εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό και στον προσωπικό τους ιατρό, αλλά και εμπιστοσύνη του ιατρού στο σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δυστυχώς, τίποτα εξ αυτών δεν ικανοποιείται όπως νομοθετείτε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η καθημερινότητα του ελληνικού λαού δυσκολεύει μέρα με τη μέρα. Αυτό δεν φαίνεται μόνο στην Υγεία αλλά και στην υποβάθμιση συνολικά του βιοτικού του επιπέδου.
Μόλις την περασμένη βδομάδα, τα στοιχεία της Eurostat διέψευσαν οριστικά το κυβερνητικό αφήγημα «για καλύτερους μισθούς και σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Άλλα μας λένε οι υπουργοί της κυβέρνησης και άλλα η ΕΛΣΤΑΤ με τα στοιχεία της.
- Το 2023, ο μέσος μισθός στην Ευρώπη των 27 διαμορφώθηκε στα 37.863 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 6,24% σε σχέση με πέρσι.
- Στην Ελλάδα, το 2023, ο μέσος μισθός αυξήθηκε στα 17.013 ευρώ, με ετήσια αύξηση όμως, μόλις 3,69%. Την ίδια ώρα, ο γενικός πληθωρισμός το 2023 ήταν 3,5%. Για ποιες αυξήσεις μιλάτε.
Συνολικά, είμαστε τρίτοι από το τέλος ανάμεσα στους «27» στις μέσες ετήσιες αποδοχές για οκτάωρη εργασία, ξεπερνώντας μόνο την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία. Είναι ζήτημα χρόνου όμως να μας ξεπεράσουν και αυτές και να είμαστε στον πάτο.
Αυτό δεν ονομάζεται σύγκλιση, αλλά απόκλιση με υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη! Απόκλιση στην υγεία. Απόκλιση στους μισθούς. Απόκλισηστην αγοραστική δύναμη. Σε όλα αποκλίνουμε, σε ελάχιστα συγκλίνουμε. Για αυτό έχετε αποτύχει παταγωδώς. 21.000 ευρώ απέχει ο ελληνικός μέσος μισθός από τον μέσο ευρωπαϊκό! Και πανηγυρίζουν!
Και σαν να μην έφταναν αυτά, έρχεται η Ελληνική Στατιστική Αρχή και μας λέει πως στο α΄ τρίμηνο του 2024, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά 2,2% ως συνέπεια του πληθωρισμού. Αυτό είναι -αποκλειστικά- δικό σας έργο. Καταθέτω τον σχετικό πίνακα της Eurostat για τα πρακτικά.
Επείγει, λοιπόν, να αφήσετε τους «αλγόριθμους» που διαφημίζετε και να υιοθετήσετε τη δική μας πρόταση για επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ενόψει και της υποχρέωσης της χώρας να ενσωματώσει στο εθνικό Δίκαιο την Οδηγία (ΕΕ) 2022/2041 είναι πιο αναγκαία από κάθε άλλη φορά η έμπρακτη στήριξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Η χώρα μας με δική σας ευθύνη και επιλογή παραμένει ουραγός στο ποσοστό κάλυψης εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Από το 80% είμαστε λίγο πάνω από το 20%. Και τούτο διότι αποδεδειγμένα αυτή η διαδικασία είναι ο μόνος δρόμος αύξησης των μέσων μισθών. Δεν αρκούν τα ευχολόγια και οι παραινέσεις. Χρειάζονται άμεσες λύσεις, άμεσες αποφάσεις.
Στον έκτο χρόνο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο τιμόνι της χώρας, ο λαός μας βλέπει καθημερινά ότι έχει πια κορεστεί και δεν έχει τίποτε άλλο να του προσφέρει, παρά μόνο προβλήματα.
Για αυτό, έχει έρθει η ώρα για μια μεγάλη Αλλαγή Πολιτικής Κατεύθυνσης, την οποία έχει ανάγκη ο λαός μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να ανοίξει το επόμενο διάστημα έναν μεγάλο και ευρύχωρο πολιτικό και προγραμματικό διάλογο, μαζί με την κοινωνία, με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, για να συγκροτήσουμε ένα πραγματικά σύγχρονο ανθεκτικό, προηγμένο και προοπτικό σχέδιο ελπίδας για τον ελληνικό λαό. Αυτό το σχέδιο φιλοδοξούμε, με τον αγώνα μας, με την προσπάθειά μας, να είναι το κυβερνητικό σχέδιο της επόμενης κυβέρνησης της χώρας. Για να μπορέσει ο λαός, το γρηγορότερο δυνατό, να απαλλαχθεί από τις συντηρητικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, που τον έχουν καταδικάσει να είναι ουραγός στους περισσότερους δείκτες της ΕΕ.