«Οι ημέρες της παντοδυναμίας σας έχουν τελειώσει» – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Δευτερολογία Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου

Είναι υπεύθυνη η δική μας στάση στο ζήτημα του ΑΣΕΠ; Είναι προοδευτική; Ας ακούσει, λοιπόν, ο ελληνικός λαός σήμερα τι έφερε η Νέα Δημοκρατία με αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση.

Τα ίδια ακούσαμε και το 2021. Με τον ν.4765. Ότι είχαμε εμείς λάθος και εσείς  δίκιο. Ότι δήθεν εμείς είμαστε οπισθοδρομικοί και εσείς είστε μεταρρυθμιστές. Έχω εδώ 32 νομοθετικές παρεμβάσεις -τις καταθέτω στα πρακτικά τις Βουλής- που έχουν μεσολαβήσει μεταξύ του ν.4765 μέχρι τον νέο νόμο που ψηφίσατε χθες. Πώς είναι δυνατόν να λέτε ότι είναι μία γενναία και σοβαρή μεταρρύθμιση, όταν έχετε κάνει 32 νομοθετικές παρεμβάσεις σε ελάχιστο χρόνο. Διότι πολύ απλά ο νόμος αυτός κρίνεται αποτυχημένος και μας εγκαλείτε γιατί δεν τον ψηφίζουμε;

Πάμε στην ουσία.

Εμείς είμαστε μανιχαϊστές; Λέμε άσπρο-μαύρο; Όταν ψηφίζεις 36 από τα 66 άρθρα, δεν είσαι μανιχαϊστής. Προφανέστατα, έχεις δει κάποια σωστά πράγματα, που βελτιώνουν τις διαδικασίες.

Αλλά, προς Θεού, και ας ακούσει ο ελληνικός λαός που σπουδάζει τα παιδιά του και αγωνιούν για να πάρουν ένα μεταπτυχιακό και ένα διδακτορικό:  ο κ. Μητσοτάκης μας εγκαλεί γιατί δεν δεχθήκαμε να είναι 40 μόρια η μοριοδότηση για την εντοπιότητα, 5 για το διδακτορικό, 2 για το μεταπτυχιακό. Ε, βεβαίως έχουμε δίκιο. 20 ήταν τα μόρια για την εντοπιότητα και το κάνετε 40 υποβαθμίζοντας και υποτιμώντας χιλιάδες ανθρώπους που αγωνίστηκαν με οικονομικές και προσωπικές δυσκολίες, να πάρουν έναν διδακτορικό τίτλο. Δεν είναι αυτό αξιοκρατία. Εμείς εκπροσωπούμε την αξιοκρατία, γιατί σεβόμαστε τον κόπο αυτών των ανθρώπων, όταν καταθέτουν τα χαρτιά τους σε έναν διαγωνισμό. Θέλουμε κίνητρα. Αλλά  όχι ανισοβαρή κίνητρα. Κίνητρα αξιοκρατίας και συνέπειας.

Έρχομαι τώρα στο ζήτημα της  αξιολόγησης.

«Είστε», λέει, «υπέρ ή κατά της αξιολόγησης»; Άλλος μανιχαϊσμός. Υπέρ της αξιολόγησης είμαστε. Ποιοι όμως κάνουν την αξιολόγηση; Για να έχεις αξιοκρατική αξιολόγηση, πρέπει να δεις ποιοι είναι οι αξιολογητές. Με τους διορισμένους προϊσταμένους θα κάνουμε την αξιοκρατική αξιολόγηση; Να δώσω, λοιπόν, και ένα παράδειγμα για να καταλάβει ο λαός, αν είναι επιλεγμένοι οι αξιολογητές ή διορισμένοι. Στο υπουργείο Υγείας, 83 προϊστάμενοι είναι με ανάθεση και 15 μετά από κρίση. Οι 83 που αξιολογούν είναι διορισμένοι, οι 15 είναι με κρίση. Αυτό είναι αξιοκρατία; Όταν, λοιπόν, μιλάμε για αξιοκρατία, αξιολόγηση και κίνητρα, πρέπει να υπάρχει νομιμότητα, διαφάνεια, αξιοκρατία. Εμείς ψηφίσαμε ό,τι θεωρούσαμε σωστό και συνεπές, με τον αγώνα που έδωσε το ΠΑΣΟΚ πριν από περίπου 30 χρόνια για να σταματήσει το ρουσφέτι στο Δημόσιο. Αυτός ο αγώνας έχει τη δική μας σφραγίδα. Υπάρχει μνήμη στον ελληνικό λαό και γνωρίζει ποιοι έκαναν αυτή τη μεταρρύθμιση και ποιοι την πολέμησαν λυσσαλέα.

Πάμε τώρα στη διαχείριση δασών.

Προφανέστατα, ο Πρωθυπουργός μιλά για τον νόμο που ήρθε στη Βουλή και εμπεριείχε την Ενιαία Διαχείριση Υδάτων της Θεσσαλίας. Κατά ένα «μαγικό» τρόπο κάνουμε ενιαία διαχείριση υδάτων στη Θεσσαλία, αλλά δεν έχουμε τον Περιφερειάρχη μέσα. Και θέλετε να το ψηφίσουμε; Διαχείριση δασών. «Είστε», μας ρωτούν, «υπέρ ή κατά της διαχείρισης δασών;» Πάλι μανιχαϊστικά. Υπέρ είμαστε, βεβαίως. Πρέπει να υπάρχει διαχείριση δασών για να υπάρχει καθαρισμός, αξιοποίηση, ανάπτυξη και προστασία. Αλλά, να που στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος. Εσείς, λοιπόν, νομοθετείτε, αποκλείοντας επί της ουσίας όλους τους δασικούς συνεταιρισμούς. Και, μάλιστα, δίνετε τη δυνατότητα μόνο σε ιδιώτες που έχουν τζίρο άνω των 3 εκατ. ευρώ, αποκλείοντας όλους τους μικρούς. Γιατί; Εσείς δεν θέλετε συναίνεση. Συνενοχή θέλετε. Όμως, συνενοχή στη στήριξη μόνο των ισχυρών από το ΠΑΣΟΚ δεν θα βρείτε.

Μάλιστα, βγάλατε εκτός τις δασικές υπηρεσίες όταν αναθέσατε τις αρμοδιότητες στο ΤΑΙΠΕΔ, και όλα αυτά επί της ουσίας σηματοδοτούν ένα και μόνο πράγμα: την ιδιωτικοποίηση. Διότι, εμείς, ναι, θέλουμε και ενιαία διαχείριση υδάτων και διαχείριση δασών, αλλά πρέπει να υπάρχει και δημόσιος χαρακτήρας, σεβασμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σεβασμός και στους τοπικούς, μικρούς, συνεταιριστές, εργολάβους, οι οποίοι είχαν ένα κομμάτι της εργασιακής τους ύλης και σε αυτό το επίπεδο. Εσείς τους αποκλείετε, όμως, όλους. Αγνοήσατε τις προτάσεις μας τότε. Τα είχαμε επισημάνει όλα αυτά, όταν ψηφιζόταν ο νόμος.

Επόμενο σημείο που θέλω να θίξω: Ακροδεξιά και Νέα Δημοκρατία.

Σας κακοχαρακτηρίζουμε, ισχυριστήκατε. Εμείς δεν σας είπαμε ακροδεξιούς. Εμείς είπαμε κάτι πολύ απλό το οποίο αποφύγατε να σχολιάσετε. Γιατί χθες δεν δεχθήκατε την πρότασή μας; Γιατί πρέπει να πάρει 1,1 εκατ. ευρώ ένα κόμμα που κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο ότι η ηγεσία του είναι στη φυλακή ως καταδικασμένοι εγκληματίες; Δεν άκουσα μία απάντηση.

Αλλά και επειδή πιάσατε ιστορικά τα θέματα της ακροδεξιάς και της προόδου. Τι να κάνουμε; Προβεβλημένοι υπουργοί σας, στενοί σας συνεργάτες προέρχονται από την ελληνική Ακροδεξιά. Δεν είναι ντροπή. Αυτή είναι η ιστορική και πολιτική πραγματικότητα.

Πραγματικά ζητώ μία απάντηση στην τριτολογία σας γιατί δεν στηρίζετε την πρότασή μας για τους «Σπαρτιάτες», που από ό,τι καταλαβαίνω στηρίζουν και τα υπόλοιπα κόμματα. Ποιος είναι ο λόγος; Ποιος είναι ο λόγος ένα κόμμα να παίρνει χρήματα, ενώ υπάρχει απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης και μέσω αυτής της απόφασης δεν συμμετείχε στις ευρωπαϊκές εκλογές. Μία απάντηση.

Τώρα, αναφορικά με τις ανεξάρτητες αρχές.

Λέει ο Πρωθυπουργός «μα, τρεις μήνες περιμένουμε». Συγγνώμη, είχαμε εσωτερικές διαδικασίες και ένα κόμμα, όταν έχει εσωτερικές διαδικασίες, πρέπει να κλείσει τον κύκλο του, όπως τον κλείσαμε θεσμικά και πολιτισμένα και θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε ό,τι τίθεται σε αυτό το επίπεδο στη Βουλή.

Αλλά, όταν εσείς βιάζεστε και  ψάχνατε συναίνεση τα μεσάνυχτα, δεν έβλεπα τότε που είχαμε κανονικά όργανα και καμία εσωτερική διαδικασία να ψάξετε συναίνεση στο ΠΑΣΟΚ όταν θέλατε να ελέγξετε την ΑΔΑΕ για να κάνετε πράξη τη συγκάλυψη στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Τότε μια χαρά τα βρήκατε με τον κ. Βελόπουλο. Τώρα σας ένοιαξαν οι τρεις μήνες. Εμείς, λοιπόν, όταν θα έρθει η πρότασή σας, θα τη συζητήσουμε και θα τοποθετηθούμε αναλόγως.

Ας έρθουμε τώρα στην υπευθυνότητα, γιατί παίζει πολύ αυτή η λέξη.

«Είστε υπεύθυνοι, ανεύθυνοι, λαϊκιστές, ασυνεπείς». Ο καθένας εδώ έχει μία ιστορία. Δεν ήμουν εγώ, κ. Μητσοτάκη,  το 2010 που καιγόταν η χώρα, που με την ψήφο μου, -αν δεν υπήρχαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-, σήμερα θα ήμουν πρωθυπουργός της δραχμής. Εσείς είστε και όχι εγώ. Γι’ αυτό, μαθήματα υπευθυνότητας στο κόμμα, που έβαλε πλάτη απέναντι στη χρεοκοπία της Νέας Δημοκρατίας το 2009…  παρακαλώ, να είστε πιο φειδωλός.

Θέλω, κλείνοντας, να σας πω ότι πραγματικά έχουμε διάθεση συναίνεσης για μεγάλα ζητήματα, όπως είναι η κλιματική κρίση. Φέραμε προτάσεις, τα έχουμε πει στη Βουλή, έχουμε δουλέψει διαχρονικά -και στη Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-. Διότι είναι ένα τεράστιο ζήτημα, μια τεράστια πρόκληση και η χώρα μας πρέπει να αποκτήσει ανθεκτικότητα. Το λέω και το ξαναλέω. Η λέξη- σταθμός των επόμενων δεκαετιών για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι η λέξη «ανθεκτικότητα». 

 Γι’ αυτό και στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι Ευρωπαίοι έβαλαν και αυτόν τον όρο. Διότι πρέπει να δούμε σε ποια ζητήματα είμαστε ευάλωτοι, στην οικονομία, την ανάπτυξη, το κόστος παραγωγής, την κλιματική κρίση, την προσφυγική κρίση, σε γεωπολιτικά ζητήματα. Και όλα αυτά να τα συνδέσουμε με τον εκσυγχρονισμό του κράτους, σε κάθε μορφή του κράτους. Αν υπάρχει διάθεση, εμείς είμαστε θετικοί και καταθέσαμε πολλές προτάσεις. 

Δεν σας άκουσα να λέτε κάτι για τους εποχικούς πυροσβέστες που είναι σε ομηρία. Είπατε για τον ΣΠΑΫ. Δώστε κίνητρα να έχουμε κι άλλους ΣΠΑΫ. Τα κίνητρα είναι οικονομικά, αν θέλουμε η τοπική αυτοδιοίκηση να μπει δυναμικά και πρωταγωνιστικά στο παιχνίδι των τοπικών δομών πολιτικής προστασίας, με ταχύτητα και αμεσότητα. Εμείς, λοιπόν, είμαστε εδώ γιατί θέλουμε λύσεις.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή και το βλέπουμε αυτό καθημερινά. Δεν λύσατε πάγιες παθογένειες και αφήνετε άλυτα μεγάλα προβλήματα, -στη στέγαση, στην ακρίβεια, στην υγεία, στη δημόσια διοίκηση-. 

Οι πολίτες ψάχνουν λύσεις και υπευθυνότητα και εμείς θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ασκώντας δυναμική, σοβαρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση και διαμορφώνοντας ένα εναλλακτικό σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης. Εμείς θα είμαστε δυναμικά παρόντες μέσα και έξω από τη Βουλή απέναντι σε μία κυβέρνηση, η οποία συμπεριφέρεται αλαζονικά και υποτιμά τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά συνεχίζει αμετανόητα μια παρέλαση αλαζονείας. 

 Αυτή την παρέλαση αλαζονείας θα την πληρώσετε διότι ακόμα και οι προτάσεις σας είναι ψευδεπίγραφες μεταρρυθμίσεις. Ο κόσμος διψά για αξιοκρατία και διαφάνεια, ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή. Δεν τις βρίσκει όμως.  

Και θέλω να σας πω, κλείνοντας, ότι το ύφος και η συμπεριφορά κυρίως υπουργών της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα πολύ κρίσιμα για την κοινωνία και θέματα δικαιοσύνης και αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου δείχνουν ότι οι ημέρες της παντοδυναμίας σας ανήκουν στο παρελθόν και πρέπει να ξεκαβαλήσετε από το καλάμι, το οποίο δυστυχώς έχετε καβαλήσει τα τελευταία χρόνια. 

Όσο συνεχίζετε αυτή την αλαζονική συμπεριφορά, τόσο επιταχύνετε την έξοδό σας από το Μέγαρο Μαξίμου. Κι εμείς θα είμαστε εδώ ως αξιόπιστη, σοβαρή, προοδευτική δύναμη για να σας ανοίξουμε με μεγάλη χαρά την πόρτα της εξόδου.


Πηγή

Leave a Reply