Ανακοίνωση Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Ουραγός για 5η συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας & Κοινωνίας: Ο ψηφιακός μουσαμάς της Κυβέρνησης Μητσοτάκη προστίθεται στο σπιράλ χαμένων ευκαιριών που οδηγούν σε υποβάθμιση την Χώρα
Η ψηφιακή υστέρηση της Ελλάδας αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην κατάταξή της στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) 2024 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου για άλλη μια χρονιά η χώρα μας καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτή η κατάταξη αναδεικνύει τις αδυναμίες της χώρας σε κρίσιμους τομείς ψηφιακής ανάπτυξης και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση DESI 2024 η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει τις επιδόσεις της όσον αφορά τους στόχους της ψηφιακής δεκαετίας, να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα, την κυριαρχία και να προωθήσει τις ευρωπαϊκές αξίες και τη δράση για το κλίμα.
Ειδικότερα η χώρα μας συνεχίζει να παραμένει πίσω σε βασικούς δείκτες όπως:
- Υποδομές συνδεσιμότητας: Η Ελλάδα παραμένει πίσω στη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των ευρυζωνικών δικτύων. Παρά τις διακηρύξεις για βελτίωση των ψηφιακών υποδομών, οι πολίτες συνεχίζουν να υποφέρουν από αργές και ακριβές υπηρεσίες διαδικτύου, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές όπου η πρόσβαση είναι ανεπαρκής.
- Ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας από τις επιχειρήσεις: Οι ελληνικές ΜΜΕ έχουν χαμηλό επίπεδο καινοτομίας και ψηφιακής ωριμότητας. Η αδυναμία τους να υιοθετήσουν σύγχρονες ψηφιακές λύσεις περιορίζει την ανταγωνιστικότητά τους στην παγκόσμια αγορά. Παρά τις διαθέσιμες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, η απορρόφηση των κονδυλίων είναι περιορισμένη λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.
- Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες: Η χώρα παραμένει ουραγός στην ψηφιοποίηση των δημόσιων διαδικασιών, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αντιμετωπίζουν καθημερινά την ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας. Ο κακός σχεδιασμός και η αργή πρόοδος στην υλοποίηση ψηφιακών έργων οδηγούν σε κακοδιαχείριση πόρων και καθυστερήσεις.
- Ψηφιακά δικαιώματά: Μόνο το 33% των Ελλήνων πιστεύει ότι η ΕΕ προστατεύει καλά τα ψηφιακά δικαιώματά τους, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 47%. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο και τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων είναι αυξημένες.
- Ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Η ψηφιακή εκπαίδευση παραμένει περιορισμένη, με αποτέλεσμα οι νέοι να μην είναι προετοιμασμένοι να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ψηφιακής οικονομίας. Το 2023, μόνο το 52,4% του πληθυσμού διέθετε τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες (μέσος όρος της ΕΕ 55,5%). Ο αριθμός των ειδικών ΤΠΕ είναι πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ, παρά την αυξανόμενη ζήτηση.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είχε επισημάνει λίγους μήνες πριν όλα τα παραπάνω καταδεικνύοντας την έλλειψη ολοκληρωμένης ψηφιακής πολιτικής και αποτελεσματικής υλοποίησης δράσεων ψηφιακής μετάβασης. Είναι ώρα για ουσιαστικές αλλαγές που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην ψηφιακή εποχή με όρους ανταγωνιστικότητας, ασφάλειας και βιωσιμότητας.
Η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει τις αδυναμίες αυτές και να προχωρήσει σε άμεσες και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις. Η ενίσχυση της συνδεσιμότητας, η προώθηση της ενσωμάτωσης των ψηφιακών τεχνολογιών στις επιχειρήσεις, η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών αποτελούν βασικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η επιτυχία αυτών των μεταρρυθμίσεων εξαρτάται από την πολιτική βούληση και τη σωστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αναδεικνύει με τεκμηριωμένες παρεμβάσεις την ψευδή εικόνα που καλλιεργείται. Συνεχίζεται η κακοδιαχείριση δημόσιων πόρων με τις χιλιάδες απευθείας αναθέσεις και τα υπερκοστολογημένα και ακριβά έργα πληροφορικής, η σπατάλη πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της χώρας εξακολουθούν να απολαμβάνουν ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες κατώτερες των σύγχρονων απαιτήσεων.
Η πρότασή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έχει στον πυρήνα της τη δίκαιη ψηφιακή μετάβαση, την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών, την ενίσχυση της ολοκληρωμένης ψηφιακής διακυβέρνησης, των δεξιοτήτων στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των πολιτών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την προώθηση της συνδεσιμότητας και ευρυζωνικότητας και τη μείωση του κόστους στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Με γρήγορες νίκες, διαφάνεια, αποδοτικότητα, λογοδοσία και συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού.
Το Σχέδιο “Ψηφιακή Ελλάδα” του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής υπερβαίνει τη διάσταση της ψηφιακής διακυβέρνησης και αποτελεί προϊόν συλλογικής επεξεργασίας και διαβούλευσης με τους πολίτες, στελέχη φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα με στόχο την ψηφιακή κοινωνία στο προσκήνιο!
Μπες στο διάλογο, σχολίασε την ανακοίνωση και γράψε την άποψή σου στην πλατφόρμα της Ψηφιακής Κοινωνίας https://digitalsociety.gr.