«Δεν αρκούν οι διαπιστώσεις, η κυβέρνηση απέτυχε στην πρόληψη και την προετοιμασία»

Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN και τους δημοσιογράφους Μίνα Καραμήτρου και Γιάννη Φώσκολο παραχώρησε συνέντευξη ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της κυβέρνησης στις πυρκαγιές, ο Εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε ότι «δεν μπορώ να δεχτώ την άποψη των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, ότι “στις υπόλοιπες πυρκαγιές τα πήγαμε καλά, αλλά μία μας ξέφυγε και η ζημιά ήταν μικρή”. Δεν μπορεί να είναι αποδεκτό, σήμερα στην Ελλάδα, μετά από τόσα χρόνια καταστροφών, μετά από τόσες πυρκαγιές να καίγονται 100.000 στρέμματα, να χάνεται μια ανθρώπινη ζωή, να υπάρχουν καταστροφές σε ιδιωτικές περιουσίες και η Νέα Δημοκρατία να λέει ότι ήταν μια φωτιά η οποία “μας ξέφυγε”. Μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και τόσες καταστροφές, υπάρχει η απαίτηση της αποτελεσματικότητας. Η “αριστεία” της Νέας Δημοκρατίας και το επιτελικό κράτος δημιούργησαν την προσδοκία ότι “όλα τα κάνουμε πολύ σωστά”. Και μάλιστα, καθώς δεν θέλουν να παραδεχτούν τα λάθη τους, ρίχνουν την ευθύνη στους πολίτες και λένε ότι “8 στα 10 σπίτια κάηκαν γιατί δεν είχαν κάνει τις απαραίτητες προεργασίες πυροπροστασίας ή καθαρισμού των οικοπέδων”. Αυτή είναι μια πολύ λάθος προσέγγιση».

 Κατόπιν, αναφερόμενος στην προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού και τη σύσκεψη στην Πεντέλη, ο κ. Γλαβίνας σημείωσε ότι «η κυβέρνηση όφειλε να έχει προετοιμάσει σωστά τον κρατικό μηχανισμό. Πέρα από τα εναέρια μέσα, σε επίπεδο αποτελεσματικότητας, συντονισμού, συμπράξεων με τη δασική υπηρεσία και την τοπική αυτοδιοίκηση είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν τα κατάφερε. Διαφορετικά, δεν θα υπήρχε αυτή η μεγάλη καταστροφή. Κάθε οικοσύστημα το οποίο καίγεται, έχει τεράστια σημασία. Τα χαμόγελα και η συμπεριφορά του Πρωθυπουργού συνολικά, προχθές στην Πεντέλη, ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και συνέπεια».

 Παράλληλα τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία έρχεται και λέει εκ των υστέρων ότι “θα φτιάξουμε σχέδια, θα δημιουργήσουμε δομές, θα κάνουμε αντιπυρικές ζώνες, θα δούμε πώς θα χρησιμοποιούμε το δάσος μέσα από τη δασική υπηρεσία”. Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει, να είναι πραγματικότητα. Δεν αρκούν οι διαπιστώσεις ότι η κλιματική κρίση είναι παρούσα. Ακριβώς λόγω αυτού θα έπρεπε να είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι».

 Ο κ. Γλαβίνας επέκρινε την κυβέρνηση για την άρνησή της να επενδύσει στην πρόληψη, σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση επενδύει πάρα πολλά στην καταστολή, δεν θα μπω στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ που δίνει άλλοθι στη Νέα Δημοκρατία. Το θέμα είναι αν ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος σε επίπεδο πρόληψης. Δεν έχει αξιοποιηθεί ούτε η δασική υπηρεσία, ούτε οι εποχικοί πυροσβέστες, που παρότι επιχειρούν το καλοκαίρι, δεν το πράττουν τον χειμώνα προετοιμάζοντας και ενισχύοντας την πρόληψη. Η δασική υπηρεσία έπρεπε να είναι στελεχωμένη και να μην κάνει τώρα προσλήψεις, όπως είδαμε στο τέλος Αυγούστου. Πού ακούστηκε προσλήψεις στη δασική υπηρεσία στο τέλος Αυγούστου; Δεν θα έπρεπε αυτά να έχουν συμβεί νωρίτερα; Δεν θα έπρεπε η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως καταγγέλλουν οι δήμοι, να έχει τα μέσα και τους πόρους για να υλοποιήσουν και αυτοί το σχέδιο του καθαρισμού των οικοπέδων; Όλοι οι πόροι που δόθηκαν εκ των υστέρων από την κυβέρνηση, έπρεπε να έχουν δοθεί έγκαιρα. Εδώ είναι οι κατηγορίες μας προς την κυβέρνηση. Εδώ είναι τα λάθη και οι αστοχίες που παραδέχονται έμμεσα και οι ίδιοι».

 Στη συνέχεια, μιλώντας για τις περιαστικές φωτιές, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στην ανάγκη «να υπάρχουν τοπικά σχέδια δράσης για το πώς λειτουργούμε σε αυτές τις περιπτώσεις, πώς καθαρίζονται τα ρέματα που είναι κοντά σε σπίτια και κατοικημένες περιοχές, ποιο σχέδιο θα ακολουθηθεί; Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση, όταν η φωτιά έφτασε λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και κάηκαν οι ιδιωτικές περιουσίες και χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή, δεν υπήρχε σχέδιο και η βαθμολογία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση αυτής της πυρκαγιάς είναι πολύ χαμηλή. Ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορούν να επικαλούνται ούτε την ατομική ευθύνη, ούτε την κλιματική αλλαγή. Η κυβέρνηση κρίνεται για την προνοητικότητά της, για το τι προέβλεψε και πως προετοιμάστηκε».

Τέλος, ο κ. Γλαβίνας επισήμανε την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει  Εθνικό Σύστημα Υγείας, δηλώνοντας ότι «είναι χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις που συνάντησε ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης στο νοσοκομείο της Λέρου. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας εν μέσω τουριστικής περιόδου καταρρέει στα νησιά. Το νοσοκομείο της Σάμου οδεύει προς κλείσιμο. Την προηγούμενη εβδομάδα ασθενής από την Κω, που έχει 100.000 πληθυσμό το καλοκαίρι, μεταφέρθηκε στην Κρήτη, γιατί δεν υπήρχε καρδιολόγος στο νοσοκομείο του νησιού. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα νοσοκομείων, που υπολειτουργούν και είναι υποστελεχωμένα. Η κυβέρνηση και σε αυτό το κομμάτι κρύβεται πίσω από τις ευθύνες της, χωρίς μάλιστα να έχει εκμεταλλευτεί το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως όφειλε».

 Αναφερόμενος στο παράδειγμα της ΜΕΘ του νοσοκομείου της Σάμου, επεσήμανε ότι «υπάρχουν εκκλήσεις να μην κλείσει η μοναδική ΜΕΘ σε αυτή την περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Τη στιγμή που οι πολίτες μαζεύουν υπογραφές, η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Υπουργός, ο κ. Γεωργιάδης, αδυνατούν να κατανοήσουν το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι. Το ΕΣΥ, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα. Οι αντιδράσεις που συναντά ο Υπουργός δεν είναι τυχαίες, δεν μαζεύτηκαν ξαφνικά κάποιοι στο νοσοκομείο της Λέρου για να διαμαρτυρηθούν. Είναι άνθρωποι που υποφέρουν και φοβούνται για τις ζωές τους. Δυστυχώς, το ΕΣΥ είναι αντιμέτωπο με μία “μεγάλη φυγή”, καθώς στελέχη και γιατροί είτε δεν θέλουν να προσληφθούν είτε φεύγουν γιατί ψάχνουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα».


Πηγή

Leave a Reply