Κανόνες λειτουργίας για τις πισίνες των ξενοδοχείων

Κανόνες λειτουργίας και ρυθμίσεις για τις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες) εντός των τουριστικών καταλυμάτων και των ξενοδοχείων

Αριθμ. 10399 – ΦΕΚ τεύχος Β 2621/30.05.2022
Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 10586/15.06.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Τουρισμού και Υγείας «Όροι και προϋποθέσεις εκπαίδευσης ναυαγοσώστη κολυμβητικής δεξαμενής, διαδικασία εξέτασης υποψηφίων ναυαγοσωστών κολυμβητικής δεξαμενής, συγκρότηση επιτροπής εξετάσεων, υποχρεώσεις φορέων διαχείρισης τουριστικών καταλυμάτων» (Β’ 2654)

Άρθρο 5
Υποχρεώσεις φορέων διαχείρισης καταλυμάτων

1. Οι φορείς διαχείρισης των καταλυμάτων, εντός των οποίων λειτουργούν κολυμβητικές δεξαμενές ή η υπεύθυνη επιχείρηση για τη λειτουργία της κολυμβητικής δεξαμενής, όταν αυτή δεν συμπίπτει με τον φορέα διαχείρισης του καταλύματος, υποχρεούνται, όπως:

α 1) Προσλαμβάνουν το αναγκαίο προσωπικό σύμφωνα με τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις εκ του οποίου έναν τουλάχιστον απόφοιτο Σχολής Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης, εφοδιασμένο με βεβαίωση, σε ισχύ, επιτυχούς συμμετοχής στις εξετάσεις ναυαγοσώστη κολυμβητικής δεξαμενής με τη διαδικασία που ορίζεται στην παρ. 8 του άρθρου 3 της παρούσας ή άδεια ναυαγοσώστη από λιμενική Αρχή. Ο ναυαγοσώστης κατά τις ώρες λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα, με ένδυμα κολύμβησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του, καθήμενος εντός του χώρου της κολυμβητικής δεξαμενής ή να περιπολεί πεζός στον χώρο ευθύνης του και να μην εκτελεί άλλη υπηρεσία.

α 2) Ειδικά για περιπτώσεις κολυμβητικών δεξαμενών που προορίζονται για αποκλειστική χρήση παιδιών και εφόσον δεν γειτνιάζουν με άλλες κολυμβητικές δεξαμενές στις οποίες έχει ορισθεί υπεύθυνος ναυαγοσώστης από την επιχείρηση, ο ναυαγοσώστης οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα, με ένδυμα κολύμβησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του, στον χώρο της παιδικής κολυμβητικής δεξαμενής και να μην εκτελεί άλλη υπηρεσία.

β) Διαθέτουν φαρμακείο σε προσβάσιμη θέση (χρονική και χωρική), σύμφωνα με το άρθρο 7, εξαιρούνται της υποχρέωσης καταλύματα δυναμικότητας έως και 20 κλινών.

γ) Εφοδιάζουν κάθε ναυαγοσώστη κολυμβητικής δεξαμενής με τον ακόλουθο εξοπλισμό:
γα) Σωστικό σωλήνα – rescuetube, κατασκευασμένο από αφρώδη πολυουρεθάνη κλειστού κυττάρου με μήκος τουλάχιστον 120 εκ.
γβ) Φορητό φαρμακείο, σύμφωνα με το περιεχόμενο του άρθρου 8.
γγ) Σανίδα ακινητοποίησης επιπλέουσα, με ιμάντες πρόσδεσης και σύστημα ακινητοποιητή κεφαλής συμβατό με τη σανίδα ακινητοποίησης.
γδ) Φορητό απινιδωτή με αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια, ενηλίκων και βρεφών. Εξαιρούνται της υποχρέωσης καταλύματα δυναμικότητας έως και 50 κλινών.
γε) Ένδυμα κολύμβησης χρώματος πορτοκαλί, στο οποίο αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ – LIFEGUARD.
γστ) Καπέλο, στην εμπρόσθια όψη του οποίου αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ και, κάτωθεν αυτής, η ένδειξη LIFEGUARD.
γζ) Γυαλιά ηλίου.
γη) Πινακίδα, χρώματος πορτοκαλί, διαστάσεων 40 x 80 εκ., με την ένδειξη ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ και κάτωθεν αυτής την ένδειξη FIRST ΑΙD, μπλε απόχρωσης, μόνο σε περιπτώσεις τουριστικών καταλυμάτων τα οποία διαθέτουν πάνω από δυο (2) κολυμβητικές δεξαμενές.
γθ) Ισοθερμική κουβέρτα.
γι) Καταδυτικό μαχαίρι.
για) Μάσκα βυθού.
γιβ) Βατραχοπέδιλα.
γιγ) 8-Σημαία ναυαγοσώστη, χρώματος πορτοκαλί, διαστάσεων 40 x 80 εκ., με την ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ και, κάτωθεν αυτής, την ένδειξη LIFEGUARD, μπλε απόχρωσης.
γιδ) Σημαία χρώματος ερυθρού, ίσων διαστάσεων με την προηγούμενη, με την ένδειξη ΧΩΡΙΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ και, κάτωθεν αυτής, την ένδειξη ΝΟ LIFEGUARD, λευκής απόχρωσης.
γιε) Φορητή μεγαφωνική συσκευή (τηλεβόας), μόνο σε περιπτώσεις τουριστικών καταλυμάτων στα οποία διαθέτουν πάνω από δυο (2) κολυμβητικές δεξαμενές.
γιστ) Αδιάβροχος φακός.

2. Τα φάρμακα ή ο ειδικός ιατρικός εξοπλισμός που συμπεριλαμβάνεται στα ως άνω φαρμακεία, διατίθενται προς χρήση κατόπιν συναίνεσης του κολυμβητή/ασθενή (ή συγγενικού του προσώπου) ή χορηγούνται από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

3. Δεν απαιτείται ο ορισμός ναυαγοσώστη κολυμβητικής δεξαμενής ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού, στην περίπτωση κολυμβητικής δεξαμενής ή συστήματος υδρομάλαξης, τα οποία εξυπηρετούν ενοίκους – πελάτες υδρομάλαξης που βρίσκονται εντός κοινόχρηστων χώρων. Στην περίπτωση αυτή, το τουριστικό κατάλυμα αναρτά σε εμφανές σημείο πλησίον εκάστης κολυμβητικής δεξαμενής κείμενο που ενημερώνει τον πελάτη για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κατά την κολύμβηση, σύμφωνα με τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις για τις κολυμβητικές δεξαμενές και προσαρτά τους ανωτέρω κανόνες αναλυτικά στα ιδιωτικά συμφωνητικά που καταρτίζει με τους πελάτες του.

Άρθρο 6
Κυρώσεις

1. Για παράβαση των διατάξεων της παρούσας, ανεξάρτητα από τις συντρέχουσες αστικές και ποινικές ευθύνες, επιβάλλονται στον φορέα διαχείρισης του τουριστικού καταλύματος ή στην υπεύθυνη επιχείρηση για τη λειτουργία της κολυμβητικής δεξαμενής, όταν αυτή δεν συμπίπτει με τον φορέα διαχείρισης του καταλύματος, οι κάτωθι κυρώσεις: α) επίπληξη, β) χρηματική κύρωση ύψους από 300 έως 2.000 ευρώ.

2. Σε περίπτωση υποτροπής στην ίδια παράβαση εντός ενός (1) έτους, η χρηματική κύρωση διπλασιάζεται.
3. Οι κυρώσεις επιβάλλονται από τον Προϊστάμενο της οικείας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού υπέρ του Ελ-ληνικού Δημοσίου, βεβαιώνονται στην αρμόδια κατά περίπτωση Δ.Ο.Υ. και εισπράττονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. Προ της επιβολής οποιασδήποτε διοικητικής κύρωσης, ο υπόχρεος της παράβασης καλείται με απόδειξη να δώσει εξηγήσεις και σχετικές διευκρινίσεις σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 6 του ν. 2690/1999. Κατά των πράξεων επιβολής των διοικητικών κυρώσεων επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον της Επιτροπής Προσφυγών της περ. δ της παρ. 6 του άρθρου 4 του ν. 3270/2004 (Α’ 187).

Άρθρο 7
Περιεχόμενο φαρμακείου ξενοδοχείου

Α. ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ (ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ)

Β. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Γ. ΟΡΓΑΝΑ

Άρθρο 8
Περιεχόμενο φορητού φαρμακείου υπεύθυνου ασφαλείας – ναυαγοσώστη

Α. ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ (ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ)

Β. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Γ. ΟΡΓΑΝΑ

Άρθρο 9
Μεταβατικές διατάξεις

1. Για τα καταλύματα με λιγότερα από πενήντα (50) δωμάτια ή με βάθος κολυμβητικής δεξαμενής μικρότερο από ενάμιση (1,5) μ., καθώς και για κολυμβητικές δεξαμενές που βρίσκονται σε κήπους ταράτσας (roof garden) τουριστικών καταλυμάτων και για τις εσωτερικές κολυμβητικές δεξαμενές και μέχρι την 31.12.2022, το φυσικό πρόσωπο που εκτελεί χρέη ναυαγοσώστη δύναται να βρίσκεται σε ετοιμότητα εντός του τουριστικού καταλύματος, με δυνατότητα άμεσης επέμβασης, κατά τις ώρες λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής και καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του.

2. Ειδικά για τρέχον έτος και έως και την 31.12.2022, οι υπόχρεοι του άρθρου 5 δύνανται να προσλαμβάνουν ναυαγοσώστη, ο οποίος διαθέτει βεβαίωση σε ισχύ, παρακολούθησης προγράμματος θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης ναυαγοσώστη πισίνας από σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, εφόσον προσκομίσει επιπλέον σχετική πιστοποίηση από την ίδια τη σχολή ότι είχε υποβληθεί, κατά τον χρόνο έκδοσης της ανωτέρω βεβαίωσης, επιτυχώς σε θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις. Δεν γίνονται δεκτές βεβαιώσεις που έχουν χορηγηθεί πριν την 01.01.2020.

Αναλυτικά το ΦΕΚ με τους κανόνες λειτουργίας για τις πισίνες των ξενοδοχείων

 

Υπεύθυνος λειτουργίας, ναυαγοσώστης, ενημέρωση πελατών για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κατά την κολύμβηση

Νόμος 4688/2020 – ΦΕΚ Τεύχος A’ 101/24.05.2020
Ειδικές μορφές τουρισμού, διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη και άλλες διατάξεις.

Άρθρο 46
Ρυθμίσεις για κολυμβητικές δεξαμενές εντός τουριστικών καταλυμάτων

1. Στην έννοια των κολυμβητικών δεξαμενών περιλαμβάνονται και τα συστήματα υδρομάλαξης ή και μηχανισμού παραγωγής κυμάτων που διαθέτουν συστήματα ανακυκλοφορίας, φίλτρανσης και χημικής επεξεργασίας (jacuzzi).

2. Υπεύθυνος λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής είναι το φυσικό πρόσωπο στο όνομα του οποίου γνωστοποιείται η λειτουργία της κολυμβητικής δεξαμενής. Στο προσωπικό που οφείλουν, κατά τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις, να απασχολούν τα τουριστικά καταλύματα, στα οποία λειτουργούν κολυμβητικές δεξαμενές, περιλαμβάνεται υποχρεωτικά και ένας τουλάχιστον απόφοιτος σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, εφοδιασμένος με βεβαίωση, σε ισχύ, επιτυχούς συμμετοχής στις εξετάσεις ναυαγοσώστη πισίνας ή άδεια ναυαγοσώστη από λιμενική αρχή.

3.α. Για τα καταλύματα με περισσότερες από πενήντα (50) κλίνες και με βάθος μίας τουλάχιστον κολυμβητικής δεξαμενής μεγαλύτερο από 1,5 μέτρο, ο ναυαγοσώστης πισίνας, οφείλει, κατά τις ώρες λειτουργίας της πισίνας, να βρίσκεται σε ετοιμότητα, με ένδυμα κολύμβησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του, καθήμενος επί του υπάρχοντος βάθρου ναυαγοσώστη ή να περιπολεί πεζός στον χώρο ευθύνης του και να μην εκτελεί άλλη υπηρεσία.

β. Για τα καταλύματα με λιγότερες από πενήντα (50) κλίνες ή με βάθος κολυμβητικής δεξαμενής μικρότερο από 1,5 μέτρο, ο ναυαγοσώστης πισίνας οφείλει, κατά τις ώρες λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής, να βρίσκεται σε ετοιμότητα εντός του τουριστικού καταλύματος, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του.

4. Δεν απαιτείται ο ορισμός ναυαγοσώστη πισίνας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού, στην περίπτωση κολυμβητικής δεξαμενής ή συστήματος υδρομάλαξης, τα οποία εξυπηρετούν ενοίκους-πελάτες ενός δωματίου ή διαμερίσματος κύριου ή μη κύριου καταλύματος. Στην περίπτωση αυτή, το τουριστικό κατάλυμα αναρτά, σε εμφανές σημείο πλησίον εκάστης δεξαμενής, κείμενο που ενημερώνει τον πελάτη για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κατά την κολύμβηση, σύμφωνα με τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις για τις κολυμβητικές δεξαμενές και προσαρτά τους ανωτέρω κανόνες αναλυτικά στα ιδιωτικά συμφωνητικά που καταρτίζει με τους πελάτες του.

5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Τουρισμού καθορίζονται η εκπαίδευση του ναυαγοσώστη πισίνας, η διαδικασία εξέτασης των υποψηφίων ναυαγοσωστών πισίνας, η συγκρότηση της επιτροπής εξετάσεων, οι υποχρεώσεις φορέων διαχείρισης καταλυμάτων, περιλαμβανομένου του περιεχομένου του φαρμακείου που οφείλουν να διαθέτουν, οι κυρώσεις και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

 

 

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Οδηγό του Πολίτη (odigostoupoliti.eu). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (όχι αυτολεξεί) του περιεχομένου του παρόντος άρθρου, μόνο με αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link)(https://www.odigostoupoliti.eu), της πηγής προέλευσης


Πηγή

Leave a Reply