Ανακοίνωση Τομέα Ναυτιλίας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο πάρτι με τις τιμές που ισχύουν στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, κυρίως στις ενδονησιωτικές γραμμές. Ωστόσο, σε όποιες γραμμές και όποιες ημέρες υπάρχουν δύο ή και παραπάνω εταιρείες ο ανταγωνισμός, ρίχνει τις τιμές.

Οι ενδονησιωτικες γραμμές εξυπηρετουν κατά τους θερινούς μήνες όσους θέλουν να επισκεφθούν στις λίγες ημέρες διακοπών ( λόγω οικονομικών προβλημάτων) όσο περισσότερα νησιά μπορούν αλλά και τους κατοίκους των νησιών μας.
Παρατηρούμε το παράδοξο ότι οι πολίτες πρέπει να καταβάλουν  κάτι παραπάνω για να μετακινηθούν από το ένα νησί στο άλλο ακόμη και όταν απέχουν μεταξύ τους μερικά μίλια!

Χαρακτηριστικά παραδείγματα :

Στη γραμμή Πάρο – Νάξο, μια απόσταση μόλις 17 μιλίων, ένας επιβάτης θα πρέπει να καταβάλει μέχρι και 33 ευρώ.
Ο πόλεμος των εταιρειών τόσο σε κύριες όσο και σε ενδονησιωτικες γραμμές είναι σε κορύφωση με τις τιμές να ανεβοκατεβαίνουν κατά το δοκούν.
Παραλληλα διαφορά στις τιμές παρουσιάζουν σε ορισμένες περιπτώσεις πλοία της ίδιας εταιρείας. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά και παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Ενδεικτικά στη γραμμή Πειραιας – Σαντορίνη η μέρα ξεκινάει με εισιτηριο 89.70 ευρώ και σταδιακά καθώς και άλλα πλοία αλων εταιρειων μπαίνουν στη γραμμή, μειώνεται μέχρι τα 58 ευρώ τις απογευματινές ώρες.
Στη γραμμή Πειραιάς – Ιος τη μία ημέρα μπορείς να ταξιδεύεις στην τιμή των 84 ευρώ ενώ την επόμενη μέρα ταξιδεύεις με 59 ή 67 ευρώ γιατί μπαίνουν στη γραμμή και άλλα πλοία.
Στη γραμμή Ηράκλειο – Μύκονος, τη μία ημέρα που το πλοίο που συνδεει τη γραμμή είναι ένα, η τιμη του εισητηριου είναι 105,70 ευρώ, την επόμενη μέρα υπάρχει και δεύτερο ανταγωνιστικό πλοίο με τιμή εισιτηρίου  στα 79 και αναγκάζεται έτσι η εταιρεία  να ρίξει την τιμή του εισιτηρίου από τα 105.7 στα 83 ευρώ.
Στη γραμμή Ηράκλειο – Σαντορίνη τις ημέρες που μόνο ένα πλοίο ή μια εταιρεία με δύο πλοία εξυπηρετεί τη γραμμή, η τιμή είναι 92.70 ευρώ.
Όμως τις ημέρες που αλλά πλοία, άλλης εταιρείας μπαίνουν στη γραμμή αυτή η τιμή μειώνεται μέχρι και τα 59 ευρώ.
Η περιγραφή του τι επικρατεί σήμερα στις ακτοπλοϊκές γραμμές σε σχέση με τις τιμές των εισιτηρίων μπορεί επιεικώς να χαρακτηριστεί ως το απόλυτο μπάχαλο.

 Το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει τη δέσμη μέτρων που προτείνει από το 2021 συνεχώς, και αφορα την καταπολεμηση της αισχροκέρδειας που παρατηρείται στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ( μείωση ΦΠΑ στο 6%, πλαφόν και παρατηρητήριο στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, κρατική επιδότηση στις  ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που κατοικούν στα νησιά μας έως ότου επανέλθουν οι τιμές στα επίπεδα του 2020) 

Ας μας απαντήσει ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας:

Έχει ιδέα του τι συμβαίνει σήμερα με τις τιμές των ακτοπλοϊκών  εισιτηρίων;

Ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου για να καταπολεμησουν αυτά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας;

Πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές των εισιτηρίων τα τελευταία 5 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;

Πόσα χρήματα χρειάζεται μια οικογένεια για λίγες μέρες χαλάρωσης;

Διαφωνεί με τις θέσεις και τις προτάσεις του τομέα Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής;


Πηγή

Leave a Reply