«6ήμερη εργασία στην Ελλάδα- προς 4ήμερη εργασία η υπόλοιπη Ευρώπη»

Δήλωση Γιώργου Μουλκιώτη, Βουλευτή Βοιωτίας και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σταθερή στην ατζέντα απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, εφαρμόζει από την 1η Ιουλίου την εξαήμερη εργασία! Βάσει του ν. 5053/2023, οι εργαζόμενοι υποχρεούνται , εφόσον το ζητήσει μονομερώς ο εργοδότης, να εργάζονται 6 ημέρες την εβδομάδα.

Και η κυβέρνηση επαίρεται: «Σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» όπως ήταν το κεντρικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές. Ή ψεύδονται ασυστόλως ή έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, το πιθανότερο είναι να ισχύουν και τα δύο.

Η Ευρώπη σταθερά επιδιώκει και δοκιμάζει την 4ήμερη εργασία, χωρίς μείωση αποδοχών (Ισπανία, Ισλανδία, Πορτογαλία, Βέλγιο). Στην Ελλάδα της ΝΔ ακολουθούμε την αντίστροφη πορεία, την πορεία προς τον 19ο αιώνα.  

Στην Ελλάδα που οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερο όχι μόνο από όλους τους άλλους Ευρωπαίους αλλά ακόμη και από τους Ιάπωνες και τους Αμερικανούς.

 Στην Ελλάδα όπου η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων ξεπερνά μόνο εκείνη των Βούλγαρων.

 Στην Ελλάδα που είναι ουραγός στις ποιοτικές θέσεις εργασίας.

 Στην Ελλάδα όπου καταγράφεται 1 νεκρός ανά 2 ημέρες από εργατικά ατυχήματα.

 Στην Ελλάδα όπου το μερίδιο των μισθών είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ το μερίδιο των κερδών το τρίτο υψηλότερο.

 Στην Ελλάδα που εν έτει 2024 από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καλύπτονται μόλις 138.000 εργαζόμενοι, ενώ αυξήσεις προβλέπονται μόνο στους 60.000 από αυτούς.

 Στην Ελλάδα , πού σύμφωνα με το Eurofound η Ελλάδα είναι το χειρότερο παράδειγμα στην Ευρωζώνη για την επιστροφή των Συλλογικών Συμβάσεων, με τη σύγκλιση των μισθών να μοιάζει άπιαστο όνειρο.

 Σε αυτή την Ελλάδα, που εδώ και 5 χρόνια εμμονικά δημιουργεί ο κ. Μητσοτάκης, η υποχρέωση 6ήμερης εργασίας, προβάλλεται από την κυβέρνηση ως «Ενίσχυση της εργασίας». Δεν είναι ανέκδοτο , είναι ο τίτλος του νόμου Γεωργιάδη που εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου.

Το επαναλαμβάνουμε: η ελληνική κοινωνία, οι οικογένειες, οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν από την πολιτικά και ηθικά χρεοκοπημένη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μια κυβέρνηση – τροχονόμο συμφερόντων και διευθετήσεων υπέρ των ολίγων ευνοημένων του Μεγάρου Μαξίμου.


Πηγή

Leave a Reply