«Υποκριτική και μυωπική η αντίδραση του Πρωθυπουργού στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών»

Καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, «Ώρα Ελλάδος», με τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά βρέθηκε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

Αναφορικά με το συνολικό μήνυμα της κάλπης της περασμένης Κυριακής, ο κ. Γλαβίνας τόνισε πως «όλους μας απασχολεί η άνοδος της ακροδεξιάς και το τεράστιο κύμα της αποχής. Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη συνολικά στο πολιτικό σύστημα. Πρόκειται για δύο καίρια ζητήματα που προέκυψαν από την κάλπη και πρέπει να τα λάβουμε όλα τα κόμματα υπόψη, να τα συζητήσουμε στα όργανά μας και έπειτα να περάσουμε τις απόψεις μας στην κοινωνία ώστε να καταπολεμήσουμε αυτά τα φαινόμενα, που αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία. Αν ο κόσμος δεν θέλει να ψηφίσει, τι ακριβώς κάνουμε εμείς; Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία χωρίς να συμμετέχουν οι πολίτες. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτούμε όλα τα κόμματα είναι το πως θα κάνουμε την πολιτική αξιόπιστη, προσελκύσιμη και γοητευτική και πάλι για να δώσουμε λύσεις. Αυτό είναι το μείζον ζήτημα».

Σχετικά με την συνέντευξη του Πρωθυπουργού τόνισε ότι «η συνέντευξη του Πρωθυπουργού ήταν μια μυωπική αντίδραση» είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και εξήγησε πως «υποκριτικά επέδειξε μια ταπεινοφροσύνη που όμως δεν συνάδει με το περιεχόμενο των λόγων του. Ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάλαβε ότι οι πολίτες γύρισαν την πλάτη γιατί δεν μπορούν να βρουν θέση σε ένα χειρουργείο και περιμένουν σε λίστες αναμονής ή πληρώνουν πάρα πολλά χρήματα στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, δεν έχουν καταπολεμηθεί τα καρτέλ, οι πολυεθνικές συνεχίζουν να βγάζουν εκατομμύρια, το κράτος δικαίου νοσεί. Όταν μάλιστα βλέπουν την απόφαση ενός ανωτάτου δικαστηρίου που αφορά σε έναν πολιτικό αρχηγό να μην εφαρμόζεται, είναι φυσικό να σκέφτονται πόσο ευάλωτοι είναι οι ίδιοι μπροστά στη δικαιοσύνη. Ενώ την ίδια στιγμή εξακολουθεί να υπάρχει ερήμωση των μικρότερων περιοχών της επαρχίας και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν διοχετεύονται στην κοινωνία αλλά σε μειοψηφίες. Ενώ όλα τα παραπάνω στοίχισαν πάρα πολύ, ο Πρωθυπουργός επιμένει να μην κάνει αλλαγές στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής του. Άρα δεν κατανοεί το πρόβλημα. Επομένως φαίνεται πως με τον ανασχηματισμό που θα κάνει, απλώς μαδάει τη μαργαρίτα. Προφανώς υπάρχει μια αμηχανία στην κυβέρνηση με το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι μία ισχυρή σφαλιάρα στην αλαζονεία της. Όταν το κυβερνών κόμμα είναι 14 μονάδες πίσω από το 41%, είναι μία εικόνα ρημαγμένη».

Αναφορικά με την εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «προφανώς κάθε κόμμα αυτή τη στιγμή κάνει την αποτίμησή του. Έτσι και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα αξιολογήσει το εκλογικό αποτέλεσμα στα όργανά του. Θα δούμε τι κάναμε καλά, τι δεν κάναμε καλά και πως μπορούμε να βελτιωθούμε. Είναι δεδομένο και πασιφανές ότι υπάρχει μια ασυμμετρία  στο αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Το γεγονός πως το κόμμα μας κερδίζει για παράδειγμα δύο νομούς στην Κρήτη με 30%, σε πάρα πολλές περιοχές της περιφέρειας έχει ποσοστά 17%-18%, συγκεκριμένα σε 20 νομούς είναι δεύτερη δύναμη και στα αστικά κέντρα υπολείπεται,  υπάρχει μια ασυμμετρία. Είναι μία πραγματικότητα. Αν δει κανείς τα στοιχεία μπορεί να διαπιστώσει ότι οι χαμηλότερες επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ καταγράφονται στα δύο αστικά κέντρα. Μας αφορά όλους το πως θα ενισχύσουμε την παρουσία μας σε αυτές τις περιοχές. Άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πήγαινε καλύτερα στην περιφέρεια. Αν δεν υπήρχε η Αθήνα, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα ήταν δεύτερο κόμμα. Είναι σαφές ότι πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Τέλος, κληθείς να απαντήσει για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ανέφερε πως «απέναντι στην Νέα Δημοκρατία πρέπει να υπάρχει ένας αξιόπιστος και σοβαρός πολιτικός λόγος που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Αυτό ήταν το μήνυμα της κάλπης. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ασυμμετρία στο πολιτικό σύστημα, πρέπει να ισχυροποιηθεί ο αντίπαλος στη Νέα Δημοκρατία πόλος. Προφανώς η λύση δεν είναι τα “λεφτόδεντρα” και άλλες τέτοιες “εύκολες” λύσεις, όπως επικαλείται η ακροδεξιά. Αυτές οι μαγικές λύσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Επομένως οφείλουμε να συμπορευτούμε, να συζητήσουμε και να κινηθούμε σε ένα κοινό μονοπάτι με τις υγιείς προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Τέτοιες δυνάμεις υπάρχουν στην κοινωνία, σε πολιτικές κινήσεις και κόμματα. Το ουσιαστικό δεν είναι να κάνουμε συγκολλήσεις κομμάτων αλλά να περάσουμε ένα συλλογικό μήνυμα στην κοινωνία πως μπορούμε να συνεργαστούμε για να βρούμε λύσεις στα προβλήματα. Σημασία έχει το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πατήσουμε».


Πηγή

Leave a Reply