«Tο ΠΑΣΟΚ, o μόνος αξιόμαχος αντίπαλος για τη Νέα Δημοκρατία»

Άρθρο Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα «Στο Καρφί»

Στις 9 Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ θα είναι η ευχάριστη έκπληξη των εκλογών για τους πολίτες και η δυσάρεστη για το σύστημα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου.

Στηρίζοντας τη δημοκρατική παράταξη, ο ελληνικός λαός έχει την ευκαιρία να ψηφίσει για ένα καλύτερο μέλλον και παράλληλα, να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας στην ασυδοσία και την ατιμωρησία της Νέας Δημοκρατίας. Αν στις περασμένες εθνικές εκλογές η κυβέρνηση έλαβε 41% και οι πολίτες βιώνουν έκτοτε τη ραγδαία χειροτέρευση της ποιότητας ζωής τους, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αν ο κ. Μητσοτάκης βγει αλώβητος από τις ευρωπαϊκές εκλογές, τότε η ελληνική κοινωνία δεν έχει να περιμένει τίποτα καλύτερο.

Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες και πλέον οι πολίτες έχουν πολλούς λόγους να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ.

Στη χώρα μας καταγράφεται μια πολιτική ασυμμετρία. Το πρώτο κόμμα έχει 121 έδρες διαφορά από το δεύτερο, με αποτέλεσμα να κλιμακώνεται η αλαζονεία και η διαφθορά. Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι αυτή που πονάει πραγματικά τη Νέα Δημοκρατία, γιατί θα υπάρξει ξανά ισχυρή αξιόπιστη και σοβαρή αντιπολίτευση στον τόπο. Γι’ αυτό τον λόγο, η Νέα Δημοκρατία προτιμά μία αντιπολίτευση που τη βοηθά να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα. Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, δεν δίστασε να επιτεθεί ακόμα και στον Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ παραμένει ο πιο δημοφιλής Έλληνας πολιτικός, σύμφωνα με μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Επιπλέον, πρέπει μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές να υπάρχει μια ισχυρή κεντροαριστερά, η οποία θα αναδειχθεί στην επόμενη προοδευτική κυβέρνηση. Η παράταξη μας ήταν πάντα σημείο συνάντησης του προοδευτικού κόσμου της χώρας. Μπορούμε την Κυριακή τα πρώτα ενθαρρυντικά βήματα, να γίνουν και νέο άλμα. Για να έχει  πιο δυνατή φωνή ο πολίτης. Η δύναμη μας είναι δύναμη σας! Για να επιβάλουμε ισονομία, αξιοκρατία και διαφάνεια.

 Απέναντι σε αυτούς που είναι ικανοί να θυσιάσουν τους κόπους του λαού για το κέρδος και την εξουσία. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που συνεχίζει αμετανόητη τις παλιές ξεπερασμένες πελατειακές πρακτικές, που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική περιπέτεια και τώρα την απομακρύνουν σταθερά από το βιοτικό επίπεδο και το κράτος δικαίου των αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης.

 Η ψήφος μας στις ευρωεκλογές καθορίζει, επίσης, τους συσχετισμούς στην Ευρώπη. Κάθε Ελληνίδα, κάθε Έλληνας θυμάται καλά ποιες είναι οι δυνάμεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που επέβαλαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης τη λιτότητα στην Ελλάδα. Ήταν η πολιτική οικογένεια της ΝΔ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Από την άλλη ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με ενίσχυση της ευρωπαϊκής Αριστεράς, που είναι σταθερά απέναντι στη δημιουργία του ευρωστρατού και της κοινής εξωτερικής πολιτικής.

Ισχυρή σοσιαλδημοκρατία, όμως, σημαίνει Ταμείο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας που θα επενδύσει στις νότιες χώρες για να επιστρέψει μέρος της παραγωγικής βάσης που έχει φύγει σε τρίτα κράτη, όπως η Κίνα. Ισχυρή σοσιαλδημοκρατία σημαίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, με ποιοτικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας, δημόσιας παιδείας και κοινωνικής προστασίας.

 Σήμερα, ο ελληνικός λαός έχει τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην ευρωζώνη. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με δυσκολία τα βγάζουν πέρα μετά τις 20 του μήνα, γι’ αυτό ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε προτείνει ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, για να ζουν με αξιοπρέπεια.

Η σημερινή κυβέρνηση είναι συνώνυμη με τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση του τελευταίου μισού αιώνα στην Ελλάδα. Σε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, η αύξηση των ενοικίων για τις οικογένειες ανέρχεται στο 42% και για τους φοιτητές στο 51%. Εδώ και τρία χρόνια το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως έκαναν η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία κατασκευάζοντας δεκάδες χιλιάδες κοινωνικές κατοικίες. Μόνο έτσι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ποιοτικές κατοικίες τα νέα ζευγάρια και οι φοιτητές, με κοινωνικά κριτήρια και χαμηλά ενοίκια.

Αλλά και στο μέτωπο της ακρίβειας, η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς. Μετά από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, από τον Ιούλιο του 2023 έως σήμερα, δεν υπάρχει ένας έστω μήνας που οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης, «τίμησε» το 41% που του έδωσε ο ελληνικός λαός. Με αυτή την περιφρόνηση των αναγκών της κοινωνίας. Σε μια χώρα, όπου ο λαός έχει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης το 2023, στο 67% του μέσου όρου της ΕΕ των 27.

Σήμερα, ο πληθωρισμός τροφίμων βρίσκεται σταθερά στις δύο πρώτες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα τον Απρίλιο τρέχουν με υπερτριπλάσια ταχύτητα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα μέτρα, δε, που έχει εξαγγείλει πανηγυρικά η κυβέρνηση αποδεικνύονται μέτρα- κοροϊδία, με αποκορύφωμα την επιστολή του πρωθυπουργού στην Ούρσουλα φον ντε Λάιεν για τις πολυεθνικές. Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει έγκαιρα τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για πολλούς και αυστηρούς ελέγχους στην αγορά, αλλά και τη δημιουργία ενός ισχυρού καταναλωτικού κινήματος που θα κάνει μποϊκοτάζ σε όσες πολυεθνικές αισχροκερδούν.

Το βράδυ των ευρωεκλογών, το ΠΑΣΟΚ θα είναι στην όχθη των νικητών γιατί έχει θέσεις, προτάσεις, αξιοπιστία και ρίζες στην κοινωνία. Η ανοδική πορεία των τελευταίων ετών θα ενισχυθεί και θα μετατραπεί σε κυβερνητική τροχιά έως τις επόμενες εθνικές εκλογές.


Πηγή

Leave a Reply