ΟΤΕ: Αντίστροφη μέτρηση για την «εποχή» Νεμπή-Τί ακούγεται για τον προσεχώς ‘’τέως’’ Μ. Τσαμάζ

Έντονη κινητικότητα υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο-και όχι μόνο- του ΟΤΕ, καθώς σε λίγες ημέρες, τη Δευτέρα 1η Ιουλίου αναλαμβάνει και επίσημα ο νέος CEO Κώστας Νεμπής, γεγονός, εξάλλου, το οποίο είχε ανακοινωθεί – και προετοιμάζεται- ήδη από το 2023.

Ο κ. Νεμπής άρχισε σταδιακά να προετοιμάζει την επάνοδό του στην Ελλάδα πριν από δύο μήνες οικογενειακώς, μετά από πέντε χρόνια στο Ζάγκρεπ, στην Κροατία, οπότε και είχε αναλάβει τη θέση του Προέδρου του Management Board και Chief Executive Officer στην Εταιρία Hrvatski Telekom, θυγατρική του Ομίλου Deutsche Telekom στην Κροατία. Όλον αυτόν τον καιρό βρίσκεται ανάμεσα στις δύο εταιρείες, επί της ουσίας, με τη ζυγαριά, πλέον, να γέρνει προς τον ΟΤΕ.

Σε ό,τι αφορά την κατάρτισή του, ο Κώστας Νεμπής είναι κάτοχος πτυχίου Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά καθώς και πτυχίου Marketing & Management του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος. Επιπλέον, διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο MSc (Master of Science) in International Economics, Banking & Finance από το Πανεπιστήμιο του Cardiff (1999).

Ωστόσο, ήδη από τις αρχές του 2024 ο νέος CEO προετοιμάζεται και ενημερώνεται για τη μετάβαση αυτή, πιο χαλαρά τους πρώτους μήνες και πιο εντατικά τους δύο τελευταίους.

Πρόκειται για στέλεχος με περισσότερα από 20 έτη εμπειρίας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ενώ είχε οριστεί Chief Commercial Officer Consumer Segment Ομίλου ΟΤΕ, τον Ιούνιο 2016. Η πορεία του στον όμιλο ΟΤΕ ξεκίνησε το 2009, ως Διευθυντής Marketing (2009-2011) & CMO (2011-2013). Πριν την ένταξή του στον Όμιλο ΟΤΕ, εργάστηκε επί σειρά ετών στη Vodafone Ελλάδος σε θέσεις ευθύνης, ως Brand Manager (1999-2000), Product Manager (2000-2002), Group Brand Manager υπεύθυνος στον τομέα υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας (2002-2003) & postpaid propositions (2003-2005) και τέλος, ως Ανώτερο Διοικητικό Στέλεχος (2005-2009).

Επίσης, έχει διατελέσει και Περιφερειακός Διευθυντής Πωλήσεων στην εταιρεία PepsiCo Ελλάδος (1995-1996), ενώ είχε και δεκαετή πορεία στη Vodafone, από το 1999 έως και το 2009.

Μ. Τσαμάζ: Σχεδόν 15ετία

Με θετικό πρόσημο, κατά κοινή ομολογία αποχωρεί από τον ΟΤΕ ο Μιχάλης Τσαμάζ, ο οποίος συνιστά τον μακροβιότερο επικεφαλής του οργανισμού, καθώς ανέλαβε καθήκοντα το 2010.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο ΟΤΕ έγινε ο μεγαλύτερος επενδυτής σε δίκτυα νέας γενιάς και τεχνολογικές υποδομές στην Ελλάδα, συμβάλλοντας καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, ενώ κατέκτησε ηγετική θέση σε όλους τους βασικούς τομείς τηλεπικοινωνιών: σταθερή, κινητή, συνδρομητική τηλεόραση και ICT.

Την ίδια στιγμή, προχώρησε στην ίδρυση start-ups σε νέες αγορές όπως fintech, παραγγελία φαγητού και σύγκριση & αγορά ασφαλίσεων, ενώ επί της θητείας του ιδρύθηκε και η ΟΤΕ Estates για την αξιοποίηση των 100 και πλέον κτιρίων του ΟΤΕ σε όλη την Ελλάδα, ένα χαρτοφυλάκιο άνω του 1 δις ευρώ. Στα θετικά της πορείας του, εξάλλου, ήταν η έναρξη λειτουργίας του BOX, αλλά και το λανσάρισμα των ψηφιακών πληρωμών του ομίλου μέσω του Payzy.

Οι φήμες για την Metlen

H τελευταία παρουσία του Μιχάλη Τσαμάζ ως CEO του ΟΤΕ ήταν πριν από μερικές εβδομάδες, όταν βρέθηκε στην εκδήλωση για την μετάβαση του νέου μουσείου του ΟΤΕ στην Πατησίων.

Μιλώντας τότε σε δημοσιογράφους, δεν αποκάλυψε το επόμενο επαγγελματικό του βήμα, ωστόσο σε σχετική ερώτηση αν θα ήθελε να αναλάβει μια ΔΕΚΟ απάντησε χαριτολογώντας ότι “μου είχε περάσει από το μυαλό μια συγκεκριμένη ΔΕΚΟ, αλλά μετά το ξανασκέφθηκα“.

Όπως ανέφερε ο στόχος για την επόμενη διοίκηση είναι “να συνεχίσει την ανάπτυξη” και να μπορεί να ανταπεξέλθει στις κρίσεις: “Πάντα βλέπαμε μπροστά και όταν έρχονταν οι κρίσεις είχαμε προετοιμαστεί για αυτές και τις ξεπερνούσαν χωρίς πρόβλημα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πάντως έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για την τεχνολογική ανάπτυξη της Ευρώπης σε σχέση με τον ανταγωνισμό με την Ασία. “Θα είναι πρόβλημα αν η Ευρώπη παραμένει στις μικρές, κατακερματισμένες εταιρείες, τη στιγμή που οι εξελίξεις στη Νοτιανατολική Ασία τρέχουν με ιλιγγιώδη ρυθμούς” τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μιχάλης Τσαμάζ, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αποχώρησή του από την εταιρεία, δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη φημολογία ότι θα αναλάβει υψηλή θέση στη Metlen (πρώην Mytilineos), κάτι που μένει να ανακοινωθεί, αν τελικά ισχύει, μετά την 1η Ιουλίου…

Πηγή: Financialreport.gr

Leave a Reply