«Η τεράστια αποχή και η ισχυρή αποδοκιμασία της κυβέρνησης τα δύο κύρια μηνύματα των ευρωεκλογών»

Στο πλαίσιο της τηλεοπτικής του συνέντευξης στην πρωινή εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» της ΕΡΤ1 με τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, ο Eκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής ξεκαθάρισε πως «πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη πρώτον, το τεράστιο ποσοστό της αποχής και δεύτερον το ισχυρό μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης. Αυτά τα δύο δεδομένα μας δείχνουν πως πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την προσπάθειά μας. Πρέπει να σκεφτούμε και να συζητήσουμε ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν και πως πρέπει να προχωρήσουμε ώστε να οδηγηθούμε στο επόμενο στάδιο. Το γεγονός πως σταθερά αυξάνουμε τις δυνάμεις μας, αποτελεί ένα ισχυρό θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούμε να εργαστούμε. Θα θέλαμε σίγουρα να ήμασταν σε πιο υψηλά ποσοστά. Δεν το καταφέραμε σε πρώτη φάση αλλά κρατάμε τα θετικά στοιχεία. Το γεγονός ότι είμαστε πρώτοι σε δύο νομούς της χώρας, σπάσαμε την απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, και σε πολλές εκλογικές περιφέρειες της χώρας είμαστε δεύτεροι είναι πολύ καλά δείγματα. Επιπλέον, στους ψηφοφόρους του κέντρου έχουμε μια πολύ καλή επιρροή της τάξης του 30% που μας κατατάσσει στην πρώτη θέση στην κατηγορία αυτή».

«Μπορούμε λοιπόν μέσα από συζητήσεις, μέσα από αναγκαίες πρωτοβουλίες για τις οποίες έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, να δημιουργηθεί ένα κοινό μονοπάτι πάνω στο οποίο θα πατήσουν όμορες, υγιείς πολιτικές δυνάμεις με στόχο να αποκαταστήσουμε την ανισορροπία που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα. Τόσο εμείς όσο και οι πολίτες αναγνωρίζουμε την ανάγκη να υπάρξει ένα αντίπαλο δέος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, το οποίο και θα απαντάει στο αίτημα της κοινωνίας, θα δίνει λύσεις με σοβαρό και αξιόπιστο λόγο. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε όλο αυτό το διάστημα και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το ΠΑΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ότι δεν είχε θέσεις ή ότι μίλησε με ευχολόγια ή ότι εξέθρεψε τον λαϊκισμό, το αντίθετο. Ήμασταν συνεπείς και σταθεροί, επιδιώξαμε τον πολιτικό διάλογο, προσπαθήσαμε να βάλουμε στην ατζέντα ευρωπαϊκά θέματα για τα οποία ζητήσαμε μάλιστα debate. Αυτά εκτιμήθηκαν ως ένα βαθμό από το εκλογικό σώμα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναφερθείς στους στόχους του κόμματος το επόμενο διάστημα.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με κόμματα της αριστεράς, ο κ. Γλαβίνας ανέφερε πως «υπάρχει ο χρόνος και ο χώρος ώστε να συζητήσουμε στα όργανα μας και να γίνει η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, να αναλύσουμε την άνοδο της ακροδεξιάς και τη διόγκωση της αποχής. Σε αυτά, σύσσωμο το πολιτικό σύστημα οφείλει να δώσει απαντήσεις. Πρέπει επομένως να δούμε ποιες συμμαχίες θα μας δώσουν τη δυνατότητα να διευρύνουμε τις δυνάμεις μας. Αυτά όλα πρέπει να γίνουν με πολιτικό διάλογο πάνω σε συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, το ασθενές Εθνικό Σύστημα Υγείας και η ανάγκη καταπολέμησης της ακρίβειας,  τα καρτέλ των αγορών και η πληγωμένη θεσμική θωράκιση της χώρας. Αυτά τα ζητήματα και άλλα επίσης, απασχολούν καθημερινά τους πολίτες και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση συζήτησης. Νομίζω πως μπορούμε να βρούμε κοινά σημεία επαφής με δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, με τις οποίες θα συζητήσουμε σε πολιτικό πλαίσιο. Δεν επιδιώκουμε απλές συγκολλήσεις εξουσίας».

Τέλος, ο κ. Γλαβίνας σχολίασε για την άνοδο της ακροδεξιάς.

«Αυτή η τάση δεν καταγράφεται μόνο στην Ελλάδα. Όποιος παρακολουθεί τα ευρωπαϊκά ζητήματα παρατηρεί την ραγδαία ενίσχυση της ακροδεξιάς σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία και αλλού. Αυτή η τάση έχει εξελιχθεί σε κατεστημένο και οφείλουμε να μελετήσουμε τα ποιοτικά στοιχεία ώστε να δούμε τις αιτίες. Οι προτάσεις αυτών των κομμάτων καθώς ως επί των πλείστων βασίζονται σε εύκολα λόγια και σε μη υλοποιήσιμες κυβερνητικά πράξεις. Εμείς οφείλουμε να δουλέψουμε στην κατεύθυνση αποκατάστασης της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και ανταπόκρισης στις αγωνίες των πολιτών» κατέληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. 


Πηγή

Leave a Reply