Η ΝΔ απαξιώνει και υπονομεύει τους θεσμούς δημοσίου συμφέροντος – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Ανακοίνωση Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Η πρόσφατη απαξιωτική αναφορά του Πρωθυπουργού προς το ΑΣΕΠ αποτελεί πρωτοφανή επίθεση σε έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς της δημόσιας διοίκησης. Ο σκοπός αυτής της επίθεσης είναι η δρομολόγηση αλλαγών που εξυπηρετούν το πελατειακό κράτος και διευκολύνουν τις αδιαφανείς προσλήψεις στον δημόσιο τομέα. 

Το ΑΣΕΠ επιτελεί ρόλο εγγυητή της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στις προσλήψεις και κρίσεις του Δημοσίου. Το ΠΑΣΟΚ, η παράταξη που ίδρυσε το ΑΣΕΠ και φρόντισε για τη θεσμική θωράκιση του, στέκεται απέναντι σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου του, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο το αδιάβλητο των διαδικασιών και την εμπιστοσύνη των πολιτών  

Αντί να αναγνωριστεί και να ενισχυθεί αυτός ο σημαντικός ρόλος, το ΑΣΕΠ λειτουργεί υπό συνθήκες ασφυξίας. Παρά την αύξηση των αρμοδιοτήτων του, δεν έχει ενισχυθεί επαρκώς ούτε με ανθρώπινο δυναμικό ούτε με σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα. Η απαξίωση και υπονόμευση των θεσμών που προωθούν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία είναι χαρακτηριστική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως φαίνεται και από την υποβάθμιση προγραμμάτων όπως το «Διαύγεια» και το «opengov».

Η στοχοποίηση του ΑΣΕΠ δεν είναι τυχαία. Αποτελεί κίνηση απαξίωσης με στόχο την παράκαμψη και αποδυνάμωση ενός θεσμού που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στον δημόσιο τομέα.

Αντί να ενισχύσει το ΑΣΕΠ, το χρησιμοποιεί επικοινωνιακά ή ως αποδιοπομπαίο τράγο για τις αποτυχίες της στην παροχή ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία ενός «μίνι ΑΣΕΠ», ενός επικουρικού οργανισμού που θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και θα “υποβοηθά” στη διαχείριση του όγκου των προσλήψεων. Είναι δεδομένο ότι αυτή η κίνηση, αποτελεί έναν Δούρειο Ίππο για την εισαγωγή αδιαφανών προσλήψεων εκτός των καθιερωμένων διαδικασιών του ΑΣΕΠ με σκοπό την τακτοποίηση «ημετέρων» στο Δημόσιο.  Για να ανταποκριθεί το ΑΣΕΠ στις σύγχρονες προκλήσεις και να διατηρήσει την αξιοπιστία του, απαιτούνται σημαντικές οργανωτικές και ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, καθώς και πολιτική βούληση για να διασφαλιστεί η λειτουργία του θεσμού δημοσίου συμφέροντος. Η διαδικασία των προσλήψεων πρέπει να παραμείνει απαλλαγμένη από υβριδικά σχήματα και περαιτέρω μηχανισμούς που μπορεί να ελέγχονται από υπουργούς και να λειτουργούν εκτός των διαφανών και αξιοκρατικών κανόνων του ΑΣΕΠ.

ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής- Προτάσεις για Ψηφιακή Μεταρρύθμιση του ΑΣΕΠ:

  1. Σύγχρονη Ψηφιακή Πλατφόρμα Επεξεργασίας Αιτήσεων και δικαιολογητικών με ενσωμάτωση τεχνολογιών αυτοματοποίησης διαδικασιών  και σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, με σχεδιασμό φιλικό προς το χρήστη, στα πρότυπα των κορυφαίων πλατφορμών παγκοσμίως όπως οι USAJOBS (Αμερική), GovJobs (Αυστραλία), Civil Service Jobs (Βρετανία), eRecruitment Portal (Ευρωπαϊκή Ένωση) κτλ
  2. Προτυποποίηση Προκηρύξεων, Θέσεων εργασίας και Προσόντων
  3. Ψηφιοποίηση των Εσωτερικών Διαδικασιών 
  4. Ενίσχυση του Ανθρώπινου Δυναμικού με προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού στην ψηφιακή διαχείριση και επεξεργασία δεδομένων.
  5. Διασύνδεση με Άλλες Υπηρεσίες: Ανάπτυξη διαλειτουργικών συστημάτων και υπηρεσιών με σκοπό την εύκολη ανταλλαγή δεδομένων με άλλους φορείς του δημοσίου με στόχο την ελαχιστοποίηση της καταχώρησης των προσόντων των υποψηφίων αλλά και την άμεση καταγραφή των αναγκών των φορέων του Δημοσίου.
  6. Ικανότητα ανάλυσης δεδομένων των αιτήσεων ώστε να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και έλεγχος για την τήρηση των επιμέρους στόχων των προσλήψεων (πχ συμπερίληψη, εστίαση σε κοινωνικές ομάδες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κτλ) σχετικά με τους στόχους των πολιτικών σε πραγματικό χρόνο 
  7. Διάθεση υποδομής ανοικτών δεδομένων (opendata) για το ΑΣΕΠ με παρουσίαση αναλυτικών στοιχείων και δεδομένων των διαδικασιών με στόχο την λήψη αποφάσεων 
  8. Συνεργασία με την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, τις startup επιχειρήσεις και την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα για την εφαρμογή καλών πρακτικών και αναδυόμενων τεχνολογιών που διασφαλίζουν την διαφάνεια και την αυτοματοποίηση διαδικασιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη κ.α 
  9. Ενίσχυση λειτουργίας της πλατφόρμας του ΑΣΕΠ με τα υψηλότερα επίπεδα κυβερνοασφάλειας

Το Σχέδιο “Ψηφιακή Ελλάδα” του ΠΑΣΟΚ υπερβαίνει τη διάσταση της ψηφιακής διακυβέρνησης και αποτελεί προϊόν συλλογικής επεξεργασίας και διαβούλευσης με τους πολίτες, στελέχη φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα με στόχο την ψηφιακή κοινωνία στο προσκήνιο. 

Μπες στο διάλογο, σχολίασε την ανακοίνωση και γράψε την άποψή σου στην πλατφόρμα της Ψηφιακής Κοινωνίας https://digitalsociety.gr.


Πηγή

Leave a Reply