«Μπορούμε και αξίζουμε περισσότερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη» – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Συνέντευξη Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα «Μακεδονία» και τον Βαγγέλη Στολάκη

Κύριε Πρόεδρε, σε λίγες ημέρες θα βρεθείτε και πάλι στη Θεσσαλονίκη. Τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο στο δρόμο προς τις κάλπες;            

– Τα μηνύματα που λαμβάνουμε, είναι πολύ θετικά. Η επαφή με τους πολίτες είναι συνεχής σε όλη την Ελλάδα. Αναζητούν μια διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας, την  ακρίβεια, το στεγαστικό, την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την προοπτική μίας ζωής χαμηλών προσδοκιών. Ο κόσμος έχει καταλάβει τα όρια και τα λάθη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και βρίσκει στο ΠΑΣΟΚ την εναλλακτική πρόταση που αναζητά. Δεν πείθεται πια από το άλλοθι του 41%. Είναι στο χέρι μας να πείσουμε την κοινωνία ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα της και να δώσει προοπτική ζωής, αξιοπρέπεια και ελπίδα σε όλους.

Ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα που εντοπίζετε στην πόλη και τι προτείνετε; Τι να περιμένουν να ακούσουν οι Θεσσαλονικείς για τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ λίγα εικοσιτετράωρα πριν την ομιλία σας;

– Στις 3 Ιουνίου, στο πλαίσιο της κεντρικής μου ομιλίας στη Θεσσαλονίκη θα ξεδιπλώσω τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά ταμεία ώστε να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος και να ανατάξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι γνωστά τα προβλήματα με τις λίστες της ντροπής στα νοσοκομεία της πόλης. Επιπλέον απαιτείται ένα ολοκληρωμένο, ενιαίο σχέδιο για να αναδειχθούν οι προτεραιότητες στα έργα υποδομής. Είδαμε που οδήγησε η έλλειψη ενός τέτοιου σχεδίου στην περίπτωση του Flyover, πόσο επιβάρυνε και θα επιβαρύνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης κατά την κατασκευή του. Χρειαζόμαστε επίσης έναν δημόσιο φορέα για την ενιαία διαχείριση και το σχεδιασμό των Μ.Μ.Μ. της πόλης (ΟΑΣΘ-ΜΕΤΡΟ), για να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των κατοίκων. Επίσης είναι απαραίτητο να προχωρήσουν σημαντικά έργα, όπως οι αναπλάσεις στρατοπέδων και η πραγματική αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, τα οποία μπορούν να βάλουν τη Θεσσαλονίκη σε αναπτυξιακή τροχιά και να τη μετατρέψουν σε κόσμημα της Ανατολικής Μεσογείου δίνοντας της τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

Έχετε δηλώσει ότι το βράδυ της 9ης Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ θα βρίσκεται στην όχθη των νικητών. Πως ορίζεται αυτή η όχθη; Πήχης έχετε πει ότι δεν υπάρχει, ωστόσο αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και το κόμμα σας βρίσκεται στην τρίτη θέση θα θεωρηθεί επιτυχία;           

– Το ΠΑΣΟΚ έχει την παράδοση να διαψεύδει θετικά τις μετρήσεις. Η «δημοσκόπηση» στην κοινωνία που τα στελέχη μας και εγώ κάνουμε καθημερινά, μας κάνει πολύ αισιόδοξους. Είμαι σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ και στις 9 Ιουνίου θα είναι στην όχθη των νικητών είτε το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές είτε οι εθνικές του 2023. Η ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, που θα ενισχυθεί, θα μετατραπεί σε κυβερνητική τροχιά μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Δεν ξέρω αν θα μπορούν να πουν το ίδιο τόσο η ΝΔ που θα είναι αρκετά χαμηλότερα από το 41% όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ που θα κινείται κάτω από τις εκλογικές του επιδόσεις.

Διεκδικείτε την ψήφο των πολιτών, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα στην κυβερνητική πολιτική και την επόμενη ημέρα να υπάρξει όπως λέτε ισχυρή και σοβαρή αντιπολίτευση απέναντι στην ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τουλάχιστον δημοσκοπικά παραμένει κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό. Γιατί θεωρείτε ότι αυτό το ρόλο μπορεί να τον επιτελέσει το ΠΑΣΟΚ;         

– Το ΠΑΣΟΚ διατυπώνει έναν πολιτικό λόγο με συγκεκριμένες προτάσεις που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, καταφέρνουν πολιτικά πλήγματα στην κυβέρνηση και τη ρυμουλκούν σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα σε πολιτικές αποφάσεις υπέρ των πολιτών.

Χάρη στη δική μας επιμονή η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν στο θέμα της golden visa εισάγοντας περιορισμούς, ώστε να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι από τη ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης.

Ηταν η δική μας συνεπής και δυναμική αντιπολίτευση που το 2022 μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων οδήγησε σε παραίτηση το μισό Μαξίμου. Και μετά την πρόταση δυσπιστίας που καταθέσαμε, αποπέμφθηκαν δυο ακόμη Υπουργοί.  Οι δικοί μας υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές έφεραν την πρώτη ρωγμή στο σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη.

Μπορούν οι πολίτες να ανακαλέσουν αντίστοιχες πολιτικές πρωτοβουλίες του κ. Κασσελάκη;

Ενόψει ευρωεκλογών τι μήνυμα στέλνετε στους ψηφοφόρους τους αναποφάσιστους ή εκείνους που παλιά ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και τα τελευταία χρόνια επέλεξαν άλλα κόμματα; Απευθύνεστε στους δυσαρεστημένους Νεοδημοκράτες;

– Ο στόχος μας είναι οι θέσεις, οι δράσεις και το ήθος μας να πείσουν και να συσπειρώσουν τον κατακερματισμένο δημοκρατικό χώρο.

Απευθυνόμαστε σε κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη που νιώθει ότι ασφυκτιά και αδικείται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε μια Ελλάδα με ισχυρό κοινωνικό κράτος, με δημόσια υγεία και δημόσια παιδεία, με δίκαιη, πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, με ένα κράτος δικαίου που οι κανόνες του θα γίνονται σεβαστοί από όλους, με κοινωνικές κατοικίες, με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, με ένα παραγωγικό μοντέλο που θα δίνει προοπτική ζωής στον αγρότη, τον εργάτη και τον μικρομεσαίο επιχειρηματία.

Έχετε προαναγγείλει πρωτοβουλίες μετά τις ευρωεκλογές για την Κεντροαριστερά. Πως σκέφτεστε να ενεργήσετε; Σε ποιους θα απευθύνετε πρόσκληση και πως μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εγγυηθεί την αναγέννηση της κεντροαριστεράς;

– Το επίδικο στις ευρωεκλογές είναι να σταλεί ένα μήνυμα αποδοκιμασίας της αλαζονείας του 41% και να ενισχυθεί η αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση. Αν το ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρό, μπορεί να ενοποιήσει τον προοδευτικό κόσμο απέναντι στη συντήρηση την επόμενη ημέρα. Είμαστε το μόνο αξιόπιστο κόμμα που μπορεί να δημιουργήσει εκείνες τις κοινωνικές συμμαχίες που θα επιτύχουν την αναγέννηση της κεντροαριστεράς με όρους πολιτικούς και όχι με τους όρους της showbiz.

Έχετε την εμπειρία του ευρωβουλευτή και μάλιστα δυο θητειών. Μήπως η συζήτηση εντός συνόρων που γίνεται αδικεί τη σημαντικότητα των ευρωπαϊκών εκλογών και το πραγματικό τους διακύβευμα;           

– Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι ένα διακοσμητικό όργανο, οπότε με την ψήφο τους οι πολίτες καθορίζουν κρίσιμους συσχετισμούς για το μέλλον της πατρίδας μας και της Ευρώπης.

Αντιπαρατίθενται δυο διαφορετικές πολιτικές φιλοσοφίες. Αυτή του ΕΛΚ που θέλει μια Ευρώπη της λιτότητας, του «λίγο μαζί και πολύ χώρια» και εκείνη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που θέλει ενίσχυση των κοινών χρηματοδοτικών εργαλείων αλληλεγγύης και την προστασία του κοινωνικού κράτους.

Ο Νίκολας Σμιτ, ο υποψήφιος μας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον οποίο βρεθήκαμε μαζί στη Θεσσαλονίκη,  πέρασε με δική του πρωτοβουλία την κοινοτική οδηγία που δίνει πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους εργαζόμενους στις πλατφόρμες. Η κυβέρνηση την στήριξε μόνο αφότου καταγγείλαμε τη στάση της στη Βουλή. Στις 9 Ιουνίου λοιπόν οι πολίτες μπορούν να αποφασίσουν ποια Ευρώπη θέλουν. Πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε και αξίζουμε περισσότερα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία. «Χρεώνετε» στην κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει. Ωστόσο, εύκολα θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι η αντιπολίτευση λόγω θέσης είναι αφοριστική. Πως σχολιάζετε την πρόσφατη επιστολή Μητσοτάκη στην κ. Φον ντερ Λάιεν και τι προτείνετε εσείς;   

– Ο κ. Μητσοτάκης συνεχώς μεταθέτει τις ευθύνες του. Μιλούσε για εισαγόμενη ακρίβεια, όμως έχουμε υπερτριπλάσιο πληθωρισμό στα τρόφιμα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τον Απρίλιο. Η επιστολή δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ακόμα επικοινωνιακή κίνηση του Πρωθυπουργού,  προκειμένου να αποτινάξει από πάνω του την ευθύνη της αποτυχίας. Ενώ πέρσι τον Ιούνιο υποσχόταν ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει η Ελλάδα μπανανία των πολυεθνικών, τώρα ζητά από την Ευρώπη να τον σώσει.

Από τον Ιούνιο του 2023 έχω μετρήσει τουλάχιστον τρεις συνεντεύξεις του όπου ανερυθρίαστα επαναλαμβάνει ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας». Μόνο που τα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας. Οι Έλληνες πολίτες διαθέτουν τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην ευρωζώνη. Αν δεν είναι αυτό δείγμα αποτυχίας τι είναι; Ως ΠΑΣΟΚ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας όπως η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, η ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής Καταναλωτή, η έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των τραπεζών, οι συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι.

Σε πρόσφατή του συνέντευξη στην «ΜτΚ» ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα προς τους γείτονες της Ελλάδας. Εσείς πως αξιολογείτε τις ενέργειες της κυβέρνησης στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα μετά τις προκλήσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν;

– Η εξωτερική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει ως προτεραιότητα την επικοινωνία και όχι την ουσία, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ δυσμενείς εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα. Στην συνέντευξή του στην εφημερίδα σας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της θετικής ατζέντας με την Τουρκία, ενώ υποβαθμίζει τις συνεχείς προκλήσεις από τη γειτονική χώρα όπως είναι η NAVTEX με την οποία δεσμεύθηκε το μισό κεντρικό Αιγαίο, η εισαγωγή στα σχολεία της “γαλάζιας πατρίδας”, η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί σε συνέχεια της απόφασης του 2020 και βέβαια η συνεχής προώθηση της διχοτόμησης της Κύπρου 50 χρόνια μετά την παράνομη εισβολή. Ο Τούρκος Πρόεδρος το είπε ξεκάθαρα ενώπιον του Πρωθυπουργού στις κοινές δηλώσεις. Όλες αυτές οι κινήσεις δεν είναι «αχρείαστες» όπως αρέσκεται να τις υποβαθμίζει ο κ. Μητσοτάκης,  αλλά αποδεικνύουν ότι η Τουρκία δεν έχει αλλάξει στρατηγική. Απλά, η κυβέρνηση προτιμάει να κάνει ότι δεν βλέπει. Όσον αφορά στη Βόρεια Μακεδονία βλέπουμε τα όρια της προβληματικής Συμφωνίας των Πρεσπών που έδινε την ιθαγένεια και τη γλώσσα στους βόρειους γείτονές μας και δεν προέβλεπε ένα μηχανισμό που θα εποπτεύει την τήρηση της. Ενώ ξέραμε τι έρχεται, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα. Οφείλω μάλιστα να προσθέσω ότι αδυνατώ να κατανοήσω την επιμονή του κ. Κασσελλάκη να κυρωθούν τώρα τα μνημόνια συνεργασίας επιβραβεύοντας ουσιαστικά τον αλυτρωτισμό της νέας ηγεσίας της χώρας.

Ακόμα και στο ζήτημα της προστασίας της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, ο κ. Μητσοτάκης λειτούργησε ως κομματάρχης και όχι ως πρωθυπουργός, εκμεταλλευόμενος ένα εθνικό θέμα για τις εκλογικές του επιδιώξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απουσίας ολοκληρωμένης στρατηγικής είναι η διγλωσσία που είδαμε στο ζήτημα του Κοσόβου με την κυρία Μπακογιάννη να εισηγείται την είσοδο του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, είμαστε αντίθετοι.


Πηγή

Leave a Reply