«Συνέχεια της απόπειρας συγκάλυψης το πόρισμα και η συνολική συμπεριφορά των μελών της ΝΔ στην εξεταστική επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών»

Καλεσμένος στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο, ήταν το πρωί της Τρίτης ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

Κληθείς να σχολιάσει την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της τραγωδίας στα Τέμπη μετά την έγκριση του πορίσματος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Γλαβίνας είπε πως «εμείς ως κόμμα θεωρούμε πως οι εργασίες της επιτροπής με τον αρνητικό τρόπο που έκλεισαν, αποδεικνύουν αυτό ακριβώς που ζητήσαμε ευθύς εξαρχής, την ανάγκη σύστασης προανακριτικής επιτροπής. Δυστυχώς, η απόπειρα συγκάλυψης ήταν συνεχής σε όλες τις πλευρές αυτής της εξεταστικής επιτροπής. Ουδείς κατέστη πιο ενημερωμένος, δεν φωτίστηκαν πλευρές που θα έπρεπε να έχει πέσει φως, δεν κλήθηκαν σημαντικοί μάρτυρες και αυτό που απαιτεί στο σύνολο της η ελληνική κοινωνία, όπως μαρτυρούν και οι δημοσκοπήσεις, είναι να μάθει τι ακριβώς συνέβη, ποιοι έφταιξαν και να αποδοθεί δικαιοσύνη».

«Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα στην εξεταστική επιτροπή προσέγγισε το ζήτημα με σεβασμό προς τις οικογένειες και χωρίς περιττές φωνές. Σκοπό μας ήταν να κάνουμε την δουλειά μας μέσα σε δύσκολες συνθήκες, από τη στιγμή που δεν κλήθηκαν και δεν κατέθεσαν σημαντικοί μάρτυρες, όταν περιμέναμε τη δικογραφία απ’ τον ειδικό εφέτη της Λάρισας και τελικά ήρθε η μισή και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση. Τότε ήταν η στιγμή που επιτροπή αποφάσισε να κλείσει τον κύκλο εργασιών της αντί να παρατείνει την διάρκεια της για να εξετάσουμε και τα νέα στοιχεία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γλαβίνας.

 «Η προσπάθεια συγκάλυψης, την οποία αρνείται ο Πρωθυπουργός, αφορά ξεκάθαρα τις ευθύνες πολιτικών προσώπων και όσων είχαν θέσεις ευθύνης στον ελληνικό σιδηρόδρομο, ο οποίος ακόμη και σήμερα δεν είναι ασφαλής παρά τα όσα λέει ο κ. Μητσοτάκης. Αν στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης, η ΝΔ δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του σιδηροδρόμου, κάτι πάει λάθος. Η επίκληση του ανθρώπινου λάθους από μεριάς της κυβέρνησης είναι τεράστια ασέβεια καθώς αποκρύπτει τεράστια προβλήματα, λάθη και ευθύνες στη λειτουργία του σιδηροδρόμου και των συστημάτων ασφαλείας που έπρεπε να υπάρχουν» κι εξήγησε πως «το να ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στις παθογένειες του δημοσίου, ενώ αν υπήρχαν τα συστήματα ασφαλείας, που υπάρχουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημα, είναι μια άκρως επικίνδυνη θεωρία».

Τέλος, ο κ. Γλαβίνας έκανε ειδική αναφορά «στις οικογένειες των θυμάτων που δίνουν έναν τεράστιο αγώνα, χωρίς πολιτικά κίνητρα, αλλά με σκοπό να επέλθει η δικαίωση και να αποδοθεί η οφειλόμενη δικαιοσύνη στις ψυχές των δικών τους ανθρώπων και γι΄αυτό πρέπει να κάνουμε με σεβασμό ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να βγει η αλήθεια στο φως. Δυστυχώς όμως το πόρισμα και η συνολική συμπεριφορά της ΝΔ κατά τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής δεν συντέλεσε σε αυτή την προσπάθεια».


Πηγή

Leave a Reply