Στην εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12.3.2024, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, με αφορμή την ημέρα ευαισθητοποίησης κατά της βίας σε ιατρούς και νοσηλευτές, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή Γραμματέα Δικαιοσύνης του κόμματος, Στάθη Κουτσοχήνα. Στην εκδήλωση παρέστη, επίσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης.
Στον χαιρετισμό του εκ μέρους του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Κουτσοχήνας σημείωσε ότι η διάταξη του άρθρου 33 Ν. 5090/2024, με την οποία καθιερώθηκε το αδίκημα της διατάραξης της λειτουργίας δομών παροχής υπηρεσιών υγείας με πράξεις κατά του ιατρικού ή νοσηλευτικού προσωπικού, είναι μία από τις λιγοστές ρυθμίσεις του Ν. 5090/2024 που στήριξε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, διότι πράγματι στοχεύει στην προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού,κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του σε ένα εξαιρετικά επιβαρυμένο περιβάλλον.
Ωστόσο, τόνισε ότι η ίδια αυτή ρύθμιση αποτελεί διαπίστωση της απαξίωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και σκοπό έχει να αντιμετωπίσει μόνο τα συμπτώματα της εν λόγω παθογένειας. Δεν αντιμετωπίζει σε καμία περίπτωση τα γενεσιουργά αίτια των συμπεριφορών βίας κατά των ιατρών και νοσηλευτών, το βασικότερο από τα οποία είναι αναμφίβολα η υποστελέχωση των δομών υγείας, η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και η ανεπαρκής λειτουργία των μονάδων παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας, με αποτέλεσμα όλα τα περιστατικά να οδηγούνται στα επείγοντα των Νοσοκομείων.
Εξάλλου, επισήμανε ότι ο Ν. 5090/2024 που επέφερε εκτεταμένες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διαπνέεται από μία άκριτη αυστηροποίηση του συστήματος απονομής ποινικής δικαιοσύνης της χώρας. Η αυστηροποίηση αυτή αγγίζει το σύνολο της κοινωνίας μας και φυσικά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Έτσι, μπορεί από τη μία πλευρά ο παραπάνω Νόμος να καθιερώνει το αδίκημα της διατάραξης της λειτουργίας δομών παροχής υπηρεσιών υγείας, ταυτόχρονα όμως οκταπλασιάζει (!!) το ελάχιστο όριο ποινής για τις περιπτώσεις που γιατροί ή νοσηλευτές παραπέμπονται να δικαστούν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια (302 ΠΚ), που ενδεχόμενα αποδίδεται σε ιατρική ευθύνη. Στην περίπτωση, λοιπόν, θανάτου ασθενούς, ο ελεγχόμενος ιατρός ή νοσηλευτής αντιμετωπίζει ελάχιστη ποινή φυλάκισης δύο ετών (ενώ ήταν τριών μηνών), γεγονός που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό σε περίπτωση καταδίκης να οδηγηθεί στη φυλακή!
Τέλος, ευχήθηκε η διάταξη που τιμωρεί συμπεριφορές βίας κατά ιατρών και νοσηλευτών να είναι αχρείαστη, πράγμα δυστυχώς δύσκολο όσο δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η αναβάθμιση του ΕΣΥ.