«Ο Πρωθυπουργός δεν πρέπει να είναι παρατηρητής των εξελίξεων, αλλά να επιβάλλει όρους στην αγορά»

Καλεσμένος στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά ήταν σήμερα ο Γραμματέας της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Ο κ. Σπυρόπουλος υπογράμμισε τον στόχο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στις επερχόμενες ευρωεκλογές που είναι «να είμαστε δεύτερη δύναμη, καθώς πιστεύουμε ότι έχουμε ένα πρόγραμμα εναλλακτικής διακυβέρνησης του τόπου για την αντιμετώπιση όλων των σημαντικών ζητημάτων που δεν κάνει η Κυβέρνηση. Ζητήματα όπως η ακρίβεια, ο ανύπαρκτος έλεγχος της αγοράς που οδηγεί σε κερδοσκοπία, η ενεργειακή κρίση, οι τράπεζες και όσα γίνονται με ξένες εταιρείες που πωλούν τα προϊόντα τους στη χώρα μας σε πολύ υψηλότερες τιμές από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Πρωθυπουργός δεν πρέπει να είναι παρατηρητής των εξελίξεων, αλλά να επιβάλλει όρους στην αγορά».

Άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη που «στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών δεν είπε κουβέντα για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησής του και του κ. Καραμανλή για τη μη εφαρμογή της σύμβασης 717, αποδεικνύοντας την προσπάθεια συγκάλυψης που εξελίσσεται», εξηγώντας: «Ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας είπε καθαρά ότι, αν είχε εφαρμοστεί η σύμβαση και υπήρχε τηλεδιοίκηση, τα δύο τρένα ποτέ δεν θα είχαν συγκρουστεί. Θα έπρεπε να υπάρχει προανακριτική επιτροπή στη Βουλή και να εξετάζει συγκεκριμένες ευθύνες του κ. Καραμανή και της πολιτικής ηγεσίας».

Ερωτηθείς για τη στάση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής απέναντι στο σχέδιο νόμου για τα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος επανέλαβε πως «έχουμε μία ξεκάθαρη άποψη υπέρ της λειτουργίας τους, αλλά με συνύπαρξή τους με το δημόσιο πανεπιστήμιο και της ενίσχυσης αυτού. Γι’ αυτό προτείναμε το σκανδιναβικό μοντέλο και όχι αυτό που κάνει τώρα η Κυβέρνηση,  μία εξυπηρέτηση συμφερόντων. Δημιουργεί κερδοσκοπικά παραρτήματα, χωρίς μάλιστα την αναθεώρηση του άρθρου 16. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας. Εμείς προτείνουμε συγκεκριμένη, πραγματικά ανεξάρτητη αρχή και όχι μία αρχή κάτω από τον υπουργό. Μία αρχή που θα ορίζεται από τη Βουλή και η οποία θα αξιολογεί όλα τα κριτήρια και θα ρυθμίζει όλο τα πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών και της συνύπαρξής τους με τα δημόσια». 

Εξηγώντας την εκτίμηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για διευθέτηση συμφερόντων από την πλευρά της Κυβέρνησης, τόνισε ότι «κερδοσκοπικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, έρχονται με τη μέθοδο franchise στη χώρα μας και μέσω κολλεγίων έχουν ετοιμάσει ήδη τις διαδικασίες για να πάρουν ιδρύματα. Άρα ήξεραν εκ των προτέρων».

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος κάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, «που έχει σπουδάσει στην Κομοτηνή, να πάμε μαζί πάνω στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και να δούμε τι έχει προχωρήσει σε έργα υποδομής, βιβλιοθήκες, κτίρια και σε καθηγητές. Πέντε χρόνια διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να μας πει τι έχουν κάνει. Να μας πουν και τι έγινε με την εμβληματική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Για να δούμε τι λένε και τι γίνεται στο τέλος».

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ανέφερε ότι αύριο Κυριακή (03/03) θα μεταβεί στα Τρίκαλα προκειμένου «να συζητήσουμε με τους αγρότες για την ανυπαρξία πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας για τον πρωτογενή τομέα».


Πηγή

Leave a Reply