«Ο κ. Μητσοτάκης ενορχηστρωτής της επιχείρησης συγκάλυψης για να καλύψει τις ευθύνες Καραμανλή και της κυβέρνησής του»

Καλεσμένος στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN Beyond και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη, Μανώλη Αναγνωστάκη και Γιάννη Κολοκυθά βρέθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει μετά την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη να καταθέσει στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στην διαχείριση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, ο κ. Γλαβίνας είπε πως «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης θα ξεκινήσει μια σειρά τηλεφωνημάτων με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων με τα οποία μπορεί να βρεθεί κοινή βάση συζήτησης πάνω στα ζητήματα που αφορούν στην συγκάλυψη της τραγωδίας Τεμπών, συνολικά του κράτους δικαίου και όσων περιγράφονται στο σχετικό κείμενο που συνοδεύει την πρόταση δυσπιστίας. Υπάρχουν οι 32 υπογραφές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν κι οι υπόλοιπες που χρειάζονται για να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας και να προχωρήσουμε στη σχετική συζήτηση στη Βουλή».

Αναφερθείς στον τρόπο που αντιμετώπισε στην τραγωδία το κυβερνών κόμμα αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως «ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να απολογηθεί ως ο ενορχηστρωτής αυτής της επιχείρησης συγκάλυψης για να καλύψει τον κ. Καραμανλή και φυσικά τα υπόλοιπα ατοπήματα της κυβέρνησης στο ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών. Ο πρωθυπουργός θα κληθεί να απαντήσει σε όσα έχουν προηγηθεί για να πετύχει η συγκάλυψη και συγκεκριμένα σε τρία καίρια ερωτήματα με βάση όσα αποκαλύφθηκαν τις προηγούμενες μέρες: ποιος είχε την σπουδή το βράδυ της τραγωδίας να έχει πρόσβαση σε πολύ σημαντικό ανακριτικό υλικό, ποιος είχε την αγωνία να το αλλοιώσει, ποιο είναι το χέρι εκείνο που είχε πρόσβαση πριν την αστυνομία, πριν τις δικαστικές αρχές σε ένα πολύ κρίσιμο αποδεικτικό υλικό και για ποιο λόγο διοχετεύτηκε το υλικό αυτό αλλοιωμένο μετά από αυτή λαθροχειρία σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, ώστε να υποστηρίξουν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η κυβέρνηση τη θεωρία του ανθρωπίνου λάθους. Η θεωρία αυτή τέθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή, την υποστήριξαν και στην εξεταστική επιτροπή και συνεχίζουν να ρίχνουν, αν διαβάσει κανείς φιλικά προς την κυβέρνηση έντυπα, την ευθύνη στον άνθρωπο που έδωσε την εντολή. Κατά την κυβέρνηση, ήταν ένα απλό ανθρώπινο λάθος και εκείνη δεν φέρει καμία ευθύνη. Το πόρισμα της εξεταστικής εμμένει στη θεωρία του ανθρωπίνου λάθους. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  το μόνο που κάνει είναι να κερδίζει χρόνο λέγοντας το αυτονόητο, πως η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα διερευνήσει τι συνέβη και θα αποδώσει τις όποιες ευθύνες και ποινές».

Στην συνέχεια της τοποθέτησής του κλήθηκε να σχολιάσει την δήλωση του κ. Γεωργιάδη πως ο Νίκος Ανδρουλάκης εξυπηρετεί οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα.

Ο κ. Γλαβίνας, επ’ αυτού, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι κωμικό να κατηγορούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ως πρόθυμο και όργανο οικονομικών συμφερόντων. Πρέπει δηλαδή να είναι κάποιος πρόθυμος στην κοινοβουλευτική μας δημοκρατία για να ασκήσει ένα ισχυρό κοινοβουλευτικό μέσο, βασιζόμενο σε συγκεκριμένες κατηγορίες τις οποίες βάσιμα υποστηρίζουμε; Είναι τόσο παράλογο στην ελληνική δημοκρατία; Έχει τέτοια αλλεργία απέναντι στην αντιπολίτευση η κυβέρνηση, που όταν τα κόμματα ασκούν ένα νόμιμο δικαίωμά τους, που προβλέπεται από το σύνταγμα, σημαίνει ότι εξυπηρετούν συμφέροντα; Μάλλον ισχύει το ακριβώς αντίθετο και θα πρέπει και ο κ. Γεωργιάδης κι ο κ. Μαρινάκης να αποφεύγουν τέτοιες  ανυπόστατες θεωρίες».

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής διασαφήνισε πως «έχουμε υποχρέωση αυτό τον θεσμικό κατήφορο της χώρας να τον φέρουμε στη Βουλή, ασκούμε το νόμιμο δικαίωμά μας για κοινοβουλευτικό έλεγχο, φυσικά και η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν την δυνατότητα όταν το θεωρούν σκόπιμο να καταθέτουν πρόταση δυσπιστίας. Πέρα από θεσμικές ακρότητες και λεκτικές υπερβολές, όπως κάνει ο κ. Κασσελάκης δίνοντας διέξοδο στην κυβέρνηση, εμείς θεωρούμε ότι η συζήτηση πρέπει να μείνει επί των συγκεκριμένων ερωτημάτων στα οποία δεν δίνει καμία απάντηση η κυβέρνηση».


Πηγή

Leave a Reply