«Δυστυχώς, τα επιχειρηματικά συμφέροντα νίκησαν τα ακαδημαϊκά κριτήρια»

«Τα προβλήματα της Θεσσαλίας από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές έχουν πάψει  δυστυχώς να απασχολούν την Κυβέρνηση , παρότι πολλές πληγές είναι ακόμη ανοιχτές και κανείς δεν δείχνει να νοιάζεται », υπογράμμισε εισαγωγικά η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, συμμετέχοντας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, για να συμπληρώσει:

«Πάρτε για παράδειγμα τους σεισμόπληκτους του Δαμασίου, από το μεγάλο σεισμό του 2021, πολλοί από τους οποίους –3 χρόνια μετά- εξακολουθούν να διαμένουν σε containers ή σπίτια χαρακτηρισμένα ως επικίνδυνα. Πάρτε για παράδειγμα την ‘’κρυψίνοια’’ της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, οι οποίοι παρότι πληροφορήθηκαν οι ίδιοι το master plan των Ολλανδών επιστημόνων για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, ακόμη δεν το επικοινώνησαν επισήμως στις τοπικές αρχές της Περιφέρειάς μας, κρατώντας μας ‘’στο σκοτάδι’’».

Σε σχέση με την πρόσφατη, έντονη συζήτηση στη Βουλή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η βουλευτής τόνισε πως ο ψηφισμένος νόμος πλέον από τη ΝΔ, δεν αποτελεί τίποτα άλλο από μια ψευδομεταρρύθμιση, με ελλιπή συνταγματικά, νομικά, όσο και ακαδημαϊκά εχέγγυα, μια διευθέτηση συμφερόντων που εξυπηρετεί το γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης για παρείσφρηση παντού, σε όλους τους τομείς του δημοσίου, ακραιφνών επιχειρηματικών συμφερόντων.

«Ο ίδιος μας ο Πρόεδρος, ο Νίκος Ανδρουλάκης αποδόμησε σε μια εξαιρετική παρουσία του στη Βουλή, όλα τα ‘’επιχειρήματα’’ της κυβέρνησης, περί ποιοτικότερης δημόσιας ανώτατης παιδείας, μέσω του ανταγωνισμού απολύτως ιδιωτικών και απολύτως κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αφού ως τέτοια νομοθετήθηκαν από την κυβέρνηση, παρά τον ψευδεπίγραφο τίτλο του νόμου που μιλούσε για ‘’μη κερδοσκοπικά’’ πανεπιστήμια. Όλοι και όλες πλέον γνωρίζουμε πως τα νέα ιδρύματα δεν θα φτιαχτούν από …‘’εθνικούς ευεργέτες’’. Αντιθέτως, θα δημιουργηθούν, με πολύ μικρά κονδύλια, από ξένα funds και επιχειρηματικούς ομίλους που εκ φύσεως επιζητούν το κέρδος. Το πως ένας κερδοσκοπικός οργανισμός του εξωτερικού, με τη μέθοδο του franchise από πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, θα δημιουργήσει ένα ‘’μη κερδοσκοπικό’’ πανεπιστήμιο στη χώρα μας, είναι κάτι που η κυβέρνηση ποτέ δεν μπόρεσε να απαντήσει», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η Ευαγγελία Λιακούλη υπενθύμισε πως και ο νομικός κόσμος της χώρας είναι διχασμένος, σε σχέση με τη συμβατότητα τέτοιων ιδρυμάτων με το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο ωστόσο ‘’θα’’ αναθεωρηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ έθεσε ερωτήματα –αναπάντητα από την κυβέρνηση κατά την 3ημερη συζήτηση στη Βουλή- για την σχεδόν απόλυτη έλλειψη ακαδημαϊκών και επιστημονικών κριτηρίων που θα έπρεπε να διέπουν τη λειτουργία ενός νέου πανεπιστημιακού θεσμού, με αποτέλεσμα: «δυστυχώς, να επαφιόμαστε μόνο στην ‘’καλή θέληση’’ των επιχειρηματιών».

Τέλος, σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, για την υπόθεση της Novartis, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως: «είναι πραγματικά σοκαριστικό να βλέπεις έναν πρώην πρωθυπουργό, όπως τον κ. Αλέξη Τσίπρα, να παραδέχεται πως δέκα πολιτικοί της χώρας –και πολιτικοί του αντίπαλοι- κόντεψαν, κυριολεκτικά, να ‘’κρεμαστούν στα μανταλάκια’’, δίνοντας μάχη ζωής και αξιοπρέπειας προκειμένου να αποδιώξουν από πάνω τους την σπίλωση, εξαιτίας ‘’αδέξιων’’ χειρισμών της κυβέρνησής του. Και βέβαια το χειρότερο όλων σε αυτή τη νοσηρή σκευωρία είναι πως οι πραγματικοί υπαίτιοι του σκανδάλου της Novartis ‘’πλέουν σε πελάγη ευτυχίας’’, λόγω της παραγραφής που πλέον επήλθε…».


Πηγή

Leave a Reply