«Οι αγρότες δεν ήρθαν για φωτογραφία στον Άγνωστο Στρατιώτη, αλλά για να διατρανώσουν τα δίκαια αιτήματά τους»

Στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον αέρα του ραδιοφωνικού σταθμού Real FM 97.8 φιλοξενήθηκε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Με αφορμή την κορύφωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας, ο Δ. Μάντζος τόνισε ότι οι αγρότες «δεν ήρθαν για να βγάλουν φωτογραφία τα τρακτέρ στον Άγνωστο Στρατιώτη, αλλά για να διατρανώσουν τα δίκαια αιτήματά τους, επειδή βρήκαν κλειστές πόρτες υπουργών και επειδή ο Πρωθυπουργός τους έδωσε απλώς ασπιρίνη στον πόνο τους».

Επανέλαβε, δε, τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στα αιτήματα «για φορολογική δικαιοσύνη με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με ενεργειακές κοινότητες, για ρυθμίσεις όσον αφορά στον ΕΛΓΑ για να καταβάλλονται αποζημιώσεις από τις κλιματικές καταστροφές, και στον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε οι άμεσες ενισχύσεις να μη χάνονται όπως τον προηγούμενο χρόνο, και φυσικά για αντιμετώπιση της ασυδοσίας των μεσαζόντων στην αγορά και των παράνομων ελληνοποιήσεων».

Αναφορικά με το αίτημα για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ο Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε ότι αυτό έχει πράγματι δημοσιονομικό κόστος, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν μπορεί να βρίσκεται δημοσιονομικός χώρος για τις απαλλαγές στις ενδοομιλικές ή τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, για τις φοροαπαλλαγές στις μεγάλες γονικές παροχές ή τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες και να μη βρίσκεται για το αγροτικό πετρέλαιο. Είναι θέμα προτεραιοποίησης και πολιτικής βούλησης».

Κατηγόρησε, παράλληλα, την Κυβέρνηση ότι «πολλές φορές κρύβεται πίσω από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις δεδομένες αστοχίες των Βρυξελλών. Έχει, όμως, τις δικές της αποκλειστικές πολιτικές ευθύνες για την ασυδοσία, τη φορολογική αδικία, την ενεργειακή φτώχεια».

Ερωτηθείς για την εισήγηση της Κυβέρνησης για ίδρυση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ο Δημήτρης Μάντζος υπενθύμισε ότι «την προηγούμενη Δευτέρα κάναμε έναν διάλογο τον οποίο η κυβέρνηση δεν τόλμησε να κάνει με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους φοιτητές και την κοινωνία των πολιτών σε σχέση με το πανεπιστήμιο» και τόνισε:

«Για εμάς, υπάρχει ανάγκη για ένα ολιστικό σχέδιο για την παιδεία από τη βρεφονηπιακή αγωγή έως τη διδακτορική έρευνα. Εμείς πρώτα και κύρια προτάσσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο ως μοχλό κοινωνικής κινητικότητας και την υποστήριξή του με χρηματοδότηση ακόμα και πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για να αναπληρωθεί η ζημιά της μεγάλης κρίσης. Δεν υπάρχει ένα συνεκτικό σχέδιο υποστήριξης του δημοσίου Πανεπιστημίου».

Μίλησε, παράλληλα, για την ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση «για τη ρύθμιση μίας αρρύθμιστης αγοράς, όπου κάποιοι υποδύονται τα πανεπιστήμια, πωλούν πτυχία και δεν επενδύουν στην έρευνα. Αυτό δεν μπορούμε να το συνεχίσουμε. Και αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 16 για τα μη κρατικά – πραγματικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Αυτό που φέρνει ο κ. Πιερρακάκης διαφέρει εντελώς από αυτό. Τα παραρτήματα δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι πράγματι μη κερδοσκοπικά. Υπάρχουν κερδοσκοπικοί οργανισμοί από την Κύπρο ή και αλλού που θα σπεύσουν να καταλάβουν αυτά τα πόστα στη νέα αγορά. Είναι παραρτήματα, δεν είναι πανεπιστήμια. Δεν επενδύουν στην έρευνα και θα είναι τελείως άδικος ο τρόπος πρόσβασης. Άρα υπάρχουν συγκεκριμένα δομικά προβλήματα στη νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Πιερρακάκη.

Και πέραν αυτού υπάρχουν δύο ακόμη χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι θεωρεί το Σύνταγμα διακοσμητικό και το δεύτερο είναι ότι δεν τόλμησε να ανοίξει τον εθνικό διάλογο για την παιδεία. Το σχέδιο νόμου βγήκε από ένα κλειστό γραφείο στο Μαρούσι στο Υπουργείο Παιδείας».

Κληθείς να σχολιάσει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τους Ποινικούς Κώδικες, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έκανε λόγο για «δείγμα ποινικού λαϊκισμού» και εξήγησε:

«Ερχόμαστε στο άλλο άκρο μιας δεξιάς ιδεοληψίας, που λέει ότι ακόμη και πλημμελήματα θα πρέπει να εκτίονται σε σωφρονιστικά ιδρύματα τα οποία είναι ήδη υπερκορεσμένα. Πληρώνουμε 20 εκατ. ευρώ ήδη με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπερσυγκέντρωση κρατουμένων σε αναξιοπρεπείς συνθήκες κάτω των 3 τ.μ. ανά άτομο. Αυτό θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα. Είναι σαν να αγνοεί τη δικαστηριακή και σωφρονιστική πραγματικότητα το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Εμείς αντιπροτείνουμε την παράταση των αναστολών ή την ενίσχυση των κοινωφελών μεθόδων έκτισης των ποινών, που και τον σωφρονισμό του κρατουμένου θα προάγουν και δεν θα δημιουργούν συνθήκες αναξιοπρέπειας και υπερκορεσμού στις φυλακές».

Εκτίμησε, δε, ότι «αν μόνο με την αυστηροποίηση των ποινών λυνόταν το θέμα της εγκληματικότητας, τότε στον αθλητισμό δεν θα είχαμε βία και ανθρωποκτονίες. Χρειάζεται πολιτική βούληση, παιδεία, αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με ενίσχυση της αστυνομίας και σωστός τρόπος έκτισης των ποινών. Όλο αυτό είναι ένα ολιστικό σχέδιο και ήρθε η ώρα να το συζητήσουμε. Όπως οφείλουμε να μιλήσουμε συνολικά για τη Δικαιοσύνη, την επιλογή της ηγεσίας της από τη Βουλή και όχι ως προνόμιο της Κυβέρνησης και όλα τα συναφή ζητήματα που πρέπει να δούμε στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης».

Σχολιάζοντας, τέλος, τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Δημήτρης Μάντζος εκτίμησε ότι «υπάρχει μία τάση εδραίωσης του κινήματός μας στη δεύτερη θέση. Είναι προφανές ότι δεν αποτελεί αυτοσκοπό του ΠΑΣΟΚ να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να δυναμώσει τις προοδευτικές φωνές που ζητούν αλλαγή πολιτικού παραδείγματος και τρόπου άσκησης της πολιτικής».

«Αν έχουμε κουραστεί από την αναπαραγωγή των αδικιών, από τη διεύρυνση των ανισοτήτων, από το αδιέξοδο στην αγορά εργασίας, από τα ζητήματα του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους, μπορούμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας για μία εναλλακτική κυβερνητική πια και όχι απλώς αντιπολιτευτική πρόταση. Μπορούμε να το κάνουμε μόνοι; Κανείς δεν είναι μόνος σε αυτήν τη ζωή. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, με ένα καθαρό αποτέλεσμα ενίσχυσης των εκλογικών του επιδόσεων, θα μπορέσει να πάρει τις πρωτοβουλίες εκείνες μετά τις ευρωεκλογές ώστε να εμπνεύσει ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές», κατέληξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.


Πηγή

Leave a Reply