«Να υπάρχουν πτυχία με αξία κι όχι να δημιουργηθεί ένα εμπόριο πτυχίων στη χώρα μας»

Καλεσμένος  στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα, βρέθηκε σήμερα ο Γραμματέας της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ο Γραμματέας της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με πολλές λεπτομέρειες, τις οποίες θέλουμε να μελετήσουμε για να δούμε πως θα αποτυπωθεί αυτό στο σύνολό του».

Ο κ. Σπυρόπουλος ανάφερε πως «ως κόμμα έχουμε θέσει επί της αρχής δύο πολύ σημαντικά ζητήματα: την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, που εδώ και τεσσερισήμισι χρόνια που είναι κυβέρνηση η ΝΔ δεν έχουν γίνει όσα θα έπρεπε προς αυτήν την κατεύθυνση. Αντίθετα, έχουν γίνει πολλά βήματα πίσω. Άρα, ξεκινάμε τη συζήτηση από αυτή την βάση. Έτσι θα συζητήσουμε αυτό το νομοσχέδιο για να δούμε με ποιες προϋποθέσεις, κανόνες και λειτουργία θα έρθουν αυτά τα πανεπιστήμια».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει αξιολόγηση της μελλοντικής λειτουργίας αυτών λέγοντας χαρακτηριστικά «το κυριότερο ζήτημα είναι να υπάρχουν πτυχία με αξία κι όχι να δημιουργηθεί ένα εμπόριο πτυχίων στη χώρα μας. Υπάρχουν, άλλωστε, σε πολλές χώρες ιδρύματα είτε μη κερδοσκοπικά μη κρατικά είτε ιδιωτικά που δεν έχουν μια ελάχιστη βάση λειτουργίας και κάνουν εμπόριο πτυχίων. Αυτό θέλουμε να κάνουμε για τη χώρα μας; Αυτό θέλουμε να δώσουμε στους νέους ανθρώπους; Έχουμε ισχυρά και καλά δημόσια πανεπιστήμια που αν υπήρχε η στοιχειώδης σοβαρότητα από πλευράς κράτους θα είχαν απογειωθεί».

Στην συνέχεια, ερωτηθείς για την πιθανότητα οι αγροτικές κινητοποιήσεις να συμπεριλάβουν και κλείσιμο δρόμων, ο Γραμματέας της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείται το κοινωνικό σύνολο για κάποια όμως δίκαια αιτήματα».

«Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να μιλάει για τα φωτοβολταϊκά και τις ενεργειακές κοινότητες που πρέπει να γίνουν, κάτι το οποίο έχει πει ο Νίκος Ανδρουλάκης πριν από τέσσερα χρόνια. Είχε επισημάνει δηλαδή την ανάγκη να χαράξουμε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική ως κράτος και να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον μειώνοντας ή και μηδενίζοντας το κόστος παραγωγής, κάτι που θα έκανε τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά στο εξωτερικό αλλά και την ελληνική αγορά. Τώρα το θυμήθηκε ο κ. Μητσοτάκης; Δεν έχει βελτιώσει εδώ και τέσσερα χρόνια το δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ αξιοποιώντας και το Ταμείο Ανάκαμψης όπως είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Πού θα συνδεθούν αυτά τα φωτοβολταϊκά; Είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα μακροπρόθεσμο πλάνο, αλλά λαμβάνει αποσπασματικά μέτρα».

Τέλος, ως προς το πολιτικό περιβάλλον, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε ότι «το διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγάλο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει μια πολύ σημαντική και σπουδαία δουλειά, έγινε μια μεγάλη ανανέωση, έχουμε ένα πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο που ακουμπά πολλά σοβαρά ζητήματα κι επιπλέον γίνεται εξαιρετική δουλειά εντός του κοινοβουλίου αλλά και στην κοινωνία με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις».


Πηγή

Leave a Reply