«Η χώρα διολισθαίνει όλο και περισσότερο στα ζητήματα του κράτους δικαίου»

Καλεσμένος στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ήταν ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

Βασικός άξονας της συζήτησης ήταν το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και την ελευθερία του Τύπου.

«Έχουμε ένα ψήφισμα, το οποίο στήριξε μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία ευρωβουλευτών. Η Ευρωβουλή είναι ένα νομοθετικό σώμα, εκλέγεται από τους πολίτες όλων των χωρών της ΕΕ. Αυτοί οι ευρωβουλευτές, λοιπόν, μελέτησαν και ανέδειξαν κάποια συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το κράτος Δικαίου. Δεν είναι φανταστικά όσα έγραψαν σ’ αυτό το ψήφισμα, είναι πραγματικά γεγονότα. Κι αντί η κυβέρνηση να κατηγορεί όσους το ψήφισαν και να παίζει το χαρτί του ανθελληνισμού ή το χαρτί της καταδίκης της χώρας και των κυρώσεων, να προσπαθήσει να κάνει βήματα ενισχύοντας το κράτος δικαίου» ανέφερε. 

Στην συνέχεια ο κ. Γλαβίνας σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανέχεται παιχνίδια με το κράτος δικαίου, θέλει ισχυρές δημοκρατίες με δικαιοσύνη, με θεσμούς και εφαρμογή της αρχής της προστασίας των δικαιωμάτων».

Ερωτηθείς για τους λόγους που ενώ η χώρα κινδυνεύει να χάσει κονδύλια με μια τέτοια καταδικαστική απόφαση ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Παπανδρέου προχώρησε στην ψήφισή της, ο κ. Γλαβίνας πρότεινε να αποφεύγεται η άσκοπη κινδυνολογία, διασαφηνίζοντας πως «αν η χώρα καταφέρει να γίνει Ουγγαρία στην οποία δεν υπάρχει ίχνος κράτους δικαίου, αλλάζουν τους δικαστές κατά το δοκούν, δεν υπάρχει προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, γιατί αυτή είναι η Ουγγαρία σήμερα, τότε θα υποστούμε και τις συνέπειες. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι Ουγγαρία ούτε θέλω η χώρα μου να διολισθαίνει σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό τον κίνδυνο θέτει το ψήφισμα. Αυτό λένε οι Ευρωπαίοι βουλευτές που βλέπουν τι γίνεται στα Τέμπη, βλέπουν τις μηνύσεις του κ. Δημητριάδη σε ΜΜΕ, το bullying στον κ. Ράμμο μόνο και μόνο επειδή κάνει σωστά τη δουλειά του».

Όσον αφορά το ζήτημα της στοχοποίησης δημοσιογράφων από μέλη της πολιτικής ζωής της χώρας, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισε και τόνισε την πάγια τακτική του κόμματος απέναντι σε τέτοια περιστατικά.

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και με την τωρινή αλλά και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε τέτοια φαινόμενα είχε σταθεί με πολύ ισχυρό τρόπο και εναντίον του κ. Πολάκη και εντός της Βουλής και με ανακοινώσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και στην περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών με τον κ. Παππά το ΠΑΣΟΚ είχε αντισταθεί και κατηγορήσει ανοιχτά όποιους επιτίθεντο σε δημοσιογράφους, όποιους χρησιμοποιούσαν λόγο που δεν συνάδει με τη δημοκρατία, όποιους φέρονται όπως πχ ο κ. Πολάκης που θέλει να φέρει το δικό του κράτος Δικαίου και να βάλει αυτούς που θέλει στη φυλακή, προφανώς είναι απέναντί μας και το καταδικάζουμε χωρίς μισόλογα».

Τέλος, σχετικά με τα σημεία του ψηφίσματος που βασίστηκε στην έκθεση της Ολλανδής ευρωβουλευτή Σόφι Ιντ’Βελντ και αφορούν τις αγωγές, απειλές, επιθέσεις και παρακολουθήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι, ο κ. Γλαβίνας είπε πως «όλα αυτά τα οποία πλήττουν το κράτος δικαίου είναι εξελικτικά, τώρα μαζεύτηκαν πάρα πολλά, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι μηνύσεις σε δημοσιογράφους είναι ένα πολύ αρνητικό φαινόμενο για τη δημοκρατία μας».


Πηγή

Leave a Reply