Ανακοίνωση Τομέα Άμυνας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

«ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ»

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (Ε.Α.Σ.) είναι η μόνη δημόσια εταιρεία που παράγει συμβατικά πυρομαχικά και φορητά όπλα. Η εταιρεία αντιμετωπίζει διαχρονικά πολλά προβλήματα μερικά εκ των οποίων οφείλονται σε εξωγενείς αιτίες.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κίνημα Αλλαγής, από την αρχή της διακυβέρνησης της Ν.Δ., ασχολήθηκε επισταμένως με την πορεία της εταιρίας με επιτόπιες επισκέψεις, με δημόσιες επισημάνσεις και με κοινοβουλευτικό έλεγχο, συστήνοντας εκπόνηση και υλοποίηση ενός εξυγιαντικού και αναπτυξιακού επιχειρηματικού σχεδίου. Δυστυχώς η κυβέρνηση αγνόησε τις συστάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κίνημα Αλλαγής και αδιαφόρησε για το μέλλον της εταιρίας.

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού τον Απρίλιο του 2021 για την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της εταιρίας από τον Υμηττό στο Λαύριο υιοθετήσαμε την αναγκαιότητα της μετεγκατάστασης αλλά εντοπίσαμε και επισημάναμε ελλείψεις στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Επιβεβαιώθηκε η ορθότητα της κριτικής μας δεδομένου ότι αν και παρήλθαν τρία περίπου χρόνια η μετεγκατάσταση δεν έχει καν ξεκινήσει.

Στο μεταξύ η απόφαση της Ε.Ε. για την προμήθεια μεγάλου αριθμού βλημάτων πυροβολικού ήταν και παραμένει για τα Ε.Α.Σ. μια μεγάλη ευκαιρία για την υλοποίηση εξυγιαντικής πολιτικής. Η επίσκεψη του επιτρόπου κ. Μπρετόν στις εγκαταστάσεις των Ε.Α.Σ. επιβεβαίωσε τη δυνατότητα της ελληνικής εταιρίας να αξιοποιήσει την σημαντική διεθνώς ζήτηση συμβατικών πυρομαχικών.

Και όμως, αντί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία, αποφάσισε να κλείσει βασικές γραμμές παραγωγής της εταιρείας, ακριβώς αυτές που έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την αυξημένη διεθνώς ζήτηση. Το κλείσιμο των γραμμών παραγωγής είναι απόρροια της παράδοξης κυβερνητικής απόφασης να αλλάξει τον χώρο υποδοχής, των προς μετεγκατάσταση εγκαταστάσεων του Υμηττού, από το Λαύριο, που υπάρχει διαθέσιμος χώρος, στο εργοστάσιο της Μάνδρας, που δεν υπάρχει ο αναγκαίος χώρος.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Αποφεύγοντας προς το παρόν να εκφράσουμε υποψίες για το ενδεχόμενο πρόθεσης εξυπηρέτησης κάποιων οικονομικών συμφερόντων, όταν μάλιστα υφίστανται στο προσκήνιο εταιρείες διεθνούς εμβέλειας που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συνεργασίας με τα ΕΑΣ, θέτουμε ευθέως το ερώτημα στον Υπουργός Εθνικής Άμυνας:

«Κύριε Υπουργέ, έτσι εννοείτε το ενδιαφέρον σας για εξυγίανση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας;»  


Πηγή

Leave a Reply