«Το σχολείο να γίνει πυρήνας σεβασμού στις ανθρώπινες αξίες»

Δήλωση Στέφανου Παραστατίδη, Βουλευτή Κιλκίς & υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Παιδείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Το πρόσφατο περιστατικό βίας, που σημειώθηκε στην  Αγία Παρασκευή με θύμα  14χρονο μαθητή  που υπέστη ακραία σωματική και ψυχολογική κακοποίηση από συμμαθητές του, αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την ανάγκη να μπει στο κέντρο ενός δημόσιου διαλόγου – που πρέπει άμεσα να ξεκινήσει -,  η σοβαρή αντιμετώπιση της εντεινόμενης  το τελευταίο διάστημα  νεανικής παραβατικότητας – εγκληματικότητας και της σχολικής βίας.  

Τη δυστοπική πραγματικότητα της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων νεανικής βίας,  επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για το 2023 που σε πολλές περιπτώσεις δείχνουν αύξηση της νεανικής εγκληματικότητας σε σχέση με το προηγούμενο έτος  σε ποσοστό πάνω από 50% ! 

Απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, που εγγράφεται μέσα στο κοινωνικό σώμα και εκφράζεται με ιδιαίτερη ένταση και στο χώρο του σχολείου η ελληνική Πολιτεία και ειδικότερα το Υπουργείο Παιδείας ελάχιστα έχει πράξει. 

Δέκα μήνες μετά από την ψήφισή του στη Βουλή ο νόμος 5029/23 για την αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία,  αποδεικνύεται στην πράξη ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα και να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στα αιτήματα της σχολικής κοινότητας, των γονέων, των μαθητών, των εκπαιδευτικών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. 
 

Το σχολείο, όμως, μπορεί και πρέπει, μέσα από μία ριζική αναμόρφωση στο πρόγραμμα και στο περιεχόμενο των σπουδών, να γίνει ο πυρήνας ανάπτυξης δράσεων και πρωτοβουλιών  σεβασμού στις ανθρώπινες αξίες και στη διαφορετικότητα, κέντρο καλλιέργειας της κουλτούρας της αποδοχής και της συνεργασίας. 


Πηγή

Leave a Reply