«Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της επιστολικής ψήφου, ευθύνη της κυβέρνησης η ακύρωση της συναίνεσης»

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97.8 και τους δημοσιογράφος Έρη Πανάγου και Τέρενς Κουίκ παραχώρησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

Κληθείς να σχολιάσει την στάση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επί της τροπολογίας που επέκτεινε την επιστολική ψήφο στις βουλευτικές εκλογές, ο κ. Γλαβίνας δήλωσε ότι «σε όλες τις επιτροπές της Βουλής ήμασταν προς τη θετική κατεύθυνση και επί της αρχής είπαμε “ναι” σε ένα νομοσχέδιο που αφορά στον τρόπο που θα ψηφίσουν οι εκτός επικρατείας πολίτες στις ευρωεκλογές, κάνοντας το πρώτο βήμα υπέρ της επιστολικής ψήφου».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι λίγα 24ωρα πριν «η κα Υπουργός είχε πει ότι αυτό το νομοσχέδιο θα αφορά μόνο και αποκλειστικά τις ευρωεκλογές. Στην πολιτική υπάρχει η λέξη “τιμή” και η λέξη “συμφωνία”. Όταν συμφωνούμε σε κάτι, δεν αιφνιδιάζουμε τον πολιτικό αντίπαλό μας με τροπολογίες οι οποίες είναι εκπρόθεσμες, παράνομες και αφορούν ένα διαφορετικό θέμα. Οι βουλευτικές εκλογές είναι μία άλλη συζήτηση, όπου χρειάζεται ευρεία συναίνεση και συζήτηση των κομμάτων γύρω από ένα τραπέζι, ώστε να συμφωνήσουν σ’ ένα πλαίσιο. Το Σύνταγμα δεν απαιτεί τυχαία τα 2/3 για την θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου στους εκτός επικρατείας πολίτες στις βουλευτικές εκλογές».

Ο κ. Γλαβίνας εξήγησε ότι «εμείς δώσαμε τη συναίνεση δια στόματος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος είπε ότι “εδώ είναι η συναίνεση, απλά αποσύρετε την τροπολογία και εμείς θα ψηφίσουμε, ελάτε να πάμε σε επόμενη συζήτηση και εμείς εδώ είμαστε να στηρίξουμε την επιστολική ψήφο”. Κατόπιν σημείωσε πως «η κυβέρνηση ακύρωσε τους όρους της πολιτικής συμφωνίας. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε όλους τους σχετικούς νόμους τα προηγούμενα χρόνια, με σκοπό να αρθούν όλα τα εμπόδια, γιατί είναι σημαντικό οι εκτός επικρατείας Έλληνες να μπορούν να ψηφίσουν».

Ερωτώμενος για τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σε μελλοντική ψηφοφορία για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές, ο κ. Γλαβίνας τόνισε πώς «παρέχουμε απλόχερα τη συναίνεση, χωρίς προϋποθέσεις. Είναι αυτονόητο πως όταν ξαναέρθει και γίνει συζήτηση, σύμφωνα με όσα επιβάλει το Σύνταγμα για να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση των 200 βουλευτών, το ΠΑΣΟΚ θα είναι εκεί. Εφόσον βρεθούν κοινοί τόποι και κοινά σημεία επαφής είναι δεδομένο ότι θα συμφωνήσουμε».

Σε ερώτημα για το αν έπαιξε ρόλο στη στάση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, το «back to back» της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο Εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε πως: «Όχι, θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρος γι’ αυτό. Εμείς δεν ετεροκαθοριζόμαστε, ούτε λαμβάνουμε με αυτόν τον τρόπο τις αποφάσεις μας σε σχέση με το πώς θα ψηφίσουμε. Στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου ήμασταν θετικοί και θέλαμε να ψηφίσουμε. Το είπαμε εξ αρχής. Κατόπιν, ήρθε ο αιφνιδιασμός της Κυβέρνησης και η πολλή αλαζονεία εκ μέρους της κας Υπουργού».

Τέλος, ο κ. Γλαβίνας σχολίασε ότι «επειδή μιλάμε για τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, η οποία δεν πηγαίνει και πολύ καλά και ενδεχομένως μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε ένα κομμάτι της μέσω της επιστολικής ψήφου, με μεθοδεύσεις όπως αυτή της κας Κεραμέως, αυτό δεν θα συμβεί. Η αποχή δεν καταπολεμάται με τεχνητούς τρόπους, αν δεν κερδίσουμε πρωτίστως την εμπιστοσύνη των πολιτών».


Πηγή

Leave a Reply