Στα ύψη οι τιμές, στον κόσμο της η κυβέρνηση – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Για την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και τις αστοχίες της κυβέρνησης για τον έλεγχο του, καθώς και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα ζητήματα της καθημερινότητας και την προστασία των καταναλωτών και των δοκιμαζόμενων νοικοκυριών, κάνει λόγο σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά.

Παρατίθεται το κείμενο του άρθου

Στα ύψη οι τιμές, στον κόσμο της η κυβέρνηση

Η χώρα μας είναι και μαθηματικά πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, με την υπογραφή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Δεκέμβριο σκαρφάλωσε στο 3,7%, (από 2,9% τον Νοέμβριο), ενώ συγκεκριμένα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα «τρέχει» με 8.9%. 

Όπου κι αν κοιτάξει κανείς, οι τιμές είναι αυξημένες — πολύ περισσότερο από το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού. Ουδείς πείθεται ότι το Μαξίμου μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό ή ότι εργάζεται για να «βάλει την αγορά σε τάξη», όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός. 

Συγκεκριμένα, η τεράστια αύξηση στις τιμές των τροφίμων (26,77% την τελευταία διετία) είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και αποτελεί τον κύριο παράγοντα μείωσης των εισοδημάτων της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών και ιδίως των πιο αδύναμων. Αντίστοιχα, από 30%  έως 213% ακριβότερα πωλείται στην Ελλάδα το βρεφικό γάλα σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, όπως προέκυψε από ελέγχους στις τιμές που διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν μπορεί κανείς βεβαία να αγνοήσει και την αύξηση κατά 50% των ενοικίων. Οι νέοι άνθρωποι δεν σκέφτονται καν να αγοράσουν σπίτι και να κάνουν οικογένεια, πόσον μάλλον όταν η κυβέρνηση προωθεί τον αφελληνισμό των λαϊκών συνοικιών μέσω της golden visa. 

Τι και αν θέσπισε πλαφόν στην τιμή του γάλακτος ή ξεκίνησε δειλά δειλά ελέγχους σε μόλις 6 κατηγορίες προϊόντων, η κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της, αφού πάλι ενεργεί, όπως και με τις φυσικές καταστροφές, ετεροχρονισμένα και αποσπασματικά, υπό τον φόβο να μην δυσαρεστήσει τους ευεργέτες της, τα ολιγοπώλια. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη δήθεν «γενναία» απάντηση που έδωσε, «ντύνοντας» με χαρούμενα χρώματα τα νέα τιμολόγια για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης, επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς που θέλουν την κυβέρνηση να μην ξέρει που πατάει και που πηγαίνει. 

Η ακρίβεια δεν έχει χρώμα, ιδεολογία ή κόμμα. Η ακρίβεια είναι ένα εθνικό ζήτημα που αφορά το σύνολο του πληθυσμού. Απαιτούνται αυστηρά και τολμηρά μέτρα και όχι ημίμετρα για την αντιμετώπιση της. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει εδώ και καιρό καταθέσει τις προτάσεις του, τόσο στον λαό όσο και στη κυβέρνηση, με την τελευταία βέβαια να κωφεύει, για τα μέτρα που πρόκειται να ανατρέψουν την κατάσταση. 

Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, ακόμη και η επιβολή διατίμησης και ο μηδενικός ΦΠΑ για προϊόντα όπως το βρεφικό γάλα, η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, η ενδυνάμωση των καταναλωτικών οργανώσεων και ο αυστηρός έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων, αποτελούν βασικά μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, υπέρ του καταναλωτή και κατά των μεγάλων επιχειρήσεων που αισχροκερδούν με τις ευλογίες της κυβέρνησης στις πλάτες των παραγωγών. 

Από την άλλη, η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη. Προστατεύει αποκλειστικά τη διάσωση της επικοινωνιακής της εικόνας κάνοντας ταυτόχρονα «τα χατίρια» στα μεγάλα συμφέροντα. Ο πυρήνας της πολιτικής της είναι τα υπερέσοδα από έμμεσους φόρους, που πρωτίστως επιβαρύνουν τους πιο αδύναμους, επιστρέφοντας στη συνέχεια ψίχουλα στην κοινωνία με τα pass και τα «καλάθια». 

Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, όσον αφορά στα ζητήματα της καθημερινότητας και προστασίας των δοκιμαζόμενων νοικοκυριών, ο δρόμος είναι ένας: Διαρκής αγώνας για την προστασία των πολιτών από το «τέρας» της ακρίβειας και τον πληθωρισμό της απληστίας, όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να ευνοεί τους λίγους που θησαυρίζουν, σε βάρος των πολλών.


Πηγή

Leave a Reply