Περιοχές με ισχυρές χιονοπτώσεις την Τρίτη 30.1.2024

Το έκτακτο Δελτίο επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 27-01-2024/1100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Σε εξέλιξη η επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.
Θυελλώδεις βοριάδες θα επικρατήσουν στο Αιγαίο όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα

 

 

Δείτε την πρόγνωση του καιρού για την περιοχή σας – θερμοκρασία, άνεμος, υγρασία και όλα τα στοιχεία

Βρείτε παρακάτω την περιοχή που σας ενδιαφέρει και πατήστε τον αντίστοιχο σύνδεσμο (link)

 

Δείτε την πρόγνωση του καιρού ακριβώς για την περιοχή σας

 

Αναλυτικά:

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

 

 

 

 

Συγκεκριμένα:

 

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Θεσσαλία – Σποράδες: Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Μαγνησία) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
β) Ανατολική Στερεά: Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Βοιωτία – Φθιώτιδα) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) (κυρίως Βοιωτία) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.
γ) Εύβοια: Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.
δ) Αττική: Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές κυρίως στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές. Από τη νύχτα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Δευτέρα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τη νύχτα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) πρόσκαιρα θα ενταθούν και από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.
στ) Κρήτη: Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα εξασθενήσουν από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.
β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 30-01-2024
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης και σε ορεινά των νησιών του Αιγαίου. Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Στα ανατολικά ηπειρωτικά από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές και χαμηλό υψόμετρο της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης και σε ορεινά των νησιών του Αιγαίου.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη Θράκη και στη Χαλκιδική, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά από -03 (μείον 3) έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -01 (μείον 1) έως 12 και στη νησιωτική χώρα από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη Θράκη και στη Χαλκιδική, όπου πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στην Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300μ. στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και 300-400μ. στην ανατολική Πελοπόννησο), οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές, κυρίως στην Εύβοια και τη Βοιωτία.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κρήτης (περίπου 600μ.).
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές περιοχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ, στα βόρεια τοπικά 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στις Σποράδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300μ.), κυρίως στη Μαγνησία. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά έως 7 με 8 και στις Σποράδες τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές. Από τη νύχτα βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 31-01-2024
Στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Αττική, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, καταιγίδες κυρίως στα νότια και τοπικές χιονοπτώσεις που γρήγορα θα περιοριστούν στα ορεινά και ημιορεινά και στις περισσότερες περιοχές, εκτός της Κρήτης, θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 5 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 ποφόρ, με εξασθένηση στα βόρεια από τις προμεσημβρινές ώρες.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια και τα ανατολικά ηπειρωτικά έως 10, στα δυτικά μέχρι 13 και στην ανατολική νησιωτική χώρα έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 01-02-2024
Γενικά αίθριος καιρός και μόνο στις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης χιονοπτώσεις οι οποίες το απόγευμα θα σταματήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικα 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠAΡΑΣΚΕΥΗ 02-02-2024
Αραιές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά στα κεντρικά και τα βόρεια θα πυκνώσουν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Χαλκιδική και την Εύβοια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα βόρεια, όπου όμως τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 03-02-2024
Στην ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι τις μεσημεριανές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά από βόρειες 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός

 

 

 

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (emy.gr) και του Εθνικού Αστεροσκοπείου (https://meteo.gr/)

 

Σχετικά: Ηλεκτρονικά η χορήγηση στους πολίτες πιστοποιητικών καιρού της ΕΜΥ

 

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Οδηγό του Πολίτη (odigostoupoliti.eu). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (όχι αυτολεξεί) του περιεχομένου του παρόντος άρθρου, μόνο με αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link)(https://www.odigostoupoliti.eu), της πηγής προέλευσης

 

 


Πηγή

Leave a Reply