“Ωραία τα φιλόδοξα σχέδια, αλλά πείτε κάτι για την “ταμπακιέρα””

Κοινή Ανακοίνωση Φραγκίσκου Παρασύρη και Τομέα Ενέργειας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Mε τις εξαγγελίες του  Πρωθυπουργού στη διάρκεια της COP28 στο Ντουμπάϊ για τις περίφημες ενεργειακές λεωφόρους και τη νομοθέτηση για τη δέσμευση 2.000 MW για υπεράκτια πλωτά αιολικά που ακόμα βρίσκονται -διεθνώς- σε πιλοτική φάση, η Κυβέρνηση συνεχίζει να φέρνει στο προσκήνιο και τη δημόσια ατζέντα μακροπρόθεσμα ενεργειακά σχέδια, αποκρύπτοντας την ίδια στιγμή την πραγματικότητα που βιώνει ο Έλληνας πολίτης και τις πραγματικές άμεσες ανάγκες της χώρας. 

Ο μακροπρόθεσμός σχεδιασμός είναι απαραίτητος και το ΠΑΣΟΚ υπήρξε πρωτοπόρο σε αυτόν τον τομέα, αλλά μιλήστε επιτέλους και «για την ταμπακιέρα!

Γιατί χιλιάδες μικροεπενδυτές, βιοτέχνες, επιχειρήσεις, αυτοδιοικητικοί φορείς και ενεργειακές κοινότητες, με ώριμες προτάσεις δεν βρίσκουν πρόσβαση στο δίκτυο, ενώ εσείς προβάλετε φιλόδοξα σχέδια για να κρύψετε την πραγματικότητα. 

Ενώ μιλάτε για μεγαλεπήβολα έργα, τα προγράμματα «Εξοικονομώ» και «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» περνούν από σαράντα κύματα κι έχουν παγώσει. Επείγουσα, επίσης, είναι και η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας του ηλεκτρικού χώρου, η οποία δημιουργεί συνεχή εμπόδια στην πορεία για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στην Ε.Ε. 

Αναγκαία και η ταχύτατη και ορθολογική επένδυση στην ανάπτυξη των δικτύων της χώρας. Μιλήστε μας για αυτά και κυρίως κάντε κάτι άμεσα. Διότι η μάχη για την πράσινη μετάβαση δεν θα κριθεί μόνο στα στρατηγικά σχέδια των μεγάλων παικτών που συνεχώς διαφημίζετε, αλλά και στις νίκες των πολλών «μικρών» επενδυτών. Τα βαλτωμένα έργα ΑΠΕ,  ο υπερκορεσμός ακόμα και διασυνδεδεμένων νησιών, όπως η Κρήτη, οι καθυστερήσεις στις υποδομές αποθήκευσης ενέργειας και η μη αναβάθμιση των δικτύων, δημιουργούν τεράστια κόστη επιβαρύνοντας τους καταναλωτές. Επιβάλλεται, επομένως, μια ριζική αναδιαμόρφωση του ενεργειακού σχεδιασμού σας.  

Γιατί σε διαφορετική περίπτωση η πράσινη μετάβαση θα παραμένει μια συζήτηση επί μεγαλεπήβολων σχεδίων και μακροπρόθεσμων έργων, την ώρα που οι πολίτες τίθενται καθημερινά αντιμέτωποι με τις αποδεδειγμένα αποτυχημένες πολιτικές σας.


Πηγή

Leave a Reply