Κοινή ανακοίνωση Παύλου Χρηστίδη και Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μας υπενθυμίζει ότι σήμερα, 75 χρόνια μετά την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 10 Δεκεμβρίου το 1948, η ανάγκη προάσπισής τους παραμένει επιτακτική και απαιτεί καθημερινή προσπάθεια και εγρήγορση στην οικογένεια, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην κοινωνία, στη σχέση των πολιτών με το κράτος. 

Ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια και η πίστη στην αρχή της ισότητας των πολιτών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας, γλώσσας, αναπηρίας ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης, αποτελούν τα θεμέλια για την ειρήνη και τη δημοκρατία και είναι χρέος μας να αγωνιζόμαστε για την υπεράσπισή τους από κάθε μετερίζι. 

Σήμερα, ειδικά, η σκέψη και το βλέμμα μας είναι στραμμένα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα δοκιμάζονται με τρόπο τρομακτικό από τις συνέπειες του πολέμου, με την ανθρωπιστική καταστροφή να βρίσκεται προ των πυλών και την ανθρώπινη ύπαρξη να καταβαραθρώνεται, όπως είναι και στον ξεχασμένο πια πόλεμο της Ουκρανίας και τον ουκρανικό λαό. Βρίσκεται στα θύματα της έμφυλης βίας και στις γυναικοκτονίες, που στη χώρας μας είναι πια πολύ συχνή είδηση. Στους πρόσφυγες και μετανάστες που στοιβάζονται στα ΚΥΤ των νησιών μας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που τα δικαιώματα τους εξαρτώνται από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Στα άτομα με αναπηρία, που η ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει ακόμα και σήμερα ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, με τις ανισότητες σε βάρος τους να μεγεθύνονται, στους Ρομά και τη στοχοποίησή τους. 

Στα θύματα των κοινωνικών προκαταλήψεων και στερεοτύπων. 

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με βαθιά πίστη στη θεμελιώδη σημασία της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελευθερίας, ισότητας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης και στεκόμαστε στο πλευρό εκείνων που υφίστανται διακρίσεις και αποκλεισμούς.


Πηγή

Leave a Reply