«Η Κυβέρνηση “κουνά το μαντήλι”, στους αγρότες που εγκαταλείπουν απελπισμένοι τη γη τους»

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα που δίνουν σήμερα οι  αγρότες του θεσσαλικού κάμπου με τα κατά τόπους πραγματοποιούμενα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας τους, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη δήλωσε τα εξής:

«Είναι αδύνατο να είσαι πολίτης της Θεσσαλικής γης και να κλείσεις τα αυτιά σου, σήμερα, στην ‘’κραυγή αγωνίας’’ των καλλιεργητών του τόπου μας. Παραγωγοί σχεδόν όλων των κομβικών προϊόντων της περιοχής μας, κυριολεκτικά, ασφυκτιούν σε ένα όχι μόνο βεβαρυμμένο οικονομικό περιβάλλον, αλλά και σε ένα περιβάλλον που οι κλιματικές κρίσεις, όπως πρόσφατα, οι Daniel και Elias, αποστερούν την όποια ελπίδα εισοδήματος, όχι μόνο για φέτος, αλλά ίσως και για τα αρκετά επόμενα χρόνια. Αλλά οι δύο πρόσφατες μεγάλες θεομηνίες συνέβησαν φέτος. Εδώ και δύο χρόνια όμως όλοι γνωρίζαμε τον ‘’Γολγοθά’’ που ήδη περνούν οι παραγωγοί μας, εξαιτίας, των μεγάλων αυξήσεων στην ενέργεια, τα λιπάσματα και τα αγροτικά εφόδια, παράγοντες που ‘’σφυροκόπησαν’’ ανελέητα το αγροτικό εισόδημα, θέτοντας ευθέως ζήτημα επιβίωσης των αγροτών και των οικογενειών τους. 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της ΝΔ στέκει αδιάφορη  και διαδικαστική, όχι μόνο σε σχέση με το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και με τα άλλα κομβικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, όπως την έλλειψη εργατών γης, τις οφειλές και τα κόκκινα δάνεια του 70% των αγροτών που χρωστάει στην εφορία, στον ΕΦΚΑ και τις τράπεζες, την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ή την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. 

Η κυβέρνηση θεσμοθετεί μέτρα ‘’στο πόδι’’, μέτρα που η ίδια η πραγματικότητα αφήνει πίσω της, αφού διαδοχικές ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και των άλλων συναρμόδιων υπουργείων, αδυνατούν να δώσουν λύσεις ρεαλιστικές, ολοκληρωμένες και με σαφή χρονοδιαγράμματα, στον κυκεώνα των αγροτικών προβλημάτων που ολοένα συσσωρεύονται. 

Δυστυχώς πολλοί από τους αγρότες μας δηλώνουν ότι δεν μένει άλλη λύση από την εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους. Επίκειται λοιπόν ερημοποίηση του τόπου μας, αν οι Άνθρωποί μας πάψουν να μάχονται και να αγωνίζονται, όπως σήμερα, προκειμένου να λάβουν την αυτονόητη στήριξη που ζητούν. 

Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς λαϊκισμούς και διάθεση ‘’στείρας αντιπολίτευσης’’, έχουμε επανειλημμένα καταθέσει στη Βουλή, αλλά και σε κάθε ευκαιρία, ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων ανάταξης του πρωτογενούς τομέα της χώρα μας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αλλαγή του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ με διεύρυνση και επέκταση της κάλυψης καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, το μηδενισμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, προγράμματα για νέους αγρότες, ώστε να έχουν κίνητρο οι νέοι να ασχοληθούν με τη γη, την προστασία της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις κ.α.. 

Δυστυχώς όμως, καμία από τις προτάσεις μας δεν έχει γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση.

Σήμερα ολόκληρος ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας είναι ‘’στο πόδι’’: στην Ελασσόνα, τα Τέμπη, τη Μαγνησία, την Καρδίτσα, αφού ‘’το ποτήρι ξεχείλισε’’. 

Αυτονόητα στεκόμαστε πλάι τους και βοηθάμε στο να γίνουν ‘’ορατά’’ τα προβλήματά τους από την κυβέρνηση. 

Ενώνουμε τη φωνή μας με τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο όλης της χώρας και εναντιωνόμαστε στις κυβερνητικές παραλείψεις, στην κυβερνητική αδιαφορία και τα φιλικά ‘’χτυπήματα στην πλάτη’’, όπως και σε κάθε πολιτική που τους οδηγεί στην εξαθλίωση, αποστερώντας τον τόπο μας από τις πραγματικές παραγωγικές δυνατότητές του».


Πηγή

Leave a Reply