«Η Κυβέρνηση απαξιώνει τους καλλιτέχνες και το έργο τους»

Συνάντηση εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με εκπροσώπους φορέων από τον χώρο του πολιτισμού.

Με πρωτοβουλία της Υπεύθυνης ΚΤΕ Πολιτισμού – βουλευτού Λακωνίας, Νάγιας Γρηγοράκου, πραγματοποιήθηκε στην Βουλή των Ελλήνων συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και εκπροσώπων φορέων από τον χώρο του πολιτισμού.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν το νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή η Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και το οποίο προβλέπει τη συνένωση σε έναν ενιαίο οργανισμό του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ).

Οι εκπρόσωποι και των επτά φορέων σε απόλυτη συμφωνία εξέφρασαν εμφατικά την αντίθεσή τους ως προς τις προθέσεις της Κυβέρνησης, τονίζοντας πως το εν λόγω νομοσχέδιο αφενός θέτει σε κίνδυνο τα  πνευματικά – συγγενικά δικαιώματα των δημιουργών και καλλιτεχνών, αφετέρου δεν εξασφαλίζει την εύρυθμη οικονομική λειτουργία του νέου οργανισμού. Επιπλέον, σημείωσαν πως η συγχώνευση τριών οργανισμών με τόσο διαφορετικό ρόλο στην καλλιτεχνική παραγωγή σε έναν ενιαίο υπερ – οργανισμό  είναι εξαιρετικά προβληματική και εγείρει αμφιβολίες για τη νομιμότητα και τη λειτουργικότητά του.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ακούγοντας με μεγάλη προσοχή τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των φορέων, δεσμεύτηκαν πως θα υποστηρίξουν και θα προστατεύσουν τα δικαιώματα των ανθρώπων του πολιτισμού, χρησιμοποιώντας κάθε κοινοβουλευτικό εργαλείο, καθώς η ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού και των ανθρώπων του αποτελεί ζητούμενο για την προοδευτική παράταξη.

Εκ μέρους των φορέων στη συνάντηση συμμετείχαν: η Στρατούλα Θεοδωράτου και ο Κώστας Σταματόπουλος από την Ένωση Σκηνοθετών Δημιουργών (Ε.Σ.Δ),ο Αναστάσιος Χαλκίδης από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (Ε.Ε.Τ.Ε), ο Χαράλαμπος Δαραδήμος από τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Εικαστικών Τεχνών και των Εφαρμογών τους (ΟΣΔΕΕΤΕ), ο Βασίλης Βαφέας και ο  Παναγιώτης Σαλδίδης από τον Ερμεία – Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων, ο Αργύρης Θέος από τον Ισοκράτη – Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων και των Διευθυντών Φωτογραφίας, Σκηνογράφων, Μοντέρ, Ηχοληπτών, Ενδυματολόγων, η Μαρίνα Κάπου, η Παναγιώτα Αποστολάκη και ο Θεοδόσιος Μπάιμπος από το Σωματείο Εργαζομένων στον Οπτικοακουστικό Τομέα – “Η κλακέτα”.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής συμμετείχαν στη συνάντηση: Γραμματέας της Κ.Ο. κα Ευαγγελία Λιακούλη, η Υπεύθυνη ΚΤΕ Πολιτισμού κα Νάγια Γρηγοράκου, η ο Προϊστάμενος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Χάρης Δημακαρέας και από τον Τομέα Πολιτισμού η κα Ίρις Ζαχμανίδη, ο κ. Βαγγέλης Παπούλιας και ο κ. Γεράσιμος Σκαφίδας.


Πηγή

Leave a Reply