Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN BEYOND με τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά ήταν σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.
Σχετικά με τη συζήτηση για την αυστηροποίηση των ποινών με το επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ευρώπη, ο Δ. Μάντζος τόνισε πως «ο νομικός και ποινικός λαϊκισμός είναι μία συμπεριφορά που πρέπει να αποφεύγεται στην πολιτική. Όταν έρθει το σχέδιο νόμου, πρώτος ο Υπουργός και μετά όλες οι δυνάμεις του Κοινοβουλίου, πρέπει να μιλήσουν με νηφαλιότητα και σοβαρότητα.
Αν ήταν μόνο η αυστηροποίηση ποινών η λύση, τότε δεν θα είχαμε όλα αυτά τα φαινόμενα όπως στη Θεσσαλονίκη, τη Νέα Φιλαδέλφεια και τον Ρέντη, μιας και έχουμε ήδη αυστηρό νομοθετικό πλαισιο κατά της αθλητικής βίας. Θέλει πολλή προσοχή στο πώς διατυπώνουμε τον δημόσιο λόγο μας όσον αφορά στις ποινές. Διότι το ένα είναι η αυστηρότητα των ποινών, το άλλο είναι η έκτιση των ποινών. Μπορούμε, για παράδειγμα, να μιλήσουμε επιτέλους για την κοινωνική εργασία».
Ως προς την αδιαλλαξία του Έντι Ράμα στην υπόθεση Μπελέρη και την απειλή βέτο από την πλευρά της Αθήνας στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ, ο Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε ότι «αποτελεί κριτήριο για την ένταξη της Αλβανίας το κατά πόσον τηρούνται οι αρχές του κράτους δικαίου στην υπόθεση Μπελέρη. Έχουμε την άποψη ότι θα έπρεπε, αν μη τι άλλο, να ορκιστεί, γιατί είναι εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας και από εκεί και πέρα η Αλβανία ως υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ κράτος να διασφαλίσει μία δίκαιη δίκη».
Εκτίμησε, παράλληλα, ότι «είναι σαφές ότι το δικαίωμα αρνησικυρίας, το βέτο, αποτελεί μία επιλογή που πρέπει να σταθμιστεί στο πλαίσιο των εθνικών μας συμφερόντων, χωρίς να ναρκοθετείται η ενταξιακή πορεία όλων των Δυτικών Βαλκανίων. Σαφέστατα όμως, με προηγούμενη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων γιατί είναι ένα ζήτημα κρίσιμο, άπτεται των σχέσεων καλής γειτονίας με τη γείτονά μας με την οποία θυμίζω ότι δεν έχουμε λύσει όλα τα ζητήματα».
Υπενθύμισε, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2003 έχει υποστηρίξει έμπρακτα την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, και πως «τα βασικά κριτήρια για την ένταξη μίας χώρας στην ΕΕ περιλάμβαναν εξ αρχής την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την ενίσχυση του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Άρα η υπόθεση αυτή πρέπει να συνεκτιμηθεί από την ΕΕ».