Λάμπρος Βαμβακάς, Συντονιστής – Διευθυντής ΕΣΥ στην Παθολογική-Ογκολογική Κλινική ΠΑ.Γ.Ν.Η.
Η πολιτική της Κυβέρνησης οδηγεί τη μετατροπή του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της υγείας σε αντικείμενο ιδιωτικής αγοράς, δημιουργώντας συνθήκες αποδιοργάνωσης και διάλυσης του ΕΣΥ και ευθεία απειλή για τη δημόσια υγεία. Οι νέοι γιατροί δεν θέλουν να μπουν και να παραμείνουν στο ΕΣΥ τόσο μισθολογικά όσο και ως προς τις συνθήκες εργασίας. Χρειαζόμαστε ένα ΕΣΥ ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και πρωτοπόρο, με ισότιμη πρόσβαση και ποιοτικές υπηρεσίες στους Έλληνες.
Άγις Τσουρός, πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την υγεία και την ευεξία του ευρωπαϊκού γραφείου Π.Ο.Υ., ειδικός καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης
«Η στρατηγική για ένα σύγχρονο ΕΣΥ»
Η υγεία αποτελεί προϋπόθεση και αποτέλεσμα μιας ευνομούμενης, ευημερούσας και βιώσιμης κοινωνίας. Η υγεία μας σε ένα μεγάλο ποσοστό εξαρτάται από τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες που ζούμε. Όλοι σήμερα μιλούν για ισότητα στην υγεία, αλλά δεν την εννοούν όλοι. Είναι απίστευτο που στην Ελλάδα ,δεν έχουμε μετρήσει ποτέ τις ουσιαστικές ανισότητες στην υγεία. Και όταν σχεδιάζουμε, πρέπει τους πραγματικά ευάλωτους να τους σκεφτόμαστε πρώτους.
Νίκος Τσακουντάκης, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. , διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης
«Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και πρόληψη»
Μια δομή πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας αποτελεί το βασικό θεμέλιο του συστήματος υγείας και πρέπει να είναι ενταγμένο στους χώρους ζωής και δράσης των πολιτών εκτός νοσοκομειακών δομών. Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χαμηλότερη δαπάνη για εξωνοσοκομειακούς παρόχους στις χώρες του ΟΟΣΑ. Υπάρχει υποβάθμιση της λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων για τα οποία δεν μιλά κανείς και χρειάζεται ένα νέο ΕΣΥ με την πρωτοβάθμια φροντίδα στη βάση του.
Νικόλαος Ανδρουλάκης, Συντονιστής Διευθυντής Ε.Σ.Υ. ογκολογικού τμήματος Βενιζελείου νοσοκομείου Ηρακλείου
«Δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας – Ισχυρά νοσοκομεία»
Νέο ΕΣΥ χρειαζόμασταν και πριν από το 2010. Στα τελευταία τέσσερα χρόνια όπου υποτίθεται ενισχύονται τα νοσοκομεία, χωρίς μνημονιακούς περιορισμούς, στο Βενιζέλειο είχαμε 38 νέες αφίξεις μόνιμων ιατρών και 52 αναχωρήσεις. Τα νοσοκομεία πάσχουν από υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, ανεπάρκεια διοίκησης, έλλειψη σχεδιασμού και έλλειψη αξιολόγησης. Το κάθε νοσοκομείο δεν είναι φέουδο του κάθε διοικητή, ανήκει στο σύνολο του λαού.
Κατερίνα Κουτσογιάννη, Αντιπρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
«Τα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. από τη σκοπιά των ασθενών»
Η μειωμένη χρηματοδότηση στον τομέα της υγείας επηρεάζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, διακυβεύοντας την ποιότητα περίθαλψης των ασθενών. Παράλληλα, η αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης έχει σαν συνέπεια τη φτωχοποίηση των νοικοκυριών. Η χώρα μας είναι η πρώτη στις ανικανοποίητες ανάγκες του πληθυσμού, που ανέρχονται στο 6,7% ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι μόλις 1%.
Μαρία Σπινθούρη, Μέλος Δ.Σ. 5ου περιφερειακού τμήματος Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας
«Νοσηλευτική φροντίδα και έκβαση ασθενών: Μια κρίσιμη σχέση»
Η μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία του ΕΣΥ είναι οι ανθρώπινοι πόροι και σε αυτούς πρέπει να επενδύσουμε. Όσο ωραία κτίρια και όσο ωραίες υποδομές και να έχουμε, εάν δεν υπάρχουν άνθρωποι να τα δουλέψουν με ποιότητα και ασφάλεια. Θα πρέπει να φροντίσουμε τους φροντιστές μας, τους νοσηλευτές, για να μπορούν και εκείνοι να φροντίσουν εμάς, διότι είμαστε πρώτα χρήστες.