Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Δημοκρατία στο Στρασβούργο 

Στην ομιλία του στο 11ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία (World Forum on Democracy) που διοργάνωσε στις 7 Νοεμβρίου το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο με θέμα “Δημοκρατία = Ειρήνη;” ο Γιώργος Α. Παπανδρέου έκανε εκτενή αναφορά στις δημοκρατικές διαδικασίες που απειλούνται σήμερα από την αύξηση των ανισοτήτων.  

Η δημοκρατία απειλείται και είναι σημαντικό να βρεθούν τρόποι να αποτρέψουμε τα υψηλά ποσοστά αποχής και την άνοδο των λαϊκιστών ηγετών. Ένας σημαντικός λόγος για τη μείωση του πολιτικού ενδιαφέροντος είναι η ανισότητα, η οποία αφήνει πολλούς ανθρώπους αποδυναμωμένους και περιθωριοποιημένους παρά τον τεράστιο πλούτο και τις τεχνολογικές προόδους που είναι διαθέσιμες για το παγκόσμιο κοινό καλό. Η τεράστια συγκέντρωση πλούτου από τις ελίτ οδηγεί σε διαφθορά, με τα λόμπι να επιβουλεύονται τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη θέληση του λαού.  

Η επιλογή μας λοιπόν βρίσκεται μεταξύ του ενστερνισμού της αντιδραστικής πολιτικής, της εκλογής αυταρχικών ηγετών και της προώθησης του απομονωτισμού και του ρατσισμού ή της επανεφεύρεσης και εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών για την ενδυνάμωση των ανθρώπων, τη ρύθμιση του παγκόσμιου καπιταλισμού, την εξάλειψη των ανισοτήτων.  

Η διαφάνεια, ο διάλογος με τους πολίτες και η ενεργός συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών είναι ουσιαστικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και εμπιστοσύνης στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και για την επίτευξη πολυεπίπεδης δημοκρατίας. Η πρόταση για τη δημιουργία ενός τέταρτου κλάδου διακυβέρνησης, ενός διαβουλευτικού κλάδου όπου όλοι οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες ηλεκτρονικής διαβούλευσης πριν από τη συζήτηση της νομοθεσίας, προτείνεται ως μέσο για την ενίσχυση της δημοκρατικής διακυβέρνησης“, τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Α. Παπανδρέου.


Πηγή

Leave a Reply