Οδοιπορικό στα Κέντρα Υγείας του Ηρακλείου από Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ και το Φραγκίσκο Παρασύρη

«Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι βασικός πυλώνας του κοινωνικού κράτους. Η υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι μεγάλες κτιριακές ανάγκες, οι δύσκολες εργασιακές συνθήκες, δυσκολεύουν το έργο των υγειονομικών! Το Εθνικό Σύστημα Υγείας απαιτεί γενναίες πρωτοβουλίες στήριξης», δήλωσε ο Φραγκίσκος Παρασύρης, ύστερα από την επίσκεψη που πραγματοποίησε μαζί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σε Κέντρα Υγείας του Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, το Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με το Βουλευτή Ηρακλείου, επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας Καστελλίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, το Κέντρο Υγείας Χάρακα του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων και το Περιφερειακό Ιατρείο Τυμπακίου στο Δήμο Φαιστού.

Στη διάρκεια ενημερωτικών συζητήσεων με τους Διευθυντές των Κέντρων Υγείας, του ιατρούς, τους νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό ο Φραγκίσκος Παρασύρης επεσήμανε ότι: «Η Ελλάδα παραμένει μια χώρα με τις μεγαλύτερες υποχρηματοδοτήσεις του συστήματος υγείας.  Εξετάζοντας το πρότυπο χρηματοδότησης των δαπανών υγείας, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρούμε μια σημαντική συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών υγείας με αντίστοιχη αύξηση των ιδιωτικών δαπανών. Η μετακύληση αυτής της δαπάνης από το δημόσιο τομέα στις τσέπες των Ελλήνων πολιτών έφερε ένα επιπλέον μεγάλο βάρος στα ελληνικά νοικοκυριά δημιουργώντας σημαντικές καταστροφικές δαπάνες. Οι παραπάνω μειώσεις των δημοσίων δαπανών επηρέασαν αναπόφευκτα την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας αυξάνοντας τις ανικανοποίητες ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Ελλάδα καταγράφεται ως η 1η χώρα, στην οποία οι πολίτες έχουν ανεκπλήρωτες ανάγκες υγείας, λόγω φτώχειας, μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, την ίδια στιγμή που είμαστε στην 3η υψηλότερη θέση, ως προς τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε στη Νάξο, τις εθνικές προτεραιότητες για το ΕΣΥ. Στο πλαίσιο αυτό στοχεύουμε στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ με κάλυψη των πραγματικών αναγκών με μόνιμο προσωπικό, με ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα – ανθυγιεινά. Στην ανάπτυξη του τομέα δημόσιας υγείας ως ολοκληρωμένης δημόσιας υπηρεσίας, με ισχυρές δομές σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Στη διαμόρφωση ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία, με τη δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα και υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής. Στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσοκομείων, με αξιοκρατική επιλογή διοικητών, ολοκληρωμένους προϋπολογισμούς, ολοήμερη λειτουργία, δυνατότητα συμβάσεων με ασφαλιστικές εταιρείες και χωροθέτηση που να ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές. Στη δημιουργία σύγχρονων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπως κέντρα χρόνιων παθήσεων, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, δημόσια κέντρα αποκατάστασης. Η κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας αποκαλύπτει τη φθορά του επιτελικού κράτους. Για εμάς επιβεβαιώνει μια πολιτική σταθερά: ότι το κοινωνικό κράτος δεν είναι φιλανθρωπία. Δεν είναι απλώς κοινωνική αλληλεγγύη. Είναι θεμελιώδες δικαίωμα».


Πηγή

Leave a Reply