«Ο οριζόντιος κεφαλικός φόρος δεν σημαίνει καταπολέμηση της φοροδιαφυγής»

Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN BEYOND με τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Σπύρο Φρεμεντίτη ήταν σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Θ. Γλαβίνας έκανε λόγο για διαχρονική μάχη κατά της φοροδιαφυγής, τονίζοντας όμως ότι «η τεκμαρτή φορολόγηση συλλήβδην και οριζοντίως όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει στην καταπολέμηση του φαινομένου», εξηγώντας:

«Έχουμε περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι καταγράφουν ζημιές και που ζορίζονται οικονομικά διότι, πέραν του γεγονότος ότι πιθανώς να έχουν πραγματικά λιγοστά έσοδα, έχουν και μία πάρα πολύ ακριβή καθημερινότητα με σουπερ-μάρκετ ενοίκιο, καύσιμα και ρεύμα. Αν τα συνυπολογίσει όλα αυτά κανείς, θα δει ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες οδηγούνται σε μία απόλυτη οικονομική αφαίμαξη».

Εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ υπογράμμισε πως «ο οριζόντιος κεφαλικός φόρος στην ουσία συνιστά και μία παραδοχή της Κυβέρνησης ότι επί τέσσερα χρόνια δεν μπορούσε να πιάσει τη φοροδιαφυγή. Προεκλογικά υπήρχε μία προσπάθεια δαιμονοποίησης κάποιων απόψεων που ακούστηκαν και από το κόμμα μας και τότε η Κυβέρνηση έλεγε “είμαστε οι μόνοι που θα μειώσουμε τους φόρους”. Μας έλεγαν τον Ιούλιο ότι υλοποίησαν το 50% του προγράμματός τους με το νομοσχέδιο, αλλά τελικά δεν ξέραμε ότι ένα κομμάτι του υπόλοιπου 50% μιλούσε για αύξηση της φορολογίας. 

Μας έλεγαν ότι θα καταργήσουν το τέλος επιτηδεύματος, δεν καταργείται παρά μόνο στο 50%. Έλεγαν ότι θα καταργήσουν απόλυτα τα τεκμήρια, βλέπουμε ότι όλα αυτά επανέρχονται. Άρα, λοιπόν, υπάρχει μία αναντιστοιχία των προεκλογικών δηλώσεων της Κυβέρνησης σε σχέση με αυτά που εφαρμόζει.

Θα δούμε και στον προϋπολογισμό ότι στα έσοδα μάλλον κάτι δεν πηγαίνει καλά. Έχουμε αυξημένα τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους, μάλλον αυτά δεν φτάνουν για να μοιράσουν τα κάθε είδους μορφής pass και τα επιδόματα. Και προφανώς αναζητούν περαιτέρω έσοδα αλλά από ανθρώπους οι οποίοι αδυνατούν και δυσκολεύονται πάρα πολύ στην καθημερινότητά τους».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής «πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο», υπενθυμίζοντας ότι «οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν πολύ οργανωμένα να αντιμετωπίσει το φαινόμενο».

Σχολιάζοντας, τέλος, τη νέα δημοσκόπηση της Pulse, ο Θανάσης Γλαβίνας εκτίμησε ότι «το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει με σταθερά βήματα, με μία νικηφόρα στρατηγική, με μέθοδο, ανανεωμένο πολιτικό προσωπικό, πολιτικό πολιτισμό και επιστημονική επάρκεια, όπως αποδείξαμε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και στις Ευρωεκλογές ο κόσμος θα δείξει μεγαλύτερη αποδοχή των θέσεών μας και του πολιτικού προσωπικού μας».


Πηγή

Leave a Reply