«Η “επιτελική” κυβέρνηση δεν είναι αποτελεσματική αλλά πελατειακή»

Δευτερολογία Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και την αναζωογόνηση του εθνικού δρυμού της Δαδιάς

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ξεκινώ από το σχόλιο του Πρωθυπουργού για το λόμπι των ορυκτών καυσίμων. 

Βεβαίως, υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα τα οποία δεν θέλουν να επιταχύνει η Ευρώπη την πράσινη μετάβαση, αλλά τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι μόνο το πετρέλαιο, αλλά και το φυσικό αέριο, ένα μεταβατικό καύσιμο, όπως το έχει βαφτίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά παραμένει ένα ορυκτό καύσιμο. 

Οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησαν μια τεράστια εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο. Και αυτό μας κάνει πρωταθλητές. Όχι στην πράσινη ενέργεια αλλά στην εξάρτησή μας στην ηλεκτροπαραγωγή από το εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Αυτός ήταν ο λόγος, που όταν οι χώρες της Ιβηρικής εξασφάλισαν την εξαίρεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία δεν πήρε καμία εξαίρεση. 

Διότι αυτοί έχουν ένα πολύ μικρό κομμάτι  ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο. Το μεγαλύτερο ποσοστό, και κυρίως για τη Πορτογαλία – γιατί η Ισπανία έχει και πυρηνικά – είναι από πράσινη ενέργεια.

Αν, λοιπόν, έχετε διάθεση να γίνει όντως μια πράσινη μετάβαση βιώσιμη στη χώρα μας, πρέπει να επενδύσουμε στις ΑΠΕ – όχι μόνο στα φαραωνικά έργα όπως γίνεται σήμερα – αλλά στις ΑΠΕ στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις μεταποίησης, στις μικρές βιομηχανίες, στους συνεταιρισμούς, ώστε να κάνουμε γνήσια πράσινη μετάβαση, κάνοντας τους πολίτες συμμέτοχους.

Μας ρωτήσατε αν είμαστε μεταρρυθμιστές, αν στηρίζουμε δύσκολες πολιτικές της κυβέρνησης, που συγκρούονται με κατεστημένα συμφέροντα… Ποιες είναι αυτές; Η πρότασή σας για ενιαία διαχείριση υδάτων στη Θεσσαλία; Αυτό υπήρχε από τη δεκαετία του ’60. Άλλο αν δεν λειτουργούσε. «Ναι» λέμε. Το είπαμε και από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Είμαστε υπέρ της ενιαίας διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία, ώστε να αποφύγουμε όλα αυτά τα φαινόμενα που περιγράψατε. Τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση τη θεωρείτε; 

Ή μήπως ως δύσκολη παρέμβαση, υπονοείτε όσα είπατε προηγουμένως για τα μπουζουξίδικα κοντά στον Πηνειό; 

Μπορείτε να πάτε με την κ. Λιακούλη και τους βουλευτές Θεσσαλίας της Νέας Δημοκρατίας και να γκρεμίσετε ένα μπουζουξίδικο στις όχθες του Πηνειού. Σας προτρέπω να πάρετε και τον αρμόδιο υπουργό για να πείτε το περίφημο: «Βασίλη, ρίχτο». 

Διότι, αν αυτό είναι μεταρρύθμιση τότε εδώ πέρα σήμερα δεν κάνουμε σοβαρή συζήτηση. Δεν είναι σοβαρή συζήτηση να μας λέτε ότι μεταρρύθμιση είναι να γκρεμίσουμε στην κοίτη του Πηνειού ένα μπουζουξίδικο. Προς Θεού. Ας μιλήσουμε λίγο σοβαρά. 

Λέτε πως μιλάμε με «τίτλους». 

Προφανώς, δεν μπορείς σε μισή ώρα να συζητήσεις και να θέσεις όλα τα θέματα που αφορούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. 

Όμως, ήμουν απολύτως συγκεκριμένος στα θέματα πολιτικής προστασίας και αναβάθμισης της τεράστιας ανάγκης που έχει η χώρα για πρόληψη, διότι αυτό είναι το μεγάλο θέμα. 

Βεβαίως, έχετε δώσει εκατομμύρια ευρώ στα εναέρια μέσα. Η χώρα ήταν προετοιμασμένη επ’ αυτού. Αυτό που θέτουμε, είναι απλό και δεν απαντάτε: Πώς είναι δυνατόν με τόσο μεγάλο κόστος, με τόσα μέσα, με λιγότερες εστίες, να έχουμε περισσότερες καταστροφές; Και έρχεστε και μου απαντάτε ότι είναι στατιστικό λάθος ή διαφορετική στατιστική προσέγγιση. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι μια ουσιαστική απάντηση.

Τask force.

«Το έχετε κάνει, γιατί task force είναι το επιτελικό κράτος», μας απαντάτε.

Ποιο επιτελικό κράτος; Το είδαμε το καλοκαίρι. Η καταστροφή που έγινε, είναι προϊόν ενός επιτελικού κράτους που δεν λειτουργεί. Είναι ξεχαρβαλωμένο. Είναι ένα κέντρο εξουσίας το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δεν διαχέει προς τα κάτω στις υπηρεσίες, στα υπουργεία, ένα στρατηγικό πλάνο αντιμετώπισης ακραίων καταστάσεων. 

Δεν είναι αποτελεσματικό το επιτελικό κράτος. Πελατειακό είναι. Απεδείχθη το καλοκαίρι. Δεν μπορεί, λοιπόν, να βαφτίζετε την task force που εμείς έχουμε προτείνει με ομάδες εργασίας έργου, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων. Και να μας λέτε «το κάνω κάθε εβδομάδα». Ούτε αυτό νομίζω πως είναι απάντηση. 

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα μας εξάγει τεχνολογία πρόληψης. Δεν το ήξερα, καλό είναι να μαθαίνουμε. Έτσι μάλλον, δικαιολογείται και η παρουσία σήμερα του πρώην γενικού γραμματέα στο Υπουργείο Εξωτερικών, του κ. Σμυρλή, κατά την πρωτολογία του πρωθυπουργού. Αλλά μάλλον η παρουσία του δεν επιβεβαιώνει την εξαγωγή υλικού πρόληψης σε τρίτες χώρες, αλλά υλικό παρακολούθησης, όχι φυσικών καταστροφών, αλλά ανθρώπων. Αυτό το υλικό εξάγετε. 

Περιμένουμε τη δικαιοσύνη να βγάλει τα πορίσματα της και για αυτό το ζήτημα. 

Οφείλω, επιπλέον, δύο απαντήσεις. 

Το καταθέτω στη Βουλή. Ανέφερα ακριβώς τι λέει σε δύο σημεία το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων. Σας είδα να εξεγείρεστε. Οι Ολλανδοί τι σημειώνουν στην έκθεση τους; 

Ότι η Θεσσαλία δεν ήταν προετοιμασμένη 

σε επίπεδο υποδομών και έπρεπε να γίνουν περισσότερα γιατί η έλλειψη υποδομών, όπως λένε, είναι ο αποφασιστικός παράγοντας του μεγέθους της καταστροφής.  Ότι δηλαδή δεν ήταν μόνο η σφοδρότητα του φαινομένου Daniel. Βεβαίως, είναι και αυτό.  Δεν υπάρχει κουμπί που σταματάς τα φυσικά φαινόμενα. Υπάρχει στρατηγική αντιμετώπισης των επιπτώσεων, για να μην εξελίσσονται σε βιβλικές καταστροφές. 

Χαίρομαι, λοιπόν, που διαβάσατε όλο το απόσπασμα. Αποφύγατε, όμως, κάτι σημαντικό. Ότι η χώρα μας 

είναι η μοναδική που δεν ετοίμασε χάρτες επικινδυνότητας πλημμυρικών φαινομένων, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, 

και γι’ αυτό παραπέμπεται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Εύχομαι στην τριτολογία σας να μας σχολιάσετε γιατί παραπέμπεται η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω αυτής της ελλειμματικής πολιτικής. 

Έπρεπε δηλαδή αυτούς τους ακατάλληλους χάρτες που κληρονομήσατε από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπατε–να τους είχατε επικαιροποιήσει. 

Αφού, λοιπόν, ήταν ακατάλληλο αυτό που παραλάβατε, πέντε χρόνια πρωθυπουργός έπρεπε να έχετε κάνει κάτι περισσότερο. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που η Θεσσαλία ήταν ανοχύρωτη στη θεομηνία. 

Απάντηση 2η. Θα καταθέσω στα πρακτικά άλλο ένα απόσπασμα της μελέτης των Ολλανδών που πιστοποιούν αυτό 

που εμπεριέχει η επερώτηση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας.

Διαβάζω: «Τα υπάρχοντα συστήματα προειδοποίησης και επικοινωνίας ήταν αναποτελεσματικά. Αν και αναμενόταν ότι η καταιγίδα Daniel θα ήταν ισχυρή, πολλές κατοικημένες περιοχές αιφνιδιάστηκαν από τις πλημμύρες».

Άρα κάτι δεν λειτούργησε σωστά στην προειδοποίηση του 112 στις πλημμύρες. Εμείς, λοιπόν, δεν βάλαμε λόγια στο στόμα των Ολλανδών. Είναι mot-a-mot όσα γράφει το πόρισμα. 

Το να προσπαθείς να διαστρεβλώσεις αυτά που έχουν βιώσει χιλιάδες Θεσσαλοί στην Ελλάδα. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά.  Εμείς ό,τι λέμε είναι στοιχειοθετημένο βάσει ερευνών, βάσει της επιστημονικής κοινότητας και μιλάμε με ευθύτητα για όλα τα θέματα. 

Και θέλω να προσθέσω κάτι, που είναι επίκαιρο καθώς σήμερα  εκατοντάδες ελεύθεροι επαγγελματίες διαμαρτύρονταν έξω από τη Βουλή. Θέλω να θυμίσω στον ελληνικό λαό τι μας λέγατε πριν τις δεύτερες εκλογές: «Φοροκαταιγίδα φέρνει το ΠΑΣΟΚ», «Κρυφή ατζέντα του ΠΑΣΟΚ για τα φορολογικά», «Έρχονται και θα φορολογήσουν τα πάντα». Γιατί σας προτείναμε να φορολογήσετε τα υψηλά μερίσματα, ανθρώπους δηλαδή που έχουν μετοχές αξίας 1-2-1-4 εκατ. ευρώ.

«Φοροκαταιγίδα του ΠΑΣΟΚ», γιατί τι είπαμε; Δεν μπορεί ένα παιδί να παίρνει από την οικογένεια του κινητά και ακίνητα αξίας έως 4,8 εκατομμύρια ευρώ χωρίς φόρο γονικής παροχής. 

Ας μπει ένα όριο στις 400.000 ευρώ.

Προεκλογικά ενημερώσατε τον ελληνικό λαό για το φορολογικό νομοσχέδιο, που φέρνετε; Ποιος, λοιπόν, είχε κρυφή ατζέντα; Εμείς ή εσείς;  Ναι, να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Γιατί τόσο καιρό όμως δεν διασυνδέετε τις ταμειακές μηχανές με τα POS και συνεχώς το μέτρο παίρνει αναβολή; Αυτό που νομοθετείτε -και θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολλά κατά τη συζήτηση στη Βουλή-, είναι χάδι για τους μεγάλους φοροφυγάδες. Πρέπει να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Είναι θέμα φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά με έναν τρόπο σύγχρονο, με σύγχρονα μέσα και όχι χαϊδεύοντας όσους φοροαποφεύγουν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ο οριζόντιος φόρος, που νομοθετείτε, χτυπά τους πιο αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Είπατε στην αρχή ότι χαίρεστε για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επετεύχθη  στη Γάζα. Μακάρι να αποκλιμακωθούν γρήγορα τα πράγματα. Να απελευθερωθούν όσοι άνθρωποι έχουν απαχθεί από τη Χαμάς. Καταδικάσαμε όλοι αυτή την τρομοκρατική οργάνωση, που έδρασε με όρους Ισλαμικού Κράτους. Αλλά παρατηρώ ότι έρχεστε στη θέση μας, βλέποντας ότι η αντίδραση στο νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ για άμυνα, είναι πέρα από αυτά που δικαιολογεί το διεθνές δίκαιο. Και σιγά σιγά, ενώ στην αρχή μας ψέγατε που σας λέγαμε ότι κακώς δεν ψηφίσατε στον ΟΗΕ την ανθρωπιστική εκεχειρία, βλέπω ότι έρχεστε αργά και σταθερά προς αυτή τη θέση. 

Όμως, σας χρωστάω κάτι. Γιατί μας κάνατε και ιστορικά μαθήματα για τη Μέση Ανατολή. Είπατε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έφταιγε γιατί δεν αναγνώρισε η Ελλάδα το Ισραήλ, ενώ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προχώρησε στην αναγνώριση. 

Ξεχάσατε ένα όνομα που κυβέρνησε πριν τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Αφού ήταν κακός ο Ανδρέας Παπανδρέου και δεν αναγνώρισε το Ισραήλ, γιατί δεν το έκανε προηγουμένως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής; Χειροκροτήστε τώρα κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, που ο ιδρυτής σας είχε ακριβώς την ίδια στάση για αυτό το θέμα, με τον Ανδρέα Παπανδρέου και μιλώ για την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ. 

Ως προς την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας.

 Αργήσατε!

Διότι, πέρυσι, πριν τις εκλογές, σας λέγαμε: «Αξιοποιήστε το Ταμείο Ανάκαμψης, μπορείτε να μεταφέρετε πόρους για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα». Και, μάλιστα, είχαμε κάνει ειδική αναφορά  στην πρόληψη, τις φυσικές καταστροφές, την υγεία, την παιδεία και την πράσινη μετάβαση.

Μας απαντούσατε ότι πρέπει να μας δώσει ο ελληνικός λαός το «όσκαρ ασχετοσύνης» γιατί δεν μπορεί να αναθεωρηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για την ιστορία, στην πρόταση αναθεώρησης που καταθέσατε 

-γιατί κάνατε αναθεώρηση, άρα δεν αξίζαμε προφανέστατα το «όσκαρ ασχετοσύνης»- αφαιρέσατε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Και δεν είναι δικαιολογία ότι δεν ήταν ώριμα 

και θα χάνονταν τα χρήματα, γιατί από μια κυβέρνηση που επαίρεται ως επιτελική, τουλάχιστον οι πολίτες περιμένουν 

να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα αναφορικά με αυτό το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Και επίσης, την αναθεώρηση ξέρετε να την κάνετε για τις τράπεζες. Εξτρά 5 δισεκατομμύρια θα πάρουν οι τράπεζες από το Ταμείο Ανάκαμψης. Άρα μπορούσε να γίνει αναθεώρηση. Όμως, οι προτεραιότητές σας ήταν άλλες. 

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα έργα που έγιναν μετά τον “Ιανό”, άντεξαν. Η γέφυρα στο Μουζάκι; Τα συρματοκιβώτια;

Το ανάχωμα στον ποταμό Γάβρα στην Καρδίτσα, που ξανακόπηκε σε μήκος 80 μέτρων όπως και στον “Ιανό”;

Στα Ορφανά Καρδίτσας το ανάχωμα του Ενιππέα, που επίσης έσπασε στο ίδιο σημείο. Η γέφυρα του Ξηριά στη Μαγνησία εγκαινιάστηκε το 2022 και κατέρρευσε από τον Daniel.

Δεν το λες και θετικό απολογισμό.

Θέλω να επανέλθω ξανά στο ζήτημα της ανθεκτικότητας, που το θεωρώ το κορυφαίο αυτής της συζήτησης και δεν μπορεί να εξαντληθεί σήμερα. Πρέπει να γίνει προτεραιότητα του προγραμματικού τους λόγου.

Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα. Παγκόσμια οικονομική κρίση το 2009, τις περισσότερες επιπτώσεις η Ελλάδα.

Πανδημία, παγκόσμιο φαινόμενο, σημαντικότερες επιπτώσεις η Ελλάδα. Ενεργειακή κρίση το ίδιο. Η χώρα είναι ευάλωτη σε όλες τις κρίσεις, σε όλες τις παγκόσμιες προκλήσεις.

Στην κλιματική αλλαγή, η χώρα είναι ευάλωτη.

Για αυτό πρέπει να δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο, χωρίς λαϊκισμούς στη λέξη «ανθεκτικότητα».

Πως επενδύσατε στην ανθεκτικότητα, όταν το Υπουργείο που δημιουργήσατε παραμένει «κέλυφος» όπως λέει ο ίδιος ο Υπουργός σας;

Δεν άκουσα μία απάντηση. Ήρθε ένας άνθρωπος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είχε ασχοληθεί πάρα πολύ με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό προστασίας και έκανε μία δουλειά. Έρχεται ο επόμενος υπουργός και λέει «υπουργείο δεν υπάρχει».Δεν πρέπει να μας απαντήσετε γιατί;

Περιμένω στην τριτολογία σας να μας απαντήσετε.

Τι συμβαίνει; Άλλαξε η κυβέρνηση; Οι ίδιοι είστε. Μόλις πάμε να συζητήσουμε επί της ουσίας για αυτά τα θέματα, γλιστράτε στη συνωμοσιολογία για να αποφύγετε το πολιτικό κόστος 

Πραγματικά, ήθελα από τον Πρωθυπουργό της χώρας σήμερα να δώσει μία απάντηση για τον κ. Σκέρτσο που είχε το θράσος να ταυτίσει την κλιματική κρίση με την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση και να την χρησιμοποιήσει ως άλλοθι. 

Μία απάντηση. Τόσους μήνες έρευνας που κάνατε, μία απάντηση για τον κ. Σκέρτσο έχετε; Για το «ψέκασμα» που έκανε στην κοινή γνώμη; Κανένα στοιχείο δεν έχετε παρουσιάσει.

Φίλες και φίλοι,

Το θέμα είναι εθνικό, είναι κορυφαίο.Δεν αφορά μία μόνο κυβέρνηση. Και δεν θα αφορά μία μόνο γενιά.  Έχουμε να δούμε πολλά μπροστά μας. Όλες οι χώρες κοντά στον Ισημερινό θα αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές. Και πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό.

Πρέπει να προετοιμαστεί και ο ίδιος ο λαός.

Με γνώση.

Για εμάς δεν είναι μπίζνα η πράσινη μετάβαση.Είναι κουλτούρα. Είναι παιδεία. Είναι καθημερινή συμπεριφορά. 

Από τον τρόπο που χειρίζεσαι τα σκουπίδια, από τον τρόπο που χειρίζεσαι το ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι σου, από τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι όταν βρίσκεσαι σε ένα δάσος, σε μία παραλία.

Διότι πρέπει να επικαιροποιήσουμε τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, με έναν σύγχρονο τρόπο. Θα σεβόμαστε το φυσικό περιβάλλον και θα έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες αντιμετώπισης όλων των ακραίων φαινομένων.

Σε άλλη περίπτωση, το κράτος θα πληρώνει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για να ανακατασκευάζει τα έργα τα οποία θα καταστρέφουν οι φυσικές καταστροφές. Και πρέπει και αυτό να είναι κομμάτι όλης της συζήτησης του υπουργείου Υποδομών στο μέλλον.

Με ποια κριτήρια και ποιες προτεραιότητες θα γίνουν τα νέα κατασκευαστικά έργα στη χώρα, για να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις επόμενες ακραίες συνθήκες.

Και όχι να λέτε «ε, όπως είπαν οι Ολλανδοί, μια φορά στα χίλια χρόνια». Έτσι είπατε τον Αύγουστο και δεν πέρασαν δύο εβδομάδες και είδαμε τι συνέβη στο Βόλο.Άρα, λίγα λόγια και πολλή δουλειά. Το φαινόμενο είναι δύσκολο. Είμαστε εδώ για να δώσουμε τις προτάσεις μας. Συναίνεση, αλλά με προοπτική.

Όχι συναίνεση του Πόντιου Πιλάτου.


Πηγή

Leave a Reply