Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα κάτω από 1,40 ευρώ – Τα κριτήρια για το επίδομα

Στον προϋπολογισμό δεν προβλέπεται επιδότηση της τιμής για τον φετινό χειμώνα – Πώς επηρεάζεται η τιμή από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Πρεμιέρα κάνει σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα είναι κάτω του 1,40€/λίτρο , μεταξύ 1,38€-1,39€ στα αστικά κέντρα. Στα νησιά και στην περιφέρεια ενδεχομένως να αγγίξει τα 1,45€/λίτρο. Σε κάθε περίπτωση δικαιώνονται οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών το οποίο διαμήνυε ότι οι τιμές φέτος- παρότι φυσικά υψηλές – θα είναι λίγο χαμηλότερες από τις περσινές. Πέρυσι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης είχε αρχίσει στα 1,41€ μετά από διπλή επιδότηση στην αντλία από τα δημόσια ταμεία και τα διυλιστήρια. 

Η φετινή τιμή θα μπορούσε μάλιστα να είναι ακόμη καλύτερη αν τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή δεν ανέκοπταν την πτωτική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου και αν τους τελευταίους 3 μήνες το δολάριο δεν κέρδιζε σχεδόν 5% έναντι του ευρώ. Επιδότηση δεν προβλέπεται φέτος από τον προϋπολογισμό (η ΕΚΟ ανακοίνωση έκπτωση 5% έως τις 17 Νοεμβρίου και 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες), αλλά η κυβέρνηση θα παρακολουθεί την πορεία των τιμών και είναι έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που η εύθραυστη ισορροπία που έχει διαμορφωθεί, διαταραχθεί. Τα πράγματα βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί καθώς είναι πολλές οι αναφορές αναλυτών ότι σε περίπτωση εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο του Ισραήλ , θα εκτοξεύσει τις τιμές του μαύρου χρυσού. Γι’αυτό και οι παράγοντες της αγοράς προτρέπουν τον κόσμο – ο οποίος προς το παρόν δεν δείχνει διάθεση να παραγγείλει πετρέλαιο θέρμανσης είτε λόγω καλών καιρικών συνθηκών είτε γιατί έχει απόθεμα από πέρυσι – να αγοράσει τώρα γιατί το μέλλον είναι άδηλο.  

Αφού δεν υπάρχει επιδότηση, η μόνη ενίσχυση για τα νοικοκυριά είναι το επίδομα θέρμανσης. Πέρυσι το έλαβαν 1,3 εκατομμύρια και όπως και πέρυσι το επίδομα θα είναι μεταξύ 100€ – 800€ με αύξηση στα 1000€ για τις πιο κρύες περιοχές. Προσαυξάνεται επίσης 20% για κάθε παιδί. Φέτος ΔΕΝ ισχύει ο διπλασιασμός του επιδόματος για όσους «εγκατέλειψαν» το φυσικό αέριο για να στραφούν στο φυσικό αέριο.   

Το τελικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της βάσης του 350 με τον λεγόμενο συντελεστή βαθμοημέρας ο οποίος είναι διαφορετικός για κάθε περιοχή της επικράτειας ανάλογα με το πόσο κρύο κάνει. Π.χ. Άγαμος κάτοικος του Καρπενησίου θα πάρει 378€. Αν είχε και ένα παιδί θα έπαιρνε 453,6€ (προσαύξηση 20%). Ο ίδιος δικαιούχος στο δήμο Αθηναίων θα έπαιρνε 150,5€ . 

Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί με βάση τα εξής εισοδηματικά κριτήρια: 

-16.000€ για τον άγαμο   

-24.000€ για τον έγγαμο   

-Διευρύνεται φέτος όμως το εισοδηματικό κριτήριο από τις 3.000€ στις 5.000€ για κάθε παιδί.   

-Για μονογονεϊκή οικογένεια – χωρίς την προσαύξηση τέκνου – το όριο τίθεται στις 26.000€  

Ταυτόχρονα φέτος μπαίνει και ένας κόφτης για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ώστε αν έχουν πάνω από 80.000€ ετήσιο τζίρο να μην είναι δικαιούχοι.   

Προβλέπεται και όριο ακίνητης περιουσίας , 200.000€ για τους άγαμους δικαιούχους και 300.000€ για τους έγγαμους. Συνολικά το μέτρο θα κοστίσει 237εκατ€ (από 280εκατ€ πέρυσι).

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply