“Κεφαλικός φόρος αντί για διαρθρωτικά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής από την Κυβέρνηση του «βλέποντας και κάνοντας»”

Ανακοίνωση Τομέα Οικονομικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που μέχρι πριν από λίγους μήνες ευαγγελιζόταν καμία αύξηση φόρου αλλά αντιθέτως υποσχόταν την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και μείωση τεκμηρίων χωρίς αστερίσκους,  σήμερα δια στόματος του κ. Μητσοτάκη, εξήγγειλε ένα νέο οριζόντιο κεφαλικό φόρο για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ παραμένει και το τέλος επιτηδεύματος έστω και μειωμένο κατά 50%.

Η άδικη φορολογική πολιτική συνεχίζεται με σκοπό την εξεύρεση πρόσθετων εσόδων -πέραν των υπερεσόδων από την έμμεση φορολογία- για τη χρηματοδότηση πλήθους φοροαπαλλαγών που αφορούν, όμως, λίγους και ισχυρούς.

Με την πρωθυπουργική εξαγγελία η Κυβέρνηση μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ομολογεί απερίφραστα ότι έχει αποτύχει πλήρως στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αλλά και στην αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών από τους καταναλωτές για να στοχεύσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή.

Αναρωτιόμαστε αν αυτή ήταν τελικά η πρόταση της μελέτης που είχε αναθέσει στο Ι.Ο.Β.Ε. για τη φοροδιαφυγή, την οποία ζητήσαμε από το Υπουργείο Οικονομικών να κοινοποιήσει.

Πάντως ο Διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδος στη σημερινή ομιλία του στο 19ο Tax Forum εισηγήθηκε περαιτέρω διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την επέκταση της χρήσης των POS, παροχή κινήτρων για ηλεκτρονικές συναλλαγές και τη συνέχιση της αναβάθμισης των ηλεκτρονικών εργαλείων της ΑΑΔΕ.

Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που συστηματικά ζητούν και οι κοινωνικοί εταίροι για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που δημιουργεί μεταξύ άλλων και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η Κυβέρνηση όμως αποφασίζει να χαράσσει  εν κρυπτώ την οικονομική πολιτική και για αυτό είναι αποκλειστικά υπόλογη για τις κραυγαλέες αστοχίες της όπως η σημερινή εξαγγελία του οριζόντιου κεφαλικού φόρου.

Ανησυχητικό καμπανάκι για την ανεπάρκεια της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης και απόδειξη της ασυδοσίας που επικρατεί στην αγορά αποτέλεσε και η σημερινή ανακοίνωση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών Οκτωβρίου από τη Eurostat σύμφωνα με τον οποίο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε αισθητά στο 3,9% έναντι 2,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ στην ευρωζώνη ο δείκτη τιμών έπεσε κάτω του 3%, κατατάσσοντας τη χώρα ξανά μετά από μήνες ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης με τον μεγαλύτερο γενικό πληθωρισμό – πέραν του πληθωρισμού των τροφίμων που καλπάζει.

Αν αυτή η εξέλιξη δεν αποδειχτεί πρόσκαιρη, είναι μια πολύ κακή αφετηρία για ένα δύσκολο χειμώνα λόγω της ενεργειακής ανασφάλειας και γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Η εθνική οικονομία χρειάζεται σοβαρό και δημοκρατικό σχεδιασμό και όχι τακτικές «βλέποντας και κάνοντας».


Πηγή

Leave a Reply