Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, στο Ζάππειο

Εισαγωγική τοποθέτηση Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας. Είναι τιμή μας που αποδεχτήκατε τη πρόσκληση να κάνουμε αυτή την παράδοξα χρονικά και χωρικά συνέντευξη μετά τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. 

Αυτό συμβαίνει γιατί ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε με έναν αντιθεσμικό τρόπο να είναι εκείνος που θα κλείσει τις εργασίες της Έκθεσης, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά τα κόμματα να μην έχουν τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης και να σχολιάσουν τις εξαγγελίες του. Γι’ αυτό διοργανώνουμε σήμερα στην Αθήνα αυτή τη συνέντευξη.

Θα μπορούσε η παρουσία του να γίνει μεσοβδόμαδα ώστε τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν, να αξιολογήσουν, να πουν την άποψή τους για το πού πάει η χώρα και να ασκήσουν κριτική στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Αυτό που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες είναι ένα συνεχές αποτυχιών του ονομαζόμενου «επιτελικού» κράτους της Νέας Δημοκρατίας. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι τίποτα άλλο από ένα περίβλημα ενός κέντρου εξουσίας, του Μεγάρου Μαξίμου, του οποίου μόνη αγωνία είναι η ενίσχυση της εξουσίας του Πρωθυπουργού και ο έλεγχος όλων των δομών του κράτους με έναν αναξιοκρατικό, πελατειακό τρόπο, ο οποίος δεν βοηθά τη χώρα να μπει σε ένα δρόμο ευρωπαϊκής κανονικότητας.

Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Τα Τέμπη, οι φυσικές καταστροφές και οι επιπτώσεις τους, οι εκρήξεις στην Αγχίαλο, η καταστροφή του κοσμήματος της Δαδιάς, η απερίγραπτη καταστροφή στη Θεσσαλία, η οποία είναι τομή στην ιστορία της χώρας. 

Και, βέβαια, θέματα καθημερινής ασφάλειας, πέρα από αυτά της πολιτικής προστασίας. Αν υπήρχε ένα κράτος που παρήγαγε ασφάλεια και προστάτευε τον πολίτη, δεν θα είχαμε τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ. Εκατοντάδες νεοναζιστές χούλιγκαν έφυγαν από την Κροατία και έφτασαν ανενόχλητοι στο κέντρο της Αθήνας για να διαπράξουν αυτό το έγκλημα. 

Πιθανόν, αν υπήρχε κράτος το οποίο περιφρουρούσε την ασφάλεια του πολίτη, να ζούσε σήμερα και ο Αντώνης Καρυώτης. Αναφέρομαι στην παρουσία του λιμενικού -όπως θα έπρεπε- στον Πειραιά.

Όσα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλία, είναι απερίγραπτα. Με εντολή του κ. Μητσοτάκη συγκροτήθηκε το κέντρο επιχειρήσεων. Έχουν περάσει έντεκα μέρες από αυτή την καταστροφή. Έχω πάει δύο φορές στη Θεσσαλία. Και προχθές αντίκρισα πάλι την ίδια εικόνα. Νεκρά ζώα παντού. Η απάντηση είναι: “περιμένουμε να φύγουν τα νερά”. Μα εμείς συναντήσαμε νεκρά ζώα στον δρόμο. Δεν καταλαβαίνουν ότι οδηγούν σε μια υγειονομική βόμβα όλη τη Θεσσαλία; 

Είναι δυνατόν ένα σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος να μην έχει κάνει ήδη την αποκομιδή και καύση των χιλιάδων νεκρών ζώων; Σε αυτές τις θερμοκρασίες με λιμνάζοντα ύδατα, κουνούπια. Πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες της Θεσσαλίας. Αυτό που συμβαίνει είναι καταστροφικό και αδιανόητο. 

Επίσης, παντελής απουσία του κράτους στη μάχη κατά της ακρίβειας. Αυξήσεις μισθών χωρίς έλεγχο της αγοράς για να συγκρατηθούν και να μειωθούν οι τιμές, δεν οδηγεί πουθενά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν υπερασπίζεται τα νοικοκυριά, εάν δεν υπάρξει παρέμβαση του κράτους σε θέματα που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία της αγοράς. 

Προτείνουμε “μειώστε τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά”. 

Ανταπαντούν πως δεν θα βοηθήσει. Τι υπονοεί ο κ. Μητσοτάκης; Ότι δεν υπάρχει κράτος να ελέγξει την αγορά για να περάσει η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. 

Λοιπόν, όλα αυτά τα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι το μεγάλο επίδικο είναι ποιος μπορεί να φτιάξει το κράτος μας ως έναν ευέλικτο μηχανισμό που θα υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών, θα έχει ισχυρές κοινωνικές δομές υγείας και παιδείας,  αξιοκρατία, διαφάνεια. Αυτό σίγουρα δεν μπορεί να το κάνει η Νέα Δημοκρατία. 

Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη νέα πορεία είναι να αποτελεί την υπεύθυνη, αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση, που με το πολιτικό της πρόγραμμα θα καταφέρει να είναι το κυβερνητικό σχέδιο της πατρίδας μας μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. 

Και σ’ αυτή την πορεία, το πρώτο βήμα ήδη έγινε με τη σημαντική αύξηση των ποσοστών μας στις τελευταίες εθνικές εκλογές, με ανανεωμένη κοινοβουλευτική ομάδα. Ένας ακόμη σταθμός επίκειται τις επόμενες εβδομάδες. Ένα επιπλέον βήμα θα γίνει στις ευρωπαϊκές εκλογές και ακολούθως  το επόμενο θα γίνει στις εθνικές εκλογές όπου φιλοδοξούμε το πολιτικό μας σχέδιο να είναι το κυβερνητικό σχέδιο της πατρίδας μας, για να μειωθούν οι ανισότητες, να υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη, σεβασμός στο περιβάλλον, στα ανθρώπινα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους οι οποίοι δυστυχώς απογοητεύονται συνεχώς από το πολιτικό προϊόν της σημερινής κυβέρνησης. 

Έχουμε χρέος να κάνουμε πολλά και να είστε σίγουροι ότι θα τα κάνουμε και δεν θα απογοητεύσουμε όσους εμπιστεύτηκαν το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη νέα του πορεία.

Σας ευχαριστώ πολύ».

(Μυρτώ Λιαλιούτη -Τα Νέα) Δυόμιση μήνες μετά τις εκλογές, η τραγωδία στη Θεσσαλία άλλαξε τα πλάνα της Κυβέρνησης. Μας περιγράψατε την κατάσταση που είδατε όταν επισκεφθήκατε την περιοχή δύο φορές το τελευταίο διάστημα. Λέτε ότι το επιτελικό κράτος απέτυχε. Να πάμε λίγο στην πρόληψη. Τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει στη Θεσσαλία με ένα τόσο ακραίο φαινόμενο; Υπάρχουν ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού σε αυτό; Και, μήπως, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, στη Θεσσαλία επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει ούτε επαρκής αντιπολίτευση;

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ο κόσμος είναι βαθιά απογοητευμένος, εξοργισμένος, βυθισμένος στην απόγνωση. Προφανέστατα, η κλιματική κρίση θα φέρει ακραία καιρικά φαινόμενα που θα επιτείνουν τις φυσικές καταστροφές. Χρόνια τώρα, γίνεται αυτή η συζήτηση. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα, που άνοιξε τον δρόμο σε αυτήν τη συζήτηση. Το 2005-06 συζητήσαμε για το πώς η χώρα μας θα συμμετέχει στην “πράσινη” μετάβαση, θα μιλήσει για την κλιματική αλλαγή. Και μας περιφρονούσε και το κόμμα του κ. Μητσοτάκη μαζί με πολλούς άλλους. Τι έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια όταν όλοι οι επιστήμονες συγκλίνουν στο ότι θα έχουμε αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων; Και θέλω να σας μιλήσω και ως πρώην Ευρωβουλευτής με πρωταγωνιστική συμμετοχή στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Σήμερα κάποιοι πατούν ένα κουμπί στην Ελλάδα, αλλά κάποιοι αγωνίστηκαν στις Βρυξέλλες για να έρχονται εδώ πυροσβέστες από την Τσεχία και τη Ρουμανία, εναέρια και επίγεια μέσα. Ο μηχανισμός δεν είναι, όμως, μόνο για αυτό. Ο μηχανισμός είναι και για πρόληψη. Τι έχουμε εντάξει επ’ αυτού; Το ανέφερα στη συνεδρίαση της Βουλής εν μέσω των πυρκαγιών και το απαξίωσε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας “ έκανα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης”. Μα, δεν λέμε για αυτό. Ο μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα κάθε κράτος-μέλος που συχνά χρησιμοποιεί τον μηχανισμό να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του, ώστε να αναβαθμίσει τα σχέδια πρόληψης και πολιτικής προστασίας βάσει βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Αυτό δεν το έχει κάνει η Ελλάδα. Επενδύουμε πολλά στην αποκατάσταση, στην πυρόσβεση, αλλά ελάχιστα στην πρόληψη.

Πρόγραμμα “Αιγίς”: Ένα φαραωνικό πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ. Μα, είναι δυνατόν να ρωτάμε τον Πρωθυπουργό στη Βουλή τι συμβαίνει με το “Αιγίς” και να μη δίνει μία απάντηση; Υπό τον φόβο όμως να μη γίνει “Ιφιγένεια”,  ο σημερινός υπουργός αποκάλυψε την πραγματικότητα ότι δηλαδή από τα 2 δισ. ευρώ έχουν χρησιμοποιήσει μόνο το 1%! 

Και θέλω να σημειώσω και κάτι άλλο εμπειρικά. Ακούω συχνά σχετικά με τα Canadair ότι δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής στον Καναδά και θα τα πάρουμε όταν θα τα πάρει η ΕΕ το 2026-27. 

Έχω αγωνιστεί προσωπικά για να τα πάρουμε, διότι το κόστος είναι πολύ υψηλό και πρέπει να γίνει μία κοινή ευρωπαϊκή παραγγελία ώστε να ανοίξει η γραμμή παραγωγής στον Καναδά. Αυτό που είναι ξεκάθαρο, όμως, από τις διαπραγματεύσεις εκείνης της εποχής με τους ειδικούς και με τους θεσμούς, είναι πως όσα εναέρια μέσα και αν πάρουμε, εάν δεν υπάρχει η πρόληψη, δεν φτάνουν αυτά τα εναέρια μέσα. Και φαίνεται και από τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι φέτος ήμασταν πιο προετοιμασμένοι από ποτέ, αλλά δεν τα καταφέραμε. Γιατί ενώ είχαμε λιγότερες εστίες, λιγότερες φωτιές, συγκριτικά έχουμε περισσότερα καμένα στρέμματα; Άρα, είχες πολλά εναέρια αλλά δεν είχες επενδύσει στην πρόληψη.

Ως προς τις πλημμύρες. Οι ειδικοί είχαν μιλήσει τρεις μέρες πριν για το μέγεθος του φαινομένου. Τι έκαναν τρεις ολόκληρες ημέρες η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια; Είχαμε σε πρότερο επίπεδο τον Ιανό. Τι έγινε με τα έργα του Ιανού; Η αγωνία τους ήταν η διαχείριση του πολιτικού κόστους και όχι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων. Και αυτό φαίνεται από την αποκαλυπτική δήλωση του κ. Αγοραστού, ο οποίος το πρώτο που είπε ήταν να αναβληθούν οι εκλογές. Έχουμε άλλες αγωνίες ,άλλες προτεραιότητες από τον κ. Μητσοτάκη και από τους εκλεκτούς του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, είχε το θράσος να πει ότι τους αξιολόγησε με βάση την εθνική φανέλα, την παραγωγή έργου. Όμως οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πάθει τεράστιες καταστροφές στις Περιφέρειές τους χωρίς να έχουν κάνει τίποτα.

Καταλαβαίνω την ακρότητα του φαινομένου. Καταλαβαίνω ότι πρέπει να βρεθούν πολλά χρήματα για να αντιμετωπιστεί η καταστροφή στη Θεσσαλία. Μας επισκέφθηκε προχθές η πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η κ. Πέρεζ, γιατί θέλουμε να έχουμε κοινή στρατηγική ως σοσιαλιστές για να ενισχυθεί η χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλεγγύης. Το Ταμείο Αλληλεγγύης αυτήν τη στιγμή δεν έχει λεφτά. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε 2,2, δισ. ευρώ, τα περισσότερα είναι παλαιοί πόροι που ούτως ή άλλως δικαιούται η Ελλάδα. Δεν είναι “φρέσκο” χρήμα. Εμείς οι σοσιαλιστές θεωρούμε ότι η ευρωπαϊκή σημαία σημαίνει ενδυνάμωση του Ταμείου Αλληλεγγύης για να έρθει “φρέσκο” χρήμα στην Ελλάδα. Δεύτερον, ποιοι θα το διαχειριστούν; Λέει ότι θα το κάνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, δηλαδή κάτι που υπήρχε το 1960, το αναγεννά το 2023. Τι σημαίνει αυτό; Εμείς θέλουμε -και το έχουμε πει πολλές φορές- ενιαία αρχή διαχείρισης υδάτων. Αλλά, δεν μπορεί την παραγωγική ανασυγκρότηση της τεράστιας καταστροφής της Θεσσαλίας να τη διαχειριστεί αυτός ο οργανισμός. 

Εμείς μιλάμε για μία task force, ομάδες εργασίας με ειδικούς που θα εκπονήσουν το σχέδιο παραγωγικής ανασύνταξης της Θεσσαλίας, που είναι η καρδιά του πρωτογενούς τομέα της πατρίδας μας.

Μπορούμε να πετύχουμε και διαφάνεια και ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Κατά τη διάρκεια της  πανδημίας του κορονοϊού είδαμε ότι η Νέα Δημοκρατία, στο βωμό της ταχύτητας, θυσίαζε συνεχώς για τους ημετέρους τη διαφάνεια. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει να συμβεί το ίδιο και μετά την καταστροφή της Θεσσαλίας. Task force υπερκομματική, με ειδικούς, για να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο. Ούτε από τους φόρους του ελληνικού λαού ούτε από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Έχουν συνηθίσει το Ταμείο Ανάκαμψης να είναι πελατειακό εργαλείο για την εξουσία του Μεγάρου Μαξίμου».

(Χριστίνα Κράτση -Alpha) Να πάμε λίγο στα ελληνοτουρκικά μιας και είναι η μέρα συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έναν διάλογο με την Τουρκία, αξιοποιώντας και κάποιες συγκυρίες και έχοντας σαν απώτερο στόχο την Χάγη. Πόσο εφικτός εκτιμάτε ότι είναι αυτός ο στόχος, δεδομένου ότι λίγες πριν τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από το βήμα του ΟΗΕ την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Και δεύτερον με τι είδους συμφωνία θα ήταν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ικανοποιημένο, ποιους όρους θα δεχόταν σε μια τέτοια συμφωνία;

Νίκος Ανδρουλάκης: «Κυρία Κράτση, ο κ. Ερντογάν είναι ένας πολιτικός, ειδικός στο παζάρι. Είδαμε τι συνέβη με την ένταξη στη νατοϊκή συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Είδαμε πως χειρίστηκε η Ελλάδα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας και μιλώ για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τις δηλώσεις του τότε στη σύνοδο, για τους Κούρδους που είναι σε αυτές τις σκανδιναβικές χώρες. Βλέπω τα ΜΜΕ να μιλούν για αλλαγή κλίματος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Ότι έχουν πέσει οι τόνοι. Κάνουν λόγο για ήρεμο καλοκαίρι… Ήρεμο καλοκαίρι και ένας Ερντογάν που από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ λέει συζήτηση για Ομοσπονδία τέλος, διχοτόμηση του νησιού και αναγνώριση του ψευδοκράτους, για εμάς δεν πάνε μαζί, εκτός αν ο κ. Μητσοτάκης, πιστός στην πολιτική ιστορία της παράταξης του, πιστεύει ότι η Κύπρος κείται πολύ μακριά. Για εμάς η ρητορική Ερντογάν δυναμιτίζει τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και Ελλάδας – Τουρκίας. Δεν θα δεχθούμε κανένα σενάριο διχοτόμησης. Θέλουμε απόλυτο σεβασμό στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά αυτό δεν είναι χθεσινό. Πριν από λίγες εβδομάδες, το ψευδοκράτος δεν επιτέθηκε στους υπαλλήλους του ΟΗΕ; Μήπως οι προκλήσεις του Ερντογάν είναι συνεχείς; Ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. 

Εμείς λοιπόν θέλουμε να επιλυθεί η μια και μοναδική διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Θέλουμε μια σύγχρονή νέα αρχιτεκτονική των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το έχω πει πολλές φορές: Όποιος πιστεύει απ’ το εγχώριο πολιτικό σύστημα ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εκτός πραγματικότητας. Η Τουρκία του 2004 που ο Ερντογάν ήθελε το άνοιγμα κεφαλαίων, για να το χρησιμοποιήσει και να αποψιλώσει το βαθύ κεμαλικό κράτος, σήμερα δεν υπάρχει. Ο Ερντογάν σήμερα κάνει ένα παιχνίδι παζαριού. Ρωσία, Αμερική, Ευρώπη. Εμείς τι κάνουμε; Εμείς θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε και η αγωνία ενός πατριωτικού δημοκρατικού κινήματος όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, είναι να υπάρχει μια νέα αρχιτεκτονική ευρωτουρκικών σχέσεων. Είναι πολύ απλή, το έχω πει πολλές φορές. Τι είναι ένα σύγχρονο Ελσίνκι, από τη στιγμή που η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Είναι μια χίμαιρα. Με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό, με ένα καθεστώς το οποίο δεν σέβεται τη διαφορετικότητα στον πολιτικό λόγο, στην πολιτική, στην οικονομία. Όποιος δεν προσκυνάει τον Ερντογάν, είναι εχθρός. Τι λέμε εμείς: Από τη μία αν η Τουρκία θέλει αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, παράλληλα να υπάρχει σε ένα νέο νομικό κείμενο ένας μηχανισμός αυτοματοποιημένων κυρώσεων όποτε η Τουρκία παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της ή κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών. Άρα, υπάρχει και καρότο και μαστίγιο. Όπως τότε λέγαμε ένταξη, άνοιγμα κεφαλαίων, βήμα- βήμα, Χάγη και βέβαια πετύχαμε. Γιατί το ΠΑΣΟΚ πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με άλυτο το Κυπριακό. Άρα μιλώ για μια παρόμοια διαδικασία που οδηγεί όμως στη θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, στην ενεργοποίηση του διεθνούς δικαίου και βέβαια στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αυτό είναι ένα σχέδιο σε όλα τα επίπεδα. 

Και κλείνω, με αυτό που είπα πολλές φορές και έχω αγωνιστεί για να πετύχουμε να μπει σε επίσημα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Για εμένα όσο ο Ερντογάν έχει αυτόν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο στη συμμαχία, -παζάρι, αναξιοπιστία-, όποιος πουλάει έστω και μια σφαίρα στο καθεστώς του Ερντογάν είναι συμμέτοχος σε αυτή την αποσταθεροποίηση. Κατ’ εμέ το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία πρέπει να είναι καθολικό απ’ όλο τον δυτικό κόσμο. Δεν είναι μόνο η Ουκρανία, είναι κι άλλες χώρες στην περιφέρεια της Ρωσίας που πλήττονται από τις πολιτικές της αποσταθεροποίησης. Βλέπουμε να αναζωπυρώνεται ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τις τελευταίες ώρες. Τι κάνει ο δυτικός παράγοντας; Έχουμε μια ολική στρατηγική για την αποσταθεροποίηση; Εμείς -όπως γνωρίζετε- και στην Ουκρανία και σε όλα αυτά τα θέματα έχουμε σταθεί απ’ την πλευρά του διεθνούς δικαίου, με τον αδύναμο, υπέρ του διεθνούς δικαίου, απέναντι σε οποιονδήποτε, είτε είναι ο Πούτιν, είτε είναι ο Ερντογάν, αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο, έχει στρατηγική αποσταθεροποίησης χωρών και λειτουργεί με αναθεωρητικό τρόπο εις βάρος της σταθερότητας και της ευημερίας γειτονικών λαών».

(Δημήτρης Χόνδρος -Το Βήμα) Να σας πάω στις διεργασίες στην κεντροαριστερά. Ποιο είναι το μήνυμα που εσείς λάβατε από την απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και τη νίκη του κ. Κασσελάκη στον πρώτο γύρο; Πόσο νομίζετε ότι δυσκολεύει, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο στόχος της δεύτερης θέσης που έχετε θέσει; Επίσης, όλη αυτή η αναζήτηση από τον κόσμο του νέου και του καινούργιου, κρύβει κάποιο μήνυμα για τα υπάρχοντα κόμματα και τις ηγεσίες τους; Εσείς πώς το ερμηνεύετε αυτό;

Νίκος Ανδρουλάκης: «Σε καμία των περιπτώσεων, -και αυτό για μένα είναι θέση αρχής-, δεν πρόκειται να πω σήμερα οτιδήποτε που αφορά στις εκλογές που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη Κυριακή. Αν θέλετε,  να συζητήσουμε αυτές τις εξελίξεις μετά την Κυριακή. Και το λέω αυτό, διότι έχω προσωπική εμπειρία τι σημαίνει εμπλοκή τρίτων κομμάτων, ακόμη και με παρακρατικούς τρόπους σε μία εσωτερική δημοκρατική διαδικασία. Και μιλώ για την παρακολούθησή μου από το Μέγαρο Μαξίμου και την ΕΥΠ μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021, δηλαδή από τη στιγμή που ξεκίνησα την εκστρατεία μου μέχρι και λίγες μέρες αφότου εκλέχθηκα Πρόεδρος. Το βιώσαμε στο πετσί μας και με παρακρατικούς όρους. Εγώ, λοιπόν, δεν θα το κάνω ούτε με πολιτικούς όρους. Θεωρώ ότι σε κάθε κόμμα πρέπει να εκφράζονται τα μέλη και τα στελέχη του. Εμείς παρακολουθούμε προσεκτικά. 

Επειδή θέσατε το θέμα της συμμετοχής και βλέπω συνεχώς να αναπαράγεται, το ΠΑΣΟΚ εν μέσω των αυστηρών μέτρων του κορονοϊού, με 8%, είχε συμμετοχή 270.000 ανθρώπων. Σήμερα, συμμετείχαν οι μισοί. Το άθροισμα των συμμετεχόντων ήταν οι ψήφοι που έλαβα για να εκλεγώ Πρόεδρος τη δεύτερη Κυριακή. Άρα, αν συγκρίνουμε ποσοστά και συμμετοχή, η διαδικασία που έγινε τον Δεκέμβριο του 2021 είχε πολλαπλάσιο πολιτικό αποτύπωμα. Δεν περιφρονώ τίποτα. Πιστεύω ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να βρουν τον δρόμο τους για να υπάρχει ένας γόνιμος διάλογος, ένα αξιόπιστο πολιτικό σύστημα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει έναν και μόνο στρατηγικό στόχο: ο λόγος του να είναι προοδευτικός, υπεύθυνος, αξιόπιστος. Το μήνυμά μου σε κάθε προοδευτικό, δημοκράτη πολίτη είναι να αγωνιστούμε μαζί για να αλλάξει η πατρίδα μας πορεία. Για να υπάρχει πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές η δύναμη που θα οδηγήσει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην αντιπολίτευση. Ο στόχος μας είναι ένας: Στις επόμενες εθνικές εκλογές, το πολιτικό μας πρόγραμμα, σε όλα τα επίπεδα, στην υγεία, την παιδεία, τα εθνικά, τη βιώσιμη ανθεκτική παραγωγική βάση, να είναι το κυβερνητικό σχέδιο της πατρίδας μας. Διότι, πιστεύω, μία ισχυρή σοσιαλδημοκρατία με ένα σύγχρονο πολιτικό προσωπικό, με ήθος και συνέπεια και όχι φορείς του πελατειακού κράτους , της αδιαφάνειας και υπηρέτες της ολιγαρχίας, μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε μία νέα πορεία με ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό.

(Δώρα Αντωνίου -Καθημερινή) Κύριε Πρόεδρε, η αρχική αντίδραση του κόμματος σας μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ήταν ότι πρόκειται για λεκτικά πυροτεχνήματα. Στον τομέα της οικονομίας και σε σχέση με όσα ειπώθηκαν, δεν βρίσκετε τίποτα θετικό σε μέτρα όπως για παράδειγμα το “ξεπάγωμα” των τριετιών ή οι προτεραιότητες στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής; Η δική σας αντιπρόταση, οι δικές σας προτεραιότητες στην οικονομία ποιες είναι;. 

Nίκος Aνδρουλάκης: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κυρία Αντωνίου. Καταρχάς, όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τις τριετίες, σήμερα αναιρούνται από την τροπολογία που καταθέτει ο κ. Γεωργιάδης στη Βουλή.

Για τη φοροδιαφυγή που είπε ο Πρωθυπουργός, ποια είναι η λύση; Να συνδεθούν οι ταμειακές μηχανές με τα POS. Γιατί δεν το έχει κάνει τόσο καιρό; Γιατί το αναβάλει συνεχώς; Θέλει να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή, αλλά συνεχώς παίρνει αναβολή το κυρίαρχο μέτρο για την αντιμετώπισή της. Βγάλτε εσείς συμπέρασμα.

Το συμπέρασμα είναι ένα: Ο κ. Μητσοτάκης στα λόγια είναι πρώτος. Στην επικοινωνία έχει μια μεγάλη ισχύ, την οποία τη βιώνουμε, και κάνει το κρέας-ψάρι. Αλλά η πραγματικότητα χειροτερεύει. 

Θέλετε να δούμε τα δημοσιονομικά στοιχεία που έχω εδώ συγκρατήσει; 405 δισεκατομμύρια είναι το χρέος της χώρας μας. Έχουν σαρωθεί τα διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης, περίπου 50 δισεκατομμύρια, για να εμφανίζει το χρέος μειωμένο στα 355 δισεκατομμύρια. 

Ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει καλύψει το συσσωρευμένο έλλειμμα 2020-23, 49 δισεκατομμύρια, από δανεικά. 

Να πάμε στους φόρους; Αντί να βελτιώνεται το δομικό ζήτημα των φορολογικών εσόδων που είναι η σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων, αυτό χειροτερεύει. Το 57,3% είναι οι φόροι επί των αγαθών. 31% επί του εισοδήματος. Χειρότερα σε σχέση με το το παρελθόν. Άρα, τα βασικά στοιχεία της οικονομίας δείχνουν ότι η προοπτική δεν είναι καλή. 

Εμείς επειδή είμαστε δημοσιονομικά υπεύθυνοι και όχι λαϊκιστές, όσα προτείνουμε είναι πάντα κοστολογημένα και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις που να είναι και εφαρμόσιμες και δοκιμασμένες σε άλλα κράτη, να ταιριάζουν στη χώρα και να φέρνουν αποτέλεσμα.

Μιλάμε για μια ανάπτυξη όχι του real estate, αλλά ανάπτυξη με παραγωγικές επενδύσεις. Συντριπτικά οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα είναι real estate. Γι’ αυτό δεν μπορούν να βρουν οι Έλληνες σπίτι να νοικιάσουν. Σε λίγα χρόνια θα είμαστε ξένοι στα νησιά μας, ξένοι στους τόπους μας. Αυτό είναι το αναπτυξιακό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη. 

Και γι’ αυτό διαφωνούμε πολιτικά, ιδεολογικά και εθνικά με τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας. Να παίρνουν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και να αγοράζουν την ελληνική γη ξένοι παράγοντες. Όχι, αυτό δεν είναι ανεκτό. 

Εμείς θέλουμε – και τα είπαμε και προεκλογικά γιατί δεν είχαμε κρυφή ατζέντα όπως ακούγαμε από κάποιους – να μειωθούν οι φόροι εισοδήματος. Στον ΦΠΑ να υπάρχει μια πολιτική μετρήσιμων στόχων. Να λέμε ότι μειώνεται μία ή δύο μονάδες ο ΦΠΑ σε ένα βάθος διετίας κι αν πετύχουμε τον δημοσιονομικό στόχο να μειώνεται περαιτέρω, αν όχι θα φρενάρει η μείωση. 

Έχουμε πει ότι πρέπει να σταματήσουν τα ρουσφετάκια στην ολιγαρχία, με τον φόρο στις γονικές παροχές. Είναι δυνατόν να μεταβιβάζεις κινητά και ακίνητα ως 4,8 εκατομμύρια ευρώ χωρίς φόρο; Για ποια χώρα μιλάμε; Τη χώρα που έχει τα δημοσιονομικά προβλήματα; Που χιλιάδες χειρουργεία παίρνουν αναβολές; Που η πρωτοβάθμια παιδεία καταρρέει; Αλλά για πάσα νόσο της παιδείας η λύση για τον κ. Μητσοτάκη είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16; 

Λοιπόν, οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες, οριοθετημένες, δοκιμασμένες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Θέλουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Θέλουμε να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Πρέπει να δώσουμε και κίνητρα για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Να εκπίπτουν κάποιες δαπάνες για να υπάρχει κίνητρο στον άλλον να πάρει την απόδειξη. Είναι ένα σχέδιο που πρέπει επιτέλους να υλοποιηθεί και με μακροπρόθεσμη, αν θέλετε, στρατηγική, ώστε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δημοσιονομικές αδυναμίες που δυστυχώς μας οδήγησαν και στα μνημόνια. Αλλά αυτό θέλει σοβαρότητα και όχι δημοσιονομικό λαϊκισμό και κατασπατάληση του πλούτου του ελληνικού λαού». 

(Υβόννη Κλάπα -MEGA) Δεδομένου ότι η χώρα πέρασε και περνά σειρά κρίσεων, πώς κρίνετε τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτήν τη δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας; Επίσης, έχουμε μπροστά μας άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Είπατε τον στόχο σας για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Δηλώσατε, ωστόσο, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών ότι ο στόχος σας είναι να είστε στην όχθη των νικητών. Αυτό το μεταφράζατε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές ως ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Ισχύει το ίδιο και για τις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις; Ποιος είναι ο πήχης;

Νίκος Ανδρουλάκης: «Καταρχάς, όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι στις προηγούμενες εκλογές θεωρούσαν ότι θα μας συνθλίψουν μεταξύ των δύο εθνικών εκλογών. Γιατί και οι δύο, – οπαδοί και μη της απλής αναλογικής-, θεωρούσαν ότι θα αξιοποιήσουν αυτήν την περίοδο για να συντριβεί το ΠΑΣΟΚ ανάμεσα σε δύο θεωρητικά δυνατούς, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς. Το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν συρρικνώθηκε, αλλά αύξησε 50% τα ποσοστά του. Έχει μία νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα και απέδειξε ότι μιλά τον λόγο της αλήθειας. Διότι, όταν συνεχώς με ρωτούσατε “με τον Τσίπρα ή με τον Μητσοτάκη”, σας έλεγα να περιμένετε να δούμε τι θα πει ο ελληνικός λαός. Το δίλημμα αυτό το οποίο μονοπώλησε τον δημόσιο διάλογο, περιφρονώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και τη λαϊκή ετυμηγορία, απεδείχθη κίβδηλο. Τα λέω αυτά για να θυμηθούμε και τι λέγαμε, τι μας ρωτούσατε, ποιοι επιβεβαιώθηκαν και ποιοι αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιούσαν μία στρατηγική με μόνο στόχο να φρενάρουν την ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ και απέτυχαν. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε. Και επέστρεψε ως δύναμη προοδευτική, αξιόπιστη, υπεύθυνη. Αυτός θα είναι ο δρόμος μας. Αυτή θα είναι η προσπάθειά μας καθημερινά, μέσα και έξω από τη Βουλή, δίπλα στον πολίτη, δίπλα στα προβλήματά του. Οι στόχοι είναι ξεκάθαροι. Το πρώτο βήμα έγινε. Έχουμε ακόμη δύο βήματα και τον μεγάλο στόχο. Το ξαναλέω, τρίτη φορά, ο στόχος είναι ένας: Στις επόμενες εθνικές εκλογές το πολιτικό πρόγραμμα που θα εκπονήσουμε, να γίνει κυβερνητικό σχέδιο της χώρας. Να φύγει η Νέα Δημοκρατία και να έρθει μία κυβέρνηση προοδευτική, ισχυρή, με νέα πρόσωπα, με πολιτική αυτονομία, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και όχι τις ολιγαρχίες. Έχουμε τους βαθμούς ελευθερίας και την πολιτική αυτονομία. Ό,τι πήραμε στις τελευταίες εθνικές εκλογές είναι με τον αγώνα μας, με τη δράση μας, με την προσπάθειά μας, με το πάθος μας. Δεν πήραμε τίποτα με τη στήριξη των ισχυρών. Η χώρα, για να αλλάξει πραγματικά πορεία, θέλει μία κυβέρνηση η οποία να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, χωρίς να ζυγίζει το πολιτικό κόστος και τα θέλω των ισχυρών. Η κυβέρνηση που έχουμε έχει προτεραιότητα τα θέλω των ισχυρών, την εξουσία της, το πελατειακό κράτος. Δείτε τι έγινε στην ενεργειακή κρίση: Δισεκατομμύρια επιδοτήσεις στους μεγάλους παραγωγούς ενέργειας . Έπεσαν τα τιμολόγια στη λιανική. Και τι έγινε στη χονδρική; Ποιοι τα πλήρωσαν; Εμείς οι φορολογούμενοι τα πληρώσαμε, ο Ελληνικός λαός, οι αδύναμοι. Τι έγινε με τις τράπεζες; Τεράστια κέρδη των τραπεζών. Γιατί δεν φορολογούνται τα υπερκέρδη όπως έκαναν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, -σοσιαλδημοκρατικές και μη-, για να μάθουν οι τραπεζίτες να συνεισφέρουν και όχι μόνο να κερδοσκοπούν.  Τι γίνεται με τα σουπερ μάρκετ και τους ελέγχους στις τιμές. Δεν είπα τυχαία να ισχύσει για τη Θεσσαλία διατίμηση. Αν δεν μπει διατίμηση στα βασικά αγαθά, ο λαός της Θεσσαλία θα ζήσει τεράστια αισχροκέρδεια. Άρα έχουμε άλλες προτεραιότητες και θέλουμε να γίνουν πλειοψηφικές μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτή είναι η αγωνία μας. Αυτός είναι ο στόχος μας και πιστεύω ότι όπως καταφέραμε μέχρι σήμερα να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς ενός ισχυρού συστήματος εξουσίας, πιστεύω θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε και το ίδιο το σύστημα εξουσίας, διότι χρειάζεται ο τόπος αυτός μια δημοκρατική ανατροπή των συσχετισμών που καθηλώνουν τη χώρα δεμένη σε παλιές νοοτροπίες».

(Φώφη Γιωτάκη -Πρώτο Θέμα) Είπατε ότι δεν θέλετε να εμπλακείτε στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σας ζητώ να το κάνετε. Όμως, επειδή και εσείς επιχειρήσατε να κάνετε μία σύγκριση της κινητοποίησης του κόσμου στην εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, θέλω να σας ρωτήσω εάν, μέσω αυτής της σύγκρισης, αντιλαμβάνεστε ότι είναι πιο εύκολος ο αντίπαλος, όποιος και αν εκλεγεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε πιο εύκολο αντίπαλο τον κ. Κασσελάκη ή την κ. Αχτσιόγλου; Δεν μας είπατε τι ακριβώς περιμένετε στις ευρωεκλογές; Τον πήχη. Είναι για εσάς νίκη η δεύτερη θέση, ένα διψήφιο ποσοστό;

Νίκος Ανδρουλάκης: «Δεν ανέφερα τα εν λόγω στοιχεία, για να υποτιμήσω. Δεν υποτιμούμε καμία εκλογική διαδικασία, ακόμη και αν συμμετέχουν 50.000. Αλλά τα έβαλα ως μέτρο σύγκρισης για να δούμε τα πραγματικά δεδομένα. Τώρα θέλετε να σας πω ποιον θεωρώ πιο εύκολο αντίπαλο. Δεν είναι εμπλοκή στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι θέση αρχής όσα έκαναν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, να μην τα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Δεν τα έκανε ποτέ στο παρελθόν, όχι μόνο υπό τη δική μου ηγεσία. Ποτέ στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ δεν έπαιξε με τα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Άρα, δεν θα το κάνω ούτε τώρα διότι συνεχίζω τη δημοκρατική και θεσμική μας παράδοση.

Οι ευρωεκλογές έχουν ιδιαιτερότητες. Δεν κρίνεται μόνο το μέλλον της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και το μέλλον του ευρωπαϊκού σχεδίου. Και επ’  αυτού θέλω να σας πω ότι οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες. Η Ευρώπη δεν μπορεί από τον Γιούνκερ να πηγαίνει στην κ. Φον Ντερ Λάιεν. Τα είδαμε τα αποτελέσματα. Θυμηθείτε τι έλεγα το 2019, όταν δεν ψήφισα την κ. Φον Ντερ Λάιεν. Επιβεβαιώθηκα πλήρως. Η γαλλογερμανική συμφωνία Μέρκελ-Μακρόν δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και χωρίς πολιτικό πρόγραμμα και σχέδιο υπονομεύουν την Ευρώπη των λαών και υπηρετούν την Ευρώπη των ισχυρών. Δεν είμαι φιλοευρωπαϊστής ούτε από βίτσιο ούτε από εμμονή. Πιστεύω ότι για την πατρίδα μου, για τον λαό μας, η Ευρώπη των λαών, η ισχυρή Ευρώπη της δημοκρατίας, του πολιτισμού, ως πολιτική μονάδα σε παγκόσμιο επίπεδο, ως φάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η Ευρώπη όπου μπορεί η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει και γεωπολιτικά και οικονομικά. Είμαι βαθιά φιλοευρωπαϊστής. Στις επόμενες ευρωεκλογές θα κριθεί και αυτό. Όχι μόνο οι εσωτερικοί συσχετισμοί. Τι υπηρετεί ο κ. Μητσοτάκης σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Τον τροχονόμο του κ. Βέμπερ και της κ. Φον Ντερ Λάιεν; Τι υπηρετεί το Λαϊκό Κόμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Την Ευρώπη των λαών ή την Ευρώπη ισχυρών κρατών και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων που δεν θέλουν κοινούς κανόνες; Εδώ πριν από λίγο καιρό, σε μία χώρα όπου μαίνονται οι φυσικές καταστροφές, οι ευρωβουλευτές του καταψήφισαν το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος μαζί με τον κ. Βέμπερ. Αυτό υπηρετεί η ευρωπαϊκή αριστερά, το κόμμα που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Που σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει κάνει τόσες φορές τον τροχονόμο μπροστά στην καταπάτησή τους στη Λατινική Αμερική, στην Κίνα.

Στις ευρωπαϊκές εκλογές κρίνεται και ο εσωτερικός συσχετισμός αλλά και το μέλλον των παιδιών μας, μέσα από μια άλλη Ευρώπη. Και εμείς ως σοσιαλδημοκράτες υπηρετούμε μία άλλη Ευρώπη. Την Ευρώπη που οραματίστηκαν οι μεγάλοι ηγέτες του παρελθόντος. Μία Ευρώπη που θα είναι φάρος για όλο τον κόσμο. Και όχι μία Ευρώπη που θα συνθλίβεται μεταξύ των σχεδίων των Αμερικανών του Πούτιν και του Ερντογάν. Μία Ευρώπη με τον ευρωστρατό, με κοινά εργαλεία αλληλεγγύης και προστασίας του πολίτη. Να νιώθει ο Ευρωπαίος πολίτης από την Κύπρο μέχρι τη Φινλανδία ασφάλεια. Και όχι να έχουμε εκατομμύρια εξοπλισμούς από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αλλά κανένα σχέδιο στρατηγικής διαπραγμάτευσης της χώρας για ενιαία εξωτερική πολιτική, όταν ακούω να με ψέγουν που λέω για άρση της ομοφωνίας σε θέματα κυρώσεων στο συμβούλιο. Ή ποιο είναι το πλάνο της Ελλάδας και η διαπραγματευτική της δύναμη σε θέματα ευρωστρατού και κοινής άμυνας; Εμείς ψηφίσαμε τη συμφωνία με τους Γάλλους γιατί πιστεύουμε ότι είναι βήμα για το μεγάλο. Όχι να μένουμε σταθερά στα μικρά βήματα. 

Γι’ αυτό λέω ότι δεν κρίνονται μόνο οι εσωτερικοί συσχετισμοί στις ευρωεκλογές. Και αυτοί κρίνονται. Κρίνεται όμως και κάτι πολύ μεγαλύτερο».

(Αντώνης Σεφερλής -ΑΝΤ1)Εκφράσατε προ ολίγων ημερών τη βούλησή σας για τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις καταστροφικές πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο. Ήθελα να σας ρωτήσω, ποιες είναι οι συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες τις οποίες εσείς εντοπίζετε και προς ποια κατεύθυνση αυτές εστιάζονται. Αφορούν πρόσωπα της κεντρικής Κυβέρνησης, ενδεχομένως επικεφαλείς φορέων της αυτοδιοίκησης; Επίσης, το εν λόγω αίτημα σχεδιάζετε να το καταθέσετε άμεσα και αν ναι, πότε; Το ρωτώ αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Ελληνική Λύση είναι θετικά διακείμενοι προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Υπάρχει κάποιος δίαυλος επικοινωνίας με αυτά τα κόμματα; Και με ποιους άλλους εσείς μπορείτε να συμπορευθείτε για να φτάσετε τον αριθμό των 120 βουλευτών;

Νίκος Ανδρουλάκης: Εμείς θέλουμε να γίνει εξεταστική επιτροπή όχι γιατί θέλουμε να επιδείξουμε ρεβανσισμό, αλλά γιατί πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια. Τι έγινε στη Θεσσαλία μετά τον Ιανό; Που πήγαν τα χρήματα για τα αντιπλημμυρικά; Έγιναν αυτά που έπρεπε; Όσα έγιναν, γιατί δεν άντεξαν; Γέφυρα που εγκαινιάστηκε πριν δύο χρόνια, κατέρρευσε πριν μερικές μέρες. Εμείς ζητάμε εξεταστική επιτροπή γιατί πρέπει να δούμε ποιος φταίει. Αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, δεν αλλάζει κάτι. 

Στα Τέμπη για παράδειγμα η πολιτική Μητσοτάκη υποστήριζε ότι φταίνε όσοι το διαχειρίστηκαν τα προηγούμενα 20 χρόνια, άρα δεν φταίει κανείς. Έλα όμως που το έργο της τηλεδιοίκησης υπεγράφη το 2014 και τα 54 δισ. είναι ευρωπαϊκά χρήματα. Ο ευρωπαίος εισαγγελέας έχει παρέμβει και έχει στείλει στη Βουλή φάκελο για το ποιες είναι οι ευθύνες του κ. Καραμανλή και του κ. Σπίρτζη. 

Να πέσει φως και στο θέμα της καταστροφής στη Θεσσαλία. Για να μάθουμε τα λάθη, να πληρώσουν αυτοί που τα έκαναν, δεν μπορεί εσαεί κανείς να μην πληρώνει τίποτα και να ζούμε τη μέρα της Μαρμότας σε επίπεδο ευθυνών , στρατηγικής και πρακτικής. Να πληρώσουν, να δούμε τα λάθη, να βελτιώσουμε τα ζητήματα, για αυτό λέμε, πέρα από την εξεταστική επιτροπή, σε επίπεδο διαχείρισης των κονδυλίων και ανασυγκρότησης να υπάρχει μια task force με ομάδες εργασίας για να πετύχουμε και διαφάνεια , αποτελεσματικότητα και ταχύτητα. Άρα εμείς αυτά που προτείνουμε είναι ολοκληρωμένα και σε επίπεδο ευθυνών αλλά και σε επίπεδο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Τώρα με τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση, όποιος θέλει ας καταθέσει για να έχουμε το αποτέλεσμα που χρειάζεται». 

(Δημήτρης Κουκλουμπέρης -Εφημερίδα των Συντακτών, ΚΟNTRA) Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα. Ακούσαμε τον στόχο σας για την ισχυρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία σήμερα και αργότερα για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ωστόσο, μετά τις διπλές εκλογές του καλοκαιριού – που όπως μας είπατε, καταγράφηκε μια δυναμική του κόμματός σας – αρκετοί εντοπίζουν μια κόπωση, μια στασιμότητα και τροφοδοτούν ένα αφήγημα που το ακούμε από το Μαξίμου ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση στη χώρα. Και θέλω να σας ρωτήσω, τι απαντάτε σε αυτό; Αν υπάρχει αντιπολίτευση στη χώρα, αν υπάρχει το ΠΑΣΟΚ, αν υπάρχει ο Ανδρουλάκης και το ερώτημα αν μπορεί το κόμμα σας κι εσείς να κερδίσετε τον Πρωθυπουργό, να κερδίσετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νίκος Ανδρουλάκης: «Σε ενάμιση μήνα κουράστηκαν. Σε δύο μήνες κουράστηκαν. Κουράζονται πάρα πολύ γρήγορα. Οι εκλογές έγιναν προχθές. 

Κινείται το ΠΑΣΟΚ; Ήρθε προχθές η πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Πήγαμε στη Θεσσαλία με συγκεκριμένο στόχο. Το δεύτερο σε ισχύ πρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ένα από τα ισχυρότερα πρόσωπα των ευρωπαϊκών θεσμών. Κύριε Κουκλουμπέρη, συγγνώμη που θα σας το πω, αλλά τα μισά δελτία ειδήσεων δεν το είχαν ούτε ως είδηση. Ξέρω πολύ καλά τι γίνεται. Το βίωσα στο πετσί μας και προεκλογικά. Δεν με κάμπτει. Είναι τέτοιο το πάθος μας για αλλαγή αυτού που συμβαίνει στη χώρα με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που να είστε σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. 

Θα τα καταφέρουμε, διότι πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται άλλο σχέδιο και άλλη κουλτούρα διακυβέρνησης. Αν νομίζουν κάποιοι ότι επειδή δημιούργησαν ένα δίκτυο με μιντιακούς βραχίονες, αλλάζουν την ατζέντα, δημιουργούν γεγονότα, κάνουν την τρίχα – τριχιά, αποδυναμώνουν τον ρόλο της αντιπολίτευσης, παίζουν παιχνίδια εσωτερικά στα κόμματα. 

Κι επειδή είμαι πολύ φιλοευρωπαϊστής, με την πραγματική έννοια του ‘’Μένουμε Ευρώπη’’, και όχι του ‘’Μένουμε Ευρώπη ως Ουγγαρία’’. Να είστε σίγουρος ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, με καθημερινό αγώνα, τόσο εγώ και οι βουλευτές μας όσο και κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα, για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση που δεν βοηθά τον τόπο να πάει μπροστά. Ίσα-ίσα τον οδηγεί πολλά χρόνια πίσω σε πάρα πολλά πεδία της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής. 

Και είμαι σίγουρος ότι με τον καθημερινό αγώνα, με την πολιτική μας αυτονομία, με τις δικές μας δυνάμεις και όχι τρίτες δυνάμεις, θα τα καταφέρουμε και η χώρα θα έχει άλλη κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές. Κυβέρνηση αξιόπιστη, κυβέρνηση προοδευτική, κυβέρνηση που θα υπηρετεί τον λαό και την πατρίδα». 

(Κάτια Φωτιάδου -OPEN BEYOND) Ζητήσατε την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να ενημερωθείτε για τα ακριβή αίτια του τραγικού δυστυχήματος στη Λιβύη, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε Έλληνες. Έχετε υπόνοιες ότι μπορεί να μην είναι τροχαίο δυστύχημα; Και βλέπετε ευθύνες στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για αυτήν την αποστολή;

Νίκος Ανδρουλάκης: «Εμείς καλούμε στην αρμόδια επιτροπή τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, τους δύο αρμόδιους υπουργούς, για να εξετάσουμε κατά πόσο έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες ασφαλείας σε αυτήν την αποστολή. Αυτό θέλουμε. Και πιστεύω αυτό θέλει και ο ελληνικός λαός. Δεν ξέρουμε κάτι περισσότερο. Αν ξέραμε, θα σας το είχαμε ήδη πει. Τους καλούμε να μας πουν και να αξιολογήσουμε αν και κατά πόσο τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες και φτάσαμε σε αυτήν την τραγωδία. Και με την ευκαιρία θέλω ξανά να συλλυπηθώ τις οικογένειες των πέντε Ελλήνων που έχασαν άδικα τη ζωή τους στην ανατολική Λιβύη».

(Λίνα Μπεθάνη -ΕΡΤ) Θα επανέλθω στο θέμα της καταστροφικής πλημμύρας στον θεσσαλικό κάμπο. Τι θα κάνατε εσείς διαφορετικά, αν ήσασταν στη θέση του κ. Μητσοτάκη; Και το ρωτάω αυτό γιατί άκουσα τι σας είπαν οι κάτοικοι στα πλημμυρισμένα χωριά του θεσσαλικού κάμπου, που αντιμετωπίζουν το άμεσο πρόβλημα της στέγασης, των σχολείων, το κρίσιμο υγειονομικό θέμα και την ανάγκη για στήριξη των κτηνοτρόφων και των αγροτών.

Νίκος Ανδρουλάκης: «Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Υπάρχει μία μαγική λέξη, η οποία θα μπει στο λεξιλόγιό μας είτε θέλουμε είτε δεν θέλουμε. Ανατρέξτε και δείτε ότι προσπαθώ εδώ και χρόνια, -και πριν γίνω Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-, να ευαισθητοποιήσω την κοινή γνώμη και το πολιτικό σύστημα σε σχέση με την ανθεκτικότητα. Η λέξη “ανθεκτικότητα” γιατί αποκτά ισχυρό περιεχόμενο στην εποχή μας; Διότι, υπάρχουν τεράστιες αναταράξεις. Η κλιματική κρίση, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η ενεργειακή κρίση, η οικονομική κρίση. Η αντιμετώπιση όλων αυτών των φαινομένων γίνεται στην Ελλάδα με τέτοιο τρόπο που οι επιπτώσεις τους είναι πολλαπλάσιες για τον πολίτη. Ειδικά για τον φτωχό, οι επιπτώσεις των κλιμακούμενων συνεχιζόμενων αυτών κρίσεων είναι πολύ επώδυνες. Και το κράτος δεν κάνει τίποτα για αυτό. Κάνει τα ελάχιστα, για να είμαι δίκαιος. Είχαμε την πανδημία. Δεν επενδύεις στο ΕΣΥ πριν γιατί είχες την οικονομική κρίση και δεν έχεις δημόσιους πόρους. Μετά όμως δεν έχεις επιχείρημα γιατί σου δίνει η Ευρώπη το Ταμείο Ανάκαμψης με μία από τις τέσσερις προτεραιότητες να είναι η δημόσια υγεία. Και εσύ κάνεις τα ελάχιστα. Κλιματική κρίση: ποια είναι η πρόληψη στη χώρα; Ανθεκτικότητα σημαίνει προλαμβάνω. Προλαμβάνει και σχεδιάζει το κράτος ώστε την ώρα που θα έρθει το φαινόμενο  -πανδημία, πυρκαγιά, πλημμύρα-  το κράτος και η κοινωνία να έχουν ανθεκτικότητα. Εγώ, αν ήμουν πρωθυπουργός, θα είχα υπηρετήσει τον στόχο της πρόληψης και της ανθεκτικότητας σε όλα τα επίπεδα. Και δεν θα έλεγα σήμερα, περιφρονώντας τον φτωχό Έλληνα, ότι η λύση είναι ότι πρέπει να ασφαλίζεις το σπίτι σου, υποχρεωτικά, χωρίς να ζυγίζω τι έχει η τσέπη σου. Δεν γνωρίζουμε ότι όσο αυξάνονται αυτές οι φυσικές καταστροφές, θα αυξάνεται και το κόστος ασφάλισης; Έχει γίνει κάποια μελέτη από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πετάει αυτά τα εύκολα λόγια ο Πρωθυπουργός, περιφρονώντας τον αδύναμο; Ό,τι έκανε και στην ενεργειακή κρίση. Ανθεκτικότητα σημαίνει να γίνει αυτό που έλεγα τόσα χρόνια για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε σχέση με το λιγνίτη. Σε μία εκδήλωση στην Κοζάνη το 2014 έλεγα “αφήστε τους λαϊκισμούς που σας πουλούν κάποιοι ότι θα φύγουμε από το εμπόριο ρύπων και ελάτε να αγωνιστούμε για ταμεία που θα στηρίξουν τη μετάβαση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη εποχή, με διάχυση των ΑΠΕ, πολλούς μικρούς παραγωγούς ”. Σε όλα τα πεδία, η λέξη ανθεκτικότητα αποκτά περιεχόμενο. Και εμείς, πολιτικά και ιδεολογικά, υπηρετούμε τη λέξη ανθεκτικότητα μέσω της πρόληψης διότι ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι χωρίς αυτά ο φτωχός και ο αδύναμος θα γίνει ακόμη πιο φτωχός και ακόμη πιο αδύναμος. Θα καλπάζει η ενεργειακή φτώχεια, θα πολλαπλασιάζονται οι λίστες της ντροπής στα χειρουργεία, θα καταρρέει η πρωτοβάθμια παιδεία, θα έχουμε κλιμάκωση των ανισοτήτων. Αυτοί είναι οι λόγοι ύπαρξης των σοσιαλιστών και της σοσιαλδημοκρατίας. Για αυτό υπάρχουμε. Υπάρχουμε για να μην επιτρέπουμε αυτά τα φαινόμενα. Και για αυτό πρέπει να γίνουμε κυβέρνηση. Όχι για να γίνουν κάποιοι υπουργοί. Θα γίνουμε κυβέρνηση γιατί θέλουμε να υπερασπιστούμε τον φτωχό, τον αδύναμο. Να δώσουμε προοπτική σε αυτούς τους ανθρώπους και στα παιδιά τους. Να χτίσουμε την ανθεκτική Ελλάδα του μέλλοντος. Και όχι να έρχονται τα ευρωπαϊκά ταμεία . Να είναι το Ταμείο Ανάκαμψης για τον κ. Μητσοτάκη βορά στα επιχειρηματικά σχέδια της ολιγαρχίας. Αντί να είναι προτεραιότητα το αρχιπέλαγος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βυθίζονται στην απόγνωση, έρχονται οι λίγοι και ισχυροί για να δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια. Η ανθεκτικότητα είναι πυξίδα των ιδεών μας, των αξιών μας, γιατί υπερασπίζεται όλη την κοινωνία, αλλά ιδιαίτερα τους πιο φτωχούς. 

Ένας πλούσιος έχει να πληρώσει για την ασφάλειά του. Ο φτωχός πλήττεται από την ανασφάλεια.  Δεν αναφέρομαι μόνο στην κλιματική και την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά στο καθημερινό αίσθημα ασφάλειας για την οικογένεια, την περιουσία του. Η συνολική ασφάλεια είναι ένα τεράστιο ζήτημα για όλη την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Και για αυτό, σε όλες μου τις ομιλίες μου, προσπαθώ να δώσω το πραγματικό περιεχόμενο της ασφάλειας. Και όχι αυτής του δήθεν νόμου και τάξης που πούλησε ο κ. Μητσοτάκης πριν τις εκλογές. Την είδαμε με τα εγκλήματα στον Πειραιά, στο γήπεδο της ΑΕΚ και με τα μαφιόζικα χτυπήματα που πολλαπλασιάζονται καθημερινά στο αστυνομικό δελτίο. Ούτε εκεί δεν τα έχουν καταφέρει».

(Γιάννης Ανυφαντής -ΣΚΑΪ): Επειδή έχετε θητεύσει στην Ευρωβουλή, ήθελα να σας ρωτήσω αν συμφωνείτε με τη δήλωση του Πρωθυπουργού για τη διατήρηση του σταυρού στις ερχόμενες ευρωεκλογές και να μην υπάρξει επαναφορά της λίστας. Υπήρξε σήμερα και ένα πρωτοσέλιδο της Καθημερινής που μιλάει για κατάτμηση των περιφερειών σε 5 έως 7. 

Νίκος Ανδρουλάκης: «Το έχω δηλώσει πολλές φορές, διαφωνώ κάθετα με τη λίστα. Είμαι υπέρ της άποψης να επιλέγει ο πολίτης με σταυρό -και όχι οι πεφωτισμένες ηγεσίες- και τους Ευρωβουλευτές του, όπως τους βουλευτές και τους αυτοδιοικητικούς. Διότι για εμένα ο σταυρός κινητοποιεί τα πρόσωπα. Τώρα, εάν υπάρχουν παρεμβάσεις που θα δίνουν περισσότερη διαφάνεια και  αξιοκρατία στο σύστημα, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Το διάβασα το δημοσίευμα, δεν έχω όμως κάποια άλλη ενημέρωση. Αλλά για τον πυρήνα της συζήτησης -και πριν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού- είχα δηλώσει ότι είμαστε υπέρ του σταυρού προτίμησης και στις ευρωπαϊκές εκλογές».

(Μαριτίνα Ζαφειριάδου -Real News, Attica tv) Κύριε Πρόεδρε, καλό μεσημέρι. Αν υπάρχει ένας όμορος χώρος αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ, αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σπαράσσεται στο εσωτερικό του. Παρ’ όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να κερδίζει από αυτό. Και η ερώτησή μου θα τέλειωνε κάπου εδώ, ζητώντας την εξήγηση σας για αυτό, αλλά σας άκουσα έξι φορές σήμερα να λέτε ότι το πολιτικό σας πρόγραμμα φιλοδοξείτε να γίνει κυβερνητικό σχέδιο για τη χώρα στις επόμενες εκλογές και σε αυτές τις εκλογές η χώρα να αποκτήσει μια προοδευτική κυβέρνηση. Ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε σκοπό να τριπλασιάσετε τα ποσοστά τα επόμενα τρία χρόνια.

Νίκος Ανδρουλάκης: «Λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ωφελείται από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ. Δε νομίζω ότι έχουν μεσολαβήσει εθνικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή ένα κόμμα έχει εσωτερικές διαδικασίες. Εμείς συνεχίζουμε τη στρατηγική μας ακλόνητοι. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Κριτής μας ο λαός στις επόμενες εκλογές. 

Κι έχουμε δύο ενδιάμεσα στάδια. Τις εκλογές της αυτοδιοίκησης όπου το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενισχυμένο και θα το δείτε. Και τις ευρωεκλογές όπου το ΠΑΣΟΚ θα είναι πάλι ενισχυμένο. Και στις εθνικές εκλογές σας ο τελικός στόχος είναι αυτός,  που είπα  έξι φορές όπως μετρήσατε. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το επαναλάβω. Θέλω να σας πω, κλείνοντας, το εξής: Ξέρετε, εγώ δεν προσπαθώ να μιμηθώ κανέναν. Γιατί αντίστοιχες ερωτήσεις με άλλον τρόπο και άλλα δεδομένα τις δέχθηκα και πριν τις εθνικές εκλογές.

Το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ, όπως λειτούργησε τα τελευταία χρόνια, ηττήθηκε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Εμείς έχουμε μια άλλη ιδεολογία. Έχουμε ένα άλλο σχέδιο για τον τόπο. Και αυτό το σχέδιο κρίνεται. Το σχέδιο μας δέχθηκε πολλές επικρίσεις πριν τις εθνικές εκλογές. Άκουγα πως δεν έχουμε θέσεις. Είχαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για όλα. Δεν υπήρχε τομέας που δεν καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. 

Δεχόμασταν το ερώτημα “γιατί δεν συζητάτε οι προοδευτικές δυνάμεις’’. Στη Βουλή κατατίθενται οι προτάσεις. Αυτό το κόμμα με την παράδοση σεβασμού στη δημοκρατία, στους θεσμούς και το μόνιμο μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά και τον νεοναζισμό, τρεις φορές πήρε πρωτοβουλία κατά των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής,. Πότε στάθηκε δίπλα μας ο ΣΥΡΙΖΑ; Πριν τις εκλογές; Για τη χρηματοδότηση των Σπαρτιατών; Ή τώρα για τον Κασιδιάρη; 

Άρα, το πεδίο της αντιπαράθεσης είναι η καθημερινή πολιτική τοποθέτηση που για εμάς είναι αξιακή. Δεν τοποθετούμαστε βάσει των γεγονότων στα διπλανά κόμματα. Αυτό είναι η πολιτική αυτονομία. Και κάτι τελευταίο: Εδώ υπάρχουν μεγάλα κοινωνικά ζητήματα. Σε κάποια συμφωνούμε προφανέστατα. Σε κάποια θα είμαστε πιο κοντά. Στο Κοινοβούλιο είναι το πεδίο των πρωτοβουλιών. 

Είπα ότι άμεσα θα καλέσω στη Βουλή τον Πρωθυπουργό για το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πιο αδύναμοι, οι φοιτητές. Η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πρόγραμμα για το οποίο επαίρεται αλλά αφορά λίγους. Εκεί θα δούμε πώς θα τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα κόμματα. 

Εγώ τα είπα ξεκάθαρα. Αύριο το πρωί καταργούμε τη Golden Visa. Αύριο το πρωί σχεδιάζουμε να υπάρξει δεξαμενή 150.000 κατοικιών είτε νεόδμητων είτε με φορολογικά κίνητρα ή κίνητρα ανακατασκευής για να μπουν στη δεξαμενή. Στη Βουλή, όποιος συμφωνεί στη Βουλή. Ούτε στο παρασκήνιο, ούτε με παιχνιδάκια όπως τα είδαμε στις τελευταίες εκλογές. “Θέλετε να έρθετε μαζί μας;” Που; Στον γκρεμό; 

Ο μόνος λόγος του 41% του κ. Μητσοτάκη είναι ότι η εναλλακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλούσε τρόμο σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Δεν πήρε το 41% η Νέα Δημοκρατία για το έργο, τη διαφάνειά, την αξιοκρατία της. Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει. Το πήρε για το “μη χείρον, βέλτιστον”. 

Εμείς πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές, με τον καθημερινό μας αγώνα, θα έχουμε μόνο έναν στόχο: Ο ελληνικός λαός να δει την εναλλακτική που θα στείλει τη Νέα Δημοκρατία στο σπίτι της. Και όχι μια “εναλλακτική” ώστε να κλείσει τα μάτια  να ξαναψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία και η χώρα να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο».

(Γεράσιμος Λιβιτσάνος -news247.gr) Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε πριν για τη Βουλή και ακούσαμε τον Πρωθυπουργό από τη ΔΕΘ να λέει ότι εντός της τετραετίας θα φέρει νομοθετική ρύθμιση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Αυτά, την ίδια ώρα που βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είτε δυσθυμούν είτε δηλώνουν ευθέως και δημοσίως ότι θα καταψηφίσουν. Θα ήθελα το σχόλιό σας και αν πρόκειται το ΠΑΣΟΚ να πάρει κάποια νομοθετική πρωτοβουλία για το ζήτημα αυτό.

Νίκος Ανδρουλάκης: «Η πάγια θέση μας -και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο- είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στον πολιτικό γάμο πέρα από τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Θέλω να σας πω ότι έχω ήδη υπογράψει στην εκστρατεία που έγινε πρόσφατα. Οι συσχετισμοί στη Νέα Δημοκρατία δεν μας αφορούν. Εμάς μας αφορά το θέμα αυτό καθεαυτό και έχουμε καθαρή θέση, όπως έχουν κι άλλα κόμματα. Καλό θα ήταν να λυθεί και αυτό το θεσμικό ζήτημα, διότι το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφορά πάρα πολλούς τομείς της ζωής του πολίτη στην Ελλάδα και πρέπει όλα αυτά τα ζητήματα να τα αντιμετωπίζουμε οριζόντια και όχι με επικοινωνιακό τρόπο. Διότι δυστυχώς η Ελλάδα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια έχει κάνει βήματα προς τα πίσω. Οπότε για αυτό που με ρωτήσατε η θέση μας είναι καθαρή, αλλά πρέπει να δούμε κι άλλα ζητήματα που αφορούν στις διακρίσεις. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε με κάθε δυνατό τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα». 

(Νίκος Λιονάκης -Αυγή & Ρ/Σ «Στο Κόκκινο») Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε. Ακούσαμε πριν, είχατε μια αιχμή για την τροπολογία του κ. Γεωργιάδη σχετικά με τις τριετίες. Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει αύριο το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ή θα το καταψηφίσει; Ευχαριστώ.

Nίκος Aνδρουλάκης: «Θα πάρω τον λόγο στη Βουλή οπότε θα σας πω συγκεκριμένα πράγματα για τις θέσεις μας για τα εργασιακά. Προφανέστατα θεωρούμε ότι αυτό που έρχεται, δεν προστατεύει τους εργαζόμενους, κύριε Λιονάκη. Η θεωρία περί κοινοτικών οδηγιών είναι ένα αμπαλάρισμα διαθέσεων που έχει η Νέα Δημοκρατία εις βάρος των εργαζομένων. Και αυτό φαίνεται και από το ότι οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας, με το νέο μοντέλο που υπάρχει, είναι λιγοστοί. Η χώρα μας πρέπει να κάνει κινήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν τον εργαζόμενο στην Ελλάδα να κλείσει την πόρτα στην εποχή της τελευταίας δεκαετίας οπότε δημιουργήθηκαν πολύ ευέλικτες σχέσεις εργασίας και δυστυχώς κάποιοι τις εκμεταλλεύτηκαν με απαράδεκτο τρόπο, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. Οπότε εμείς έχουμε ένα άλλο σχέδιο. Και θα σας πούμε περισσότερες λεπτομέρειες κατά τη διαδικασία στο Κοινοβούλιο». 

(Χρήστος Δρούζιας -Στο Καρφί, parapolitika.gr) Στόχος τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ηττηθεί η Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικές του. Επίσης, τόσο εσείς όσο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιοι σήμερα, έχουν μιλήσει για την ανάγκη να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν στη μετά Τσίπρα εποχή που ήταν και για πολλά στελέχη του κόμματός σας το εμπόδιο για να ανοίξει κάποιος άτυπος διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν περιθώρια προγραμματικών συγκλίσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, αν τη Δευτέρα το πρωί ο νέος ή η νέα Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σας απευθύνει ένα νέο προσκλητήριο, τι θα απαντήσει το κόμμα σας; Το «όχι» παραμένει στο τραπέζι ή έχουν αλλάξει τα δεδομένα;

Νίκος Ανδρουλάκης: «Συνεχίζετε αυτό που γινόταν και προεκλογικά. Μα, ήδη είπαν ότι δεν θέλουν να συζητήσουν με το ΠΑΣΟΚ, αλλά το προσπερνάω αυτό. Καθημερινά κρινόμαστε στο πολιτικό πεδίο. Το τι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη Δευτέρα θα το δούμε στην πράξη. Ό,τι και να πούμε σήμερα, δεν λέει τίποτα. Σας είπα τι θα κάνουμε εμείς. Δεν ετεροκαθοριζόμαστε. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο. Αυτό το σχέδιο θα ακολουθήσουμε, σας το επανέλαβα πολλές φορές. Το πρόγραμμά μας είναι γνωστό, οι θέσεις μας επίσης.  Διευκρίνισα και τον τελικό μας στόχο. Το τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ. Από Δευτέρα θα δούμε ποια θα είναι η ηγεσία, πώς θα δράσει, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές της, ποιος θα είναι ο ρόλος της στο πολιτικό σύστημα. Εμείς εδώ είμαστε, ξέρετε ποιοι είμαστε, αυτά που λέγαμε πριν τις εκλογές τα λέμε και μετά τις εκλογές. Και σας επισημαίνουμε ξεκάθαρα και τις αγωνίες μας αλλά και το πλαίσιο που θα αγωνιστούμε τα επόμενα χρόνια. Τώρα, επειδή θα ανοίξει μία κουβέντα μετά τη Δευτέρα για συζητήσεις: Στη Βουλή, με πρωτοβουλίες που καθορίζουν τη θέση και τη φύση του κάθε κόμματος. Τώρα, για τα υπόλοιπα υπομονή».

(Χάρης Ιωάννου -thetoc.gr) Κύριε Πρόεδρε είπατε ότι ο τελικός στόχος σας είναι η κυβέρνηση απ’ ότι καταλαβαίνουμε και ότι στις επόμενες εκλογές το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβερνητικό πρόγραμμα. Να το κάνω λίγο πιο συγκεκριμένο το ερώτημα που προηγήθηκε, το πρόγραμμά σας, δεδομένων και των αριθμητικών συσχετισμών που υπάρχουν, θα εφαρμοστεί μόνο από εσάς ή μπορεί να εφαρμοστεί σε μια συμμαχική κυβέρνηση, με άλλα κόμματα όπως τον νέο ΣΥΡΙΖΑ είτε με τον κ. Κασσελάκη είτε με την κ. Αχτσιόγλου; Το κόμμα αυτό ανεξαρτήτως της ηγεσίας του από Δευτέρα, -εννοώ όποιον από τους δύο εκλεγεί-, θα είναι αντίπαλός σας όπως επί Αλέξη Τσίπρα ή ένας εν δυνάμει σύμμαχος;

Nίκος Aνδρουλάκης: «Επειδή οι προβλέψεις είναι ενδιαφέρουσες και ιντριγκάρουν πάντα και τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς, θέλω να θυμηθείτε τις προεκλογικές προβλέψεις, οι οποίες εν πολλοίς καθόριζαν και τα ερωτήματα. Έπεσαν έξω.  Λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές προσδιόριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 28-30% και τώρα θα συζητήσουμε για προβλέψεις που αφορούν στα επόμενα τέσσερα χρόνια; Στον στίβο, στην κοινωνία, δίπλα στον πολίτη θα κριθεί το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών. Και υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για το ΠΑΣΟΚ. Γιατί θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την πορεία που χαράξαμε τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα τιμήσει αυτή την πορεία, όπως το έκανε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, όταν κάποιοι εντέχνως παρουσίαζαν για μήνες το ΠΑΣΟΚ ως χαμένη ψήφο. Πιστεύω με τα νέα δεδομένα που είναι πολύ καλύτερα για εμάς σε σχέση με το παρελθόν, θα πετύχουμε τον τελικό στόχο μας, ο οποίος δεν είναι η εξουσία για την εξουσία, είναι η κυβέρνηση για τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος και ο λαός μας για να πάει η Ελλάδα μπροστά και να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και όχι αυτό που ζούμε. Διαφθορά, αναξιοκρατία, υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εργαζομένων, σενάρια συνομωσίας, απαξίωση του ορθού λόγου. Εδώ ζούμε ένα φοβερό φαινόμενο, νιώθω την ανάγκη να σας το πω. Το σκεφτόμουν από χθες. Κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν νέα ταυτότητα αλλά να κρατήσουν τις παλιές. Θέλω να θυμηθείτε ότι είναι οι ίδιοι που τις κατήγγειλαν ως διαβολικές. Αυτά έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Τη συνωμοσιολογία, μικρή ή μεγάλη, του Μητσοτάκη, του Βελόπουλου ή του κόμματος «Νίκη», αυτά τα αποτελέσματα έχουν. Εμείς αταλάντευτα είμαστε η προοδευτική δύναμη του ορθού λόγου. Δεν παίξαμε με σενάρια συνωμοσίας. Όταν χρεοκόπησε η Ελλάδα, γιατί ακούω τα περί επενδυτικής βαθμίδας που μας χαροποιεί ιδιαίτερα διότι είναι κομμάτι του αγώνα και της προσπάθειας αυτής της παράταξης, εμείς αγωνιστήκαμε για να μείνει η χώρα στο ευρώ. Ήμασταν πάντα στην όχθη του ορθού λόγου, του ρεαλισμού και της προόδου. Για να μην ξεχνάμε και τα πρόσφατα γεγονότα και την πολιτική παράδοση του καθενός. Αν το 2010 η πλειοψηφία των βουλευτών είχαν ακολουθήσει την ψήφο του σημερινού Πρωθυπουργού, όχι επενδυτική βαθμίδα, δραχμή θα είχαμε σήμερα. Αλλά είναι ορθολογιστής, «μένουμε Ευρώπη».  «Μένουμε Ευρώπη» με τις συνωμοσιολογίες ότι οι πυρκαγιές στη Ρόδο μπήκαν από πράκτορες, οι πυρκαγιές στη Θράκη από μετανάστες, στις υποκλοπές  ενέπλεκαν πρεσβείες. Αυτή είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε και θα το αντιμετωπίσουμε με νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ, η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία, -ξαναλέω- με σύγχρονο πολιτικό προσωπικό, με ήθος και συνέπεια θα καταφέρει να ανατρέψει τις σημερινές παθογένειες, που δυστυχώς διαιωνίζει η παρέα του κ. Μητσοτάκη». 

(Φαίη Σφακιωτάκη -Τηλεόραση Creta, Creta24, ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1) Στις 27 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον φονικό σεισμό των 6 ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης, που είναι και ο τόπος καταγωγής σας. Δύο χρόνια μετά, οι κάτοικοι της περιοχής παραμένουν σε οικίσκους, καθώς οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών στα σπίτια προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι από τους 8.000 φακέλους έχουν κατατεθεί 2.000, από τους οποίους μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχαν λάβει εν τέλει άδεια μόλις 29. Τελευταία εξέλιξη αποτελεί η αποχώρηση συμβασιούχων μηχανικών από το Τμήμα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ηρακλείου, προκειμένου να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στη Θεσσαλία. Έχετε κάποια πρόταση για την ταχύτερη διεκπεραίωση αυτών των διαδικασιών; 

Νίκος Ανδρουλάκης: «Χίλια σπίτια χαρακτηρίστηκαν “κόκκινα”, 3.500 “κίτρινα” αλλά μόλις 29 εγκρίσεις μετά από δύο χρόνια. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Αυτό που θα σώσει τη Θεσσαλία και δεν δέχεται την task force, τις ομάδες εργασίας για την ανασυγκρότηση μιας τεράστιας καταστροφής. Η μόνη λύση είναι η άρση της γραφειοκρατίας. Και ένα ειδικό σχέδιο, που για εμάς πάλι πρέπει να είναι μία ομάδα εργασίας που θα αναλάβει την ανασυγκρότηση του Αρκαλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής. Σε άλλη περίπτωση, αυτά θα είναι τα αποτελέσματα. Αυτά που αφηγηθήκαμε εσείς και εγώ για το Αρκαλοχώρι, θα είναι το μέλλον της Θεσσαλίας. Δεν μπορεί να συνεχίζεται το ίδιο σενάριο σε κάθε φυσική καταστροφή. Πρέπει να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο. Το μοντέλο που προτείναμε για τη Θεσσαλία πρέπει να ακολουθηθεί και σε άλλες περιοχές, αν θέλουμε να έχουμε άλλα αποτελέσματα. Εκατοντάδες κάτοικοι έχουν φύγει και μένουν σε άλλες περιοχές, ηλικιωμένοι μένουν στα σπίτια των παιδιών τους στο Ηράκλειο και, δυστυχώς, το Αρκαλοχώρι ζει μία δεινή κατάσταση τα τελευταία δύο χρόνια».

(Μιχάλης Χαριάτης -iEidiseis.gr) Θα ήθελα να πάμε σε ένα άλλο πεδίο: Συνταγματική αναθεώρηση, άρθρο 16, για το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσβλέπει και σε δική σας στήριξη, όπως δηλώνει. Μπορείτε να μας πείτε εάν το κόμμα σας τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της αλλαγής του άρθρου και σε ποια κατεύθυνση; 

Νίκος Ανδρουλάκης: «Η παιδεία έχει τεράστια προβλήματα αυτήν τη στιγμή. Ο κ. Μητσοτάκης τι κάνει με το επιτελείο του; Καταρχάς, προσπαθεί να περιχαρακώσει τη συνταγματική αναθεώρηση μόνο στο άρθρο 16, ενώ τα ζητήματα δημοκρατίας και θεσμών είναι τεράστια και πρέπει να πέσει ο προβολέας της δημόσιας συζήτησης και σε αυτά. Για την Κυβέρνηση σε όλα τα προβλήματα της δημόσιας παιδείας, η απάντηση είναι “άρθρο 16”.  Όταν ειδικά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα προβλήματα είναι τεράστια. Αλλά, όπως για τη βάση του 10, αντί να συζητάμε γιατί χιλιάδες ελληνόπουλα γράφουν κάτω από τη βάση, συζητάμε για τη βάση. Μα είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει, εάν δεν αλλάξουμε την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πάλι δεν θα γράφουν καλά σε όποιες εξετάσεις με οποιαδήποτε βάση. 

Άρα, η θέση μας ποια είναι; Εμείς θέλουμε να ανοίξει ο διάλογος συνολικά για τη δημόσια παιδεία και να υπάρχει μια συνολική συμφωνία για τη δημόσια παιδεία και για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά. Συνολικά, όμως. Όχι να δώσουμε λευκή επιταγή σε κάτι το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει η Νέα Δημοκρατία για να υποβαθμίσει όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Τέτοια λευκή επιταγή δεν υπάρχει από εμάς. Αλλά, συμφωνία για το σύνολο, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, αναγέννηση της πρωτοβάθμιας, όπως την έχουμε αφηγηθεί στο πρόγραμμά μας, ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και παράλληλα την ίδρυση κάποιων μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών και φυσικά με κριτήρια και για το πλαίσιο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Δεν μπορεί να μένει έξω από τη συζήτηση αυτό. Διότι ακούω από τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν την παιδεία. Μα, συγγνώμη, δεν ήξεραν όντας πέντε χρόνια κυβέρνηση πόσα ιδιωτικά κολλέγια έχουν αντιπροσώπους στην Ελλάδα; Αυτό δεν είναι ιδιωτική παιδεία κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Να το αφήσουμε έτσι να υπάρχει; Εμπόριο πτυχίων; Όχι. 

Εμείς θέλουμε σε όλες τις βαθμίδες ένα σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στα ελληνόπουλα να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη εκπαίδευση, σε ισχυρή δημόσια παιδεία, χωρίς ανισότητες, με κριτήρια λειτουργίας, με ενδυνάμωση της έρευνας. Ώστε να έχουν όλα τα εφόδια να πρωταγωνιστήσουν στη νέα εποχή των πολλαπλών προκλήσεων. Έτσι πρέπει να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για να τοποθετηθούν τα κόμματα και όχι με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία με το άρθρο 16».

(Μιχάλης Μιχαήλ -ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Δεν θα θέσω καμία ερώτηση κ. Πρόεδρε, καλύφθηκα από τους προηγούμενους.

(Παναγιώτα Μπίτσικα -Documento) Θέσατε ως ορόσημο τις επόμενες εθνικές εκλογές για να εφαρμοστεί και άρα εσείς να είσαστε στην εξουσία με όποιο τρόπο, στο μεταξύ όμως θα πρέπει να έχει γίνει κυρίαρχος ο ρόλος σας στην αντιπολίτευση. Οι ευρωεκλογές είναι ορόσημο και με το δεδομένο της δυναμικής που έχει αναπτύξει ας πούμε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εσωκομματικές του και με διεκδικητές τον κ. Κασσελάκη και την κ. Αχτσιόγλου; Και κάτι ακόμα για τις περιφερειακές, είπατε ότι θα υπάρχει μια δυναμική ενίσχυσης, πως θα μετρηθεί αυτή η δυναμική με δεδομένο ότι κατεβαίνετε σε δύο με τη Νέα Δημοκρατία και σε δύο με το ΣΥΡΙΖΑ;

Νίκος Ανδρουλάκης: «Δεν κατεβαίνουμε σε δύο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε σε δύο με τη Νέα Δημοκρατία. Να τα πάρουμε όμως από την αρχή. Καταρχάς θέλω να πω κάτι για το Documento γιατί ακούω πολλά το τελευταίο διάστημα. Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται. Δεν είναι ανεκτό από αυτή την παράταξη που ποτέ δεν νομιμοποίησε περιστατικά βίας σε οποιοδήποτε πεδίο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου, ούτε έδωσε άλλοθι οργισμένων και αγανακτισμένων. Εμείς καταδικάζουμε τη βία είτε είναι απέναντι σε έναν δημοσιογράφο είτε είναι απέναντι σε έναν πολιτικό είτε είναι απέναντι στον οποιοδήποτε πολίτη. Χωρίς ναι μεν αλλά. Θέλω να σας πω επίσης ότι εμείς δώσαμε χρίσματα στις 13 περιφέρειες. Είπα δημοσίως και το πιστεύω, ότι δεν θα μπω σε ένα παζάρι συμφωνιών με τα υπόλοιπα κόμματα για συνεργασίες στις περιφέρειες. Ούτε με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν όμως σήκωσα το τηλέφωνό μου να μιλήσω με αυτούς τους 13 ανθρώπους, που δεν είναι όλοι μέλη του ΠΑΣΟΚ, τους είπα ότι πιστεύω στην αυτοδιοίκηση για την αυτοδιοίκηση και όχι στην αυτοδιοίκηση ως μακρύ χέρι του Μαξίμου –να κάνουν δηλαδή τα χατίρια του επιτελικού κράτους οι αυτοδιοικητικοί του βραχίονες σε όλη την Ελλάδα-. Εμείς δημιουργήσαμε τη θεσμική συγκρότηση της αυτοδιοίκησης, εμείς δώσαμε αρμοδιότητες σε όλους τους βαθμούς, επειδή το πιστεύουμε αξιακά και πολιτικά. Τους είπα λοιπόν ότι έχουν τη δυνατότητα βάσει του προγράμματός τους, να προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε συνεργασίες. Και αυτοί προχώρησαν με βαθμούς ελευθερίας σε συνεργασίες. Σε μια περιφέρεια έχουν συνεργαστεί με δυνάμεις της συντηρητικής παράταξης και σε τρείς περιφέρειες έχουν συνεργαστεί με δυνάμεις της αριστεράς. Θα μπορούσε να γίνει και αλλού. Άρα, ούτε αποκλείσαμε, αλλά ούτε γίναμε εμείς αυτοί που από το αθηνοκεντρικό κράτος θα καθορίσουμε τι θα γίνει σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδος και μιλάω σε σχέση με τις συμμαχίες. 

Δεύτερο θέμα, δήμοι. Είχα αρθρογραφήσει πριν πολλά χρόνια στην «Καθημερινή» και έλεγα ότι τα κόμματα με την αθηνοκεντρική τους λειτουργία έχουν δημιουργήσει τεράστια ζημιά στην τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στον πρώτο βαθμό. Διότι στον πρώτο βαθμό είναι η πιο γνήσια έκφραση της κοινωνίας. Αυτό που πίστευα τότε, κάναμε σήμερα. Είμαστε ένα κόμμα που στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης δεν έδωσε χρίσματα και είπε “όποιον θεωρείτε ότι μπορεί να σας υπηρετήσει καλύτερα, κεντρώο, κεντροαριστερό, κεντροδεξιό αλλά καλύτερα, στο χωριό σας, στην πόλη σας, μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια”. Αρκεί βέβαια να μην είναι απέναντι στις αξίες, τις ιδέες και τις αρχές της παράταξής μας. Άρα η κουλτούρα μας για την αυτοδιοίκηση είναι μια κουλτούρα για την αυτοδιοίκηση και όχι για τον έλεγχο της. Είναι η αυτοδιοίκηση για τον πολίτη, για την τοπική κοινωνία και όχι η αυτοδιοίκηση για να είναι το μακρύ χέρι των κομμάτων στις τοπικές κοινωνίες. Και το λέω αυτό γιατί γίνεται μια μεγάλη συζήτηση γιατί στον τάδε δήμο κατεβαίνουν δύο του ΠΑΣΟΚ, γιατί στον άλλο δήμο κατεβαίνουν τρείς του ΠΑΣΟΚ. Αυτό συνέβαινε και στο παρελθόν. Απλά το ΠΑΣΟΚ και το κάθε κόμμα, -γιατί συμβαίνει σε όλα τα κόμματα -, προσδιόριζε ποιος είναι ο εκλεκτός. Εμείς λέμε πως ο εκλεκτός είναι αυτός που θα επιλέξετε. Διότι εσείς ξέρετε τι έχει προσφέρει στην τοπική κοινωνία. Οριοθετήσαμε τη δράση του κόμματός μας στο θέμα της αυτοδιοίκησης και θεωρώ ότι αυτή η νοοτροπία πρέπει να είναι μια νοοτροπία που θα αποκτήσει καθολικά χαρακτηριστικά σε όλο το πολιτικό σύστημα αν θέλουμε να αποκτήσουμε αυτοδιοίκηση ουσιαστική, σοβαρή, με τοπικά χαρακτηριστικά, με τοπικά προγράμματα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα οι ευρωεκλογές ναι, είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός και θα αγωνιστούμε να έχουμε ένα πολύ μεγάλο αποτέλεσμα. Σίγουρα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι κρίσιμο για τον πολύ μεγάλο στόχο των εθνικών εκλογών, Αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας». 

(Φοίβος Κλαυδιανός -dikaiologitika.gr) Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε. Να σας γυρίσω στο θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, το οποίο αναφέρατε κι εσείς προηγουμένως, και παραμένει χωρίς απαντήσεις από τη δικαιοσύνη. Ήσασταν κι εσείς ένα από τα πρόσωπα που στοχοποιήθηκε και, μάλιστα, από δύο διαφορετικές πηγές. Κατηγορηθήκατε, όμως, και για το ότι δεν ανεβάσατε τους τόνους όπως θα έπρεπε για ένα σοβαρό θεσμικό ζήτημα δημοκρατίας. Από την άλλη, υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι κακώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανοίγουν αυτό το θέμα γιατί δεν περνάει στο κοινό, άρα πρέπει να σταματήσει να το ανοίγει η αντιπολίτευση. Εσείς τι πιστεύετε και κυρίως τι σκοπεύετε να κάνετε να προχωρήσει η βαλτωμένη – όπως φαίνεται – διερεύνηση».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Αυτό το θέμα δυστυχώς δεν έχει κλείσει τον κύκλο του. Περιμένουμε τα αποτελέσματα της δικαιοσύνης που καθυστερεί πάρα πολύ, αυτή είναι μια πραγματικότητα. Σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής είναι μια πληγή για το πολιτικό σύστημα, μια τεράστια πληγή που έχει ανοίξει. 

Μου κάνει εντύπωση που πριν μερικές μέρες ανακοινώθηκε το πρόσωπο ενός εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου στο διοικητικό συμβούλιο ενός μεγάλου αθλητικού σωματείου. Δεν διάβασα πουθενά αυτή την είδηση. Σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος αυτή η είδηση θα ήταν σημαντική είδηση και έπρεπε για το γεγονός αυτό να ενημερωθούν οι πολίτες. 

Ξέρετε, αυτή η ιστορία δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Στο debate ο Πρωθυπουργός είπε πως δεν ήμουν εθνικός κίνδυνος, αλλά στην εξεταστική επιτροπή η Εισαγγελέας, κ. Βλάχου, ανέφερε πως όσοι παρακολουθούνταν ήταν «εθνικός κίνδυνος».

Τι έχει γίνει με τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες; Ακόμη και οι ΗΠΑ έκοψαν τις δοσοληψίες μαζί τους. Κι ακούμε ότι πρωταγωνιστούν πάλι στην κοινωνική ζωή του τόπου. 

Έκανα όλες τις νομικές κινήσεις που έπρεπε να κάνω για όλους όσοι εμπλέκονται. Έχουν ασκηθεί όλες οι νομικές πράξεις εναντίον τους.

Αλλά δεν βλέπω να υπάρχει ευαισθησία από το πολιτικό σύστημα. Μόνο φωνές “δεν φωνάξατε πολύ”. Ο καθένας έχει τον χαρακτήρα και τη θεσμική του συμπεριφορά.

Όταν κατέθεσα στη Βουλή στα τέλη Ιουλίου τον φάκελο που μου έστειλε ο κ. Μενουδάκος, δεν άκουσα κανέναν άλλον εκ των 80 που όπως σημειώνεται έχουν δεχθεί επίθεση με το λογισμικό Predator ,να παραδεχτεί δημόσια ότι παρέλαβε τον επίμαχο λευκό φάκελο.

Και αναρωτιέμαι: Δεν υπάρχει άλλος από την αντιπολίτευση; Μόνο εμένα παρακολουθούσε η Νέα Δημοκρατία; Το Predator μόνο σε εμένα ήρθε; Εδώ υπήρχαν λίστες με ονόματα, δημοσιεύσεις.

Για τους μεν ήμουν ‘’πράκτορας’’, για τους δε ο ‘’πιασμένος’’. Που είναι όσοι φώναζαν τότε; Βγήκα δημοσίως στη Βουλή και κατέθεσα τον εν λόγω φάκελο. Τρία χτυπήματα του Predator. Πού είναι οι υπόλοιποι; Πού είναι οι λίστες; Πού είναι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που φώναζαν; Πήραν λευκό φάκελο; Κι αν πήραν, γιατί δεν το λένε; Ή μήπως δεν πήραν; Εγώ τον κατέθεσα και στη Βουλή και στη δικαιοσύνη. 

Τα λέω αυτά για να αναρωτηθείτε για ό,τι έχετε πει, για ό,τι έχετε γράψει και ό,τι έχετε ακούσει. Γιατί η δημοκρατία μας δυστυχώς οδηγείται σε κακούς δρόμους τα τελευταία χρόνια. Και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί Νέας Δημοκρατίας. 

Επειδή, λοιπόν, δεν ήμουν ούτε πράκτορας ούτε πιασμένος, εγώ έκανα ότι έπρεπε και στη δικαιοσύνη και στον ελληνικό λαό και στον δημόσιο διάλογο. 

Και για να το κλείσω αυτό το θέμα, θέλω να σας πω ότι περιμένω ακόμη να βρεθούν όσοι έλαβαν τους 80 φακέλους – οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη; Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Επιχειρηματίες; – και να πάνε στη δικαιοσύνη. 

Δεν γίνεται να είναι “πράκτορας” και “πιασμένος” ο μόνος που μιλάει.  Όσοι σιωπούν τι είναι; Δεν θα τους χαρακτηρίσω, όπως έκαναν στην περίπτωσή μου. Αλλά όλοι γνωριζόμαστε πολύ καλά σε αυτόν τον τόπο. Και για αυτούς που δεν γράφουν για την είδηση που είπα στην αρχή και για αυτούς που έχουν πάρει τους 80 φακέλους και δεν μιλούν, γιατί το υπουργείο είναι πάνω απ’όλα από τις αρχές τους. Πιο πολύ είναι η καρέκλα του υπουργείου για κάποιους πολιτικούς στην Ελλάδα παρά ο σεβασμός στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα, γι’ αυτό πρέπει να πάνε σπίτι τους στις επόμενες εθνικές εκλογές. Και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου. 

Και η δημοκρατική παράταξη που θα τους αντικαταστήσει, θα είναι πραγματικά δημοκρατική παράταξη και όχι ένα σύστημα εξουσίας χωρίς αρχές, αξίες που μπροστά στην ηγεμονία του θυσιάζει τα πάντα, όπως ήταν η εποχή του κ. Τσίπρα. Και το λέω αυτό διότι για εμένα προτεραιότητα είναι οι θεσμοί, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Όλα τα άλλα έπονται, γιατί αν δεν έχεις αυτό, δεν έχεις ανθρωπιά. Αν δεν έχεις αυτό, δεν έχεις ανάπτυξη. Αν δεν έχεις αυτό, δεν έχεις δικαιοσύνη. 

Η υπόθεση των υποκλοπών απόδειξε ένα και μόνο πράγμα: Ότι η Ελλάδα στα χέρια ενός ηγέτη που δεν σέβεται όλα αυτά, εύκολα μπορεί να κατρακυλήσει σε περιπέτειες που ο ελληνικός λαός νόμιζε ότι είχε στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. 

Άρα, για εμένα είναι αξιακό ζήτημα αυτή η υπόθεση να κλείσει με ένα γνήσια δημοκρατικό και δίκαιο τρόπο αλλά και να είναι διδακτική για το τι πρέπει να αλλάξει στον τόπο μας τα επόμενα χρόνια». 

(Μαρίνα Μάνη -Euro2day.gr) Ο Πρωθυπουργός προ καιρού σας απένειμε «Νόμπελ ασυναρτησίας» για τις θέσεις σας ως προς την αναθεώρηση τμημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Εσείς προχθές από τη Θεσσαλονίκη του απονείματε «Νόμπελ αναξιοπιστίας και αλαζονείας» για τη στάση της Κυβέρνησης απέναντι σε αυτό. Θέλω να μου πείτε, εάν υπάρχει «χρυσή τομή» και ποια κατά τη γνώμη σας, ανάμεσα στην ανάγκη που λέει: από τη μια, πρέπει να γίνει αναθεώρηση τμημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης λόγω και των τεράστιων καταστροφών που έπληξαν τη χώρα και χιλιάδες πολίτες, από την άλλη όμως, σε τρία χρόνια από τώρα, αυτά τα έργα πρέπει να παραδοθούν. Σε αυτά τα τρία χρόνια, προλαβαίνει να γίνει και σε ποιους τομείς κατά τη γνώμη σας δουλειά ώστε να μη μείνουν πάλι στα χαρτιά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης; Και ποιες είναι οι προτεραιότητες;

Νίκος Ανδρουλάκης: «Άρα, μπαίνουμε πάλι σε μία συζήτηση περί απορροφητικότητας, διαφάνειας, αποτελεσματικότητας. Ό,τι δηλαδή ζητάμε για τη Θεσσαλία. Ε, πρέπει να τα πετύχουμε όλα. Δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ αυτών. Ένα σοβαρό κράτος με σοβαρή διοίκηση, με σχέδιο, με στελέχη που γνωρίζουν τις διαδικασίες, που ανοίγουν δημόσιο διάλογο για την αξιοποίηση των κονδυλίων. Και όχι να μαζεύονται πέντε να αποφασίζουν πώς θα αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι. Εδώ μιλάμε για συνολική αποτυχία. Το “Νόμπελ” το έδωσα με αντικειμενικά κριτήρια. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι δεν αναθεωρείται το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ επέμενα ότι για συγκεκριμένες δράσεις αναθεωρείται μέχρι τέλος Αυγούστου και μέχρι τέλος του χρόνου για κάποιες άλλες. Απαντούσε ότι δεν ξέρω τι λέω -όπως έλεγε και για τα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας-, και τελικά ο ίδιος αναθεωρεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Ε, ποιος είναι ο αναξιόπιστος; Εκτός αν είναι τόσο εγωιστής που δεν θέλει να αποδεχθεί το λάθος του και, επειδή έχει απίστευτο θράσος, πρώτα επιτίθεται και μετά κάνει αυτό που του λες. Διότι αυτή την τακτική έχει ακολουθήσει και σε άλλα θέματα. Σου επιτίθεται ότι δεν ξέρεις τι λες, αλλά μετά κάνει αυτό που λες εσύ. Για να μη φανεί ότι μιμείται ή ότι παίρνει την πρόταση ενός άλλου κόμματος. Εγώ δεν έχω τέτοια κόμπλεξ. Για αυτό είπα, ελάτε να συνεργαστούμε, να συζητήσουμε. 

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το πρόγραμμα κοινωνικών κατοικιών. Ξέρω πολύ καλά τι έχει γίνει στην Αυστρία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία. Έχουμε μεγάλη τεχνογνωσία ως κόμμα στο θέμα των κοινωνικών κατοικιών. Έχουμε κάνει αξιολόγηση του Ταμείου Ανάκαμψης πώς έχει γίνει σε άλλα κράτη. Το μεγάλο έλλειμμα είναι η υγεία. Μεγάλο επίσης θέμα είναι η πράσινη μετάβαση. Δεν μπορεί να υπάρξει πράσινη μετάβαση χωρίς διάχυση της τεχνολογίας και των επιχειρηματικών κινήσεων και δράσεων σε μεσαίους παραγωγούς, σε ενεργειακές κοινότητες. Θα αποτύχει το σχέδιο. Και πραγματικά αξίζει να γίνει μία συζήτηση στη Βουλή μόνο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Για να καταλάβετε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης το διαχειρίστηκε η Νέα Δημοκρατία ως ένα διευρυμένο ΕΣΠΑ και όχι ως ένα στρατηγικό χρηματοδοτικό εργαλείο που ανασυγκροτεί την παραγωγική βάση της χώρας και δημιουργεί συνθήκες ανθεκτικότητας στην κοινωνία και την οικονομία.

Δυστυχώς, σε πολλά ζητήματα έχουν οδηγήσει το Ταμείο Ανάκαμψης να είναι μία χαμένη ευκαιρία για τη χώρα μας. Κάτι που δεν έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και θα δείτε ότι και σε επίπεδο απορροφητικότητας θα υπάρχει πρόβλημα. Διότι, υπάρχουν καθυστερήσεις, αβελτηρία και στο θέμα της αξιοποίησης των πόρων. Και αυτά που σας λέω θα τα δείτε τους επόμενους μήνες».

(Νότης Ανανιάδης -ΕΡΑ)Κύριε Πρόεδρε, θα συναντηθείτε και αν ναι, τι θα θέλατε να συζητήσετε με τον νέο ή τη νέα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αν μου επιτρέπετε- επειδή δεν κατάλαβα-, στόχος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι να είναι δεύτερο κόμμα, τουλάχιστον στις ευρωεκλογές;

Νίκος Ανδρουλάκης: Νομίζω ότι έχουν απαντηθεί και τα δύο, δεν υπάρχει λόγος να ανακυκλώνουμε τη συζήτηση αυτή. Σας είπα ξεκάθαρα ότι μετά τη Δευτέρα μπορούμε να συζητήσουμε πολλά πράγματα και τις εξελίξεις στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ευρύτερες εξελίξεις. Επαναλαμβάνω ότι το τέλος της στρατηγικής μας είναι οι επόμενες εθνικές εκλογές και το καταλαβαίνετε νομίζω, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο. Σηκώνω ακόμα πιο ψηλά τον πήχη. Τέλος της στρατηγικής είναι οι εθνικές εκλογές, γιατί εκεί θα κριθεί αν υπάρχει προοδευτική, αξιόπιστη εναλλακτική που θα την πιστέψει ο ελληνικός λαός για να πάει η σημερινή κυβέρνηση σπίτι της. Σημαντικός σταθμός οι ευρωεκλογές; Βεβαίως, πάρα πολύ σημαντικός σταθμός οι ευρωεκλογές. Και για να αποδοκιμαστεί η Νέα Δημοκρατία αλλά και για να ενισχυθεί η Δημοκρατική Παράταξη. Και για άλλους λόγους που είπα προηγουμένως στην συνάδελφό σας την κυρία Αντωνίου που θα έχουμε πολύ χρόνο να σας αναλύσω προ των ευρωεκλογών. Θεωρώ πολύ κρίσιμους παράγοντες για τα όσα θα γίνουν στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. 

Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την παρουσία σας. Εύχομαι η ΔΕΘ του χρόνου να γίνει σε ένα άλλο πολιτικό κλίμα. Δυστυχώς ήταν η πιο μελαγχολική ΔΕΘ όλων των εποχών, οι καταστροφές είναι τεράστιες και πρέπει να σταθούμε όλοι με ευθύνη. Νομίζω σήμερα καταλάβατε και εσείς και όσοι μας άκουσαν ότι δεν έχω καμία διάθεση να αξιοποιήσω την αγανάκτηση, να αξιοποιήσω τη θλίψη, την απογοήτευση με τα εργαλεία του λαϊκισμού, που κρίθηκαν και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για το καλό του λαού μας. Εμείς λέμε λίγα για να κάνουμε πολλά. Δεν χρειάζεται η νέα γενιά αλλά και το σύνολο του λαού μας νέες απογοητεύσεις. Και δεσμεύομαι στον κάθε πολίτη που μας ψήφισε αλλά και σε αυτούς που δεν μας ψήφισαν και φιλοδοξούμε να το κάνουν στο μέλλον, ότι με τον ορθό λόγο, τη συνέπεια, θα ανοίξουμε τον δρόμο για τον τελικό στόχο, πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας. 


Πηγή

Leave a Reply