«Δεν θα συμβιβαστούμε με την Ελλάδα του υψηλού κόστους διαβίωσης και της χαμηλής ποιότητας ζωής» – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στις εκδηλώσεις για την 3η Σεπτέμβρη

Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη σημερινή σας παρουσία και χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί σήμερα, 49 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, της δημοκρατικής παράταξης, είναι εδώ όλες οι γενιές.

Αυτές που το ίδρυσαν και το έκαναν πρωταγωνιστή, αυτές που το κράτησαν όρθιο κι αυτές που στις τελευταίες εθνικές εκλογές το αναγέννησαν. 

Όλοι μαζί στους νέους αγώνες για μια πιο ισχυρή δημοκρατική παράταξη, τον γνήσιο αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας. 

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να γιορτάσει 49 δημιουργικά χρόνια ζωής.

49 χρόνια όπου το νήμα της Ιστορίας του ξετυλίγεται με απρόβλεπτο και συναρπαστικό τρόπο.

Σχεδόν μισό αιώνα πριν, ο ιδρυτής μας Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το προοδευτικό δημοκρατικό Κίνημα, που έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας της χώρας. Ένα Κίνημα που εξέφρασε τις ελπίδες και τις αγωνίες του ελληνικού λαού απέναντι στον διχασμό, τις πολιτικές διώξεις, τις ανισότητες και βέβαια έχοντας ο ελληνικός λαός στην καρδιά και την ψυχή του το εθνικό τραύμα της Κυπριακής τραγωδίας.  

Στα χρόνια που ακολούθησαν, το Κίνημά μας συμφιλίωσε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, πραγματοποίησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής και στο κράτος. Εμείς συμβάλλαμε στη δημιουργία της ισχυρής Ελλάδας. Της πατρίδας της ευημερίας. Της Ελλάδας πρωταγωνιστή στον πυρήνα των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών. Αυτή είναι η μεγάλη μας παρακαταθήκη. Θέσαμε τις βάσεις για κοινωνική δικαιοσύνη κι εθνική αξιοπρέπεια.

Ήμασταν το μόνο κόμμα στη χώρα που είχε διεθνή παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα και στα κινήματα στην Ευρώπη αλλά και σε τρίτες χώρες. Ένας αγώνας και μια προσπάθεια για έναν καλύτερο και ειρηνικό κόσμο. Έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο δημοκρατικό. 

Αυτή η παράταξή κατάφερε τα χρόνια της μεταπολίτευσης να γίνει το σπίτι κάθε δημοκρατικού και κάθε προοδευτικού Έλληνα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι είμαστε το μόνο κόμμα που όλοι οι Έλληνες – όλων των ηλικιών – γνωρίζουν τα σημερινά μας γενέθλια. 

Φίλες και φίλοι, 

Πέρυσι τέτοια μέρα δίναμε το έναυσμα για τη διπλή μάχη των εθνικών εκλογών.

Η προσπάθειά μας, όπως είπε και ο γραμματέας, έγινε με το τρίπτυχο Ενότητα- Ανανέωση-Πολιτική Αυτονομία. Τα καταφέραμε. Με αγώνα, όλοι μαζί. Και μεγαλώσαμε αλλά και ανανεώσαμε την κοινοβουλευτική μας ομάδα. Ήρθαν ξανά κοντά μας μετά από περίπου δέκα χρόνια οι νέες γενιές της πατρίδας μας.

Δεν είμαστε ένα κόμμα που επαναπαύεται στις δάφνες του χθες. Είμαστε ένα κόμμα που αποδείξαμε ότι έχουμε και μνήμη και μέλλον. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ του σήμερα.

Θυμάστε καλά ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ήλπιζαν ότι η παράταξή μας θα συνθλιβεί στις συμπληγάδες των διπλών εκλογών και έπειτα με ταπεινωτικό τρόπο θα υποχρεωθεί να διαλέξει κυβερνητικό εταίρο.  Αλλά έμειναν με την ελπίδα! Γιατί όχι μόνο καταφέραμε να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους αλλά είμαστε και το μόνο κόμμα, που έχει πραγματική – γενναία – αύξηση των ποσοστών του συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές του 2019. Πλέον με τη σφραγίδα του ελληνικού λαού το ΠΑΣΟΚ έχει μπει σε μία σκληρά ισχυρή προοπτικής ανοδικής πορείας. Και για αυτή την πορεία θα αγωνιστούμε όλοι μαζί και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024. Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο πέρυσι, και έχει αρχίσει να αποκτά σάρκα και οστά. 

Με συγκεκριμένο πρόγραμμα με καθημερινό αγώνα, καταφέραμε, με το νέο πολιτικό ήθος, να ανατρέψουμε αυτό που κάποιοι θεωρούσαν βέβαιο. Κατοχυρώσαμε την πολιτική μας αυτονομία, όχι μόνο ιδεολογικά και προγραμματικά, όπως πάντοτε, αλλά και με ισχυρή παρουσία  στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. Όμως, δεν φτάνει αυτό, έχουμε μπροστά μας και άλλες σημαντικές προκλήσεις. 

Πριν την κρίσιμη μάχη των Ευρωεκλογών, ένα ακόμα βήμα είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Έχουμε δώσει το προοδευτικό μας στίγμα με τις επιλογές μας στις 13 περιφέρειες της χώρας και θέλω σήμερα, εδώ από το Ζάππειο, να ευχηθώ στους 13 υποψήφιους περιφερειάρχες μας: Νίκη, νίκη και ισχυρή παρουσία στις εκλογές του Οκτωβρίου. Θα είμαστε δίπλα σας καθημερινά στον αγώνα, που θα δώσετε. 

Θέλω επίσης να ευχηθώ καλή επιτυχία στους υποψήφιους Δημάρχους και συμβούλους, με τους οποίους μας συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί και κοινοί αγώνες για μια αυτοδιοίκηση, όχι όπως τη θέλει η Νέα Δημοκρατία, αλλά όπως τη σχεδιάσαμε εμείς, θεσμικά, με ισχυρές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της αυτοδιοίκησης. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της περιφερειακής  ανάπτυξης. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της αποκέντρωσης.

Μια αυτοδιοίκηση ακηδεμόνευτη, που θα υπηρετεί τον πολίτη και όχι ένα τοπικό σύστημα εξουσίας, που κάνει δουλικά τη δουλειά και τα χατήρια του Μεγάρου Μαξίμου, και του δήθεν επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη. Εμείς αλλιώς οραματιστήκαμε αυτόν το θεσμό. Να είναι δίπλα στον πολίτη, με προτεραιότητα να βελτιώνει την καθημερινότητά του και όχι να λειτουργεί η αυτοδιοίκηση, ειδικά στο περιφερειακό επίπεδο ως μακρύ χέρι του Μαξίμου. Το είδαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, όταν δεν ρωτήθηκαν οι περιφερειάρχες. Αυτοί σχεδίασαν και μοίρασαν το παιχνίδι, όταν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες άνοιξε δημόσιος διάλογος με την κοινωνία των πολιτών, την αυτοδιοίκηση και τα επιμελητήρια.

Φίλες και φίλοι

Συνεχίζουμε τον αγώνα   για να σηκώσουμε την ευθύνη, που μας ανέθεσε ο Ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές: Να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη, ισχυρή κεντροαριστερά που έχει ανάγκη ο τόπος, που θα κυβερνήσει τη χώρα. Μια ισχυρή κεντροαριστερά που θα αντιμετωπίσει το σύστημα εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας. Ένα σύστημα εξουσίας που δουλεύει για τους λίγους εις βάρος των πολλών. Αυτό είναι το νήμα της ιστορίας, που σήμερα ξαναπιάνουμε κι εδώ από το Ζάππειο.

Εμείς προχωρούμε με τη διαχρονικότητα των αξιών μας. Με ουσιαστική ανανέωση του πολιτικού μας λόγου. Με σύγχρονο πολιτικό προσωπικό. Με σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας και βέβαια με ένα νέο πολιτικό ήθος.

Πυξίδα μας η διαφάνεια και η αξιοκρατία, η πλήρης ανεξαρτησίας από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που εκμεταλλεύονται την παρακμή του κομματικού φαινόμενου για να κάνουν τα παιχνίδια που θέλουν, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Απέναντι σε αυτά το ΠΑΣΟΚ θα είναι ένα ισχυρό εμπόδιο γιατί γεννήθηκε για να υπηρετεί τον λαό και την πατρίδα. 

Στόχος μας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, με κάθε προοδευτικό πολίτη.

Φίλες και φίλοι

Για εμάς, για το Κίνημά μας, δεν είναι δίκαιο κάθε καλοκαίρι να καίγονται τα δάση μας. Δεν είναι δίκαιο να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών και να χάνονται μοναδικά οικοσυστήματα, που είχαμε χρέος να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

 Να μην προετοιμάζεται η χώρα για την κλιματική κρίση, που θα επηρεάζει όλο και περισσότερο τη ζωή των πολιτών. Δεν είναι δίκαιο για εμάς το «ξήλωμα» του κοινωνικού κράτους. Δεν είναι δίκαιο για εμάς οι λίστες ντροπής των χειρουργείων. Δεν είναι δίκαιο για εμάς, οι ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που έχουν ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ να υπολειτουργούν, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, όπως είδαμε και φέτος το καλοκαίρι.

Δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια η ισχυρή πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η ειδική αγωγή σε όλες τις βαθμίδες, και ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο, που πρωτοπορεί σε καινοτομία και έρευνα.

Δεν είναι δίκαιο, για εμάς, ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος και ο παραγωγός να είναι απροστάτευτοι απέναντι στη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής.

Δεν είναι δίκαιο για εμάςοι αγορές να λειτουργούν χωρίς κανόνες και ελέγχους, που θα προστατεύουν τον καταναλωτή από τη λαίλαπα ακρίβειας.

Δεν είναι δίκαιο για εμάς, για το Κίνημα μας, οι μεγάλες επιχειρήσεις να έχουν υπερκέρδη επιχορηγούμενα από το κράτος, ενώ την ίδια ώρα οι πολίτες δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα γιατί μειώνεται η αγοραστική τους δύναμη.

Δεν είναι δίκαιο για εμάς, οι φοιτητές, οι νέοι που ξεκινούν σήμερα τη ζωή τους, οι οικογένειες να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στα μεγάλα αστικά κέντρα σε φθηνή και αξιοπρεπή κατοικία, για να στεγάσουν τα όνειρά τους.

Δεν είναι δίκαιο όσοι προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω αντικειμενικών δυσκολιών να μην έχουν μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας, για να ρυθμίσουν το χρέος τους.

Δεν είναι δίκαιο για εμάς το κράτος να κλείνει τα μάτια και να μην εξασφαλίζει  ελεύθερη πρόσβαση όλων των Ελλήνων στο δημόσιο χώρο, όπως είδαμε φέτος το καλοκαίρι.

Για όλα αυτούς του λόγους, δεσμεύομαι σήμερα από το Ζάππειο ότι θα είμαστε δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα για μια πιο δίκαιη Ελλάδα. Για μια Ελλάδα που αξίζει σε όλους. Για μια Ελλάδα που αγκαλιάζει τις αγωνίες των μη προνομιούχων της εποχής μας.

Για μια Ελλάδα με ασφάλεια και προοπτική για όλους. 

Δεν θα συμβιβαστούμε με την Ελλάδα του υψηλού κόστους διαβίωσης και της χαμηλής ποιότητας ζωής που προσφέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι 

Οι τελευταίες εκλογές ανέδειξαν μια μεγάλη ανάγκη για το πολιτικό σύστημα, μια ανάγκη για μια ισχυρή κι αξιόπιστη αντιπολίτευση, για μια προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, που θα μπορεί να αντιπαρατεθεί με επάρκεια, με αξιώσεις απέναντι στη συντήρηση, τον ανορθολογισμό και την αναποτελεσματικότητα της Νέας Δημοκρατίας.  

Αυτή είναι η πρόκληση των επόμενων μηνών.

Δεν μπορεί τον ρόλο αυτό να τον παίξει, ένα κόμμα που ηττήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και ως κυβέρνηση αλλά και ως αντιπολίτευση.

Εμείς πρέπει να παίξουμε τον ρόλο αυτό, ανανεωμένοι, ισχυροί, με προοδευτικό λόγο, χωρίς ισορροπίες, χωρίς πελατειακές νοοτροπίες. Αυτό θα είναι το νέο που πρέπει να προσφέρουμε, ιδιαίτερα στις γενιές που έρχονται.

Δεν θα μας χαριστεί. 

Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος.

Η σύγχρονη κεντροαριστερά, που οραματίζομαι, δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί και να ηγεμονεύσει ούτε με ευχολόγια ούτε με πελατειακές νοοτροπίες του χθες. Αυτά κούρασαν τον λαό. Αυτά απογοήτευσαν τις νεότερες γενιές και πρέπει στο νέο μας ξεκίνημα, μετά το ποσοστό των εκλογών του Ιουνίου, να δείξουμε ότι όχι μόνο αλλάξαμε. Όχι μόνο ότι είμαστε δυνατοί, αλλά να δείχνουμε κι ένα νέο ευρωπαϊκό δρόμο, όπου κάθε πολίτης θα έχει ίσες ευκαιρίες, ισχυρή προοπτική και ασφάλεια στην καθημερινή του ζωή. 

Για όλα αυτά χρειάζεται σοβαρότητα, αξιοπιστία, όραμα και αποτελεσματική δράση. 

Είχα πει μετά τις εκλογές του Μαΐου πως «Μία κυβέρνηση, που δεν ελέγχεται,  δεν δίνει σημασία στις αγωνίες της κοινωνίας φοβάται μία θεσμική προγραμματική αξιόπιστη αντιπολίτευση».

Γιατί αποκαλύπτει την αλαζονεία της. Γιατί αποκαλύπτει την αναποτελεσματικότητα της κάθε φορά, που συγκρίνεται μαζί της με ίσους όρους.

Τα έως τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης έδειξαν σε μια σειρά από γεγονότα ότι το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε αδύναμο να εγγυηθεί το αίτημα των πολιτών για ασφάλεια, αλλά και να προτείνει στέρεες πολιτικές για το μέλλον. Είναι ένα αδύναμο σύστημα εξουσίας.

Ο Πρωθυπουργός προχθές στη Βουλή, με την αλαζονεία του τα απέδειξε όλα αυτά ενώπιον του ελληνικού λαού. Χωρίς να αναγνωρίσει κανένα λάθος στον σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου, μας είπε ότι είναι κανονικότητα κάτι πρωτοφανές: Ενώ είχαμε τις λιγότερες αριθμητικά φωτιές, τις λιγότερες αριθμητικά εστίες, να έχουμε έως τώρα τετραπλάσιες καμένες εκτάσεις από τον ετήσιο μέσο όρο και κατά πολύ περισσότερες από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Η φωτιά στον Έβρο, μέσα στο μοναδικό αυτό στολίδι βιοποικιλότητας, το δάσος της Δαδιάς, μαίνεται  για 16η μέρα! Η καταστροφή είναι βιβλική. Πάνω από 930.000 στρέμματα έχουν καεί, με τη φωτιά να έχει καταστρέψει ένα πολύ μεγάλο μέρος του Εθνικού Δρυμού. Η Ρόδος καιγόταν για 10 ημέρες. Η Πάρνηθα, ο ζωοδότης της Αττικής, κάηκε και φέτος, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις κλιματικές συνθήκες στο Λεκανοπέδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2015 και μετά έχει καεί το 23% των περιαστικών δασών της Αττικής.

Αστοχίες σε σημαντικές υποδομές του κράτους όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης που κινδύνευσε από τις φλόγες, αλλά και εκρήξεις πυρομαχικών σε νευραλγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αγχίαλο. 

Ο κ. Μητσοτάκης με περισσή αλαζονεία μηδένισε τις τεκμηριωμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναδιάταξη των σχεδίων πρόληψης και δασοπροστασίας, με σενάρια συνωμοσίας και ρίχνοντας δηλητήριο στα καμένα.

Τον καλώ έστω και τώρα,  να σταθεί με περίσκεψη και προς όφελος του ελληνικού λαού να υιοθετήσει τις προτάσεις μας.

-Είναι επείγον να επικαιροποιηθεί το πλαίσιο προστασίας των δασών. Αλλά και να καταρτιστούν διαχειριστικά σχέδια για τις περιοχές Natura 2000 στις οποίες περιλαμβάνεται το σύνολο των δασών μας. Με διαχείριση της βιομάζας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. 

-Οι δασικές υπηρεσίες πρέπει να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και να στελεχωθούν επαρκώς. 

-Η πρόληψη πρέπει να σταματήσει να είναι ο φτωχός συγγενής στη χρηματοδότηση. Οι φωτιές, όπως συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες παγκοσμίως, σβήνουν τον χειμώνα. 

-Να εντάξουμε τις εθελοντικές ομάδες στον κορμό της πολιτικής προστασίας και να καλυφθούν τα κενά στο πυροσβεστικό σώμα. 

-Δεν νοείται ενιαίο συντονιστικό κέντρο χωρίς τη συμμετοχή επιστημονικού προσωπικού.

Φίλες και φίλοι

Το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Είναι ένα περιτύλιγμα μίας συγκεντρωτικής μορφής εξουσίας γύρω από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού. 

Στην πραγματικότητα βλέπουμε καθημερινά την αναποτελεσματική διαχείριση κρίσιμων προβλημάτων του ελληνικού λαού. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν γέμισε τη Νέα Δημοκρατία με ευθύνη, ως όφειλε, αλλά με αλαζονεία.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως που καταγγέλλει τα κόμματα της άκρας δεξιάς, για συνωμοσιολογία και ψεκασμένα σενάρια, όποτε βρίσκεται σε δύσκολη θέση αυτά ακριβώς τα ψεκασμένα σενάρια και τις συνωμοσίες υιοθετεί για να κρύψει τις αδυναμίες του.

Όπως έκανε πέρυσι με τις υποκλοπές, κάνει φέτος με τις πυρκαγιές. Εμείς, ως δύναμη ρεαλισμού και ορθού λόγου, δείχνουμε έναν άλλον δρόμο στο δημόσιο διάλογο. 

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα, που στάθηκε πάντα απέναντι 

στον ανορθολογισμό και τη συνωμοσιολογία. 

Εμείς δεν εργαλειοποιούμε τη δυσαρέσκεια, τη θλίψη και την απογοήτευση, όμως έχουμε χρέος ακόμα και ως αντιπολίτευση, για να δείξουμε τον κυβερνητικό δρόμο του μέλλοντος, να δώσουμε καθαρές απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία μας .

Δείχνοντας άλλον δρόμο, άλλη κουλτούρα και άλλη νοοτροπία.

Δεν γυρνάμε την πλάτη στην αδιαφορία των πολιτών για τα κοινά, που προκύπτει από την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, αλλά με το σύγχρονο πολιτικό μας ήθος, με συνέπεια λόγων και πράξεων οικοδομούμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με όλους τους πολίτες. 

Φίλες και φίλοι, 

Η στάση των ανθρώπων απέναντι στα πράγματα εξαρτάται από την αξία, που τους αποδίδουμε. 

Όπως και οι πράξεις μας καθορίζονται από τις ανάγκες μας και τις αντιλήψεις που έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνική και πολιτική μας συνείδηση.

Αυτή η αξιολόγηση είναι που ιεραρχεί τις προτεραιότητές μας 

και οδηγεί σε επιλογές, αναδεικνύοντας τί πρέπει να κάνουμε και τί όχι. 

Η βιώσιμη και περιφερειακή ανάπτυξη,η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η ενίσχυση του ΕΣΥ, η ισχυρή δημόσια παιδεία, η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι ιδεολογικά και ταυτοτικά

οι προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ. Για αυτές θα αγωνιστούμε καθημερινά, δίπλα στον πολίτη, μέσα και έξω από το κοινοβούλιο.

Σε όλη αυτή τη νέα πορεία έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση και τη διάχυση της παραγωγής από ΑΠΕ στους πολίτες με ενεργειακές κοινότητες, 

ώστε να πάψει η παραγωγή να είναι προνόμιο των λίγων και οι καταναλωτές να είναι θωρακισμένοι απέναντι στις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών. Πρέπει να σχεδιάσουμε 

πως η πράσινη συμφωνία για το κλίμα θα εφαρμοστεί και στα αστικά κέντρα. 

Οι πόλεις μας έχουν γίνει αβίωτες. 

Η Αθήνα για παράδειγμα καταγράφει τις υψηλότερες θερμοκρασίες λόγω κλιματικής αλλαγής.  Υπάρχει ο τρόπος,  να μειώσουμε τη θερμοκρασία και την ηχορύπανση,  αυξάνοντας το πράσινο και ακολουθώντας βέλτιστες πρακτικές από άλλες χώρες. 

Προεκλογικά καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανακατεύθυνση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση της Υγείας, των πράσινων μεταφορών, όπως τα τρένα και τη δημιουργία δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών.

Όμως, σε όλα αυτά, η Κυβέρνηση έκλεινε τα αυτιά της.

Η υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του πρωθυπουργού είναι απίστευτη.

Ο ίδιος υποστήριζε ότι δεν μπορεί να αναθεωρηθεί και μας λοιδορούσε για παντελή ασχετοσύνη, αλλά όπως μάθαμε προχθές όχι μόνο αναθεωρήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά φαίνεται να υιοθετεί την ιδέα μας να δοθούν κίνητρα  σε ιδιώτες ώστε να εντάξουν τα σπίτια τους στο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης.

Φαίνεται είχαν συνηθίσει σε άλλου είδους αντιπολίτευση.

Η δική μας αντιπολίτευση θα τους βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι γιατί θα είναι προγραμματική, συγκεκριμένη, ρεαλιστική και προοδευτική.

Όσον αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση, ξεκαθαρίζω από τώρα ότι οφείλει να είναι μια διαδικασία εμβάθυνσης των θεσμών, των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στη χώρα μας. 

Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί και αυτή η ευκαιρία στον βωμό  των πρόσκαιρων επικοινωνιακών εντυπώσεων, που πάντα επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία.

Για αυτό, το επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσουμε διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, με επιστήμονες, μέσα από το InSocial, για το πώς θα τοποθετηθούμε στα μεγάλα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Θα είναι ένας διάλογος με την κοινωνία των πολιτών. 

Μία πλατιά συμφωνία που θα  ενδυναμώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στην πατρίδα μας, που τόσο έχει υποβαθμιστεί από τον συγκεντρωτισμό, τις υποκλοπές και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια.

Πριν κλείσω θα ήθελα να αναφερθώ στα εθνικά θέματα γιατί πάντα τα θέματα αυτά ήταν ταυτοτικά για το πατριωτικό μας κίνημα.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι μετά το Βίλνιους οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπήκαν σε μία νέα πορεία. Προτιμά να υποτιμά, τις τουρκικές προκλήσεις, που συνεχίζονται ακόμα και με την ανοχή του ΝΑΤΟ. Πως είναι δυνατόν, η συμμαχία να συγχαίρει την Τουρκία για την μικρασιατική καταστροφή, που οδήγησε στη σφαγή και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων Ελλήνων;

Και δεν είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ και ο Γενικός του Γραμματέας κ. Στόλτενμπεργκ κάνουν τα στραβά μάτια στην τουρκική προκλητικότητα. 

Είδαμε τι έγινε τις προηγούμενες ημέρες στην Κύπρο. 

Οι επιθέσεις των αρχών στα κατεχόμενα σε στελέχη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ αποτελούν μία ακόμα απόπειρα για τη δημιουργία τετελεσμένων και την οριστική διχοτόμηση του νησιού. 

Είναι σε συνέχεια του ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Απαιτείται η ουσιαστική καταδίκη των πρακτικών αυτών με την λήψη μέτρων και κυρώσεων κατά όσων παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. 

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να σφυρηλατήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Για εμάς, είναι πυξίδα ο σεβασμός το Διεθνές Δίκαιο και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Φίλες και φίλοι,

Πραγματικά, σας ευχαριστώ για τη σημερινή σας παρουσία.

Σήμερα, μετά το πέρας της ομιλίας μου, δεν θα παίξουμε μπάσκετ γιατί είχαμε πέρυσι ατυχήματα. Θα παίξουμε μουσική.

Κλείνοντας, θέλω να στείλουμε σε κάθε πολίτη, για τα 49 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της πατρίδας μας. Είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας, που βασίζεται στην αξιοπιστία των πολιτικών μας. 

Μπροστά στην διχόνοια προτάσσουμε τη συνεννόηση γιατί εμείς πιστεύουμε βαθιά σε έναν ποιοτικό, δημοκρατικό, αξιόπιστο δημόσιο διάλογο που στο επίκεντρό του έχει τις πραγματικές λύσεις για τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. 

Για εμάς, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ανοικτή κοινωνία, η ισότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμες έννοιες.

Το κράτος δικαίου, η διάκριση εξουσιών, το κράτος πρόνοιας,  η πράσινη μετάβαση αποτελούν για εμάς πυλώνες κοινωνικής συνοχής και εργαλεία βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Λένε πολλοί ότι το μέλλον είναι κολλημένο στο παρόν.

Υποστηρίζουν πως οτιδήποτε δεν αποτελεί συνέχεια της υφιστάμενης κατάστασης πραγμάτων μοιάζει αδύνατο να το φανταστούμε και πολύ περισσότερο να το υλοποιήσουμε. 

Αυτό το στερεότυπο έχουμε χρέος να το ανατρέψουμε, αναγεννώντας τη σύγχρονη κεντροαριστερά στην Ελλάδα. 

Εμείς σήμερα εδώ από το Ζάππειο στέλνουμε το μήνυμα ότι μπορούμε όλοι μαζί να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον Κοινωνικής Δικαιοσύνης, Προόδου, Ασφάλειας και σεβασμού των δικαιωμάτων για κάθε ανθρώπου.

Σε αυτόν τον δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα καλούμε όλους τους Έλληνες να αγωνιστούμε μαζί ενώνοντας τις ελπίδες και τις αγωνίες μας για μια Ελλάδα προκοπής, προοπτικής, ευημερίας και ασφάλειας για όλους!  

Πέρσι, από αυτό εδώ το βήμα σας έδωσα την υπόσχεση,  ότι μετά το πέρας των δύο δύσκολων εθνικών εκλογών, αυτή η παράταξη θα ήταν στην όχθη των νικητών.

Ναι, ήμασταν στην όχθη των νικητών, γιατί αγωνιστήκαμε ενωμένοι.

Μαζί, τα καταφέραμε.

Και η νίκη αξίζει σε όλους εσάς που δώσατε τον αγώνα, μαζί με τους υποψήφιους βουλευτές, τα στελέχη μας, τον απλό λαό του ΠΑΣΟΚ σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Φέτος δεσμεύομαι ότι του χρόνου που θα γιορτάζουμε μισό αιώνα από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα μας θα είναι ακόμη πιο ισχυρό, ακόμη πιο δυνατό, στην πρωτοπορία των διεθνών εξελίξεων. Για έναν λαό που θέλει μία νέα πορεία.

Για αυτήν τη νέα πορεία θα αγωνιστούμε. Δεν θα μετρήσουμε το πολιτικό κόστος. Κάθε μέρα, δίπλα στον πολίτη, στις αγωνίες του, στις ελπίδες του. Όλοι μαζί ξανά, του χρόνου, στο Ζάππειο, 50 χρόνια ΠΑΣΟΚ. Ακόμη πιο δυνατό. Ακόμη πιο ισχυρό. Ακόμη πιο πρωτοπόρο.

Να είστε καλά και καλή μας δύναμη.

Είμαι σίγουρος ότι δεν θα απογοητεύσουμε τον ελληνικό λαό που μας εμπιστεύτηκε σε αυτήν τη νέα πορεία.

Καλή δύναμη.

Πρώτος σταθμός, οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μαζί θα αγωνιστούμε ξανά απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας.

Δεύτερος σταθμός, οι ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.

Θα είμαστε και στις δύο μάχες ξανά νικητές.

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας. 

Η παράταξή μας απέδειξε ότι έχει Ιστορία, έχει μνήμη, αλλά έχει και μέλλον.

Να είστε καλά.


Πηγή

Leave a Reply